Armin Gigovic byter landslag – lämnar Sverige

Armin Gigovic byter landslag – lämnar Sverige

U21-landslagets lagkapten Armin Gigovic byter landslag.  22-åringen kommer inte längre spela för Sverige, utan har valt att representera Bosnien-Hercegovina.  – Det är klart vi är besvikna, säger Svff:s fotbollschef Kim Källström.

Reinfeldt öppnar upp om SvFF-röran: "Står för förändringen vi genomför"

Reinfeldt öppnar upp om SvFF-röran: "Står för förändringen vi genomför"

Under sommaren har Fotbollskanalen i juni och magasinet Offside kommit med granskningar av arbetsmiljön på fotbollsförbundet. Ett hårt ledarskap under generalsekreteraren Andrea Möllerberg och nya chefer ska ha lett till rädsla, tystnadskultur och missnöje.

  • Ledarskapet är oerhört ifrågasatt internt och om man ifrågasätter minsta grej blir det som om man är emot alla förändringar, sa en person med god insyn i fotbollsförbundet till Fotbollskanalen.

Offside kunde i sin granskning visa att SvFF:s senaste medarbetarundersökning visade det "överlägset sämsta" eNPS-värdet (hur sannolikt det är att en medarbetare rekommenderar arbetsgivaren till andra, på en skala mellan +100 och -100) i förbundets historia: +5.

Plus att en anställd gjort en visselblåsaranmälan till RF kring psykisk ohälsa då man saknade förtroende för de som tar emot en anmälan på SvFF. Samt att förbundets arbetsmiljöombud fått in 15 ärenden senaste halvåret och att anställda varken känner förtroende för sin närmaste chef eller HR-avdelningen. Exklusiv intervju SvFF-basen Fredrik Reinfeldt har i juni och augusti enbart svarat Fotbollskanalen och Offside skriftligt, men i samband med Sveriges bortamöte med Slovakien fick TV4/Fotbollskanalen en exklusiv intervju med honom.

  • Vi är i ett stort förändringsarbete. Det är inte i kontrast till något som varit tidigare, det är bara ett svar på att den internationella fotbollen utvecklas och förändras. Precis om Andrea Möllerberg och Kim Källström (fotbollschef) påpekat kräver det en väldig koncentration på fotbollsutveckling och en förändring delvis av vårt sätt att arbeta på. Det är vi mitt uppe i, säger Reinfeldt och fortsätter:

  • Den typen av förändringar leder till reaktioner och jag tycker att vi på ett bra sätt har följt upp kritiken som kommit från enskilda. Vi har fört bra diskussioner i styrelsen och ledningsgruppen för att bemöta den kritiken.

Han säger också:

  • Vi önskar naturligtvis inte att någon ska behöva uppleva att de blir behandlade på ett sätt som inte är bra.

Hur förklarar du er omsvängning. Efter vår granskning i juni uttryckte du och Andrea Möllerberg att det inte var någon fara. Nu i augusti har ni tagit det på ett helt annat allvar. Hur ser du på det?

  • Vi har helt enkelt attityden att vi lyssnar när det kommer fram kritik. Men jag tror vi har varit tydliga hela vägen att vi står för den förändring vi är på väg att genomföra. Till det kommer också att förbundsstyrelsen markerat att vi inte ska göra någon allvarlig inbromsning men att vi ska mjukbromsa kring vår ekonomi. I och med att en del av vårt statliga stöd försvinner vid årsskiftet.

Utåt säger ni att det är allvarligt. Men hur ser du på att er förste vice ordförande, Nina Lindström, till sina distrikt poängterade i ett mejl att det är "bittra ex-anställda" som varit kritiska?

  • Det har kommit ut på ett sätt som jag tror att Nina känt blev olyckligt. Det var inte avsett för att det skulle spridas på något sätt.

  • Jag tror att vår samlade bild är att vi tagit det på allvar, den kritik som finns, men att vi står för den förändring som vi är mitt uppe i.

Hur säkra ska vi som bevakar er vara på att ni tar det på allvar?

  • Vi beskriver en process som vi är mitt uppe i. Vi har väldigt många anställda och svensk fotboll engagerar väldigt många människor. Jag är fullt medveten om att den första reaktionen på all form av förändring brukar vara kritik. Till och med rätt så hård.

  • Min erfarenhet är att om man har prickat rätt så ändras den känslan efter ett tag. Har man inte prickat rätt, då får man återkomma och ta den kritiken igen. Hur säkerställer ni att kansliet inte är en arbetsplats där folk är rädda och tysta?

  • Jag upplever faktiskt inte att det är korrekt. Jag upplever att det finns öppenhet. Jag är ofta själv på kansliet och jag tycker att det finns en öppenhet och möjlighet att framföra synpunkter.

  • Men jag har också noterat att de som har ledningsansvar och arbetsgivaransvar har säkerställt att det ska vara möjligt att vända sig till närmaste chef eller på annat sätt kunna använda metoder för att uttrycka något om det finns saker man inte är nöjd med. Hänvisar till enskilda Medarbetarundersökningen var åtminstone på en parameter rekordlåg. Det finns även ett ärende där en person hos er vänt sig RF:s visselblåsartjänst och inte förbundets. Hur ser du på det?

  • Att det förmodligen finns enskilda som inte tycker om den förändring som vi gjort. Så kan det vara. Jag har, tillsammans med förbundsstyrelsen, läst igenom medarbetarundersökningen och vi tyckte att det trots allt fanns väldigt mycket som återspeglade både harmoni och trivsel på Svenska Fotbollförbundet.

  • Men vi har över 220 anställda. Det finns de som inte tycker likadant.

Hur är ditt förtroende för Andrea Möllerberg och de andra i förbundets ledning?

  • Jag har, som man alltid säger, fullt förtroende till dess att något annat meddelas.

Vilket ansvar faller på dig?

  • Det är jag som är ordförande i fotbollsförbundet. Jag, tillsammans med styrelsen, ska naturligtvis se till att vaka över att saker och ting sköts. Men det är inte vi som har det dagliga arbetsgivaransvaret i verksamheten.

Du har fått kritik av hedersledamöter och tidigare styrelseledamöter i SvFF, både vad gäller bilden ni gett av er ekonomi och ledarskapet. Hur ser du på det?

  • Jag hävdar att jag har gått igenom ekonomin väldigt noggrant och att jag korrekt beskrivit de utmaningar som finns. Jag vill understryka att jag inte på något sätt tagit några billiga poänger och jämfört med någonting bakåt.

  • Jag tycker att både Karl-Erik Nilsson (tidigare ordförande) och Håkan Sjöstrand (tidigare generalsekreterare) gjort ett utmärkt arbete. Jag har jobbat nära bägge två. Jag säger att vi mjukbromsar därför att stora statliga stöd dras åt sidan. Stort genomslag Reinfeldt fortsätter:

  • Att försöka framställa det som att den här ekonomiska pressen inte finns, det skulle ge en felaktig bild av var svensk fotboll befinner sig. Vi vill naturligtvis gå till mästerskap men har man missat två i rad på herrsidan då får det mycket stort ekonomiskt genomslag på sättet som svensk fotboll finansieras.

Du talar om en mjukbromsning. Hur allvarlig är krisen om ni exempelvis inte tar er till VM 2026?

  • Metoden som svensk och internationell fotboll har är ju att man baserat på mästerskapspengar, framför allt på herrsidan, lägger de i balans och sedan använder pengarna över år då man inte har mästerskap.

  • Nu har Sverige missat två mästerskap i rad på herrsidan och då ska vi komma ihåg att vi talar om intäkter i häraden på 140 till 160 miljoner som vi fått tack vare att vi kvalificerat oss och till och med gick till kvartsfinal 2018.

Han utvecklar:

  • När vi då missar den typen av pengar, då använder vi upp en del av det vi sparat. För att vi inte ska tära allt för mycket på det vi har i balans har vi därför mjukbromsat. Men det är en viktig parameter inför det VM-kval som startar nästa år. Det handlar inte bara om kärleken till fotbollen, det spelar också roll för våra resurser. Det i sin tur påverkar även breddfotbollens finansiering.

Det har funnits diskussioner om din assistent, som kom in på 50 procent (hos SvFF). Du har svarat att det är "futtigt" att dra in det. Förstår du inte symboliken vad gäller att lägga på extra kostnader på förbundet i en tid då ni mjukbromsar?

  • Vi har inte sagt att det ska mjukbromsas överallt. Det ska helt enkelt finnas resurser och fotbollsförbundet fungerar väl. När jag tittat bakåt är det för övrigt inte alls någon konstighet eller något nytt att det funnits ett särskilt stöd för förbundsordföranden, svarar Reinfeldt.
Uppgifter: Landslaget ville att Larsson skulle lämna

Uppgifter: Landslaget ville att Larsson skulle lämna

Hugo Larsson satt 90 minuter på bänken mot Azerbajdzjan i torsdags. Det var tredje landskampen i rad som han bänkades även om han fick hoppa in både mot Danmark och Serbien. Efterspelet till det har skapat rubriker. Förbundskapten Jon Dahl Tomasson motiverade sitt beslut med att 20-åringen spelar för mycket i sidled. Ett utspel som mittfältaren själv var kritisk till, varpå han öppet gick hårt åt den danske tränaren. Tidigt på söndagsmorgonen gav SvFF besked om att Larsson har lämnat landslagssamlingen – på grund av en lättare skadekänning. Kort efter gick tyska Fussball News och Expressen ut med att mittfältaren inte alls är skadad och att han kommer att träna med Frankfurt. Kallades till möte med landslagschefen Fotbollskanalen har samma uppgifter och flera källor berättar även att Larsson blev kallad till ett möte på landslagshotellet på lördagskvällen, där bland annat landslagschefen Stefan Pettersson ska ha varit med. Där ska han ha fått höra att det bästa vore om han lämnade samlingen. Under söndagen har Fotbollskanalen flera gånger sökt presschef Petra Thorén, landslagschef Stefan Pettersson och fotbollschef Kim Källström för att ställa frågor om mötet som fick Hugo Larsson att åka hem. Vill inte kommentera Till slut svarade Petra Thorén och på frågan om det var ett möte med Hugo Larsson på lördagskvällen så svarar hon: – Vår landslagsledning har dialog med spelare hela tiden. Det pågår möten, diskussioner och dialoger mellan spelare och ledare hela tiden. Det är naturligt. Var det ett möte mellan Hugo och landslagsledningen i går kväll? – Det sa jag inte. Jag sa att det pågår dialoger hela tiden. Men var det ett möte mellan Hugo och landslagsledningen i går kväll? – Möten… Jag menar. Det pågår dialoger hela tiden. Fanns det någon särskild anledning att ha möten med Hugo efter uttalandena som gjordes? – Vi för dialog med våra spelare hela tiden. Före och efter mixade zoner. Till och från, under hela samlingen. – Jag kommer inte att kommentera det här ärendet mer nu. Vi har fullt fokus på matchen som väntar i kväll. ”En medicinsk bedömning” En timme innan avspark mot Estland dök Stefan Pettersson upp på Nationalarenan. Var du med på möte med Hugo och var det ni som föreslog att han skulle lämna? – Möte och möte… vi pratade, det slutade med att det bestämdes att han skulle lämna, säger han. Hade intervjun han gjorde något med att han lämnade? – Intervjun? Aha, nej det hade den inte. Det var en medicinsk bedömning.

Hur ser du på flera uppgifter om att han inte är skadad? – Det var vad som bedömdes här, vad som bedöms på andra ställen vet jag inte.

Inför avspark mot Estland vägrade förbundskapten Jon Dahl Tomasson, när han var med i Viaplay, att svara på frågor om vad som hänt kring Hugo Larsson.

Ibrahimovic tog farväl: "Från hjärtat, stort tack"

Ibrahimovic tog farväl: "Från hjärtat, stort tack"

På storbildsskärmen visades bilder från många mål och andra prestationer under 22 år i landslagets tjänst. Det fenomenala målet ur nästan ingen vinkel alls mot Ungern i Budapest, klackmålet mot Italien i EM 2004, frisparken mot Danmark som tog Sverige till EM 2016, de fyra målen mot England och av dem den makalösa cykelsparken. Mål, mål, mål. För det var ju det, när allt kommer omkring, hans enastående karriär i allt väsentligt handlade om. Han slog Sven Rydells målrekord i landslaget och han slutade som landslagets äldste spelare, mot Belgien i VM-kvalet 2023, 41 år, fem månader och 21 dagar gammal. "Tack för Zhowen" "Tack för Zhowen" stod det på banderollen som supportergruppen "Gula väggen" vecklade ut. Svenska fotbollförbundets ordförande Fredrik Reinfeldt överräckte en inramad landslagströja och generalsekreteraren Andrea Möllerberg blommor. Gamla landslagskompisar och ledare radade upp sig på ena sidan längs den blåa mattan. Några bekanta ansikten: Erik Hamrén, Lasse Lagerbäck, Daniel Majstorovic, Lasse Richt, Karl-Erik Nilsson, Håkan Sjöstrand, Marcus Allbäck och Kim Källström. På andra sidan ställde sig dagens landslag. Sedan kom han in, till tonerna av sin egen version av Du gamla, du fria – och ett enormt jubel från närmare 50 000 åskådare. Sverige, vad händer? Jag ser att ni har saknat mig. Jag har saknat er också. Jag har burit matchtröjan med stolthet och kärlek. Jag fick även äran att vara lagkapten, sade han. "Jag älskar er" 42-åringen passade också på att skicka en hälsning till den yngre generationen. Våga drömma stort. Har ni inte kraft att drömma stort, luta er mot min resa och ta styrka från den. Jag är ett levande bevis på att inget är omöjligt. Han avslutade sedan sitt tal med: Jag hoppas att ni har njutit av min resa. Sedan vill jag avsluta med: Sverige varsågod, jag älskar er. Varpå han klev av scenen och gick runt på innerplanen för att möta folkets uppskattning. När Ibrahimovic samlat sig efter avtackningen skickade han följande ord: "Det känns väldigt magiskt. Jag hade inte planerat något. Jag ville bara det skulle komma från hjärtat och allt skulle vara naturligt. Det bemötande jag fick var känslomässigt. Det betyder väldigt mycket för mig och det var stort. Jag vet inte hur många det är som får uppleva något sådant, men jag är en av dem och jag är väldigt tacksam, väldigt stolt. "Bara känt kärlek" Under min karriär har jag bara försökt ge tillbaka så mycket som möjligt, från svenska folket har jag bara känt kärlek från dag ett. De har gett mig support, de ger mig adrenalin, kraft att kunna ge tillbaka så mycket som möjligt. Efter i dag, jag vet inte om ord kan beskriva det. Det var väldigt känslomässigt. När det blir så här, det betyder man har gjort något stort och det betyder väldigt mycket för en. Det är en dag jag aldrig kommer glömma. Det stannar för evigt i mig och jag hoppas, det ger inspiration också till andra människor där ute. Att inget är omöjligt, som jag sa på plan. Var du än kommer från, bara du tror på det och du vill. Det kommer att hända, tro mig. Jag är ett levande bevis på det. Jag har fortfarande adrenalin och ännu en gång från mitt hjärta. Stort tack!”

Kim Källström på YouTube

KIM KÄLLSTRÖM - NÄR FOTBOLL BLIR KONST

KIM KÄLLSTRÖM | NÄR FOTBOLL BLIR KONST Instagram: @allsvenskan.productions TikTok: @AllsvenskanProductions För ...

Allsvenskan Productions på YouTube

The Match That Made Arsenal Want Kim Källström

The Match That Made Arsenal Want Kim Källström 20% rabatt på greppstrumpan SkillSocks Pro: 2 med rabattkoden "ap20" Besök ...

Allsvenskan Productions på YouTube

Kim Källström blir sur på journalist

Kim Källström blir sur på en TT-journalist som avbryter en intervju med honom när Zlatan kommer. FULLT FÖRSTÅELIGT!

Fotbollsverigepunkse på YouTube

Kim Källström: Min fru har fått göra uppoffringar - Efter fem (TV4)

Dagens gäst, Kim Källström berättar i Efter fem om den enorma respekten för sin fru, som fått göra stora uppoffringar för att att han ...

Efter fem på YouTube

Top 5 de Kim Källström | Olympique Lyonnais

Découvrez le top 5 des plus beaux buts de Kim Källström ! Quelle élégance ! Que retenez-vous du passage du Suédois dans ...

Olympique Lyonnais på YouTube

Kim Källström i poddar

137 Re:Lundh – Kim Källström

Kim Källström har varit expert på TV4 sedan hösten 2020 men nu får han ett toppjobb som övergripande fotbollschef på fotbollsförbundet med start 1 januari 2024. Källström har en lång och framgångsrik spelarkarriär bakom sig och vintern 2016 träffades vi för en poddintervju där han talade om att vara ung och lovande med svåra val, om vad som gör att man lyckas, om påtvingade klubbskiften, om tiden i Lyon, Spartak Moskva och Arsenal men även om reaktionerna på hans sommarprat och när han talade under flyktingkrisen.Naturligtvis berättade Kim Källström om sin landslagskarriär, om relationerna med förbundskaptenerna, om hur han hanterade petningar, om kritiken mot Hamrén och om vad han anser är det största han åstadkom i landslaget. Dessutom talade han om mästerskapen, om känslorna efter stora segrar, om vad han saknade mest när han slutade, om relationen med Zlatan Ibrahimovic, om superstjärnans givna makt i landslaget, om hur konflikterna hanterades och om hur det var med Zlatans sågning att Kim hade spelat för mycket vänsterback. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

546. Kim Källström

Allsvenskans bästa spelare genom tiderna gästar! Om framtidsplanerna! Extremfallet Zlatan! Landslagsbesvikelserna! Karriärens största matcher! Beslutet att avsluta karriären på topp! Relationen till Arsène Wenger! Inlägget 546. Kim Källström dök först upp på Tutto Balutto.

#277: Kim Källström

Det svåra tvåhundrasjuttiosjunde avsnittet med fotbollsspelaren Kim Källström. Vi pratade om vad grejen med fotboll är, att aldrig ha varit pank, vad som väntar när fotbollskarriären är över, att vara otatuerad, politik, vad som är riktig lycka och givetvis en hel del om att inte kunna göra chins.Samtalsledare: Kristoffer Triumf.Producent: Clara Wallin.Distribution: Acast. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

127 - Kim Källström del 2

Avsnitt 127 av Sveriges mest nyfikna fotbollspodd gästas av Kim Källström och det är del två av intervjun, del ett finns via denna länk: https://www.acast.com/lundh/126-kimkallstromI den andra delen av poddintervjun talar Kim Källström om sin landslagskarriär, om relationerna med förbundskaptenerna, om hur han hanterade petningar, om kritiken mot Hamrén och berättar om vad han anser är det största han åstadkom i landslaget. Dessutom om mästerskapen, känslorna efter stora segrar, vad han kommer att sakna mest när han slutat i Blågult och att han gillar den kollektiva känslan som kommer från landslaget i dag. Naturligtvis talar han om relationen med Zlatan Ibrahimovic, om superstjärnans givna makt i landslaget, om hur konflikterna hanterades och hur det var med Zlatans sågning om att Kim hade spelat för mycket vänsterback. Givetvis talar Kim Källström om sin nya karriär som tv-expert i Kanal 5, om att allt beröm överraskat honom, om att det inte är svårt att bedöma gamla lagkompisar och att det kanske är... Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

126 - Kim Källström del 1

Avsnitt 126 av Sveriges mest nyfikna fotbollspodd gästas av Kim Källström och intervjun var så lång att den blir två delar. I den första delen av podden talar Kim Källström om sin klubbkarriär som nu pågår i Schweiz och mittfältaren säger att han aldrig funderade på att sluta helt, att fotbollen fortfarande är rolig, att resorna är rimligare i Grasshoppers, att han och familjen var trötta på att flytta runt och att marknaden styr vilka val man har. Dessutom talar Källström om suget på att spela i Sverige, betydelsen av Andreas Isakssons skifte till Djurgården, att Dif:s Bosse Andersson inte var den enda sportchefen han pratade med på Fotbollsgalan, att relationen med Djurgården är läkt men att han har respekt för att det är svårt att spela i Allsvenskan. Dessutom om livet i Ryssland med tränarskifte och en klubb som plötsligt vill bli av med dig, chockflytten till Arsenal, reaktionerna på sommarpratet om tiden i London-klubben, varför han stannade i Frankrike så länge och hur det är att vara en del av en... Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

24 Re:Lundh – Kim Källström

Numera är Kim Källström expert på TV4 och C More och vi är kollegor i samband med landskamper, mästerskap och internationell fotboll. Men den tidigare mittfältaren har en lång och framgångsrik karriär bakom sig som spelare och hösten 2016 träffades vi för en poddintervju, vilket visade sig vara precis i slutet av hans utlandskarriär. Det blev en lång intervju som då delades upp i två delar, men här kommer den i ett sjok och i intervjun talade Källström om att vara ung och lovande, om vad som gör att man lyckas, om klubbskiften, om tiden i landslaget, Lyon, Ryssland, Arsenal och Schweiz. Samt om reaktioner på allt från hans sommarprat till när han talade under flyktingkrisen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

UPPVÄRVNING med Kim Källström

Kim Källström och Kristoffer Triumf värmer upp inför måndagens intervju genom att spela Värvet- det sociala spelet. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Bosse Andersson - Kim Källströms återkomst

Djurgårdens sportchef berättar, från början till slut, hur förhandlingen gick till när Kim Källström gick från Grasshoppers till Djurgården. Bosse berättar också om det snöpliga slutet på Gustav Engvall-övergången, samt ger en bild av sin egen arbetssituation kring att skaffa en eventuell ny anfallare till Djurgården. Skicka gärna frågor till forhandlingspodden@maqs.com. Teknik/klippning: Simon Löfving.