Anna-Karin vrålade på Beatles i utbyte mot biljett

Anna-Karin Axborn från Falkenberg åkte till Arlanda flygplats den 23 oktober 1963 för att välkomna The Beatles, trots att hon inte visste vilka de var. Det rapporterar P4 Halland. Det var på uppdrag av ”folk i musikbranschen” som Anna-Karin Axborn åkte dit. Man ville helt enkelt att The Beatles, som var på sin första utlandsturné, skulle framstå som större än de vid den här tiden var. Instruktionerna var enligt Axborn att det skulle ”vråla och vinka”. Som tack för insatsen fick Anna-Karin Axborn en biljett till konserten. Hon fick även lite tid att umgås med dem. – De kom ju upp till oss och satte sig och pratade med oss, säger hon.

Misstänkt skottlossning vid köpcentrum

Misstänkt skottlossning vid köpcentrum

Polis och ambulans är på plats vid köpcentrumet Kungsmässan i Kungsbacka. – Jag kan bekräfta att det pågår en utrymning, säger Jessica Wikestam, marknads- och kommunikationschef Aranäs fastigheter. Enligt uppgifter till P4 Halland rör det sig om en misstänkt skottlossning. Vittnen säger till radion att det ska ha skjutits i en butik. Enligt P4:s reporter har en person förts till sjukhus med ambulans och en maskerad person har gripits. Texten uppdateras...

"Extrem brandrisk" – MSB flyttar brandflyg

"Extrem brandrisk" – MSB flyttar brandflyg

– Det är framför allt södra och mellersta Norrland som har generellt mycket stor brandrisk, men i vissa delar är det extremt stor risk, säger Elin Bohman, pressekreterare vid MSB, till P4 Jämtland. Brandrisken är som allra högst på E14 mellan Borgsjöbyn och Fanbyn väster om Sundsvall. Där, och på ytterligare några platser i Norrland, är brandrisken 5E – extrem, den allra högsta nivån – enligt Fire Weather Index (FWI). FWI sammanväger temperatur, vindstyrka och fuktnivån i marken. Tio helikoptrar redo Brandrisken är också stor i delar av Halland, framför allt en bit inåt landet från Falkenberg. Om en skogsbrand eller gräsbrand bryter ut är det den kommunala räddningstjänsten eller länsstyrelsen som har det primära ansvaret för att släcka branden. Men regionerna kan också få stöd från MSB. MSB har fyra skopande flygplan. Under helgen står två av dem i Östersund och två i Nyköping. Myndigheten har också avtal med ett helikopterföretag, där upp till tio helikoptrar kan sättas in vid behov.

Flickan i snippafallet: "Vuxna som borde veta vad ordet är"

Flickan i snippafallet: "Vuxna som borde veta vad ordet är"

Det är första gången flickan ställer upp på en intervju. Att snippafallet blev så enormt uppmärksammat är på ett sätt häftigt, tycker hon. – Det är coolt att andra har stått upp för mig. Det var i juni 2021 som en man i 50-årsåldern åtalades för att ha tagit på den då tioåriga flickans könsorgan. Han dömdes i tingsrätten för två fall av våldtäkt mot barn, men friades i hovrätten eftersom rätten tvekade kring vad flickan menade med ordet "snippa". Flickan själv reagerade starkt på domen. – Det är ändå vuxna som borde veta vad ordet är. Borde inte de som sitter i domstolarna gå igenom mer sexualkunskap? säger hon till P4 Halland. Högsta domstolen slog senare fast att hovrätten gjort fel och mannen dömdes till tre års fängelse när fallet togs om. Han har återigen överklagat domen.

Ringhals 4 körs på halvfart: "Enligt plan"

Ringhals 4 körs på halvfart: "Enligt plan"

Ringhals 4 opererar för närvarande endast på halvfart rapporterar P4 Halland. Reaktorn, som stängdes av natten till onsdagen, återstartades tidigt på måndagsmorgonen. Förhoppningen är att reaktorn ska återgå till full kapacitet under tisdagskvällen.

Påverkar elpriset

Felet som orsakade driftstörningen hos Ringhals 4 var relaterat till en ventil i en ånggenerator bekräftar TT. Stoppet i produktionen vid Ringhals 4 har bidragit till höga elpriser i södra Sverige under de senaste dagarna.

Återstarten sker långsamt:"Viktigt"

Trots driftstörningen, understryker Elisabeth Rehn, informationssamordnare på Ringhals, att det är viktigt att återstarten av reaktorn sker på ett säkert och stabilt sätt. 

– Ibland tar det lite längre tid och det är viktigt att det sker stabilt och säkert. Allt går enligt plan men det är svårt att förutsätta hur lång tid det tar, säger hon till SVT.

Informationen och texten i artikeln är framtagen med hjälp av AI-verktyg. Den är därefter bearbetad och faktagranskad av Nyheter24.

Babet har nått Sverige – kulminerar i natt

Babet har nått Sverige – kulminerar i natt

Stormen Babet har nu dragit in över södra Sverige med översvämningar och inställda tåg, bussar och flyg i sitt spår, skriver flera medier. Enligt SMHI når stormen sin kulmen i natt. – Under natten kan det blåsa upp till 25 meter i sekunden vid kusten i östra och södra Skåne, säger meteorologen Lars Knutsson till TT. Där väntas också kraftiga översvämningar, skriver Sydsvenskan. Först vid 09-tiden väntas vindarna mojna. Även i Göteborgsområdet väntas hårda vindbyar på uppemot 20 meter per sekund under fredagen, skriver GP. Trafikverket uppmanar resenärer att undvika småvägar i stormen. – Det kan ta lång tid innan det kommer hjälp, säger presskommunikatören Felicia Danielsson till P4 Halland. Enligt BBC har tre personer dött i ovädret Babet i Storbritannien.

Stormen Babet drar in: Risk för stora skador – tåg och flyg ställs in

Stormen Babet drar in: Risk för stora skador – tåg och flyg ställs in

Det är det brittiska väderinstitutet som har döpt ovädret till Babet.

— Storbritannien har ett väldigt djupt lågtryck över sig och samtidigt har vi ett högtryck över norra Sverige med kall luft. Det är detta som skapar en kraftig vind över södra Sverige, säger Ida Dahlström, meteorolog på SMHI.

Från eftermiddagen väntas hårda vindbyar i södra Halland, Skåne, Blekinge och södra Öland. Från natten gäller detta även längs Vänerns och Vätterns västkuster.

SMHI har även utfärdat en orange varning för högt vattenstånd i Östersjön längs den skånska sydkusten med risk för översvämningar som kan påverka både vägar och järnvägar. Hamnar och kustnära byggnader riskerar stora skador.

"Väntas stormbyar"

— För södra Skåne blir det som blåsigast under kvällen och natten. Då väntas det stormbyar där, säger Ida Dahlström.

Särskilt utsatt är Skanör–Falsterbo, där Vellinge kommun rustats med ett översvämningsskydd för att skydda Skanörs tätort.

— Vi tar detta på jättestort allvar. Vi ska göra allt vi kan för att det ska bli så liten påverkan som möjligt, säger kommunens tekniske chef Ulf Andersson till P4 Malmöhus.

Havet stiger vid översvämningsvallen vid Båtsmansvägen i Skanör. Från klockan 15 i eftermiddag stängs tågtrafiken ett dygn framåt på flera sträckor i Skåne och även i Småland påverkas vissa sträckor.

Stormen gör även att flygplatsen Kastrup i Köpenhamn i nuläget ställer in 71 av 750 planerade avgångar eller ankomster.

— Det är flygsällskapen som tar beslut. De rör sig framförallt om mindre plan som har ställts in. De flesta klarar mycket blåst men det kan bli problematiskt att få in och ut passagerare från flygplanen när det blåser mycket, säger Agnes Kreinøe, kommunikationsansvarig vid flygplatsen Kastrup, till TT.

Inslag av snö

Färjebolag uppger att avgångar till och från Ystad samt Trelleborg mot Tyskland och Polen ställs in. Scandlines meddelar att linjen Rödby–Puttgarden inte trafikeras under fredagen.

Det finns också risk för att Öresundsbron stängs, vilket sker om medelvinden uppgår till 25 meter per sekund. Öresundsbron skriver på sin hemsida att den risken ser ut att vara högst från klockan 20 i kväll till tidigt lördag morgon.

Regnet kommer att tillta under kvällen och under lördagen rör sig ovädret uppåt i landet. När det når det sydsvenska höglandet kan inlandet i Götaland även få snöfall.

— Men det är inget snö som väntas lägga sig på marken, utan det blir väldigt blött, säger Ida Dahlström.

P4 Halland på YouTube

P4 Halland på besök i Sundhult

I början av november 2020 höjde Jordbruksverket skyddsnivån till 2 för fjäderfä. Sveriges Radio P4 Halland uppmärksammade att ...

Sundhult på YouTube