Chefekonomen ryter ifrån: Kräver dubbelsänkning av styrräntan

Chefekonomen ryter ifrån: Kräver dubbelsänkning av styrräntan

I morgon vankas nytt räntebesked från Riksbanken. Att styrräntan sänks med minst 0,25 procentenheter ses som bombsäkert. Samtidigt menar vissa ekonomer att Riksbanken borde slå till med en dubbelsänkning – och att lågkonjunkturen annars kan vara än längre. Mattias Persson, chefekonom Swedbank, är en av dem som ryter ifrån. Han tror att Riksbanken ”tyvärr” kommer att hålla sig till sin kommunikationsplan. – Man borde sänka med 50 punkter. Det är fortfarande så att konsumenter håller i pengarna. Jag tror att hushåll har bränt sig på den här globala inflationschocken vi har haft, man håller i pengarna. Man vill se att Riksbanken levererar, det är det jag hör när jag träffar kunder. Då räcker det inte med bara kommunikation, man måste vara framtung, säger han. Det kan konsekvenserna bli Vad blir konsekvenserna om inte Riksbanken går så fort fram som du vill? – Riskerna är att arbetsmarknaden försämras ytterligare. Det ligger i korten redan nu. Det gör att återhämtningen som vi väntar ska komma i Sverige med stark tillväxt 2025 och 2026, det skjuts ytterligare på framtiden. Vi riskerar att hamna i den här lågkonjunkturen längre än vi behöver. Fler förlorar jobbet och fler företag går i konkurs. Kan skicka en krissignal Robert Boije, chefsekonom SBAB, tror också att det blir en sänkning med 25 punkter. Men i och med en knackig svensk ekonomi menar han att en större sänkning skulle kunna vara befogad. – 50 punkter skulle inte vara helt omotiverat. Men det skulle bryta lite mot Riksbankens tidigare kommunikation vilket jag samtidigt tycker är lite olyckligt. Hade det varit en krissignal? – Ja men lite kanske. Nu kanske det inte är avgörande med 25 eller 50 punkters sänkning. Men lite på marginalen skulle det kunna skicka lite av en krissignal.

Ekonomens kritik: "Finns skäl att sänka räntan ännu mer"

Ekonomens kritik: "Finns skäl att sänka räntan ännu mer"

Riksbanken sänkte under tisdagen styrräntan med 0,25 procentenheter till 3,5 procent, och ändrade också sin prognos genom att öppna för fler framtida sänkningar än vad man tidigare har sagt. Detta efter att inflationen börjat stabiliseras runt Riksbankens mål på 2 procent. – Om planerna slår in, och jag trycker på ordet ”om” för det kan komma att förändras, kommer vi vid årsskiftet ha en styrränta på 2,75 eller 3 procent, säger riksbankschefen Erik Thedéen på en presskonferens. ”Sena på bollen” Mattias Persson är chefsekonom på Swedbank, och hade hellre sett en sänkning av räntan med 0,5 procentenheter. – Givet att svensk ekonomi är så svag och att hushållen har hållit i pengarna och fortsätter göra det så tycker jag att det finns skäl att sänka den ännu mer, säger han i Nyhetsmorgon. – Jag delar inte vissa andras syn att det skulle signalera kris utan tittar man historiskt så finns 50 punkter som en del av arsenalen att använda. Jag tycker det är en risk att de varit lite sena på bollen, även om man reder upp det lite i dag genom att ändra sin signalering och säga att de ska komma fler sänkningar, ”Vill nog inte påverka värdet på kronan” Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar Bank är mer positiv till att riksbanken ”sparar på krutet”, medan Robert Boije, som är chefsekonom på SBAB, håller med Mattias Persson till viss del. Boije tror dock att riksbanken sänker mer försiktigt för att inte riskera att påverka värdet på den svenska kronan för mycket. – En dubbelsänkning skulle försvaga den svenska kronan, och det hade inte varit bra i det korta loppet. Men sedan hade det varit temporärt så det hade inte gjort så himla mycket, säger han.

"Spela hur du vill – en svensk är i final för första gången på 24 år"

"Spela hur du vill – en svensk är i final för första gången på 24 år"

Vi som har varit med ett tag har vuxit upp med pingisbord i skolan, på fritidsgården, i källare och i garage hos vänner. Alla spelade pingis någonstans, någon gång, många tränade och lärde sig limma stommar och byta gummin. Pingis och racketsporter var det största vi hade. Sverige sprutade ur sig världsstjärnor. Stellan Bengtsson banade vägen, sen kom Appelgren, J-O Waldner och Jörgen Persson för att bara nämna några. Waldner är den mest framgångsrika svenska olympiern inom bordtennisen. Guld i Barcelona 92 och silver i Sydney 2000. Jörgen Persson, idag tränare och förbundskapten, gjorde sju olympiader och nådde semifinal som längst 2008 men förlorade bronsmatchen. Lyckats med det tennisen misslyckats med Svensk bordtennis har lyckats med det som svensk tennis fullständigt har misslyckats i, att få en ny generation världsspelare. För vi ska inte tro att Truls kommer från ingenstans. Han var tidigt ett underbarn och slog igenom stort när han nådde VM-final 2021 i Houston. Då föll han mot kinesen som väntar i söndagens final, Fan Zhendong. Möregårdh har varit rankad topp 10 i världen, slagit många toppspelare under åren men har haft det lite tuffare senaste året och är rankad 26:a. Sverige har också tagit VM-guld i dubbel genom Mattias Falck och Kristian Karlsson i Texas för 3 år sedan och Falck spelade även final i singel under VM 2019. Men här i Paris fick han inte plats i truppen. Så svensk bordtennis har levererat under åren och vi har tre spelare topp 30 på världsrankingen. Har fått den franska publiken på sin sida OS har varit en folkfest så här långt. Fyllda läktare med öronbedövande och riktigt god stämning. På i stort sett alla arenor. Alla aktiva verkar stormtrivas, inte minst Truls som även har fått den franska publiken på sin sida med sitt spel och hans uttryck i hagen. Det kan bli en viktig faktor under finalen. Truls, spela med svart på forehand, rött på backhand och med ett åttakantigt racket, det spelar ingen roll! Är bara glad att Sverige, 24 år sedan senast, har en svensk OS-finalist i pingis! Förlåt, bordtennis ska man tydligen säga.

Pingisfeber och guldhopp – här är svenskarna som tävlar i dag

Pingisfeber och guldhopp – här är svenskarna som tävlar i dag

Som i trans har Truls Möregård spelat pingis och slåss nu om medaljerna i herrarnas bordtennis. Det har inte hänt i OS-sammanhang sedan 2008 då Jörgen Persson, nu svensk förbundskapten, spelade semifinal i Peking. Senaste medaljen tog J-O Waldner i Sydney 2000 då det blev silver. – Möregård möter en duktig brasiliansk spelare som heter Hugo Calderano, men fortsätter svensken på den redan inslagna vägen så har han alla möjligheter att nå final, säger TV4:s sportreporter Mattias Tjernström. Hoppar mot guld Det svenska ryttarna ska försöka försvara guldet från Tokyo i laghoppningen. Peder Fredricson och hans häst Catch me not hade lite problem i kvalet igår – och gör att Sverige går in som åttonde lag i finalen. – Kan Fredricson och hans häst skaka av sig gårdagen så finns alla chanser till medalj, säger Mattias Tjernström. Sverige är förhandsfavoriter och har det mest meriterade och erfarna laget av alla – med både Henrik von Eckerman och Rolf Göran Bengtsson. Inget vind i seglet Seglingen ställdes in i Marseilles igår på grund av svaga vindar. – Förhoppningsvis blåser det på bättre idag för det passar duon Vilma Bobeck och Rebecca Netzler som jagar svensk medalj, säger Mattias Tjernström. Även den svenska fanbäraren Josefine Olsson ska ut på vattnet idag, som har en silvermedalj från Tokyo att försvara – och har alla chanser att upprepa den bedriften, menar Tjernström. Fortsatt svagt i handbollen På förhand var Sverige en stark medaljkandidat i handbollen och idag spelas ödesmatchen för de svenska herrarna mot Kroatien. – Spelet har inte klaffat här i Paris och dom har framförallt haft vansinnigt svårt att göra mål. Tyvärr saknas båda våra starka M9or Jim Gottfridsson och Felix Claar i dagens match, ett stort avbräck för svensk del, säger Mattias Tjernström.

Succén fortsätter – Truls Möregårdh vidare till semifinal i OS i Paris

Succén fortsätter – Truls Möregårdh vidare till semifinal i OS i Paris

Påhejad av förbundskaptenen Jörgen Persson, som själv nådde OS-semifinal i singel 2008, fortsätter Truls Möregårdh att ta skalper i Arena Paris Sud 4. Omar Assar har ofta varit ett spöke för de svenska bordtennisherrarna. Den 33-årige egyptiern slog ut Mattias Falck i OS för tre år sedan och har också två segrar mot Möregårdh, bland annat i fjolårets VM. Men den här upplagan av Truls Möregårdh verkar ingen kunna rubba. Det är samma vibbar som när han tog ett sensationellt VM-silver i Houston för tre år sedan. Det är galet redan nu, även om det inte blir medalj, säger Möregårdh efter torsdagens kvartsfinalseger. Det känns lite som i Houston när det verkligen blev pingisfeber. Det jag har gjort här är helt otroligt, jag är superstolt över det. Jag hoppas kunna göra Sverige så stolt att jag till och med kan ta medalj. Räddade flera setbollar Till skillnad från åttondelsfinalen mot Kao Cheng-Jui, där den 22-årige svensken var mör i både huvud och kropp efter holmgången mot världsettan Wang Chuqin tidigare samma dag, var Möregårdh på hugget direkt i kvartsfinalen. Han tog kommandot med en tidig fyrapoängsledning och gick snabbt upp till 10–5. Han missade sedan två setbollar men förvaltade den tredje och tog hem setet med 11–7. Assar vann andra set med 11–6 efter att ha avslutat med att vinna sex raka bollar, men sedan kom två set som kom att avgöra matchen – och de var nästan identiska. Brasilian väntar I såväl tredje och fjärde set vann de i princip varannan poäng, och utbytte sedan chanser att avgöra. Omar Assar hade två setbollar i vardera set, Truls Möregårdh räddade alla. Och tog ledningen med 3–1 tack vare två rafflande setvinster med 14–12. Usch, det är så jobbigt bara att tänka på de seten. Det var inga roliga bollar. Det är så gött i det sista av dem, att han gör två enkla grejer som man inte ska göra där, en retur i nät och sedan också nästa i nät. Det tog knäcken på Assar. Femte set blev en uppvisning av Truls Möregårdh som gick upp till 8–0 innan egyptiern tog sin första poäng i setet, men det spelade ingen roll. 11–2 slutade setet som säkrade en plats i semifinalen. En 28-åring från Rio de Janeiro står nu mellan Möregårdh och en OS-final. I fredagens semifinal, med start klockan 14.30, väntar den brasilianske världssexan Hugo Calderano. Seger där och Truls Möregårdh säkrar den första svenska OS-medaljen i bordtennis sedan Jan-Ove Waldners silver 2000. I den andra semifinalen möts andraseedade kinesen Fan Zhendong och franska hemmahoppet Félix Lebrun. Nu är det super-underdogläge igen. De tre som är kvar är stora favoriter mot mig. Jag är superstolt, hur det än går kommer jag att vara väldigt glad över det jag har presterat, säger Truls Möregårdh.

Mattias Persson på YouTube

Double Impact Seminar with Lee Morrison & Mattias Persson

Some highlights of the Double Impact Seminar, taught by Lee Morrison (Urban Combatives) and Mattias Persson (M.A.T.T. ...

Sakan Lam på YouTube

Mattias Persson: ”Det är helt magiskt”

Runt ett par tusen lyckliga Redhawkssupportrar stod samlade i solen på Hyllie stationstorg för att hylla lagets SHL-avancemang.

SYDSVENSKAN på YouTube

Ishockey : Luleå HF vs Djurgårdens IF - Jimmie Ölvestad tacklar Mattias Persson (2011-09-22)

Djurgårdens Jimmie Ölvestad tacklar Luleås Mattias Persson och blir utvisad. Han blir senare även anmäld till disciplinnämnden.

jiff931 på YouTube

Mattias Persson öppnade målskyttet i derbyt

För andra matchen i rad blev Mattias Persson öppningsmålskytt. Och han var en av de mest aktiva under hela matchen.

Malmö Redhawks på YouTube

Jimmie Ölvestads tackling på Mattias Persson | 11-09-22

Resultat: 3 matchers avstängning + 15 000 kr i böter, diskutera. Följ mina videouppladdningar på twitter: http://twitter.com/#!

Gustafsson1993 på YouTube

Regeringen presenterar budgetsatsningar på skolan

Tisdagen den 17 september klockan 14.30 bjuder utbildningsminister Johan Pehrson, kulturminister Parisa Liljestrand, Patrick ...

Regeringskansliet på YouTube

ŚMIERĆ - UFFE

Vår video till låten Uffe från vårt kommande album Opór som kommer att släppas sent 2024 av Nikt Nic Nie Wie och Prank Records.

Smierc på YouTube

MP & Hanson: Vet fortfarande inte vad han är bra på

Det är äntligen premiärvecka i svensk hockey – Mattias Persson och Andreas Hanson är tillbaka med hetaste snackisarna i SHL ...

HockeyNews på YouTube

Mattias Persson i poddar

S2 Ep81: #81 Mattias Persson - MATT Combatives

The Primal Radio Podcast interviews Mattias Persson founder of MATT Combatives.  Living in the Malmö area of Sweden, he has trained martial arts for more than 35 years studying various styles including:Current: Pencak Silat various styles, among Pencak Silat Anyar Cimande Buhun.Current: KunTao.1978-1982 Greco-Roman style wrestling.1982-1985 Judo.1985-1988 Karate, Boxing, Tae Kwon Do and a few other traditional arts.1988-2004 Wing Chun and Jeet Kune Do.Mattias has taught over 100 workshops around Europe and is a leading Combatives Instructor in Thailand.  He teaches all kinds of clients: civilians, corporate personnel, traditional arts instructors and law enforcement personnel and has a strong following in Europe.Founded M.A.T.T Combatives in 2007.Europe’s only fully licensed AMOK! Combatives instructor.Developed HAMR Self Defence in 2014.Developed the Defencestick and Defencestick courses in 2014.Traditional arts instructor. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Atlantpodden - avsnitt 20 – Kronan är förlorad. Specialgäst: Mattias Persson, chefekonom Swedbank.

Swedbanks chefekonom Mattias Persson deltar som gäst i Atlantpodden och resonerar tillsammans med Atlant Fonders förvaltare Taner Pikdöken och vVD Peter Beckman kring Sveriges och världens konjunkturläge, vilka faktorer som är viktiga att följa, hur vi hamnade här och hur allt kommer att gå. Ett viktigt avsnitt som spelades in den 29 maj 2023.

Mattias Persson, Skäggbyrån

Mattias Persson bubblar av glädje, värme, tacksamhet och inte minst engagemang för att skapa en mer inkluderande arbetsmarknad. På Skäggbyrån (som inte är en barberare, utan ett socialt företag), där Mattias är verksamhetsledare, skapar man magiska produktioner inom webb och grafik samtidigt som de ser till att ge personer en andra chans att ta sig tillbaka till arbetsmarknaden, och in i samhället. Hit kan kan du komma och arbetsträna på dina villkor, och samtidigt bidra till proffsiga produkter som flyers, tryck, appar och hemsidor.Mattias själv beskriver att han växte upp i en klassisk dysfunktionell familj, mycket på grund av föräldrarnas alkoholproblem. Och Mattias själv tog som liten på sig mycket av skammen kring stöket. Samtidigt gick det helt okej för honom fram till tonåren, då hans pappa hastigt gick bort och han försökte dämpa smärtan med alkohol och droger. Av egen kraft och, som Mattias beskriver det, en flickvän som trodde på att "han var en bra kille" så tog han sig igenom behandling och är drogri sedan sju år. Under den tiden har han hunnit vara med och vidareutveckla Skäggbyrån i Malmö till vad det är idag; en arbetsplats där alla, trots sin fel och brister, kan känna sig sedda och behövda.Kort sagt här har ni en person, och en organisation, som är värd att lyssna till. Fler arbetsgivare borde vara som Skäggbyrån. Punkt.Följ länken för att få veta mer om Skäggbyrån.Avsnittet spelades in på Goto10 i Malmö. Tack för lånet av studion! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

# 150 Mattias Persson: Det blir värre innan det blir bättre

Det är en perfekt storm för husbyggande just nu. Alla siffror visar på totalstopp. Det exceptionella läget på marknaden med rusande elpriser, globala leveransproblem, kraftiga höjningar på råvarupriser, galopperande inflation och stigande räntor ger oss ett riktigt tufft läge i ekonomin, som kommer bli värre innan det blir bättre. Hör Swedbanks chefsekonom Mattias Persson i ett samtal om hur han ser på det makroekonomiska läget och hur det påverkar bygg- och fastighetsbranschen. Samtalet kommenteras av vår expertkommentator Lennart Weiss. Programledare: Anna Bellman.