SD-topp: Samtal med Putin "framkomlig väg"
Allt fler länder, nu senast Tyskland, vill se samtal med president Putin för att få ett slut på kriget i Ukraina. Och nu får de stöd av SD-toppen Björn Söder. – Jag tror att dialog är bästa framkomliga väg, säger han. Men SD-ledaren Jimmie Åkesson avfärdar idén.
Mikael Ribbenvik talar ut om avgången: "SD ville ha bort mig"
Mikael Ribbenvik utsågs till ny generaldirektör 2017 och har öppet sagt att han ville sitta kvar på posten. I Nyhetsmorgon får han frågan om hur han kände för sin avgång. – Man har ett kontrakt på x antal år och alla kan inte få ett jobb. Det är inget att gråta över, säger den före detta generaldirektören. Flyktingvågen 2015: ”Vi låg i brygga” Det var några slitsamma år som Mikael Ribbenvik vara generaldirektör, speciellt tufft var 2015 då 162 000 människor sökte asyl i Sverige. – Vi hade ju inte plats att ta emot dem utifrån Migrationsverket kapacitet, vi låg i brygga, säger den före detta generaldirektören. Till slut tog politikerna beslutet att stänga gränserna. Mikael Ribbenvik beskriver det som ett skifte i politiken. Han berättar även hur stort ansvar Migrationsverket fick ta, detta trots att beslutet var politiskt. – Man vill att någon annan skulle säga att det var dags att sätta stopp, ”SD ville ha bort mig” I samband med sin avgång kallades Ribbenvik till socialförsäkringsutskottet för att svara på frågor kopplade till en granskning i tidningen Fokus. Granskningen belyste problem som då fanns på Migrationsverket, bland annat i samband med nyrekryteringar och beslut. Efter beslut om att Ribbenvik inte får förlängt förordnande twitterade SD-ledamoten Björn Söder: ”dags att städa upp i Myndighetssverige. Bort med asylaktivister från Verket”. Och i Ribbenviks nyskrivna bok ”Migration: Genom mina ögon” menar den före detta generaldirektören att Sverigedemokraterna ligger bakom hans avgång. – SD ville ha bort mig. Deras ledare sa att de ville ha bort fyra generaldirektörer och de fyra fick gå. Det kan vara slumpen men det är en slutsats jag har dragit, säger han i Nyhetsmorgon.
Björn Söders känga om Nato: "Den biffen hade jag löst"
Ulf Kristersson bär en del av skulden för att Sverige ännu inte är med i Nato. Det menar Björn Söder, som under åtta månaders tid försökt få statsministern att träffa Viktor Orbán i Ungern. En resa som nu blir av. – Man har viftat bort det och nonchalerat, säger SD-profilen, som tror att han hade löst frågan snabbare själv.
"Skulle diskuterat över en whisky med Orbán"
Viktor Orbán vill att Ulf Kristersson kommer till Ungern angående Nato – något Björn Söder (SD) föreslog redan i somras. ”Bara Kristersson suttit ner och diskuterat med Orbán, kanske över en whisky på kvällen, så tror jag att det här hade varit löst”, säger han.
16-åring förnekar mordet på jämnårig pojke: "Chockad"
Fallet har kopplingar till det senaste årets blodiga gängkonflikter i Stockholm, då mordet tros vara en hämnd för en skjutning mot en anhörig till Rawa Majid, utpekad ledare för det kriminella Foxtrotnätverket.
Enligt åtalet har pojken dödat offret, en 15-årig pojke, genom att skjuta honom i huvudet inne på en sushirestaurang i Skogås centrum söder om Stockholm den 28 januari. Åklagaren menar att han tagit på sig uppdraget mot en betalning på 100 000 kronor.
16-åringen har tidigare inte velat svara på polisens frågor, men när han under torsdagen förhördes i den bunkerliknande säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt hade han en fragmentarisk berättelse att lämna.
— Jag blev ombedd av en person att det kommer komma en taxi som jag ska ta för att träffa en eller flera personer. Sedan när jag kommer till Skogås träffar jag en eller flera personer. Sedan tror jag vi kommer till något centrum, så blir jag ombedd att stanna kvar lite längre ifrån den här sushirestaurangen. Sedan ser jag på avstånd genom fönstret vad som händer. Jag blir chockad så jag springer därifrån.
Familjens säkerhet
Han vidgår därmed åklagarens påstående om hur han har tagit sig till platsen och medger att han har varit i närheten av mordet, men vill i övrigt inte lämna några förklaringar på åklagarens frågor.
— Det finns olika anledningar, med tanke på min säkerhet och min familjs säkerhet. Mer än så vill jag inte kommentera, säger han när åklagaren frågar varför.
Polisavspärrningar vid Skogås centrum söder om Stockholm efter mordet den 28 januari. Arkivbild. Hans försvarare Björn Sandin säger till TT att pojken försöker berätta så mycket han kan.
— Den viktiga punkten är naturligtvis för domstolen att reda ut vem det är som har agerat inne på den här sushirestaurangen. Det tycker jag framgår tydligt att han inte är den personen.
TT: Är det en framgångsrik väg att bara svara "inga kommentarer"?
— Det är klart om man vill bygga trovärdighet så är det generellt en bra sak att kunna ge en ganska sammanhängande berättelse som bygger på detaljer, men det kan finnas anledningar till varför man inte anser sig kunna göra det.
Meddelanden i signal
Bevisen mot pojken består bland annat av chattmeddelanden från appen Signal, där det syns hur mordet planeras och även hur man agerar efteråt. De misstänkta förnekar dock att de kan bindas till chattarna på det sätt som påstås.
Under dagen förhördes även en annan 16-åring, som misstänks för underlåtenhet att avslöja mord. Han påstås ha haft kontakt med mördaren och känt till att ett mord var på väg att utföras – vilket han själv berättade om i ett förhör tidigt i utredningen.
I det filmade förhöret, som visades i domstolen på torsdagen, syns pojken gråtande och i ett närmast panikliknande tillstånd. Han säger att allt han vill är att bli frisläppt.
— Jag vill bara svara på de frågorna ni ställer så jag har en chans att få komma hem, säger han med skakig röst.
— Jag vill inte bli inblandad. Jag vill bara vara en normal pojke med ett normalt liv.
När han senare släpptes och bytte försvarare drog han tillbaka sitt erkännande, ett nekande han stod fast vid under sitt förhör i rätten.
— Allt var en lögn.
— Du sade detta eftersom du ville hem? frågade försvararen.
— Ja, delvis.
Rättegången är planerad att avslutas nästa vecka.
Uppgifter: Åkesson med markering mot Söder
Jimmie Åkesson markerade mot Björn Söder i samband med en intern konferens under helgen, uppger Aftonbladet. Anledningen ska ha varit Söders kritiserade utspel i samband med Stockholm Pride. ”Det var ingen särskild riktad kritik mot mig utan ett exempel bland många andra”, skriver Björn Söder i ett svar till tidningen.
SD-källa: Åkesson läxade upp Björn Söder i tal
Under en SD-konferens i Knivsta i helgen fick Björn Söder en ”tydlig uppsträckning” av Jimmie Åkesson när partiledaren höll tal inför ett hundratal personer. Det uppger en SD-källa för Aftonbladet. – Udden var tydligt riktad mot Björn Söder och Richard Jomshof. Jimmie Åkesson äntrade scenen och pratade i 20 minuter om hur trött han var på att prata om dragqueens och så vidare. Söder har fått omfattande kritik för sina uttalanden om dragqueens sagostunder och för att ha sammankopplat Pride med pedofili. Själv säger han till tidningen att Åkessons tal inte innehöll någon kritik som var särskilt riktad mot honom, och att uppgifterna är en del av en intern maktkamp mot honom inför höstens landsdagar.
Källa: Söder uppsträckt av Åkesson – på internt SD-möte
▸ Björn Söders utspel om Pride skapar splittring i den forna partikärnan.
Alex Schulman till attack mot Jonas Gardell: "Snälla, jag klarar inte mer"
I en serie inlägg på X så gick Sverigedemokraternas Björn Söder till attack mot hbtq-rörelsen. Bland annat så skrev Söder att den som stöttade hbtq-personer också stöttar pedofili.
En av de som reagerade starkt på Björn Söders ord var författaren Jonas Gardell, som i en krönika i Expressen inte bara riktade kritik mot Söder utan även mot statsministern Ulf Kristersson, vars parti Moderaterna samarbetar med Sverigedemokraterna.
Jonas Gardell var inbjuden till ett Pride-mingel anordnat av Kristersson i Sahlgrenska palatset.
"När vi dricker rosa bubbel i Sagerska palatset hoppas jag att han ser mig i ögonen och förklarar hur han har mage att vilja fortsätta samarbeta med ett parti som liknar mig och hans övriga gäster vid pedofiler", avslutade Gardell en krönika i Expressen.
Gardell gick på Pride-minglet och därefter bjöd han i sin tur hem Ulf Kristersson på lunch för att diskutera vidare.
Alex Schulman riktar kritik mot Jonas Gardell i ny krönika Följetongen Jonas Gardell och Ulf Kristersson är något som har fått författaren Alex Schulman att se rött. I en krönika i Dagens Nyheter riktar Schulman nu stenhård kritik mot Gardell. Jonas Gardell bjöd Ulf Kristersson på pasta med körsbärstomater. Bildkälla: Anders Wiklund/TT Bild "Snälla, jag klarar inte mer", skriver Schulman om Kristersson och Gardells relation.
"Men när lunchen är slut är resultatet noll. Det kommer inga löften, Kristersson gör ingenting, SD är fortfarande en partner, hbtq-hataren Björn Söder sitter kvar. Alla de här minglen och luncherna, alla de här långa, långa texterna i Expressen, för ingenting", skriver Schulman och kallar det hela för "en mardröm". Alex Schulman. Bildkälla: Pontus Lundahl/TT Bild Jonas Gardells följare besvikna Även i kommentarsfältet på Jonas Gardells Instagram har flera av hans följare gjort tydligt att de är besvikna över att Gardell bjudit in Ulf Kristersson i sitt hem.
"Jonas, jag har STÖRSTA RESPEKTEN för dig. Men här gör du så fel. Han/använder dig som PR. Finns inget denna man står för. Det är en man utan heder och ära. Och nu skriver en gammal Moderat detta. Så ingenting jag njuter av att skriva", skriver en följare.
"Ulf och handskakningar rimmar ju illa som en vet. #dutoghenneihand #hedifried", skrev en annan och syftade på Ulf Kristerssons berömda handslag med förintelseöverlevaren Hédi Fried.
"Så gjorde han med Hédi Fried också, vår karaktärssvaga statsminister", fyllde en tredje i.
Andra menade att Gardell gjorde helt rätt i att bjuda in Ulf Kristersson till samtal över en lunch. Reaktioner på Jonas Gardells lunch med Ulf Kristersson. Bildkälla: Instagrams kommentarsfält
Maria Mindhammar tar över Migrationsverket
Maria Mindhammar är just nu generaldirektör på Arbetsförmedlingen. Som tjänsteman vill hon inte yttra sig om regeringens nya migrationspolitik.
— Jag ska inte som statstjänsteman yttra mig om det, jag har min rösträtt på valdagen och den använder jag. Jag kommer att gå in med ett öppet sinne och göra det så bra som möjligt med Migrationsverket.
Maria Mindhammar tar över efter Mikael Ribbenvik I februari meddelade regeringen att den tidigare generaldirektören Mikael Ribbenvik inte skulle få förlängt förordnande och att han skulle sluta den sista maj i år.
Strax efter beskedet gick SD:s Björn Söder ut och skrev att det var dags att rensa bort "asylaktivister" från verket.
På frågan om regeringen förankrat tillsättandet med SD så säger Maria Malmer Stenergard att det är regeringen som har utnämningsmakten och att det var hon som skötte rekryteringen och ställde frågan till Maria Mindhammar.
— Men det är klart att med tanke på hur stor del av Tidöavtaltet som ska förverkligas genom Migrationsverket så har jag varit mån om att samtliga partier som står bakom Tidöavtalet känner förtroende för den nya ledningen.
Malmer Stenergard säger att myndigheten har påverkats hårt av flyktingkrisen 2015, pandemin, kriget i Ukraina och andra stora omvärldshändelser.
Sedan 2015 har tyngdpunkten rört sig från asylansökningar till andra områden, fortsätter hon.
— Migrationsverket är en av de mest centrala aktörerna för att förverkliga de migrationspolitiska målsättningarna som beslutats av riksdag och regering, säger Stenergard.
Björn Söder på YouTube
Björn Söder: vad gör regeringen åt det amerikanska spionaget?
Debatt: Tiggeriet - Björn Söder (SD) & Gustav Fridolin (MP) - Nyhetsmorgon (TV4)
Nyhetsmorgon i TV4 från 2014-05-23: Gustav Fridolin (Miljöpartiet) och Björn Söder (Sverigedemokraterna) debatterar om vad ...
Björn Söder - stå upp för Mellanösterns kristna
Björn Söder vill ha kvar sin talmansposten
Björn Söder är nöjd med valresultatet trots att SD gick lite sämre än förväntat, och samtidigt hoppas han kunna sitta kvar på posten ...
Björn Söder petas ur SD:s inre kärna - hör hans egna reaktioner
"Det finns tydligen en annan kompetens" sade Björn Söder till Expressen direkt efter att beskedet stod klart - Söder får lämna ...
Björn Söder i poddar
57. Björn Söders kulturkrigsförklaring
Sverigedemokraten Björn Söder tutade tidigare i veckan i sin stridslur. På Twitter skrev han att Kulturkriget har börjat – att den ”dekadenta vänsterns kulturpolitik snart ska vara ett minne blott” och att det är slut med den ”kastrerade konservatismen”. Vad menar Björn Söder egentligen med kulturkriget? Varifrån kommer SD:s föreställningar om en härskande vänsterelit och vad eller vem är det egentligen som står i skottlinjen i kriget om värderingarna? Programledare: Erik Glaad Gäster i studion är Jonathan Leman och Daniel Poohl. Ansvarig utgivare: Daniel Poohl --- Lästips Mytpodden: Kulturkriget (2019): https://expo.se/fakta/podcasts/4-kulturkriget Demonerna på universitetet (2020): https://expo.se/demonerna-p%C3%A5-universitetet Expo wiki: Counterjihad (2019): https://expo.se/fakta/wiki/counterjihad Expo wiki: Génération Identitaire (GI) (2021): https://expo.se/fakta/wiki/g%C3%A9n%C3%A9ration-identitaire-gi Studio Expo: En svensk deep state (2022): https://expo.se/2022/09/en-svensk-deep-state --- Studio Expo ger dig som lyssnar fördjupningar om våra avslöjanden, mer om våra granskningar och analyser av högextrema tendenser. Varje vecka i din poddspelare! Expo är en religiöst och partipolitiskt obunden stiftelse. Vi har granskat och bevakat extremhögern sedan 1995 – för en levande demokrati där rasistiska idéer och organisationer saknar inflytande. Hjälp oss fortsätta granska extremhögern och erbjuda journalistik och poddar utan betalvägg. Bli månadsgivare på expo.se/stod-expo eller swisha valfri slant till 123 271 02 59. Tillsammans gör vi skillnad – tack för ditt bidrag!
IRM-podcast: Avsnitt 6 - Pippi I Björn Söderhavet
Pippi i Björn SöderhavetDen här veckan stiftar vi bekantskap med Sveriges nye andra vice talman, och det visar sig att han har en förmåga att svaja med sanningen. Vidare konstaterar vi att SD:s samlade nätarmé har mobiliserat en aggressiv motoffensiv mot SVT efter att de har gjort det oförlåtliga: Klippt bort det svenska språkets viktigaste ord ur en barnfilm. Slutligen blir det diskussion om SD:s kriminalpolitik där vi kan spåra tendenser till självskadebeteende hos deras egna riksdagsledamöter. Med: Magnus Esser Bengtsson och Christopher Gummesson "Gäst": Henrik Johansson Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.