HV 71 vann efter Radan Lencs dubbel

HV 71 spelade bra i första perioden och ryckte åt sig ledningen med 4-0 genom mål av Henrik Borgström, Isac Brännström, Radan Lenc och Oskar Stål-Lyrenäs. Oskarshamn reducerade dock till 4-1 genom Ahti Oksanen tidigt i andra perioden och gav visst liv till matchen igen av perioden. Efter 8.45 ökade HV 71 på till 5-1 genom Oscar Fisker Molgaard. Oskarshamn gjorde 5-2 genom Viktor Lodin tidigt i tredje perioden av matchen. HV 71 kunde dock avgöra till 6-2 med 6.11 kvar av matchen genom Radan Lenc. HV 71:s Isac Brännström stod för ett mål och två assists. För tabellens utseende betyder det här att HV 71 ligger på tolfte plats medan Oskarshamn är sist, på 14:e plats. HV 71 tar sig an Modo Hockey i nästa match borta tisdag 26 september 19.00. Oskarshamn möter Timrå hemma torsdag 28 september 19.00.

Flera svenskar dumpas nu av sina NHL-klubbar

LOS ANGELES. NHL-draften är över och nu väntar några intensiva dagar för många svenskar. Här senaste nytt: ■ Victor Hedman, 33, väntas i dagarna förlänga sitt kontrakt med Tampa Bay Lightning. ■ Isac Lundeström, 24, skrev under natten på ett nytt 1-årskontrakt med Anaheim Ducks. ■ Adam Boqvist, 23 , blir utköpt från sista året av sitt kontrakt av Columbus Blue Jackets om ingen klubb plockar upp honom på waivers.. ■ Alexander Nylander, 26, kommer inte att få något nytt kontrakt i Columbus och blir fri att söka ny adress i NHL. ■ Erik Brännström, 24, väntas inte få något ”qualifying offer” av Ottawa Senators och får flytta vidare.

HV71 allt närmare kval - hånades av LHC-supportrarna

Allt pekar nu mot att HV71 tvingas kvala sig kvar i SHL. Jönköpingsgänget fick dock en drömstart på mötet med Linköping när Oliwer Kaski skickade in ledningsmålet i PP. Men svaret skulle komma från LHC och det var åldermannen Broc Little som slog till två gånger om. Matchen slutade 4-1 till LHC och Broc Little noterades för totalt 2+1. HV71 har nu nio poäng upp till Malmö, som spelar senare under lördagen. HV71 kan som maximalt ta 12 poäng till. Linköpings-supportrarna passade i 4-1-ledning på att håna HV och sjöng då ”HV åker ut” – Jag vet inte om det är kört ännu, lite dålig koll på det. Vi har kommit överens om att ta en match i taget, men blir det kval så ska vi ha en god känsla innan vi går ut i det och kan vi lösa det så är det ännu bättre, sade Isac Brännström till TV4 efter matchen. SE HÖJDPUNKTERNA FRÅN MATCHEN HÄR.

Hotades i Luleå – klar för HV71

Det har länge spekulerats i Isac Brännströms framtid. Aftonbladet kunde i höstas avslöja att 24-åringen var klar för HV och det resulterade i starka reaktioner. En hotfull man stod utanför hans bostad där hans höggravida sambo befann sig. — Det ska aldrig accepteras. Det är långt över gränsen, sade Isac Brännström till Aftonbladet. I slutet av mars stod det klart att Brännström skulle lämna Luleå – och nu har poängmaskinen skrivit på ett treårskontrakt med HV71. "Det känns fantastiskt och lite pirrigt att komma hem. Jag har ju vuxit upp med HV71 och varit ett stort HV-fan sedan jag varit liten så det är speciellt att få chansen att komma tillbaka", säger Brännström i ett pressmeddelande. Forwarden vann SM-guld med HV71 2017 och 2019 lämnade han Jönköping för spel i Luleå. Isac Brännström gjorde 29 poäng (13+16) på 47 matcher. Luleås säsong tog slut när man åkte ut mot Växjö i SM-kvartsfinalen. "Jag hoppas kunna bidra både med mina offensiva och defensiva sidor jag utvecklat de senaste åren", säger 24-åringen.

Drömminut bakom Luleås slutspelsbiljett

Förra säsongens finallag hade helt olika utgångslägen inför grundseriens sista möte i den näst sista omgången av SHL. Det regerande mästarlaget Färjestad hade trots alla skador säkrat en plats bland de fyra första i tabellen. De senaste årens pålitliga topplag Luleå var däremot illa ute på den sista slutspelsplatsen, jagat av Linköping. I och med poängen i Karlstad kan norrbottningarna pusta ut: det blir fortsatt spel efter omgång 52. Bara toppduon Skellefteå och Växjö har släppt in färre mål än Luleå så det är ingen tvekan om att det är offensiven som har kärvat i Norrbotten. Med 113 gjorde mål efter 50 omgångar var Luleå 13 efter seriens näst sämsta lag, jumbon Malmö. Mot den bakgrunden var drömminuten i första perioden mot Färjestad ologisk – och oerhört viktig. Julius Honka satte 1–0 i powerplay och när hemmalaget strax därpå slarvade i egen zon hittade Isac Brännström fram till Filip Pyrochta för 2–0. — Ganska enkelt. Vi passar pucken och jag skjuter. En bra start, sade Honka till C More om målet i numerärt överläge, en spelform som Luleå haft svårt att få i gång. Första målet Färjestad, som välkomnade förra säsongens slutspelskung Per Åslund och Henrik Björklund tillbaka i laget efter skadefrånvaro, skapade väl så mycket chanser som gästerna men såg till en början ofokuserat ut. Det tog sig efter första pausen. Det stora spelövertaget gav utdelning när defensiva backen Mattias Göransson hittade rätt för första gången den här säsongen, 1-2. — Äntligen. Ett viktigt mål också. Vi spelar lite rakare och skapar mycket chanser men det gäller att ha lite kyla, sade Göransson till C More. Skott i krysset Den enskilt största anledningen till att Luleå behöll ledningen in i tredje perioden var målvakten Matteus Ward. — Vi blir nertryckta, de får långa anfall på oss. Vi måste vara rejälare med pucken och hjälpa ”Warden”, sade backen Jonathan Andersson. När det börjar brännas ordentligt är det bra att ha målskyttar. Luleås vassaste anfallsvapen är Brendan Shinnimin. Den 32-åriga kanadensaren klev fram när det behövdes som mest och utökade säsongens målskörd till 17. Skottet i krysset bakom Färjestads målvakt Dennis Hildeby betydde 3–1 och gav gästerna bufferten som krävdes. Färjestad vände visserligen till seger tack vare Joakim Nygård, Axel Bergkvist och straffhjälten Daniel Viksten, men i och med att Växjö vann mot Linköping räckte en poäng för Luleå. Norrbottningarna saknade kaptenen Erik Gustafsson, som är sjuk i lunginflammation.

Luleå över ett streck, Brynäs under ett annat

Med sitt tolfte mål för säsongen visade Isac Brännström vägen, 3.41 minuter före den första periodvilan. I röran framför Brynäsmålvakten Anders Lindbäck fick Niklas Olausson fatt i pucken och spelade bakåt till Brännström, som drog till direkt. — Väldigt skönt. Vi har åtta raka matcher där vi släppt in första målet och det är alltid jobbigare att jaga än att vara i ledningen, säger Brännström till C More. Det var inte bara skönt utan även betydelsefullt. Där och då förde målet upp Luleå på en åttondelsfinalplats eftersom Linköping låg under mot Färjestad. Motsatt föll Brynäs ned på direktkvalspositionen eftersom HV71 hade 1–0 hemma mot Rögle. Med en man mer på isen tryckte Johan Larsson in kvitteringen på Anton Rodins passning. 1–1 räckte inte för att ta Brynäs förbi HV71 och med 3.38 kvar av andra perioden skickade Julius Honka in matchens tredje mål och på nytt var det fördel Luleå. "Underbart" Veteranen Niklas Olausson, som missat de två senaste matcherna på grund av en skada, såg till att Brynäs uppförsbacke blev än brantare med 18 sekunder kvar av mittenperioden. — Givetvis underbart. Viktigt mål också, säger 36-åringen till C More efter 3–1-målet. Det var hans första mål för klubben efter återkomsten. Olausson, som nyligen kom från Graz, Österrike, gör sin tredje sejour i klubben han debuterade för redan under säsongen 2010/2011. I tom kasse prickade Isac Brännström in 4–1 och noterade tredje poängen (2+1) i matchen. I och med att Linköping förlorade – 2–6 borta mot Färjestad – är Luleå på slutspelsplats med fyra omgångar kvar, en poäng (67 mot 66) före östgötarna. Ödesmatch på lördag Brynäs, på 13:e plats, är två poäng bakom HV71 som just nu befinner sig på säker mark. HV vann till slut med 5–2 efter mål av Joonas Nättinen, Andy Miele, Taylor Matson, Kalle Maalahti och André Petersson. I den 50:e omgången på lördag möts klubbarna i Gävle.