Här är maten du ska undvika på picknicken: "Där trivs bakterierna"

Här är maten du ska undvika på picknicken: "Där trivs bakterierna"

Rostbiff, röror och skaldjur klarar sig inte många timmar i sommarvärmen och en orsak till det kan vara att bakterierna stafylokocker har hamnat i maten. Stafylokockerna kan finnas i näsor, svalg och på händerna. – Man kan tvätta händerna noga men alla stafylokocker går inte att få bort. Drabbas man så leder det till att man kräks något fruktansvärt, ofta redan under själva picknicken eftersom inkubationstiden är så kort, säger Marie-Louise Danielsson-Tham. Ägg och makrill är dundersäkert Bra mat för en picknick är fredagsklassikern tacos. De flesta ingredienserna är konserverade och inte särskilt omtyckta av bakterier. Och den eventuella köttfärsen ska vara hårdstekt och ligga intill kylklabbar så länge som möjligt. – Inte tafsa på maten med händerna. Och de dundersäkra livsmedlen är ägg, banan och konserverad makrill i tomatsås, säger Danielsson-Tham. Rostbiffen är osäker eftersom förpackningen oftast är öppnad i förväg. Annan riskabel mat är till exempel skaldjur och potatissallad. Undvik det som är fisljummet Men det finns såklart massor att göra för att undvika magsjuka på sommarutflykten. Danielsson-Tham tipsar om att till exempel köpa färdigriven ost och låta den ligga kvar i förpackningen så länge som möjligt. Och så finns det en grundregel: – Undvik allt som är fisljummet, där trivs bakterierna som bäst. Och ett annat tips: Ha alltid med hushållsrulle och våtservetter, säger Marie-Louise Danielsson-Tham.