Dödsdömde Djalali hungerstrejkar: "Ser ut som skinn och ben"

Dödsdömde Djalali hungerstrejkar: "Ser ut som skinn och ben"

Den svenskiranske KI-forskaren Ahmadreza Djalali blev kvar i Evin-fängelset, där han har suttit sedan 2016 dömd till döden. Hemma i Sverige har hans barn och fru, Vida Mehrannia, väntat på honom i över åtta år. – I 3 000 dagar har jag lidit. Jag hade ett hopp och nu har jag förlorat det, säger Vida Mehrannia. Nu ska Djalali inleda en hungerstrejk i fängelset. – Han är väldigt besviken. Han kommer börja hungerstrejka, för att han vill att Sverige och världen hör honom. Han är väldigt svag men han måste, för han blir ignorerad, säger Vida Mehrannia. Farligt för hans hälsa Men efter så många år i fångenskap är Djalalis hälsa kraftigt försämrad och nu oroar sig hans fru för vilka konsekvenser hungerstrejken kan få. – Det är så farligt för honom, men jag vet att han inte har något annat val, säger hon och tillägger: – Han ser ut som skinn och ben.  ”Nu måste jag kämpa” I flera dagar har Vida Mehrannia protesterat utanför Utrikesdepartementet i Stockholm. – Vi får ingen förklaring, ingen respekt för mig och mänskliga rättigheter, säger hon. Hon vill ha svar på varför hennes man lämnades kvar. – De pratade inte med oss. De borde släppa alla fångarna. Hur är det möjligt att de lämnade honom? Jag accepterar det inte, säger hon. Och trots sorgen och hopplösheten hon känner, är hon fast besluten att fortsätta. – Jag hade ett hopp, att de skulle släppa honom. Nu måste jag kämpa igen. Jag är väldigt trött men jag har inget annat val. Jag kan inte blunda och säga att jag inte bryr mig, för det är mina barns pappa, säger Vida Mehrannia.

Djalalis fru efter mötet med Billström: "Fick ingen förklaring"

Djalalis fru efter mötet med Billström: "Fick ingen förklaring"

På tisdagen möttes KI-forskaren Ahmadreza Djalalis fru, Vida Mehranni och utrikesminister Tobias Billström (M) på utrikesdepartementet.

Mehranni hoppades på att få ett svar om varför hennes man inte fanns med bland de frigivna vid fångutväxlingen med Iran. – Vi fick ingen förklaring. De upprepade bara samma sak som sagts tidigare, säger Mehranni när hon mötte pressen efter det över en timme långa mötet med utrikesministern. ”Kunde inte säga vad som är speciellt” Vidare uppger Mehranni att hon inte fick någon förklaring till varför Kristersson menar att fallet med Djalali är ”speciellt”.

– De kunde inte säga vad som är speciellt med fallet, säger Mehranni. Utanför riksdagen demonstrerade ett 20-tal personer mot att Djalali blev kvar i iranskt fängelse efter Sveriges fångutväxling med landet. Demonstranterna ropade bland annat ”Sweden shame on you”, och “Billström shame on you”. Hungerstrejkar i fängelset Enligt uppgifter ska Djalali som hungerstrejkat i sju dagar vara sig i ett kritiskt hälsotillstånd. ”Han lider av extremt låg puls och blodtryck.”, skriver Frihet för Dr. Ahmadreza Djalali på X. Mehranni uppger att hennes man fortfarande befinner sig i en cell med andra personer. Regeringen har tidigare sagt att de gjort ”allt de kan” för att frige Djalali. TV4 Nyheterna har sökt Tobias Billström (M) för en kommentar.

Djalali skenavrättades i ökända fängelset i Iran

Djalali skenavrättades i ökända fängelset i Iran

Efter fångväxlingen den 15 juni är den svensk-iranske läkaren och KI-forskaren Ahmadreza Djalali, 55 fortfarande kvar i det okända iranskt fängelse. I en text i The Guardian beskriver nu affärsmannen och vännen Siamak Namazi om sin relation till den dödsdömde i Evinfängelset, där han själv satt fängslad i många år. ”Vid sällsynta tillfällen öppnade han upp om sina mörkaste dagar. Han berättade om hur fångvaktarna tog honom till randen av avrättning . En morgon sade hans sadistiska fångvaktare att han skulle hängas i soluppgången nästa dag och gav honom vad de kallade ett sista samtal till sin fru för att ta farväl”, skriver Namazi som efter åtta år släpptes ur Evinfängelset. Dödssamtal till frun Djalalis fru, Vida Mehrannia, bekräftar uppgifterna för Expressen. – Ahmadreza ringde oss för att ta farväl, de hade sagt att han skulle avrättas. Det är bara ett exempel på den iranska regimens grymhet. Jag hoppas den här artikeln kan bidra till att han släpps. Sedan 2016 har Djalali suttit fängslad i Iran. Statsminister Ulf Kristersson har upprepade gånger sagt att man försökte få Djalali att ingå i utväxlingen men att det inte gick. –Vi gjorde allt vi kunde och vi övergav honom absolut inte, sade han till TV4 i måndagsmorse.

Djalalis dödssamtal till frun och barnen

Djalalis dödssamtal till frun och barnen

Den dödsdömde svensk-iraniern Ahmadreza Djalali har utsatts för skenavrättningar i det ökända Evinfängelset i Iran. Det berättar en nära vän och medfånge som släppts efter åtta år i samma fängelse. ”Han öppnade upp om sina mörkaste dagar, han berättade om hur fångvaktarna tog honom till randen av avrättning”, skriver Siamak Namazi i brittiska Guardian. – Ahmadreza ringde oss för att ta farväl, de hade sagt att han skulle avrättas, säger Djalalis fru Vida Mehrannia.

"Förstår den förtvivlan han känner"

"Förstår den förtvivlan han känner"

Svenskiranske forskaren Ahmadreza Djalali blev kvar i Evin-fängelset när Johan Floderus och Saeed Azizi frisläpptes i en fångutväxling. I går meddelade Djalali via sin fru att han ska börja hungerstrejka i det iranska fängelse där han suttit sedan 2016 dömd till döden. – Det är så farligt för honom, men jag vet att han inte har något annat val. Han ser ut som skinn och ben, säger hustrun Vida Mehrannia. Kristerssons ord: Förstår förtvivlan Statsminister Ulf Kristersson kommenterar nu Djalalis hungerstrejk för första gången. – Jag mer än väl förstår den förtvivlan som både han och hans anhöriga känner. Sverige gjorde allt vi kunde för att få ut honom tillsammans med de två andra svenska medborgarna, det var helt omöjligt. Iran ville inte ens diskutera hans namn. De betraktar honom som ett helt annat fall, säger han. Menar att fallet är annorlunda Avråder du honom från att hungerstrejka? – Jag är inte i en position att ge honom råd. Jag förstår mycket väl den förfärliga situationen han är i. Han är dömd i Iran och sitter sedan en lång tid tillbaka. Jag kan bara säga att vi gjorde allt vi kunde för att han skulle komma hem också. Vad kan man göra nu från Sveriges sida? – Sverige fortsätter vårt arbete som tidigare, vi kräver att han ska släppas fri. Sen är hans fall annorlunda än de andra fallen. Det är klart att UD har mer information om hans fall som vi också har delgivit de svenska oppositionspartierna i speciella former. Men jag kommer inte gå in närmare på det av hänsyn till hans egen säkerhet.

Schibbye om utväxlade svenskarna: "Får en plattform"

Schibbye om utväxlade svenskarna: "Får en plattform"

Journalisten Martin Schibbye dömdes tillsammans med fotografen Johan Persson till elva års fängelse i Etiopien för att olovligen ha tagit sig in i landet under en reportageresa 2011, och blev kvar där i 438 dagar. Schibbye har sedan dess engagerat sig för kollegor som befinner sig i liknande situationer, och är glad över att svenskarna Johan Floderus och Saeed Azizi nu har återförenats med sina familjer efter att de suttit fängslade i Iran. – Det är otroliga scener att se Johan krama om sina föräldrar och sina systrar, att se hur såren i en familj läker. För bara ett halvår sedan yrkade den iranska åklagaren på dödsstraff, och det var verkligheten de behövde förhålla sig till. Att sedan kastas från det till frihet, det är fantastiskt att se, säger Schibbye till TV4 Nyheterna. Kan hantera skuldkänslorna genom att engagera sig Floderus och Azizi kunde komma hem efter en fångutväxling där Iran fick den livstidsdömde bödeln Hamid Noury i utbyte. Men kritiska röster har påtalat att den svenske forskaren Ahmadreza Djalali är kvar i fångenskap i Iran. – Jag är helt förkrossad, vi hade hoppet uppe men nu har det lämnat oss, sa hans fru Vida Mehrannia i Nyhetsmorgon tidigare under måndagen. Martin Schibbye berättar att han kände skuldkänslor när han fick lämna det etiopiska fängelset samtidigt som hans etiopiska kollegor blev kvar. – Det är något som de (Floderus och Azizi) kommer behöva hantera och ligga sömnlösa på nätterna över. Men jag tror att en väg ut kan vara att engagera sig för Djalali, att ta kontakt med hans fru och använda plattformen de fått nu, säger Schibbye. Hoppas få reda på fler detaljer Enligt statsminister Ulf Kristersson gjordes försök att även inkludera Djalali, men det fanns inga förutsättningar alls att få honom släppt. På frågan hur han ser på den svenska regeringens agerande svarar Martin Schibbye att han hoppas att det kommer fram mer kunskap om förhandlingarna. – Pratade man med folk om att växla fångar med diktaturer för ett halvår sedan så var det otänkbart. Men nu är vi där, och det skapar en mängd nya faror för svenska medborgare när vi reser i länder som kan ha fängslade medborgare i Sverige. Det kan göra det mer riskfyllt att vara svensk i värden, säger han och fortsätter: – Men ska vi gå den vägen så har vi fängslade eritreanska medborgare som Eritrea vill ha och har begärt. Det kanske är ett sätt att få tillbaka Dawit Isak. Om det är det spelet vi ska spela nu får vi inventera vilka andra kort vi har att spela ut.

Hennes man är kvar i iranskt fängelse: "Regeringen ignorerar oss"

Hennes man är kvar i iranskt fängelse: "Regeringen ignorerar oss"

Att Ahmadreza Djalali inte fanns med bland de frigivna har kritiserats av bland andra hans fru, Vida Mehrannia. Från början kände hon ett visst hopp när hon hörde talas om fångutväxlingen med Iran, men känner sig illa behandlad av regeringen. – Regeringen har ignorerat oss och vi har inte behandlats likadant, säger Vida Mehrannia. Hon berättar att det enda Ahmadreza Djalali vill är att komma hem till sin familj och till forskningen, men att ingenting har förändrats under alla de år han suttit fängslad. Enligt statsminister Ulf Kristersson gjordes försök att även inkludera Djalali, men det fanns inga förutsättningar alls att få honom släppt. – Vi gjorde allt vi kunde och jag har stor respekt för hennes förtvivlan, sa Ulf Kristersson i Nyhetsmorgon under måndagen. Komplicerat fall Fallet med Ahmadreza Djalali är mer komplicerat än till exempel Johan Floderus fall. Han greps av Iran flera år innan Sverige dömde Hamid Noury, som Iran ville ha loss. Han blev svensk medborgare efter det. Iran erkänner honom inte som svensk medborgare och har inte ens velat diskutera hans namn. Utsikterna för Djalali är inte så ljusa såsom situationen ser ut just nu, menar Said Mahmoudi som är professor i internationell rätt, eftersom han arresterades i Iran 2016 när relationen mellan Sverige och Iran var helt normal, till och med vänlig. Då fanns ingen anledning för regeringen i Iran att arrestera en svensk som påtryckningsmedel. Djalali var anklagad för ett mycket allvarligt brott – spioneri för Israel. Även om anklagelserna ofta är grundlösa så är Irans officiella och formella förklaring att han var iransk medborgare då han greps. – Det gör det svårare och det enda man kan hoppas på är en politisk förändring i Iran, säger Said Mahmoudi. Ahmadreza Djalali har suttit fängslad i nästan 3 000 dagar.

Vida Mehrannia på YouTube

Vida Mehrannia, épouse du Dr. Ahmadreza Djalali : « On ne peut pas rester silencieux. »

À l'occasion du lancement du 13ème rapport annuel sur la peine de mort en Iran, Vida Mehrannia, l'épouse du docteur ...

ECPM - Ensemble contre la peine de mort på YouTube

Hennes man är kvar i iranskt fängelse: ”Jag är helt utan hopp nu”

Den svensk-iranske forskaren Ahmadreza Djalali var inte med i fångutväxlingen. Han sitter kvar i iransk fångenskap. Hans fru ...

Aftonbladet på YouTube

Fico incontra Vida Mehrannia e una delegazione di Amnesty

(Agenzia Vista) - Roma, 6 Giugno 2019 - Il Presidente della Camera, Roberto Fico, riceve nel suo studio a Montecitorio Vida ...

Vista Agenzia Televisiva Nazionale på YouTube