Hynion beviljas stöd från Klimatklivet för etablering av ny vätgastankstation i Örnsköldsvik

Hynion beviljas stöd från Klimatklivet för etablering av ny vätgastankstation i Örnsköldsvik

Hynion Sverige AB har fått ett positivt besked från Naturvårdsverket om klimatinvesteringsstöd via Klimatklivet. Stödet uppgår till 18,21 miljoner kronor och skall täcka 60 procent av de stödberättigande kostnaderna för etableringen av en ny vätgastankstation i Örnsköldsvik.

Daniel Sedin om krisen i Modo: "Orolig"

Daniel Sedin om krisen i Modo: "Orolig"

ANAHEIM. På resande fot igen. Med sitt älskade Vancouver Canucks. Daniel Sedin, 44, är mitt uppe i sin första roadtrip i NHL på sex år. – Jätteroligt att vara med laget igen. Vi har ett bra ledargäng här, tränarna gillar att diskutera mycket hockey. Det är en styrka att kunna ha olika åsikter, säger Danne till Expressen.   I NHL-rapporten den här veckan talar Daniel Sedin ut om: ✓ De nya arbetsuppgifterna. ✓ Elias Petterssons poängtorka i höst. ✓ Lekkerimäkis utveckling i AHL. ✓ Krisen i Modo hemma i Örnsköldsvik.

Ny fjärrvärmechock för svenska hushåll – så mycket stiger priserna

Ny fjärrvärmechock för svenska hushåll – så mycket stiger priserna

Fjärrvärme är den vanligaste uppvärmningsformen i Sverige. Svenska hushåll har dock fått se hur priserna rusat kraftigt de senaste åren som en konsekvens av dyrare energi och uppgången fortsätter även nästa år. Ett 50-tal företag har hittills rapporterat in sina aviserade prisändringar till Prisdialogen – en samverkan mellan branschen och kunder. Snitthöjningen hittills ligger på 7,9 procent jämfört med 15 procent föregående år. I vissa fall är det mer modesta höjningar, boende i exempelvis Piteå och Sandviken kan räkna med höjningar på 3–4 procent. I flera fall är det dock betydligt högre än så. Rejäl prissmäll Hushåll i Hässleholm får en prissmäll på 17 procent och i Örnsköldsvik handlar det om 12 procent. Rikard Silverfur som företräder Fastighetsägarna hos Prisdialogen, påpekar att som kund har man i princip obefintlig möjlighet att påverka. Jag skulle säga att den är minimal. Det är ju därför hela den här maktlösheten som kund har uppmärksammats av riksdagen och regeringen och det tillsattes utredningar som ska stärka kundernas ställning, säger han till TT. De (energiföretagen) kan enligt regelverket nästan sätta vilket pris de vill. Det finns områden där ökningarna kan motiveras men också andra där det inte är fullt motiverat, vilket den stora spridningen visar på. Alla bolag är heller inte knutna till Prisdialogen. Ett sådant är Solör bioenergi. Där chockhöjs till exempel det rörliga priset på fjärrvärme i Falköping nästa år med 40,4 procent under sommarhalvåret. Bland de högsta i landet TT har varit i kontakt med bolaget. Regionchef Nicklas Eld påpekar att tack vare att det fasta priset är oförändrat blir den totala höjningen i stället 19,4 procent. Det är ju fortfarande en av de högsta i landet, vad motiverar detta? Kostnaden för biobränslen som utgör två tredjedelar av våra totala kostnader har ökat med 123 procent de senaste två åren i just Falköping. Rikard Silverfur och Prisdialogen ser dock att kraftiga prisökningar till viss del kan urholka förtroendet och intresset för att faktiskt använda sig av fjärrvärme som energikälla i framtiden. Medlemmar reagerar på hur vissa nya aktörer, med både aggressiva expansionsplaner och kraftiga prisökningar, agerar. Detta har fått dem att ompröva sina val av leverantörer.

Hotar flytta akuten – tio mil bort: "Patienter kan skadas och dö"

Hotar flytta akuten – tio mil bort: "Patienter kan skadas och dö"

I närmare tio år har vården i region Västernorrland varit under diskussion. Akut kirurgi och BB stängdes 2017. I våras lade politikerna fram en utredning för att flytta nästan all vård från Sollefteå – operation, intensivvård, medicinavdelningar med inneliggande vård och akuten. Kvar föreslås bara bli några vårdplatser på geriatriken.

Utredningen har rört upp starka känslor då rapporten som ligger till grund för den innehåller flera felaktigheter, menar kritiker, och för att sjukvårdspersonal inte fått möjlighet att bidra. Bortser från patientsäkerheten – De styrande partierna, S, M och C, vägrade att ha dialog med oss verksamhetsföreträdare eller personalföreträdare. Det tycker jag är olyckligt, för vi hade viktiga inspel inför beslutet, säger Lars Rocksén.

Den mest allvarliga kritiken mot utredningen är att man bortsett från patientsäkerheten, menar Läkarförbundet, Ångermanlands läkarförening och det lokala Sjukvårdspartiet, vilket Läkartidningen rapporterat om.

– När förändringarna 2017 genomfördes såg vi en rad anmälningar till IVO, där det också fanns dödsfall inblandade. Nu pratar man om att utreda en betydligt mycket mer omfattande nedläggning av verksamhet, vilket innebär en stor risk, säger Lars Rocksén. Risk att patienter dör – Det finns absolut en risk för att patienter kommer allvarligt skadas och till och med dö om man genomför de här förändringarna utan att vidta korrekta säkerhetsåtgärder, säger Lars Rocksén.

Om politikerna får som de vill blir omkring 40 000 invånare i och kring Sollefteå utan vård i närområdet. Avståndet till sjukhusen i Sundsvall och Örnsköldsvik är 10-20 mil. Vid bra väglag en resa på minst 1,5 timmar. Ofta längre.

– Det innebär stora risker framför allt med tidskritiska sjukdomar. Det gäller diagnoser som att hjärtat slutar slå, att man får en stroke eller allvarlig blodförgiftning, säger Lars Rocksén. Fokuserat på ekonomi Enligt kritikerna har politikerna fokuserat på ekonomi i utredningen. Dessutom är de kraftigt förenklade, till och med felaktiga i vissa delar. Man har exempelvis inte räknat med kostnadsökningar för personal på mottagande sjukhus i Sundsvall och Örnsköldsvik, som redan i dag är hårt belastade. Man har inte heller räknat med långa ambulanstransporter mellan sjukhusen i bägge riktningar.

– Är det så att patientsäkerheten inte kan garanteras när man gör de här förändringarna, då hoppas jag att politikerna gör en omvärdering, säger Lars Rocksén. Regionen medveten om kritiken Glenn Nordlund (S), avgående ordförande för regionstyrelsen, är medveten om kritiken mot rapporten, säger han till Läkartidningen. Han menar dock att beslutet om att flytta vården från Sollefteå står fast:

– Nu ska vi ta fram ett underlag som går att genomföra på ett rimligt och patientsäkert sätt. Det finns två krav: det ska spara pengar och vara patientsäkert. Om det är så att vi ser att det inte sparar pengar eller är patientsäkert är det svårt att se att vi kan gå vidare, säger Glenn Nordlund.

Planen är att regionfullmäktige ska fatta beslut i februari 2025.

Mattias Karlin i stor intervju om Modos tunga höst ✓ Erkänner: "Jag tycker inte om det"

Mattias Karlin i stor intervju om Modos tunga höst ✓ Erkänner: "Jag tycker inte om det"

Modo har ramlat ned på kvalplats efter fyra raka förluster i SHL. Råder kris i Örnsköldsvik? Inte enligt Modos huvudtränare Mattias Karlin, som nu ger sin breda syn på varför klubben fastnat i bottenträsket. – Jag tycker inte alls om det. Där har vi ett jobb att göra, säger Karlin om det han stör sig mest på med klubbens inledning.   Dessutom:  ✓ Beteendet han avskyr: ”Vi saknar det” ✓ Hemliga mötet: ”Det var definitivt inget vanligt möte” ✓ Tankarna om sin egen framtid i klubben ✓ Svaret efter tv-profilens kritik mot stjärnan: ”Vi förväntar oss mer” ✓ Ryter till: ”Jag har större krav på de gamla killarna”

Tandläkaren sade nej – Jenny vägde för mycket för stolen

Tandläkaren sade nej – Jenny vägde för mycket för stolen

Jenny Hedin från Örnsköldsvik var på en undersökning på en privat tandläkarklinik. Under undersökningen hade allt flutit på som vanligt. Hon hade precis som alla andra patienter suttit ungefär en timme i tandläkarstolen och när hon skulle gå bokade man en tid för återbesök.

Men några dagar senare ringer telefonen. Mottagningen vill inte längre att Jenny kommer dit. Först på grund av en oro om att Jenny skulle trilla i trapporna, sen på grund av brist på assistans och sist för att tandläkarstolen inte var anpassad för hennes storlek. Maxvikt på stolarna Jenny lider av ätstörningar och som en konsekvens av det har hon stora delar av sitt liv levt med kraftig övervikt.

– De sa att det fanns en maxvikt på stolarna, men jag hade suttit i den stolen i en timme, och det fanns inget under besöket som indikerade på att stolen inte skulle klara av mig, berättar Jenny. – Som överviktig har jag ju blivit diskriminerad vid ett flertal tillfällen, men detta tar nog priset faktiskt, fortsätter hon. Detta var den andra privata klinik som Jenny testat gå till. Vid båda tillfällen har hennes vikt påpekats som ett problem, och hon har därför nu valt att gå tillbaka till sin tidigare tandläkarmottagning.

– Folktandvården har aldrig frågat mig om vad jag väger, så länge det inte handlar om att ge mig någon form av medicin, berättar hon. Kräver rätt till vård Jenny tampas dagligen med sina ätstörningar och har vid flera tillfällen sökt hjälp för att kunna gå ned i vikt.

– Denna vikten är inte bra, och jag har aldrig påstått det. Men även fast jag har denna vikten har jag fortfarande rätt att existera. Jag har rätt att andas samma luft som alla andra, få den sjukvården jag behöver och jag har rätt att få den tandvård jag behöver.

Örnsköldsvik på YouTube

Visit to Örnsköldsvik Summer 2021 4K HDR| Visit to Sweden Vlog | Summer in Sweden

Örnsköldsvik is a beautiful town in Västernorrland County in northern Sweden. The city is very close to nature, sea, lakes and ...

Baran Hosseini på YouTube

Flygtur runt Örnsköldsviks hamnområde och stadskärna

Häng med oss på en liten flygtur runt Örnsköldsviks hamnområden och stadskärna. Vill du veta mer så besök oss på ...

Örnsköldsviks kommun på YouTube

Walking in Örnsköldsvik a snowy day 2020 4K|A Relaxing Walk in Örnsköldsvik in Northern Sweden

A Relaxing walk in a Snowy day in Ornskoldsvik in north Sweden, I hope you enjoy of this Relaxing video walk! I hope you enjoy ...

Baran Hosseini på YouTube

Örnsköldsvik – en plats för framgångsrika företagsetableringar

Välkommen till Örnsköldsvik, en plats där framgångsrika företag verkat och utvecklats i decennier. I Örnsköldsviks finns en ...

Örnsköldsviks kommun på YouTube

Örnsköldsvik i poddar

Hemsökt butik i Örnsköldsvik

Avsnitt 11I dagens avsnitt har vi tre gäster med oss, tre gäster som är mediala på lite olika vis. Något mer de har gemensamt är att de jobbar på Fabriksgatan 21 här i Örnsköldsvik, och där händer det grejer. Hör de berätta om vad som händer där och mycket mer.Och om ni är uppmärksamma när nu lyssnar så kommer ni kunna höra en smäll. En smäll som vi inte kan förklara var den kommer ifrån. Kanske är det som Jonna sade, Alex egen hustomte som ville göra sig hörd.Har ni önskemål, tips eller ideér på avsnitt eller kanske skriver du egna noveller/berättelser så tveka inte att kontakta oss på rysarstunden@gmail.com eller på våra sociala medier (facebook och instagram) där vi heter Rysarstundenhttps://linktr.ee/rysarstundenLjudeffekter:freesound Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

8. Hur var det att komma till Örnsköldsvik på 90-talet? (Abbas Assaf)

För boende i Örnsköldsvik är Abbas en välkänd profil sedan 1994 när han flyttade till Övik och tog över utestället Cillas. Lyssna på när han berättar om hur det var att komma till Övik på 90-talet, hur staden förändrats genom åren från små lokala butiker till större kedjor och gallerior och om hur omvärlden påverkar även oss här uppe i mellersta Norrland.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Hemsökt butik i Örnsköldsvik

Avsnitt 11I dagens avsnitt har vi tre gäster med oss, tre gäster som är mediala på lite olika vis. Något mer de har gemensamt är att de jobbar på Fabriksgatan 21 här i Örnsköldsvik, och där händer det grejer. Hör de berätta om vad som händer där och mycket mer.Och om ni är uppmärksamma när nu lyssnar så kommer ni kunna höra en smäll. En smäll som vi inte kan förklara var den kommer ifrån. Kanske är det som Jonna sade, Alex egen hustomte som ville göra sig hörd.Har ni önskemål, tips eller ideér på avsnitt eller kanske skriver du egna noveller/berättelser så tveka inte att kontakta oss på rysarstunden@gmail.com eller på våra sociala medier (facebook och instagram) där vi heter Rysarstundenhttps://linktr.ee/rysarstundenLjudeffekter:freesound Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

# 74 Örnsköldsvik – Kristina Sandberg och hemmafrun Maj

Vi kommer under våren att introducera en ny serie samtal under rubriken ”Var kommer du ifrån?”. Det blir samtal med personer som vi är nyfikna på om deras hemorter.Det här är det första, om än kanske på ett halvt bakvänt sätt med en fiktiv person, hemmafrun Maj från Örnsköldsvik genom författaren och psykologen Kristina Sandberg.Vi träffade Kristna Sandberg för att prata om Maj, huvudpersonen i hennes boktrilogi från Örnsköldsvik: Att föda ett barn, Sörja för de sina och Liv till varje pris.Det finns en starkt kvinnlig erfarenhet av staden som inte alltid är synlig. Kristina Sandberg skriver fram den i bokserien som utspelar sig från slutet av 1930-talet till 1960-talet.Det är ett perspektiv som handlar om vem som definierar och vem som definieras, och det präglar Maj från första delen när hon känner att "stadens ögon vakar över henne" när hon ska lämna igen en fårskinnspäls om hon har fått låna. Maj benämner flera gånger sin torgskräck, vad är det för en skräck? "Varje dag måste Maj gå utanför dörren", kan man läsa i boken. Det är en dubbel känsla, både viljan att bli sedd och rädslan att bli dömd.På torget i verklighetens Örnsköldsvik ligger två stora bankpalats – ett ser ut som en borg – och vid havet ligger Stadshotellet där industrimännen – herrarna från Hägglunds mekaniska och MoDo – samlades för att dra upp linjerna, framtiden.Positionen som kvinna i staden präglas vid den här tiden av vem du är gift med – är du läkarfru eller portvakterska – eller till och med ensamstående mamma.Maj är en utpräglad stadsmänniska, hon identifierar sig med staden. När hon ska gifta sig i Att föda ett barn, säger hon till sig själv att "hon är verkligen ingen bonddotter". Ska man förstå Maj måste man förstå hennes relation till smuts. Och renligheten finns i staden, där människan inte delar liv med djuren. Hon är det i en stad som tydligt tycks stå för sig själv men samtidigt aldrig riktigt blivit det den var ämnad att bli. Det finns något storslaget som aldrig blivit av över platsen. Örnsköldsvik är en handelsstad i sin kärna lika mycket som en industristad. Industriernas rikedom finns inte nedlagda i stadens kärna på samma sätt som i till exempel Sundsvall. Kanske syns den på Statt. Det är en pragmatisk stad, dess urbanitet är pengar som byter ägare mer än hus som visar upp sig. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Bror Marklund - Örnsköldsvik - Örnsköldsvik Örnsköldsviks kommun

Bror Marklund föddes 1907 i Grundsunda som ligger nordost om Örnsköldsvik. Hans föräldrar dog när han var bara 11 år. Då togs han om hand av en faster i Boden. Han utbildade sig till snickare men det visade sig att Bror hade konstnärliga anlag och h...

13. Kedjade fast sig i hoppbacken i Örnsköldsvik (Elvy Söderström)

1994: Hjälper det att demonstrera om man verkligen tror på någonting? Lyssna på Öviks tidigare kommunalråd Elvy som berättar om mannen som verkligen brann för kulturen i Örnsköldsvik i början på 2000-talet.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Frans Kempe Mo & Domsjö - Örnsköldsviks distrikt Örnsköldsviks kommun

Det är inte många som haft så stor betydelse för Norrland i allmänhet och Örnsköldsvik i synnerhet som Frans Kempe. Han föddes 1847 i Härnösand där fadern hade ett stort handelshus. Sitt namn ”Frans” fick han efter sin morfar, biskopen och psalmdiktar...