DN Debatt. "Svenska folket förtjänar att få billig el – i dag"

DN Debatt. "Svenska folket förtjänar att få billig el – i dag"

DN DEBATT. Fortsätter regeringen på inslagen väg riskerar Sverige att stå med svindyr ny kärnkraft men ingen industri. Kvar blir då svenska folket med notan. Vi vill satsa närmare 15 miljarder på att återinföra energieffektiviseringsstödet till företag och hushåll, och att bygga upp en miljövänlig baskraft, skriver Daniel Helldén (MP) och Amanda Lind (MP).

Så säger folket om partiledarna – efter den senaste tidens skandaler

Så säger folket om partiledarna – efter den senaste tidens skandaler

Det har varit en tuff månad för partiledarna i flera partier. SD-ledaren Jimmie Åkesson har fått hård kritik för att ha bjudit presidenten i ett mc-gäng på sitt bröllop, S-ledaren Magdalena Andersson har fått stå till svars för det egna lotteriets aggressiva försäljningsmetoder. Lägg därtill turerna kring den sparkade landshövdingen Anna Kinberg Batra som skapat problem för Moderaterna, och kritiken mot Vänsterpartiet för att inte ha markerat mot antisemitism i de egna leden. Andersson och Åkesson tappat Ändå visar Novus mätning över partiledarförtroende för oktober små förändringar jämfört med månaden innan. Visserligen har Magdalena Andersson tappat fyra procentenheter och Jimmie Åkesson två i gruppen som har ganska eller mycket stort förtroende för dem – men det är förändringar inom den statistiska felmarginalen. I botten av listan har MP-språkrören Amanda Lind och Daniel Helldén båda en uppgång på två procentenheter, men där gäller samma sak. Bara kärnväljare har stort förtroende Så hur kommer det sig då att förtroendet inte påverkats mer av de mycket omskrivna skandalerna kring partierna? – Förtroendet är redan väldigt lågt, ur ett historiskt perspektiv, säger Torbjön Sjöström, VD på Novus, och fortsätter: – Innan kunde man ha förtroende för en partiledare utan att kunna tänka sig att rösta på dem. Nu är det nästan bara kärnväljarna kvar, som känner att om jag inte röstar på den här så har jag ingen annan att rösta på. Väljarna är kraftigt polariserade i stödet för partier och partiföreträdarna, konstaterar han i sin analys. Åkessons nedgång bland moderater Det som ligger bakom Åkessons nedgång är att förtroendet för honom sjunkit bland moderatväljare. På samma sätt har förtroendet för Magdalena Andersson sjunkit bland M- och SD-väljare jämfört med september och detta förklarar tappet i förtroende för henne. Novus har mätt partiledarförtroendet i över tio år och kan konstatera att det funnits perioder när partiledare har haft starkt stöd även bland väljare som inte kunde tänka sig att rösta på dem – med tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt och tidigare vänsterledaren Jonas Sjöstedt som två tydliga exempel. I dag finns det ingen partiledare som har starkt stöd utanför den egna potentiella väljargruppen.

Nästan alla partiledare tappar i förtroende

Nästan alla partiledare tappar i förtroende

När opinionsföretaget Novus frågade svenska folket ”Vilket förtroende har du för följande partiledare” blev resultatet en dyster läsning för våra toppolitiker.

Samtliga tappar – utom Centerpartiets Muharrem Demirok, som är den som har lägst förtroende av alla. Muharrem Demirok vare sig backar eller går framåt. Tappen för Liberalernas Johan Pehrson (-5%), Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar (-4%) och Miljöpartiets Daniel Helldén (-3%) är statistiskt säkerställda. Svårt för politikerna En förklaring till medborgarnas minskande förtroende för politikerna är mängden negativa nyheter om bland annat skjutningar i sommar.

– Det är inte lätt att vara politiker i dag. Medborgarna dränks av negativa nyheter. Under somrarna brukar vara ännu mer fokus på den grova brottsligheten. Dagliga skjutningar och politiken hålls ansvarig, så det är väldigt svårt för politikerna att kunna bygga ett förtroende samtidigt som de också är på semester, säger Novus vd Torbjörn Sjöström. Minskat avstånd mellan M- och S-ledarna Novus har mätt partiledarnas förtroende under många år och deras historik visar att avståndet nu minskar mellan de båda statsministerkandidaterna. Ulf Kristersson hamnar på 36 procent, där de tillfrågade svarat att de mycket eller ganska stort förtroende för honom. Han backar visserligen två procentenheter, men ligger kvar på ungefär samma nivå.

Magdalena Andersson backar med tre procentenheter och hamnar på 44 procent. Hon får högst förtroende i mätningen, men har en stadigt sjunkande trend sedan två år tillbaka och tangerar nu sitt lägsta resultat sen hon blev partiledare.

"Det här är klimatbluff och siffertrixande"

"Det här är klimatbluff och siffertrixande"

Regeringen och SD meddelade på tisdagen att reduktionsplikten ska höjas från 6 till 10 procent. Något som de menar kommer att bidra till att Sverige når EU:s klimatmål till 2030. Miljöpartiets språkrör Daniel Helldén anser att beskedet "inte är seriöst". Det är så uppenbart att Ebba Busch och Romina Pourmokhtari vilseleder oss i den här frågan. De är inte i närheten av att kompensera för utsläppsökningarna de orsakar, säger han. Är det inte bra enligt dig att de höjer reduktionsplikten? Att de skruvar litegrann på den reduktionsplikt som vi införde, det finns något i det. Men det viktiga här är att det blir en sådan liten effekt av det de gör. "Klimatbluff" Enligt regeringen innebär den höjda reduktionsplikten att utsläppen minskar med drygt 2 miljoner ton fram till år 2030. Centerpartiets talesperson för klimat- och energipolitik Rickard Nordin är kritisk. Man har ju ökat utsläppen först, med 4 miljoner ton om året. Jag skulle säga att det här är klimatbluff och siffertrixande. Utsläppen minskar inte alls så mycket som behövs, säger Nordin. C vill ha en högre procentsats, och tycker att även andra förnybara drivmedel, som biogas och hvo, ska inkluderats. Socialdemokraterna tycker att regeringens tvärvändning är "opålitlig och oseriös hantering". Från valet har det varit olika procentsatser, SD som ville ha regeringskris, och så nu kommer man med ett nytt besked i dag, säger klimatpolitiska talespersonen Anna-Caren Sätherberg. "Inte leda till det" S har också föreslagit en höjd reduktionsplikt i sin satsning "Sverigebränsle". Att de nu backar och inser att det är bra politik, det är ju bra. Men vi måste titta på allt i en helhet när de lägger budgeten så att man verkligen når de mål vi har satt ut, säger hon. Enligt Daniel Helldén kommer det inte att räcka för att nå EU:s klimatmål till 2030. Av det lilla de nu sade på presskonferensen finns ingenting som visar hur man ska nå målen. Den här marginella höjningen som man nu gör av reduktionsplikten kommer inte att leda till det.

Daniel Helldén på YouTube

Svenska nyheter (S8 EP7) Daniel Helldén är ett problem

Ser mer Svenska Nyheter på SVT Play: http://bit.ly/Svenska-nyheter-SVT-Play Kristoffer Ahonen Appelquist gör ett stort test av ...

SVT Humor på YouTube

Daniel Helldén (MP): Tidöpartierna trasar sönder klimatpolitiken

Varför är det viktigt att rösta i EU-valet? Och vilken är den bästa platsen i Europa? Miljöpartiets språkrör, Daniel Helldén, fick svara ...

Dagens Nyheter på YouTube

Thomas Morell gör Daniel Helldén (mp) mållös i debatt - brottsligheten på våra vägar måste krossas

Våra vägar är Sveriges största brottsplats. Vägen är de kriminellas viktigaste arbetsredskap. Vi har en omfattande otillåten ...

Sverigedemokraterna på YouTube

Daniel Helldén om: Hatet (kortintervju)

Trafikborgarrådet i Stockholm stad, Daniel Helldén, är symbolen för bilfientlig politik. Hur känns det att vara hatad av så många?

auto motor & sport på YouTube

Daniel Helldén är Miljöpartiets nya språkrör

Daniel Helldén har valts till nytt språkrör för Miljöpartiet på partikongressen i Örebro. Segern var med minsta möjliga marginal: en ...

Aftonbladet på YouTube

Daniel Helldén i poddar

Säger Daniel Helldéns nya stil nåt om MP:s framtid?

Det var med nöd och näppe som Daniel Helldén valdes till nytt språkrör för Miljöpartiet. Med en enda röst slog han sin motkandidat. På en kvart får du veta hur splittrat Miljöpartiet är och om Daniel Helldéns nya klädstil, kan ge en hint om vart partiet är på väg. Med Erik Hedtjärn, politikchef på SvD. Programledare: Alexandra Karlsson, Producent: Moa Larsson Redaktör: Stina Fischer Klippen är hämtade från SVT Forum, SVT Aktuellt och Miljöpartiets Youtube-kanal. Vi vill ha feedback och önskemål! Skriv till oss på: dagensstory@svd.se

#10: Daniel Helldén om levande städer

Hur tar vi tillbaka våra städer och gör dem levande på nytt? Stockholms kanske mest framgångsrika politiker på årtionden, trafikborgarrådet Daniel Helldén, ger oss svaren. Trängsel, infrastruktur, heta känslor och medborgardialog! Och vad har egentligen de gamla Coop-butikerna Domus med detta att göra?

14. VALSPECIAL – Anställningsintervjun med Daniel Helldén, Miljöpartiet

Stockholmspoddens VALSPECIAL – Anställningsintervjun. Vi har träffat toppkandidaterna till de nio partier som i dag sitter i Stockholms stadshus. Upplägget är anställningsintervju – eftersom politikerna söker jobbet som borgarråd efter valet. Daniel Helldén intervjuas av Kristian Lönner. En podcast från Lokaltidningen Mitt i Stockholm.