"Hårdaste attacken mot Khan Yunis sedan vi flydde hit"

"Hårdaste attacken mot Khan Yunis sedan vi flydde hit"

Minst 37 palestinier dödades på måndagen i Khan Yunis på Gazaremsan, enligt den palestinska hälsomyndigheten. Den israeliska armén hade beordrat evakueringen av flera delar av staden, och intensifierade samtidigt sina angrepp. – Det är den hårdaste attacken sedan vi flydde hit från Rafah, säger Gazafotografen Hussein Abdel Jawad.

Sista bilderna på Hamas-ledaren – kastar en planka innan han skjuts

Sista bilderna på Hamas-ledaren – kastar en planka innan han skjuts

Hamasledaren ska ha dött i Tel Sultan i staden Rafah i södra Gaza under onsdagen. Enligt IDF ska det ha skett under en eldstrid mellan två Hamasmän och militären. IDF gick initialt ut med att tre personer dödats, men bekräftade senare med hjälp av dna och tandkort att en av de döda var Yahya Sinwar. Israeliska medier uppger att IDF inte var medvetna om att Sinwar befann sig i byggnaden. Sent på onsdagen publicerade IDF en drönarvideo som uppges visa Sinwars sista tid i livet. I ett söndersprängt hus syns hur en nästintill livlös person sitter i en fåtölj. IDF har pekar ut personen som Sinwar. I ett försök att mota bort drönaren kastar han en planka mot den, men missar. Militären visste inte att det var Sinwar Enligt Times of Israel ska en israelisk soldat ha informerat sina överordnade om hur en misstänkt person gick in och ut ur byggnaden under förmiddagen. Militären ska då ha öppnat eld mot huset. Senare under eftermiddagen ska militären med hjälp av en drönare sett hur tre personer lämnat byggnaden och rört sig från hus till hus. Två av dem ska ha banat väg för den tredje personen. Militären öppnade då eld igen, och personerna skadades och delades upp. Sinwar ska då ha hamnat ensam i ett hus, något som bekräftas av IDF:s talesperson Avichay Adraee. Han ska ha rört sig uppåt i huset samtidigt som en stridsvagn avfyrade ett skott mot huset innan soldater stormade byggnaden. Sinwar uppges då ha kastat en granat som fick soldaterna att dra sig tillbaka. Då skickades drönaren in som visar hur han täckt sitt huvud och skadat armen, sedan kastar han plankan mot drönaren. En israelisk stridsvagn sköt sedan mot Sinwar som dog. Först efteråt ska de israeliska soldaterna ha förstått att det var Yahya Sinwar som dödats. Ryktades vara en brutal ledare 61-årige Yahya Sinwar var Hamas ledare i Gaza och ses som högst ansvarig för attackerna den 7 oktober och har länge varit jagad av Israel. Det har ryktats om att han gömt sig tunnelsystem under Gaza och han har kallats för "Slaktaren från Khan Yunis", då han beskrevs som väldigt brutal. Han satt fängslad i 23 år i Israel innan han släpptes i en fångutväxling 2011. Efter hans död skrev Israels premiärminister Benjamin Netanyahu på sociala medier att ”Hamas inte längre kommer att styra Gaza”. I ett tal meddelade Netanyahu att Sinwars död inte innebär slutet på kriget i Gaza, men början på slutet. Sen vände han sig till invånarna i Gaza. – Jag har ett enkelt meddelande, detta krig kan ta slut imorgon. Från Irans håll hävdar man att motståndet nu kommer att stärkas till följd av hans död. "Han kommer att bli en förebild för ungdomar och barn som kommer att fortsätta hans väg mot Palestinas befrielse. Så länge som ockupation och aggression existerar kommer motståndet att bestå, för martyren förblir vid liv och en inspirationskälla", skriver Irans FN-delegation i New York på plattformen X.

Yazidisk kvinna fritagen av IDF – efter ett decennium i fångenskap

Yazidisk kvinna fritagen av IDF – efter ett decennium i fångenskap

Operationen koordinerades mellan Israel, USA och andra internationella aktörer. På torsdagen kunde den israeliska försvarsstyrkan, IDF, meddela att 21-åriga Fawzia Amin Sido är en fri kvinna. Det rapporterar CNN. Hon var en av tusentals yazidiska kvinnor och barn som tillfångatogs i augusti 2014 av ISIS när de intog staden Sinjar i norra Irak. Vid invasionen avrättades yazidiska män och pojkar och kvinnorna utsattes för grovt sexuellt våld. Fawzia Amin Sido var bara elva år. Turkiet, Egypten och Gaza Under de följande åren blev Fawzia Amin Sido utsatt för människohandel och flyttades ofta mellan olika platser och länder. ”Vi hamnade i Al-Hol-lägret i Syrien innan vi smugglades till Idlib 2019, och därifrån åkte vi till Turkiet. 2020 ordnade de ett pass åt mig i Turkiet så att jag kunde flyga från Istanbul till Hurghada i Egypten och sedan till Gaza”, säger hon till CNN. Sedan blev hon kvar ett tag i Rafah på södra Gazaremsan – ett år som hon beskriver som ”olidligt”. ”Hamas trakasserade mig jämt och ständigt på grund av min yazidiska bakgrund och jag fick inte ha någon kontakt med min familj”, säger hon. Hamas: ”Påhittat” När kriget mellan Hamas och Israel utbröt den 7 oktober 2023 flyttades hon runt mellan olika platser i Gaza, fram till den 1 oktober i år. Då menar IDF att hennes tillfångatagare dödades i en attack utförd av dem och att hon då kunde fly. ”Därefter tog amerikanska tjänstemän mig tillbaka till Bagdad”, säger Fawzia Amin Sido till CNN. Hamas säger i ett uttalande att IDF har ”hittat på berättelsen om den yazidiska flickan på Gazaremsan” och att det inte stämmer att IDF befriade henne. De påstår också att Fawzia Amin Sido gifte sig med en ”palestinsk ung man” som dog i krigets Syrien och att hon sedan frivilligt reste till Turkiet, Egypten och Gaza innan hon gifte sig med sin döde mans bror.

Sex döda gisslan hittade i Gaza: "Stor sorg och bestörtning"

Sex döda gisslan hittade i Gaza: "Stor sorg och bestörtning"

"Tidigare i dag, i en tunnel under staden Rafah, hittade israeliska styrkor sex kroppar från gisslan som hölls av Hamas", säger Biden i ett uttalande. Även Israel bekräftar i ett separat uttalande via sin militär att det är gisslan som hittats. En av dem som tillfångatogs i samband med Hamas terrorattack mot musikfestivalen Supernova den 7 oktober förra året var 23-årige Hersh Goldberg-Polin. "Det är med stor sorg och bestörtning som familjen Goldberg-Polin meddelar att att deras älskade son och bror Hersh är död", säger hans familj i ett uttalande. Nyheten om att den israeliska militären funnit de sex kropparna kom på lördagskvällen svensk tid, men till en början kom ingen officiell bekräftelse om att det var gisslan som hittats. ”Landet kommer skaka” 23-årige Goldberg-Polin var både israelisk och amerikansk medborgare och figurerade i ett filmklipp som publicerades av Hamas i april, där han syntes med endast en hand. Biden, som haft möte med Goldberg-Polins föräldrar, säger i ett uttalande att han är "förkrossad" över nyheten. En organisation som företräder familjemedlemmar till dem som tagits gisslan av Hamas sade i ett uttalande på lördagen att det nu är ett faktum att Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har övergivit de tillfångatagna: "Från och med i morgon (söndag) kommer landet att skaka, vi uppmanar allmänheten att förbereda sig", heter det i uttalandet från Forum för gisslan och saknade familjer.

Amnesty: "Israel kan ha begått fler krigsförbrytelser"

Amnesty: "Israel kan ha begått fler krigsförbrytelser"

I en utredning som organistationen Amnesty International släpper idag skriver de att Israel borde utredas för krigsförbrytelser efter attacker som genomförts i Gazaremsan.

I huvudsak handlar det om två attacker. I den ena attacken, som riktades mot två Hamas-befäl, flygbombades ett flyktingläger i Tal al-Sultan i västra Rafah den 26 maj. Där menar Amnesty att minst 36 personer dog, varav sex barn, och 100 personer skadades.

I den andra attacken, som Israels militär förnekar att de har genomfört, besköts en humanitär zon i al-Mawasi-området i Rafah den 28 maj. Enligt Amnesty dödades 23 civila, varav tolv barn, och många fler skadades. – Det vi ser i vår rapport är att Israel fortsätter att begå väldigt grava brott som riktar sig mot civila i en väldigt utsatt situation. Man attackerar flyktingläger och humanitära zoner och man använder sig av vapen som är alldeles oproportionerliga, det säger Anna Johansson generalsekreterare för Amnesty Sverige. I utredningen som baseras på bland annat intervjuer med vittnen, undersökning av ammunition och satellitbilder, står det att Israel använt sig av bomber med för stor verkan och ammunition som inte går att styra i tätbefolkade områden.

Enligt Amnesty har alltså den Israeliska militären bland annat inte vidtagit alla tänkbara försiktighetsåtgärder för att undvika eller minimera skadan på civila och därför borde de utredas för krigsbrott. – Sedan sjunde oktober har tusentals civila palestiner dödats, det är en fruktansvärd ödeläggelse i Gaza och civila får fortfarande inte tillgång till humanitär hjälp, vatten, mat och sjukhusvård. Därför är det viktigt att det internationella samfundet agerar kraftfullt och samfällt och säger det här är inte acceptabelt det måste upphöra, säger Anna Johansson.

"Kan vara moraliskt att svälta Gazabor till döds"

"Kan vara moraliskt att svälta Gazabor till döds"

Förslaget framfördes av den högerextreme finansministern under en konferens under måndagen. När avtal om att låta humanitär hjälp komma in i Gaza diskuterades menade Smotrich att lösningen på att frita gisslan kan vara att strypa det. – Vi har ett ansvar, vi vill ta tillbaka gisslan, men en överenskommelse skulle bara återlämna ett fåtal fångar och besegla ödet för de flesta av dem att stanna i fångenskap i Gaza, sa han på konferensen enligt Haavertz. ”Världen tillåter oss inte” Israel har tidigare kritiserats av FN för att inte släppa in humatitärt stöd. De har även anklagats för att plundra lastbilar med nödhjälp inne i Gaza. Israel uppger att landet inte begränsar införandet av nödhjälp till Gaza, utan skyller på logistiska misslyckanden från FN. Bezalel Smotrich menar å sin sida att svältande av invånarna av Gaza kan vara det ”rätta” och moraliska. – Men världen tillåter oss inte. Krävde ”total förintelse” Liknande retorik har förekommit från finansministern sedan kriget bröt ut den 7 oktober då Hamas dödade omkring 1 200 människor och tog cirka 200 människor som gisslan. I april krävde han ”total förintelse” av städerna Rafah, Deir al-Balah och Nuseirat. – Det finns inga halva åtgärder, sa han då, enligt Haavertz,

Rafah på YouTube

Israeli airstrike on camp for displaced Palestinians kills 35 in Rafah

At least 35 people have been killed after an Israeli airstrike in the southern Gaza city of Rafah hit tents housing displaced people, ...

Guardian News på YouTube

Graphic video shows scale of devastation in Rafah

CNN's Jeremy Diamond reports on the strike on a camp in Rafah that killed at least 45 people, according to Gazan authorities.

CNN på YouTube

Israel’s Rafah invasion leaves displaced Palestinians helpless

The situation in Gaza's Rafah is increasingly dire as over 1.4 million Palestinians — 1 million of whom are displaced after fleeing ...

TRT World på YouTube

Mapping the city of Rafah

More than 100 people were killed in Israeli air strikes on Rafah in Palestine's Gaza. The area, which sits on Gaza's border with ...

TRT World på YouTube

At least 45 dead as Israel strikes Rafah, Gazan officials say

At least 45 people were killed and 200 were wounded in an Israeli strike on a camp for displaced people in Rafah on Sunday, ...

CNN på YouTube