Ingrid och Sverker fast på Arlanda efter it-kaoset: "Det är sanslöst"

Ingrid och Sverker fast på Arlanda efter it-kaoset: "Det är sanslöst"

De världsomfattande it-problemen har fått stora konsekvenser för flera branscher. Flera hemsidor har legat nere och problemen har spridit sig till både buss- och flygtrafik. Flera flygavgångar är nu inställda eller uppskjutna och några av dem som väntar på Arlanda flygplats är Ingrid Timle och Sverker Sten. – Vi steg upp fem i morse för att komma hit, säger Ingrid Timle. Planen var att flyga till Istanbul och därifrån vidare till Kirgizistan, men nu har den första resan till Istanbul blivit inställd. – Det var en niodagars resa med uppgjort schema för alla dagarna så vad det blir av det här fattar vi inte, säger Ingrid Timle. Och att allt orsakades av en mjukvaruuppdatering som nu gett it-problem över hela världen, är hon kritisk till. – Det är sanslöst tycker jag. Men det är inget ovanligt vid mjukvaruuppdatering att det inte fungerar sen. Jag tänker vår son som skriver program, testar ju i liten skala innan han skickar ut programmet. Men det kan de inte ha gjort här, säger Ingrid Timle. ”Nu är vi offren” En annan som väntar på Arlanda är Dominic Diezi som varit på semester i Stockholm. – Flyget är försenat med tjugo minuter men just nu är det inte möjligt att landa i Zürich så vi vet inte om vi kan åka tillbaka i dag, säger han. Nu väntar Dominic Diezi tillsammans med sin familj på ett besked om när de kan få komma hem. – Mina barn är inte så glada. De vill verkligen åka hem så det är inte så lätt för oss, säger han. Och att allt detta kunde orsakas av en uppdatering väcker tankar. – Nu är vi offren och vi kan inte göra något. Du måste vänta och se, kan du flyga hem eller inte, säger Dominic Diezi. Också på Landvetter flygplats hopar sig köerna och bland alla som väntar, står Kamel Nigem. Han skulle resa till London i fyra dagar. – Jag skulle gå på en kricket-match imorgon. Något som jag planerat de senaste månaderna, men på grund av förseningar måste jag nu vänta på flygplanet. Passagerare saknar information För Kamel Nigem har det blivit en lång tids köande. – Jag har stått här i kön i mer än två timmar nu. Jag förstår att it-problem kan hända, men jag är frustrerad över att jag skickats fram och tillbaka fyra gånger i köer. Från en kö till en annan kö. Nu sprider sig förvirringen bland alla som väntar. – Folk vet inte vad som ska hända. Passagerare pratar med varandra istället för med personalen. Och orsaken är bristen på information, menar Kamel Nigem. – Vi måste vara förberedda för att sådana här saker kan hända. Jag tror inte att flygplatsen var förberedd. Det fanns ingen nyhetsflash någonstans på flygplatsen. Ingen skylt där de säger att det pågår ett problem. Inget uttalande sedan morgonen.

Yazidisk kvinna fritagen av IDF – efter ett decennium i fångenskap

Yazidisk kvinna fritagen av IDF – efter ett decennium i fångenskap

Operationen koordinerades mellan Israel, USA och andra internationella aktörer. På torsdagen kunde den israeliska försvarsstyrkan, IDF, meddela att 21-åriga Fawzia Amin Sido är en fri kvinna. Det rapporterar CNN. Hon var en av tusentals yazidiska kvinnor och barn som tillfångatogs i augusti 2014 av ISIS när de intog staden Sinjar i norra Irak. Vid invasionen avrättades yazidiska män och pojkar och kvinnorna utsattes för grovt sexuellt våld. Fawzia Amin Sido var bara elva år. Turkiet, Egypten och Gaza Under de följande åren blev Fawzia Amin Sido utsatt för människohandel och flyttades ofta mellan olika platser och länder. ”Vi hamnade i Al-Hol-lägret i Syrien innan vi smugglades till Idlib 2019, och därifrån åkte vi till Turkiet. 2020 ordnade de ett pass åt mig i Turkiet så att jag kunde flyga från Istanbul till Hurghada i Egypten och sedan till Gaza”, säger hon till CNN. Sedan blev hon kvar ett tag i Rafah på södra Gazaremsan – ett år som hon beskriver som ”olidligt”. ”Hamas trakasserade mig jämt och ständigt på grund av min yazidiska bakgrund och jag fick inte ha någon kontakt med min familj”, säger hon. Hamas: ”Påhittat” När kriget mellan Hamas och Israel utbröt den 7 oktober 2023 flyttades hon runt mellan olika platser i Gaza, fram till den 1 oktober i år. Då menar IDF att hennes tillfångatagare dödades i en attack utförd av dem och att hon då kunde fly. ”Därefter tog amerikanska tjänstemän mig tillbaka till Bagdad”, säger Fawzia Amin Sido till CNN. Hamas säger i ett uttalande att IDF har ”hittat på berättelsen om den yazidiska flickan på Gazaremsan” och att det inte stämmer att IDF befriade henne. De påstår också att Fawzia Amin Sido gifte sig med en ”palestinsk ung man” som dog i krigets Syrien och att hon sedan frivilligt reste till Turkiet, Egypten och Gaza innan hon gifte sig med sin döde mans bror.

Pilot dog – mitt under flygning

Pilot dog – mitt under flygning

Flygningen från Seattle fick en dramatisk vändning. Mitt under Turkish Airlines flygning till Istanbul dog piloten, uppger flygbolaget enligt CBS News. Kabinpersonalen gjorde livräddande åtgärder men pilotens liv gick inte att rädda – och planet tvingades nödlanda i New York. Ingen ombord uppges ha skadats och nödlandningen ska ha skett utan problem. Flygbolaget i sorg Piloten har jobbat för Turkish Airlines sedan 2007 och ska så sent som i mars ha genomgått en hälsoundersökning utan anmärkning. ”Vi känner djupt förlusten av vår kapten och framför våra uppriktiga kondoleanser till hans sörjande familj, kollegor och alla hans nära och kära”, säger flygbolaget i ett uttalande.

Fritte firar guld och drömmer om Europa

Fritte firar guld och drömmer om Europa

▸ • ”Satan vad bra de är” • ”Vad stod det på jackan?” • ”Minns Istanbul och London”

Det blir fokus Malmö FF när de regerande mästarna såg ut att ha säkrat ännu en ligatitel. Vilka resor minns Fritte Fritzson och vilka nya minnen ska skapas i Europa League?Dessutom snack om den glödheta kampen om Europa och bottenstridens alla skeenden.

Med: Oskar Kiisk, På Spåret-vinnaren Fritte Fritzson samt Sporbladets Johan Flinck och Daniel Kristoffersson.

Planerade för "begränsad vapenvila" – innan Ukraina gick in i ryska Kursk

Planerade för "begränsad vapenvila" – innan Ukraina gick in i ryska Kursk

Uppgifterna om de planerade hemliga samtalen kommer från myndighetskällor som Washington Post har talat med. Enligt tidningen skulle de indirekta samtalen medlats av Qatar. Förhandlingarna skulle handla om en ”begränsad vapenvila”, vilken skulle stoppa attacker på energiinfrastruktur i både Ryssland och Ukraina. Ukrainska attacker slår mot den ryska oljeindustrin Ryssland har slagit hårt mot den ukrainska energisektorn under kriget. Svenska regeringen har hjälpt till med att stötta den ukrainska energiförsörjningen vid flera tillfällen. Samtidigt har Ukraina slagit till mot den ryska oljeindustrin på flera håll i Ryssland, vilket lett till stigande oljepriser i landet. – Ur ett ryskt perspektiv är de ukrainska attackerna på oljeindustrin inte särskilt uppskattade. Det har inneburit att drivmedelspriserna gått upp, man har tvingats importera från Belarus och förbjudit export från Ryssland, säger Jörgen Elfving, tidigare överstelöjtnant. Experten: Förvånande De ukrainska attackerna har även blivit en påminnelse för den ryska befolkningen att det är krig, menar Elfving. Det ryska luftförsvaret har inte heller kunnat stoppa attackerna. Uppgifterna om de planerade hemliga samtalen beskriver Elfving som förvånande. – Samtidigt kan jag förstå den ukrainska viljan att försöka åstadkomma förhandlingar med tanke på det skick som den ukrainska energiförsörjningen är i, säger Elfving. Samtalen föll efter Kursk-offensiven Enligt Washington Posts uppgifter ska de planerade samtalen inte blivit av då Ukraina genomförde den överraskande offensiven i Kursk-regionen. De två parterna har inte samtalet sedan inledningen av kriget. – Vi har inte sett något liknande tidigare, senast var i april 2022 under de första samtalen mellan Ryssland och Ukraina, men de bröt ju ihop, säger Elfving. I början av kriget sågs Ryssland och Ukraina under hemliga samtal i Istanbul, men samtalen föll. Efter det lyckades man få till en överenskommelse om spannmålsavtalet, som Ryssland senare stoppade. ”Ryssland kommer aldrig förhandla i underläge” Att det skulle bli någon form av förhandling eller överenskommelse efter att Ukraina gått in i Ryssland ser Jörgen Elfving som osannolikt. – Min bedömning är att någon form av vapenvila eller överenskommelse är väldigt långt borta. Ukraina ger inte upp sina krigsmål, att man vill ha tillbaka de territorier Ryssland ockuperat, inklusive Krim, säger Jörgen Elfving och tillägger: – Så länge Ukraina sitter på någon rysk jord. Ryssland kommer aldrig att förhandla i ett underläge, säger Jörgen Elfving.

"Massakerlagen" godkänd – nu befaras massavlivning av hundar

"Massakerlagen" godkänd – nu befaras massavlivning av hundar

Det finns runt 4 miljoner gatuhundar i Turkiet. De tas omhand av lokala invånare, matas av butiksägare och uppskattas av en stor del av befolkningen, skriver internationell media. – Det turkiska samhället är ett samhälle som är vant vid att leva tillsammans med djur. I våra byar och våra städer ser man hundar och katter överallt, säger en turkisk kvinna som protesterar på Istanbuls gator. Frågan delar invånarna Den nya lagen som röstades igenom på tisdagen har mött stora protester de senaste veckorna. Tusentals har demonstrerat i Ankara och Istanbul. Frågan delar invånarna i två läger. Somliga är oroliga för hundattacker, trafikolyckor och rabies. – De borde ta bort hundarna från gatan och hitta hem till dem, eller sätta dem under skydd, säger Adem Coskun, vars barnbarn blev biten av en gatuhund, till Nyhetsbyrån AP. De som är mot lagen pekar bland annat på att gatuhundarna levt fredade i hundratals år och att de nästan alltid är ofarliga och snälla. Befarar överfulla hundhem Bakom lagen står president Recep Tayyip Erdogan, med allierade. Kommunerna ska på sikt få bort gatuhundarna och placera dem i hundhem, där de ska vaccineras och kastreras innan de görs tillgängliga för adoption. Aggressiva eller sjuka hundar ska avlivas. För att rädda alla miljontals hundar krävs en massiv utbyggnad av hundhem. I dag finns det bara plats för drygt 100 000 hundar. Det gör att djurrättsorganisationer befarar överfulla hem och massavlivning. – Faktum är att dessa djur, som ser in i våra ögon och ber om hjälp, kommer att utplånas. Såvitt jag vet kan ingen ta ett liv som skapats av Gud, säger Cigdem Aksoy som bor i Ankara.

Istanbul på YouTube

How to Spend 3 Days in ISTANBUL Turkey | The Perfect Travel Itinerary

Join us as we unveil an exceptional guide on how to make the most of three unforgettable days in this magnificent Turkish ...

Exotic Vacation på YouTube

Istanbul

Rick Steves' Europe Travel Guide © 2008 | In Istanbul, we'll lose our way in the Grand Bazaar and munch our way through the ...

Rick Steves' Europe på YouTube

ISTANBUL, TURKEY | 7 INCREDIBLE Things To Do In Istanbul!

Istanbul is located in the northwest of Turkey and is the largest city in the country. It's not the capital city of Turkey, but is known as ...

World Wild Hearts på YouTube

Istanbul. Love of the continents // İstanbul. Kıtaların aşkı. Drone aerial video

For licensing and collabs: https://go.timelab.pro/licensing Our magic LUTs and presets for color grading: https://luts.timelab.pro/ ...

Timelab Pro på YouTube

HOW TO TRAVEL ISTANBUL (on a BUDGET)

This is how to travel Istanbul in 2022 on a budget. Istanbul Turkey is a BIG city so let me help you with the best things to do, the top ...

Lost LeBlanc på YouTube

Istanbul i poddar

Istanbul

In episode five of this new series exploring the sights and stories of Europe’s most beautiful, intriguing and historic cities, travel journalist Paul Bloomfield is joined by historian and author Professor Bettany Hughes for a tour of Istanbul. Together they lead us through the streets, mosques, museums, palaces and bazaars of the city, reconstructing the story of this captivating city across the millennia. Along the way, Bettany reveals little-known truths about the character of Istanbul, and offers some top advice for history-loving travellers. Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices

Istanbul in the Ottoman Golden Age

Greg Jenner is joined by Prof Ebru Boyar and special guest Sue Perkins as they travel back 500 years to explore the Ottoman Empire. They take a look at the cultural richness and diversity of Istanbul through the ages, from law and order to what your sartorial choices said about you. Why was physical proximity to the throne vital for a son of a sultan and what surprising activity used to be enjoyed by the fearsome Ottoman Soldiers? They’ll even take you to a Grand Circumcision Festival!You’re Dead To Me is a production by The Athletic for BBC Radio 4.Research by Claudia Treacher and Genevieve Johnson-Smith Written and produced by Emma Nagouse and Greg Jenner Assistant Producer: Emmie Rose Price-Goodfellow Project Management: Siefe Miyo and Isla Matthews Audio Producer: Abi Paterson

The Year of Istanbul Sour! #50

On this episode, David and Mohammad go over the past year, the many guests that appeared on the show, and make some announcements regarding the future of Istanbul Sour. It has been a wonderful year of ups and downs, and we'd like to thank you for spending it with us. Wishing you a great year ahead! #YearReview #EndOfTheYear #2023 #2024 #Season1 #FirstSeason #IstanbulSour #Guests #PodcastReview #IstanbulSour #EnglishConversation #EnglishLearningPodcast #Kadıköy #Istanbul #Türkiye #LifestylePodcast #BengisuRona #ExpatStories #Project

At The Match: A Dramatic Night in Istanbul

Galatasaray and Man United played out one of the great Champions League group stage matches last week and our very own Andy Brassell was there to capture all the action.As well as bringing you the electric atmosphere inside Rams Park, Andy also caught up with United We Stand founder, Andy Mitten. He shared his experiences of a lifetime of following Man United across Europe, including his memories of getting wrongly arrested before the infamous “Welcome to Hell” match in Istanbul in 1993. Andy also speaks to Wilfried Zaha about playing in the Champions League and settling into life at Galatasaray.Ask us a question on Twitter, Instagram and TikTok, and email us here: otc@footballramble.com.For ad-free shows, head over to our Patreon and subscribe: patreon.com/footballramble.***Please take the time to rate and review us on Apple Podcasts or wherever you get your pods. It means a great deal to the show and will make it easier for other potential listeners to find us. Thanks!*** Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Exploring Moda's History in Turkish and English! #49

In a first for Istanbul Sour, we are doing an episode in two languages! David sits down with Işıl to discuss the history of Moda, Kadıköy and how things have changed through the four decades that she has been here. Join us every Monday for captivating conversations with captivating people! #History #Moda #Kadikoy #Istanbul #LocalHistory #Landmarks #Change #Bilingual #LanguageLearning #Turkiye #EnglishLearning #EnglishConversation #TurkishEnglish #Expats #Locals #CityLife #LifestylePodcast #EnglishPodcast #TurkishPodcast #Turkce #Ingilizce

3: Jon Otsemobor | From Istanbul to Yates

Jon Otsemobor 'Semi' Talks about his time coming through the ranks at Liverpool, being shot in a Liverpool club, missing out on a trip to Istanbul and his struggles to come to terms with life after football.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Istanbul's hit

Join me now as we go to a World roundup from June 2013. Which nations were soaring ahead in the power leagues? It’s issue 237 Istanbul's hit.Hear more of our shows, buy our book, and donate here: thebuglepodcast.com/This episode was produced by Chris Skinner and Laura Turner  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

A history of Istanbul

Historian Bettany Hughes talks to Peter Frankopan about her new book exploring Istanbul's diverse history, from its earliest days through to the upheavals of the 21st century Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information. Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices