Han blir Årets kock 2024
Finalen i SM i professionell matlagning avgjordes i Annexet i Stockholm på torsdagen. Det stod då klart att Michael Andersson tar hem segern som årets kock 2024. – Jag är så sjukt chockad, men också så sjukt glad. Jag kan nästan inte tro det! Jag mår bara helt fantastiskt bra just nu, säger Michael Andersson, vinnare av SM i professionell matlagning och Årets kock 2024. Totalt tävlade de sex finalisterna i tre finalmoment under dagen, som tillsammans med en metodbedömning slutligen avgjorde vem som tog hem titeln Årets kock 2024. Tävlade med "begränsad klimatbudget" I den första finaluppgiften, som presenterades dagen innan finalen ägde rum, fick finalisterna i uppgift att laga en havsrätt med blåmusslor och ytterligare en valfri fisk, med valfria svenska råvaror från ett skafferi – och en begränsad klimatbudget. – Tävlingsmomenten i år var verkligen en utmaning i att medvetet balansera framtidens smarta matlagning men ändå hantera våra traditioner och föra dem in i framtiden på ett nytt sätt, säger Viktor Westerlind, tävlingsledare. Dagens andra uppgift var att laga en vegetarisk rätt med temat "säsong möter säsong", där tre konserverade råvaror från perioden juni-augusti skulle användas, i kombination med råvaror som är i säsong i oktober. Finalisterna bestämde huvudråvara i rätten. Finalmoment med klassiska kåldolmar Den tredje och sista finaluppgiften var en hyllning till den klassiska husmanskosten där finalisterna hade som uppgift att laga en fri, kreativ och modern tolkning av Tore Wretmans stora favorit, kåldolmar, där de själva fick välja huvudråvara. – Det har varit en väldigt hög kvalitet under hela tävlingen med snygg och bra mat och intressanta uppgifter. Finalisterna har verkligen tagit sig an uppgifterna på ett väldigt bra sätt allihop. Vinnaren var bara lite bättre än de andra helt enkelt, men det var en jämn nivå över lag. Det har varit en väldigt väl genomförd tävling på alla sätt, säger Jonas Dahlbom, juryordförande för Årets kock. Michael Andersson lyckades allra bäst med sina rätter och stod som slutlig segrare i tävlingen Årets kock 2024. När poängen räknats tilldelades han 776 poäng. Vid prisceremonin på Annexet fick Michael Andersson ta emot Gastronomiska Akademiens mejerimedalj i guld av H.K.H. Prins Carl Philip, beskyddare av Årets kock, samt en prischeck på 250 000 kronor. Närvarande på scen var även Jonas Dahlbom, Årets kock 1996 och juryns ordförande. På andra plats kom Tobias Arndt, och på tredje plats kom Lars Niklasson. Båda två tilldelades 678 poäng, men Tobias fick högre smakpoäng, vilket avgjorde. Hela Årets kock visades i Sjuan och på TV4 Play
Finalen i SM i professionell matlagning avgjordes i Annexet i Stockholm på torsdagen. Det stod då klart att Michael Andersson tar hem segern som årets kock 2024. – Jag är så sjukt chockad, men också så sjukt glad. Jag kan nästan inte tro det! Jag mår bara helt fantastiskt bra just nu, säger Michael Andersson, vinnare av SM i professionell matlagning och Årets kock 2024. Totalt tävlade de sex finalisterna i tre finalmoment under dagen, som tillsammans med en metodbedömning slutligen avgjorde vem som tog hem titeln Årets kock 2024. Tävlade med "begränsad klimatbudget" I den första finaluppgiften, som presenterades dagen innan finalen ägde rum, fick finalisterna i uppgift att laga en havsrätt med blåmusslor och ytterligare en valfri fisk, med valfria svenska råvaror från ett skafferi – och en begränsad klimatbudget. – Tävlingsmomenten i år var verkligen en utmaning i att medvetet balansera framtidens smarta matlagning men ändå hantera våra traditioner och föra dem in i framtiden på ett nytt sätt, säger Viktor Westerlind, tävlingsledare. Dagens andra uppgift var att laga en vegetarisk rätt med temat "säsong möter säsong", där tre konserverade råvaror från perioden juni-augusti skulle användas, i kombination med råvaror som är i säsong i oktober. Finalisterna bestämde huvudråvara i rätten. Finalmoment med klassiska kåldolmar Den tredje och sista finaluppgiften var en hyllning till den klassiska husmanskosten där finalisterna hade som uppgift att laga en fri, kreativ och modern tolkning av Tore Wretmans stora favorit, kåldolmar, där de själva fick välja huvudråvara. – Det har varit en väldigt hög kvalitet under hela tävlingen med snygg och bra mat och intressanta uppgifter. Finalisterna har verkligen tagit sig an uppgifterna på ett väldigt bra sätt allihop. Vinnaren var bara lite bättre än de andra helt enkelt, men det var en jämn nivå över lag. Det har varit en väldigt väl genomförd tävling på alla sätt, säger Jonas Dahlbom, juryordförande för Årets kock. Michael Andersson lyckades allra bäst med sina rätter och stod som slutlig segrare i tävlingen Årets kock 2024. När poängen räknats tilldelades han 776 poäng. Vid prisceremonin på Annexet fick Michael Andersson ta emot Gastronomiska Akademiens mejerimedalj i guld av H.K.H. Prins Carl Philip, beskyddare av Årets kock, samt en prischeck på 250 000 kronor. Närvarande på scen var även Jonas Dahlbom, Årets kock 1996 och juryns ordförande. På andra plats kom Tobias Arndt, och på tredje plats kom Lars Niklasson. Båda två tilldelades 678 poäng, men Tobias fick högre smakpoäng, vilket avgjorde. Hela Årets kock visades i Sjuan och på TV4 Play