Experten varnar – lägg INTE detta i grillen: "Cancerframkallande"

Experten varnar – lägg INTE detta i grillen: "Cancerframkallande"

För 15 år sedan varnade många löpsedlar om att man skulle undvika att äta grillat, som kunde vara cancerframkallande. – Men forskningen har gått framåt och man måste måste äta grillat morgon, middag och kväll året om i många år, för att en en tumörframkallande effekt ska bildas, säger Marie-Louise Danielsson Tham i Nyhetsmorgon. Men trots detta finns det en hel del faror man bör undvika vid grillen. En av de största riskerna vid grillen är något som varit populärt: Att grilla med tallkottar i botten av grillen. – Det är det absolut värsta man kan göra. För då bildas det cancerframkallande ämnet bensen i röken, som sen hamnar på köttet. "Det kan vara farligt" Man ska heller inte lägga tryckimpregnerat virke med gifter i botten utan bara grillkol. Att äta mat som blivit svartbränt är heller inte något hon rekommenderar. – Det kan också vara lite farligt. Kroppen blir arg, den tror att den ska få cancer om man äter för mycket brända saker. Är det farligt när gallret blir svartbränt? – Ja. I de brända partierna finns också presumtiva cancerframkallande ämnen som lossar när du eldar på och hamnar på maten. Dessutom smakar det bränt gammalt kött. Så gör rent det innan. Så rengör du gallret Bästa sättet är att göra rent gallret på är att ösa på med såpa och ha en plåt under som fångar upp spillet. Låt det sjunka in och använd sedan aluminiumfolie istället för stålborste för att gnugga bort det svarta. Då stänker det inte överallt. – Sen ska man inte ha för bråttom att lägga på köttet, för kolen ska ha brunnit ned så de är alldeles vita. Då har man perfekt värme och man har fått bort de mesta farliga grejerna som kan finnas i röken.