Holknekt tvingas betala miljoner till speljätten: "Jag är lite ledsen"

Holknekt tvingas betala miljoner till speljätten: "Jag är lite ledsen"

På onsdagsmorgonen stod det klart att entreprenören Per Holknekt förlorar den uppmärksammade rättstvisten mot Kindred Group.

Efter att ha spelat bort 26 miljoner kronor under en 15-årsperiod, stämde Holknekt spelbolaget på över 10 miljoner kronor – men tvingas nu istället betala mer än 2 miljoner kronor i rättegångskostnader till Kindred och dess dotterbolag Spooniker. – Jag är för stunden lite ledsen, så fungerar ju vi människor i nederlag. Men det här är inte ett slutlig nederlag utan det är en lång processsäger Per Holknekt. ”Självklar överklagan” Trots nederlaget i onsdagens dom ser Holknekt positivt på framtiden och menar att det är en ”självklar överklagan” för hans del.

– Allt är väl. Vi har gott självförtoende när vi nu går vidare i det här och vi har gott om material, säger han. Enligt honom ser han fram emot chansen att lägga fram nya uppgifter som har tillkommit. Han ska nu ägna tid åt att gå igenom materialet och domen med sina advokater och rättsexperter för att planera nästa fas. Vill sprida hopp till andra Per Holknekt vill även fortsätta rättsvisten för att inspirera och ge hopp till andra i beroendeposition. – De kanske 100 000 svenskar som har varit i det mörkret förstår. Det är också de som, sedan jag vågade börja prata öppet om det här, äntligen har fått en människa att prata med. För man lever extremt ensam i den här världen. Det är sorgsamt och det är svart, säger han. Han minns tillbaka på hur spelmissbruket tog över hans egna liv. Men sedan han blev öppen med sitt egna missbruk har han fått stort gehör av människor som har eller fortfarande befinner sig i en liknande situation. – Det är dem jag tar strid för och det är dem som känner sorg i det här beslutet. Jag vill att de ska känna tro och hopp i att det här inte är över – att jag kommer att fortsätta kriga för dem, säger han. ”Spelbolagets fel” Enligt Per Holknekt är det spelbolagen som ska bära ansvaret för de som fastnar i spelmissbruk. – Förståndet och sinnesförvirringen som finns hos en spelmissbrukare, den verklighetsfrånvända bilden från livet gör att du kan inte fatta rationella beslut och det är där som bolagen kliver in och de har specifika metoder för att hitta spelmissbrukare, säger han i Nyhetsmorgon. Ska man tolka det som att spelare som spelar inte har något eget ansvar i det?

– Det här är en sjukdom per definition sedan 2016 och du kan bli sjukskriven på grund av spelmissbruk. Så: nej. Verkligen inte. När du är definierad spelsjuk det vill säga att du lider av sinnesförvirring och oförmåga att fatta kloka beslut, precis som en dement eller anorexisjuk, så kan du inte lastas för det, säger Per Holknekt. Liknande rättegång Det här är den andra uppmärksammade rättstvistten mellan ett spelbolag och en privatperson. I december föll en dom i ett liknande mål, då mot speljätten Bettsson - som blev tvungna att betala tillbaka knappt 6 miljoner till en spelbeorende kund. TV4 har sökt Unibets ägare Kindred Group för en kommentar som avböjde att medverka i Nyhetsmorgon.