Ilska mot kortmaskinerna som ber om dricks: "Får panik"
Debatten om dricks har blåst upp på nytt, efter att nya kortmaskiner där dricksalternativ presenteras för besökaren, sprider sig. ”Fräckt och girigt”, kallar författaren Lotta Lundberg de nya maskinerna, i en intervju i Morgonstudion. En annan som kritiserat maskinerna är James Savage, publisher på The Local och ordförande Sveriges Tidskrifter. I ett inlägg på X skriver han: ”Plötsligt försöker kortmaskiner på svenska barer och restauranger tvinga oss att dricksa. Det här är inte okej. Vi är inte USA. Det finns kollektivavtal här och priserna på mat och dryck ska reflektera det. Sluta.” Risken: ”Förväntas leva på dricksen” James Savage menar att man med maskinerna vill få personer att dricksa mer. Han tror att det finns risker om dricksen blir en självklarhet i Sverige. – Ju mer man dricksar, går man över till en kultur där servicepersonal förväntas leva på dricksen, det blir en större del av deras lön i princip. ”Nu får jag lite panik” James Savage säger att han brukar ”få lite panik” när betaldosan med dricksalterantiven dyker upp efter middagen. – Jag är en person som i Sverige alltid har dricksat genom att runda upp eller ge en extraslant om servicen varit jättebra. Nu får jag lite panik, jag brukar kanske dricksa mer än vad jag annars gjort, man kan ju trycka på fortsätt för att undvika att dricksa, men när det inte står tydligt så är det lätt att man trycker på fem procent, eller tio, om fem känns snålt. Han förstår dock varför de svenska restaurangerna använder systemet och tar upp att det har varit en tuff tid för branschen och svårt att få in personal. Men James Savage varnar för att man blundar för långsiktiga konsekvenser: – Vill vi ha ett system där man underminerar kollektivavtal i restaurangbranschen och går mot ett system där dricks är en stor del av lönen? Det är ett stort frågetecken. 1 av 4 svenskar dricksar aldrig Och även bland andra kunder finns ett missnöje mot restaurangernas nya knep. – Det tycker jag är tråkigt. Det är inte rättvist, säger Erik Kotschack. Samtidigt finns en förståelse hos en del. – Hade jag varit restaurangägare skulle jag nog ha gjort samma sak, säger Jonas Backman Långt ifrån alla svenskar dricksar dock efter restaurangbesöket. Det visar en undersökning som har gjorts av Sifo, på uppdrag av betalningstjänsten PayPal, skriver Godare. 25 procent av svenskarna dricksar inte alls. Det skiljer sig också mycket i landet. I Norrland lägger 44 procent ingen dricks. Stockholmare är de som dricksar mest. Bara 14 procent av Stockholmarna dricksar inte alls. 19 procent svarar att de ger 10 procent dricks eller mer. – Jag brukar spela dum och fråga om jag behöver dricksa. Då har jag fått ett annat val att inte dricksa, de har nog förstått ganska snabbt, säger Zhanna Zozulak
Debatten om dricks har blåst upp på nytt, efter att nya kortmaskiner där dricksalternativ presenteras för besökaren, sprider sig. ”Fräckt och girigt”, kallar författaren Lotta Lundberg de nya maskinerna, i en intervju i Morgonstudion. En annan som kritiserat maskinerna är James Savage, publisher på The Local och ordförande Sveriges Tidskrifter. I ett inlägg på X skriver han: ”Plötsligt försöker kortmaskiner på svenska barer och restauranger tvinga oss att dricksa. Det här är inte okej. Vi är inte USA. Det finns kollektivavtal här och priserna på mat och dryck ska reflektera det. Sluta.” Risken: ”Förväntas leva på dricksen” James Savage menar att man med maskinerna vill få personer att dricksa mer. Han tror att det finns risker om dricksen blir en självklarhet i Sverige. – Ju mer man dricksar, går man över till en kultur där servicepersonal förväntas leva på dricksen, det blir en större del av deras lön i princip. ”Nu får jag lite panik” James Savage säger att han brukar ”få lite panik” när betaldosan med dricksalterantiven dyker upp efter middagen. – Jag är en person som i Sverige alltid har dricksat genom att runda upp eller ge en extraslant om servicen varit jättebra. Nu får jag lite panik, jag brukar kanske dricksa mer än vad jag annars gjort, man kan ju trycka på fortsätt för att undvika att dricksa, men när det inte står tydligt så är det lätt att man trycker på fem procent, eller tio, om fem känns snålt. Han förstår dock varför de svenska restaurangerna använder systemet och tar upp att det har varit en tuff tid för branschen och svårt att få in personal. Men James Savage varnar för att man blundar för långsiktiga konsekvenser: – Vill vi ha ett system där man underminerar kollektivavtal i restaurangbranschen och går mot ett system där dricks är en stor del av lönen? Det är ett stort frågetecken. 1 av 4 svenskar dricksar aldrig Och även bland andra kunder finns ett missnöje mot restaurangernas nya knep. – Det tycker jag är tråkigt. Det är inte rättvist, säger Erik Kotschack. Samtidigt finns en förståelse hos en del. – Hade jag varit restaurangägare skulle jag nog ha gjort samma sak, säger Jonas Backman Långt ifrån alla svenskar dricksar dock efter restaurangbesöket. Det visar en undersökning som har gjorts av Sifo, på uppdrag av betalningstjänsten PayPal, skriver Godare. 25 procent av svenskarna dricksar inte alls. Det skiljer sig också mycket i landet. I Norrland lägger 44 procent ingen dricks. Stockholmare är de som dricksar mest. Bara 14 procent av Stockholmarna dricksar inte alls. 19 procent svarar att de ger 10 procent dricks eller mer. – Jag brukar spela dum och fråga om jag behöver dricksa. Då har jag fått ett annat val att inte dricksa, de har nog förstått ganska snabbt, säger Zhanna Zozulak