Därför blev EU-valet sensationellt

Därför blev EU-valet sensationellt

Efter en spännande gårdagskväll kom till slut det preliminära resultatet i valet till Europaparlamentet. Och det bjöd på många överraskningar – både till höger och vänster. Ulf Kristofferson, politisk kommentator, sammanfattar valets vinnare, förlorare och varför det blev sensationellt. SD:s tapp – Det var en otroligt spännande valvaka och det bjöds på en hel del sensationer. Till exempel att Sverigedemokraterna hamnade på fjärdeplats, att de backar för första gången i ett val. I opinionsmätningar såg det ut som att de skulle komma på andra plats även i det här valet. Men det gjorde de inte, de backade rejält. Bra siffror för vänsterkanten – Och att det gick så bra på den vänstra kanten. Vänsterpartiet gjorde ett kanonval. Även Miljöpartiet som faktiskt är större än Sverigedemokraterna i det här valet. Och Socialdemokraterna klarade sitt mål, att vända den nedåtgående trenden. Nu ökar de lite grann i ett EU-val, tidigare har de backat i vartenda EU-val. Jublet och opinionsmätningar Inget parti ser ut att åka ur och på alla valvakor förutom Sverigedemokraternas jublades det åt resultatet – trots att flera partier tappade mot förra valet. – Det var för att det hade sett mycket sämre ut i opinionsmätningarna. Förutom själva resultatet kan man ju dra slutsatserna om att opinionsmätningar, de kan man inte lita på, åtminstone när det gäller EU-val. För det var ingen som förutspådde ett sånt här resultat, inte ens i närheten av det, säger Ulf Kristofferson. Moderaterna andra största parti – Det är jätteviktigt för Ulf Kristersson. För det var ett stort debacle för Moderaterna i riksdagsvalet att de tappade den positionen till Sverigedemokraterna. De har fått höra det hela tiden från oppositionen att Sverigedemokraterna är de ledande i det regeringsunderlaget. Socialdemokraterna pratar gång på gång en SD-regering. Att det här inte upprepas i EU-valet, det är en viktig markering för Moderaterna. Kristdemokraternas lyckade lösning Kristdemokraterna förlorade ett mandat – men jublade ändå. – Det är för att det såg ut att gå mycket, mycket sämre. Det var oerhört besvärligt med den här striden mellan Ebba Busch och Sara Skyttedal och Sara Skyttedal startade Folklistan med syfte att ta Kristdemokraternas väljare. Det lyckades uppenbarligen inte så bra och den toppkandidat Kristdemokraterna fick i stället för Sara Skyttedal, Alice Teodorescu Måwe, betydde mycket. Hon har ju fyllt kostymen och kanske så landade det bra för Kristdemokraterna att det inte blev Sara Skyttedal utan att det blev Alice Teodorescu Måwe. Det verkar ha varit en väldigt lyckad lösning.

Namninsamling mot skolmaten i Hörby: "Min son äter bara ris"

Namninsamling mot skolmaten i Hörby: "Min son äter bara ris"

Semir Pavlica och Bardhyl Bytyqi – båda pappor till skolbarn i Hörby – menar att barnen kommer hem hungriga efter att kyckling bytts ut mot fläskkött i skolmatsalarna. Barnen erbjuds istället vegetarisk mat de dagar då fläsk står på matsedeln. – Kommunen säger att man har fått påtryckningar från invånare i valstugorna om att man ska ha mer varierad standardkost med mer fläsk, men varför har man inte tillfrågat barnen eller föräldrarna? undrar Semir Pavlica. Förklaringen: ”Vill ha in fler barn – även flyttat soppan” Det var Skånska Dagbladet som först berättade om skolmatsbråket i kommunen. Semir och Bardhyl försökte igår lämna in en protestlista med 180 namnunderskrifter mot förändringen, men i kommunhuset ville inga kommunalråd ta emot den. Kommunstyrelsens ordförande Anders Hansson, SD, tillbakavisar påståendet att förändringen kommit till efter påtryckningar i valstugorna. – Det handlar om att vi vill ha in fler barn i skolmatsalen för att äta. Vi har även flyttat soppan från fredag till torsdag för att få så många som möjligt att äta, säger han. Kommunen menar att man bara följer Livsmedelsverkets riktlinjer, när barn som inte äter fläsk istället erbjuds vegetarisk mat. Planer på att flytta: Inget pekat på att det blir bättre Tidigare har liknande fall i Uddevalla och Varberg uppmärksammats och där har Diskrimineringsombudsmannen, DO, inte valt att inleda en utredning om diskriminering baserat på kommunernas kostpolicy. Än så länge finns ingen anmälan mot Hörby hos DO. Både Semir Pavlica och Bardhyl Bytyqi har funderat på att flytta från kommunen. – Man har haft den tanken, för även om vi rotat oss och trivs i kommunen så pekar inget på att det ska bli bättre, säger Semir Pavlica.

SD på YouTube

Lööf kritiserar Kristerssons samarbete med SD: ”Om inte himlen föll ner”

Centerpartiet riktar kritik mot Moderaternas kritik kring tidigare löften.

Aftonbladet på YouTube

Mitt Europa bygger murar – Sverigedemokraternas valfilm 2024

Mitt Europa bygger murar. Mot invandringskaos. Mot gängkriminella. Mot islamister. Rösta på Sverigedemokraterna i EU-valet ...

Sverigedemokraterna på YouTube

Tobias Andersson (SD) om Northvolt

Tobias Andersson (SD) vill inte se några nya skattemedel till Northvolt, samtidigt kritiserar han arbetsmiljön på företaget starkt.

Svenska Epoch Times på YouTube