Christer dog och begravdes – tog månader innan anhöriga fick veta

Christer dog och begravdes – tog månader innan anhöriga fick veta

Williams och brodern Alexander Stridfeldts farbror Christer avled hemma i maj. Han levde ensam, hade inga barn.

– Vi är de närmaste anhöriga, det var vår pappas bror, och vi var de enda kvar på den sidan av släkten, säger William Stridfeldt.

Trots detta blev William och Alexander aldrig kontaktade av polisen eller kommunen. När farbrodern dött gjorde polisen en slagning i folkbokföringsregistret och hittade en äldre, perifer släkting. Denne avsade sig arv och ville inte heller ordna med begravning.

Samtidigt dök en gammal bekant till Christer upp, "Lasse". Genom kommunens dödsbohandläggare fick "Lasse" tillgång till lägenheten – innan ett godkännande från den avlägsna släktingen hade inkommit.

– Vår farbrors lägenhet blev länsad. Alla gamla fotoalbum och tillgångar är borta. Det fanns möbler och smycken från vår farmor, berättar William Stridfeldt. Vän ordnar begravning "Lasse" ordnade även begravningen och efter det tömde förvaltaren lägenheten. Så när William och hans bror nåddes av beskedet att farbrodern var död fanns inget kvar.

William är kritisk till att polis och kommun så lättvindigt gav en utomstående tillträde till farbroderns lägenhet.

– Någonting är väldigt fel när vem som helst får styra en begravning och enkelt få tillgång till hans hem och tillgångar. Alla förtjänar ett värdigt avslut, det ska gå rätt till, säger William. Uttalar sig inte om fallet TV4 Nyheterna har sökt kommunens dödsbohandläggare, som hänvisar till kommunens omsorgschef.

"Vi har gjort ett generellt ställningstagande där vi inte uttalar oss i frågor som rör enskilda personer, utav hänsyn till den enskildes integritet då det rör känsliga frågor och uppgifter. Det gäller även när en person är avliden, detta i syftet att inte kränka den frid som bör tillkomma den avlidne", skriver Anna Åström Brewitz, avdelningschef, biträdande omsorgs- och välfärdsdirektör i Sundbybergs kommun i ett mail till TV4 Nyheterna.

Williams bror Alexander Stridfeldt är kritisk till kommunens uttalande.

– Det kommunen precis har gjort är ju just det – kränkt hans frid och stört hans heder, säger Alexander Stridfeldt. Vill inte kommentera Polisen vill inte ge någon kommentar till varför bröderna inte hittades vid slagning i folkbokföringsregistret, men säger:

– Registret ska visa vilka som är närmast anhöriga till den avlidne, där ska det framgå vilka det är. När någon avlider kontaktar vi dem, säger Mats Andersson, polisinspektör vid Solnapolisen. Vännen kontaktade inte William Stridfeldt är även kritisk till att begravningsbyrån inte försökte nå släktingarna.

– Begravningsbyrån beklagar sig bara, tycker det är tråkigt det som hänt, men avsäger sig allt ansvar. De menar att det var "Lasses" ansvar att kontakta anhöriga. Men "Lasse" har aktivt valt att inte göra det, säger William Stridfeldt. Dessutom har farbrodern begravts på fel kyrkogård.

– Han hade sagt till min bror att han ville ligga på Solna kyrkogård, där alla på vår sida ligger, farmor, faster och pappa. Men istället hamnade han i Sundbyberg. * Lasse heter egentligen något annat.