Experttipsen: Därför ska du låta ogräset växa vilt

Experttipsen: Därför ska du låta ogräset växa vilt

Lisen Sundgren och Lotta Fabricius Kristiansen, experter på pollinering och biodling, har tillsammans skrivit boken ”Ogräsbibel – en mångfaldspredikan”. Med den vill de lyfta fördelarna med att låta ogräset vara kvar i trädgården. – Vi vill uppmuntra att man skiftar perspektiv lite grann. De här växterna är ju jättevackra men de är också mat för oss, säger Lisen Sundgren. Så kan du tillaga växterna Faktum är att nästan alla växter som ses som ogräs går att äta. Tisteln är en av Sveriges viktigaste överlevnadsväxter eftersom den är rik på kolhydrater och har bra mineraler. Maskrosblommorna är goda att strö över soppa. Av brännässlorna kan du göra pesto eller soppa. –If you can´t beat them, eat them, sager Lisen Sundgren. Det finns även andra fördelar med ogräs. En av dem är att de drar till sig många insekter som i sin tur kan hjälpa till att bekämpa till exempel bladlöss på dina odlade växter. – De är jättebra att ha nära sin odling, säger och Lotta Fabricius Kristiansen. ”Vilda hörnan” Författarna tipsar om att man kan skapa en hörna på tomaten där man låter maskrosor, brännässlor och tistlar växa fritt. – Då kan man gå och plocka sin mat och så är det surr, man vill ju att det ska låta i trädgården. Det blir ju väldigt sterilt med bara gräsmatta och odlade blommor som inte drar till sig pollinerande insekter, säger Lisen Sundgren.