"En sjukdom med hög dödlighet"

"En sjukdom med hög dödlighet"

Marburgviruset som just nu drabbat delar av Rwanda tillhör gruppen filovirus som orsakar blödarfeber. Man tror att det finns naturligt hos en speciell fladdermusart. Viruset kan spridas på olika sätt till människor. – Det är väldigt smittsamt, men det smittar vid nära kontakt. Det är en väldigt allvarlig sjukdom med hög dödlighet, säger Magnus Gisslén. Samhällsfarlig sjukdom Ebola, som är ett väldigt likt virus, har sedan tidigare varit klassat som samhällsfarligt och nu har regeringen gjort samma bedömning av marburgviruset. Gisslén berättar att omklassificeringen innebär en ökad beredskap vid sjukdomsfall där exempelvis smittskyddsläkare kan besluta om karantän. – Det är för att ha verktygen om det skulle komma ett fall. Det är osannolikt, men om det skulle vara så, säger han. Så smittar viruset Viruset smittar vid nära kontakt med sjuka personer. Det smittar inte om det är någon som inte har några symtom och inte genom luften. Magnus Gisslén tycker inte att det är nödvändigt att införa hälsotester för människor som varit Rwanda och kommer till Sverige. – De flesta som åker dit har ju väldigt liten risk att exponeras för det. Men har man haft det då ska man mäta feber varje dag till exempel. Och det finns vissa rutiner för det. Men det viktiga är att om man har varit i Rwanda, och även i andra länder i den här regionen, och får feber så är det väldigt bra att kontakta sjukvården.

Rekordmånga vårdas på sjukhus för mykoplasma: "Anmärkningsvärt"

Rekordmånga vårdas på sjukhus för mykoplasma: "Anmärkningsvärt"

Det har hostats något enorm den här hösten och orsaken är bakterien mykoplasma som nu sprider sig i hela landet. De allra flesta blir lindrigt sjuka, men i värsta fall kan en infektion leda till lunginflammation som behöver behandlas av sjukvården. Under september sökte 500 patienter vård – i vanliga fall ligger den siffran på max 200 stycken per månad. – Det är anmärkningsvärt och det är till och med så att vi har en del som behöver intensivvård. Under mina 35 år som infektionsläkare har jag bara sett några enstaka fall tidigare och nu är det fler som behöver det, säger statsepidemiolog Magnus Gisslén. Fler söker vård – fortsätter öka Siffrorna kommer från Socialstyrelsen, som menar att det kan komma en efterrapportering med ännu fler fall. Antal patienter som söker vård nu är fem gånger fler jämfört med 2016. – Det är väldigt höga siffror och det gäller sannolikt även de som vårdas på intensivvården, även om vi inte har bekräftade siffror på det ännu, säger Magnus Gisslén. Vanligt bland unga Vanliga symtom är feber, hosta och huvudvärk – och insjuknande sker ofta gradvis. Får man ont i bröstkorgen eller ryggen när man andas så är det dags att ta kontakt med sjukvården, innan dess behöver man inte göra det, säger Gisslén. – Jag har aldrig stött på någon som avlidit av mykoplasma, det är extremt ovanligt. Det här är inte en sådan allvarlig sjukdom på det sättet. Sjukdomen drabbar alla åldrar och det finns ingen specifik riskgrupp. Däremot har unga i åldrarna 15 till 35 störst risk att få lunginflammation och att hamna på sjukhus. Och utbrottet verkar inte har nått kulmen ännu. – Det brukar peaka i november, så sannolikt fortsätter det, vi har inga tecken på avmattning.

Ökad dödlighet i covid-19: "Allvarligare sjukdom än influensan"

Ökad dödlighet i covid-19: "Allvarligare sjukdom än influensan"

Vaccinationerna inför årets influensa- och covid-19-säsong är nu i full gång. Statsepidemiologen betonar vikten av att skydda sig, särskilt för riskgrupper som löper högre risk att bli allvarligt sjuka. – Vi väntar oss en ökning av både covid- och influensafall under hösten och vintern, och det är viktigt att vara förberedd med vaccinationsskydd, säger Magnus Gisslén, statepidemiolog. I likhet med tidigare år förväntas influensasäsongen ta fart senare under hösten, medan covid-19 sprids året om. Men när smittan ökar under vintermånaderna kan covid-19 fortfarande leda till allvarligare sjukdom, särskilt för äldre och de i riskgrupper. Riskgrupper prioriteras vaccin De som har störst risk att drabbas är äldre över 65 år och vuxna med underliggande sjukdomar som hjärt-kärlsjukdom, diabetes eller nedsatt immunförsvar. Gravida rekommenderas också att vaccinera sig. – Vi prioriterar riskgrupperna först, men sedan finns det möjlighet för andra att boka tid för vaccin, säger Magnus Gisslén. För de som ingår i de rekommenderade riskgrupperna är vaccinationen gratis. Men om du inte tillhör en riskgrupp får då du betala en mindre summa. Många vårdcentraler erbjuder möjligheten att ta både covid- och influensavaccinet samtidigt. Att vaccinera sig mot både covid och influensa samtidigt är inte bara säkert, utan även rekommenderat. – Det ökar täckningsgraden och hjälper till att minska belastningen på sjukvården under den intensiva influensasäsongen, förklarar Gisslén. Mykoplasma och andra sjukdomar Förutom covid och influensa har även andra sjukdomar, såsom mykoplasma, ökat i spridning efter pandemin. Mykoplasma orsakar lunginflammation, men är oftast inte allvarlig. – Vi har sett en generell ökning av infektionssjukdomar efter att ha haft relativt få fall under pandemin, säger Magnus Gisslén.

Smittsamma sjukdomen som ökar i Sverige – därför är så många sjuka nu

Smittsamma sjukdomen som ökar i Sverige – därför är så många sjuka nu

Just nu sprids bakteriesjukdomen mykoplasma i landet. Att spridningen är så stor just nu går att spåra bakåt i tiden, till pandemin. Då höll sig folk hemma och blev inte smittade av infektionssjukdomar menar Magnus Gisslén, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten och professor i infektionssjukdomar vid Sahlgrenska akademin. – Sprider sig inte mykoplasma på samma sätt som det gör normalt sätt så minskar immuniteten i befolkningen. Nu när vi börjat bete oss som vanligt igen så finns möjligheten att många ska kunna bli infekterade och det är det som händer just nu, säger Magnus Gisslén. Vanliga symptomen Sjukdomen sprider sig snabbast mellan människor som umgås nära inomhus. – Ofta inom familjer i samma hushåll, men också när man umgås och lever tätt. Och det kan till exempel vara på skolor eller i barngrupper. Även bland vuxna på arbetsplatser.  Vanliga symtom är feber, hosta och huvudvärk och insjuknande sker ofta gradvis. Även om de flesta inte blir svårt sjuka, finns det några som behöver söka sjukhusvård. – Man kan få som en förkylning med hosta. Ibland långdragen hosta. Men enstaka kan bli svårare sjuka och få lunginflammation. Av de som får lunginflammation blir de flesta inte svårt sjuka, men enstaka kan behöva sjukhusvård. I värsta fall kan man behöva intensivvård. Då ska du söka vård Det är svårt att veta exakt hur många fall av mykoplasma som finns, eftersom sjukdomen inte är anmälningspliktig och de flesta som blir sjuka inte provtas.  – Vi vet att det var väldigt få fall under de första åren av pandemin och vi vet att det är många nu. Sannolikt är det fler nu än vad man hade under perioden före pandemin.  Immuniteten efter en genomgången infektion är inte speciellt långvarig och man kan bli sjuk i mykoplasma flera gånger, enligt Gisslén. – Märker man att ens allmäntillstånd är dåligt, man får svårt att andas eller ont i bröstkorgen eller i ryggen, då ska man kontakta sjukvården via 1177 för att få råd. Ibland kan man behöva uppsöka sjukvård och göra en undersökning. I enstaka fall behöver man antibiotikabehandling.

Efter larmet i Tyskland: Sveriges förberedelser mot marburgviruset

Efter larmet i Tyskland: Sveriges förberedelser mot marburgviruset

Förra veckan kom oroande nyheter från Tyskland – två personer på ett tåg kunde ha utsatts för det livsfarliga marburgviruset efter att ha kommit hem från en resa till Rwanda. Det visade sig vara ett falskt alarm, men ändå valde den svenska regeringen att klassa viruset som samhällsfarligt, trots att risken för spridning här i Sverige är väldigt låg. Vad betyder det för oss, och hur oroliga ska vi vara? Med oss i dag har vi Sveriges statsepidemiolog Magnus Gisslén, som hjälper oss att reda ut vad marburgviruset egentligen innebär.    Du hör mer om marburgviruset i Expressens dagliga nyhetspodd ”Läget” i spelaren! Eller: Lyssna direkt på Spotify! Lyssna direkt på Podcaster! Glöm inte att slå på notiser för att inte missa några avsnitt.

Klassar dödliga viruset som samhällsfarligt

Klassar dödliga viruset som samhällsfarligt

Just nu pågår det ett utbrott av det dödliga viruset i Rwanda. Regeringen håller därför en pressträff under onsdagen – där viruset imorgon komma att bli en samhällsfarlig sjukdom. – Det ger möjlighet till hälsokontroll vid inresa till landet, isolering och karantän, säger Jakob Forssmed som samtidigt belyser att risken att viruset kommer till Sverige är liten. Elva dödsfall Hittills finns 36 bekräftade fall av viruset och sedan i fredags har elva personer dött. Samtliga fall är bekräftade i Rwandas huvudstad Kigali. Rwanda kontrollerar alla utresande från landet. – Ett stort antal individer smittspåras och det kan vara värt att säga att Rwanda har en välfungerande smittspårning, säger Magnus Gisslén där 70 procent av de som smittats är sjukdomspersonal i huvudstaden. Smittar endast vid symtom Marburgviruset ingår i samma virusfamilj som ebola och enligt Folkhälsomyndigheten är den inte luftburen, utan smittar från människa till människa via infekterade kroppsvätskor som blod och saliv. – Vi har möjligheter att vårda patient med marburgviruset under säkra förhållanden vid särskilda isolerings enheter och även transportera personer på ett säkert sätt, säger Olivia Wigzell, tf generaldirektör på Folkhälsomyndigheten. Viruset är en blödarsjukdom där de som insjuknar får hastigt hög feber, huvudvärk och muskelvärk, även illamående, kräkningar och buksmärtor. Det finns idag inget botemedel. – Sjukdomen smittar endast vid symtom och vi uppmanar att testa sig om man påvisar det, säger Olivia Wigzell.

Oron växer för dödliga viruset: "Finns inga tillgängliga vaccin"

Oron växer för dödliga viruset: "Finns inga tillgängliga vaccin"

Delstaten Kerala har drabbats av det andra fallet av Nipahviruset i år. Förra veckan dog en 24-årig man efter att ha insjuknat och från regeringen har order om omfattande övervakning kommit för att förhindra spridning av viruset, rapporterar The New Indian Express. 175 personer i mannens närhet finns på en så kallad ”kontaktlista” där över 100 personer betraktas som extra utsatta och totalt 151 personer är under uppsikt. Tio personer vårdas på sjukhus med misstänkta symptom. I Indien har flera tidigare fall hos människor uppstått när man druckit dadeljuice som kontaminerats av smittade flyghundar, en typ av fladdermöss. Det kan även smitta via andra djur som gris, men också via människor. – Men det krävs väldigt nära kontakt. Till exempel till sjukvårdspersonal eller hushållskontakter via kroppsvätskor, säger statsepidemiolog Magnus Gisslén, som också är professor i infektionssjukdomar vid Sahlgrenska Akademin. Strikta restriktioner Nu har fältundersökningar inletts inom en tre kilometers radie från mannens hem inletts där totalt 66 team har kopplats in, skriver The New Indian Express. Men trots regeringens åtgärder för att ta reda på hur det senaste fallet uppkommit har framstegen varit små. – Myndigheterna vill försöka hitta smittkällan. Om det är via dadlar som kontaminerats av fladdermöss eller om personerna smittats via andra djur. – Det kan vara fler som är smittade, då är det viktigt att man håller dem under uppsikt, isolerar och tar hand om dem om de skulle bli sjuka. ”Väldigt hög dödlighet” Dödsfallet i Kerala är det andra på kort tid. I juli dog en 14-årig pojke efter att ha smittats. – Nipahvirus ger ofta mycket allvarliga infektioner och har hög dödlighet. Det är ett virus som det är viktigt att övervaka. Global övervakning och internationellt samarbete är avgörande för att snabbt kunna upptäcka och begränsa framtida utbrott samt förhindra spridning till andra regioner. Det är också viktigt att vi är medvetna om riskerna och kan identifiera infektionen tidigt om vi skulle få något fall bland resenärer från endemiska områden, säger Magnus Gisslén. För de som blir allvarligt sjuka och behöver sjukhusvård beräknas dödligheten vara mellan 30 och 70 procent. – Det är en väldigt hög dödlighet och det finns ännu inga tillgängliga vaccin eller läkemedel som har direkt effekt på viruset,

Magnus Gisslén på YouTube

Överläkaren om covid-19: "Det är inte en samhällsfarlig sjukdom längre"

Magnus Gisslén överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg om coronarestriktionerna i Sverige.

Aftonbladet på YouTube

Då bör du ta vaccin för både covid och influensa | Nyhetsmorgon | TV4 & TV4 Play

Den 7:e november drar den nationella vaccinationsinsatsen i gång på flera håll, både när det gäller covid och influensa. Allt om ...

Nyhetsmorgon på YouTube

Förbundet Blödarsjuka i Sverige möter Magnus Gisslen professor i Infektionssjukdomar

Magnus Gisslén Professor i Infektionssjukdomar på Göteborgs Universitet och Therese Backus från Förbundet Blödarsjuka pratar ...

Förbundet Blödarsjuka i Sverige FBIS på YouTube

Överläkaren: Så firar du jul coronasäkert - Nyhetsmorgon (TV4)

Det är tio dagar kvar till julafton, och i år behöver alla vara kreativa och hitta nya sätt att fira. Magnus Gisslén, Överläkare ...

Nyhetsmorgon på YouTube

Magnus Gisslén i poddar

Magnus Gisslén ”Svensk hivvård är världsledande.” statsepidemiolog och hivläkare

Magnus Gisslén, hivläkare, statsepidemiolog och mottagare av årets Guldarken 2023. Magnus har arbetat över 30 år med personer som lever med hiv. Här berättar han om utmaningen att hitta ett vaccin mot hiv, om sin egen forskning kring samsjuklighet och om möjligheten att hitta ett bot. Men också hur det är att lämna ut ett hivbesked och vad det kan ge för reaktioner. Ibland slutar det i solskenshistorier.   Sophie Lönn intervjuar.

Trump i rätten, partiledardebatt, defluencing och Magnus Gisslén

Kalle Berg ger en recap av gårdagens partiledardebatt där Karlsson på taket lite oväntat hamnade i fokus. Han pratar också om Donald Trumps första rättegångsdag där han förklarade varför han förvarade hemligstämplade dokument i sitt badrum.Ina Lundström pratar om den nya trenden defluencing, där influencers uppmanar till att inte konsumera – eller?Och så kommer vår nya stadsepidemiolog Magnus Gisslén och pratar om att vara ny på jobbet och framtida pandemier. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

#1 Magnus Gisslén: ”Jag är stolt över hur hivvården fungerat”

Magnus Gisslén, professor och överläkare vid Sahlgrenska Akademisjukhuset är med i Hivpluspodden för att prata om förändring över tid med anledning av att det var 40 år sedan hiv upptäcktes i Sverige. Vi pratar bland annat hur det var när kombinationsbehandlingarna kom, stigma och mycket annat. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Covidbråk i USA, sämsta siffran sen 90-talet och Magnus Gisslén om tre år av pandemin

Linnea Rönnqvist pratar om Swedbanks boindex siffra som är den sämsta sedan 90-talet. I USA råder det debatt om ursprunget av Covid-19 viruset, Fanny Wijk förklarar. Dessutom pratar vi om att Bruce Springsteen har kastat fiskar, Marcus och Martinus hänger i Nordstan och att Meghan och Harry inte får hänga på Frogmore Cottage längre. Magnus Gisslén gästar programmet och pratar om att det nu är tre år sedan pandemin bröt ut och vad vi har lärt oss.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Om klinisk covidforskning med professor Magnus Gisslén

Magnus Gisslén, professor i infektionssjukdomar, gästar Akademiliv för ett samtal om antivirala läkemdel, påverkan på hjärnan och den kliniska forskningens förutsättningar för covid-19. Intervjuar gör kommunikatörerna Elin Lindström och Margareta Gustafsson Kubista. --- Tillgänglighetsanpassning: transkribering är tillgänglig i Sahlgrenska akademins personaltidning, Akademiliv: https://akademiliv.se/2021/10/77583/

Infektionsprofessorn Magnus Gisslén om apkoppor

Apkoppor sprids i världen, och WHO har klassificerat sjukdomen som internationellt hot mot människors hälsa. Magnus Gisslén, professor i infektionssjukdomar och överläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, ger en aktuell bild av läget i vården och forskningsläget i världen, samt möjligheten till vaccin och behandling. Intervjuar gör Elin Lindström, kommunikatör på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet. En textad version av poddavsnittet finns på GU Play.