Joel Persson utgick i Växjös förlust

▸ LINKÖPING. Växjös lagkapten Joel Persson klev av i 2–3-förlusten mot Linköping. Vad som hände?

Luleå sämst – på nio år: "Noll energi"

Brynäs fortsätter att imponera i comebacksäsongen i SHL. På lördagseftermiddagen kom de ut starkt borta mot Luleå – och gick in i den andra periodpausen med 3–0 på tavlan. Detta efter mål från Johan Larsson, Theo Lindstein och Victor Söderström. ”Pinsamt” De sista två efter skott från distans där Luleås målvakt Joel Lassinantti var rejält skymd och inte ens såg att skottet avlossades. Luleå hade desto tuffare, och det var en upprörd Erik Gustafsson som ställde upp för att intervjuas i paus: – Jag tror vi har fem skott på mål på 40 minuter – det är direkt pinsamt, sa han. – En katastrofal insats, summerade huvudtränaren Thomas ”Bulan” Berglund. Experten: ”Noll passion” Men Luleå lyckades inte studsa tillbaka utan stannade på ynka åtta skott – den sämsta siffran från ett SHL-lag på hemmais på nio år. – Det är noll passion eller energi, de ser ut som att de har det tråkigt där ute i eftermiddag, säger TV4:s expert Petter Rönnqvist om norrbottningarnas insats. Ludwig Persson i Brynäs höll sin första nolla i SHL-karriären: – Vi spelar otroligt bra defensivt, det är bara kolla på skotten. Det är bara tacka laget i dag, säger han. Se samtliga matcher från SHL på TV4 Play

Växjö ska göra det omöjliga möjligt: "Sviter ska brytas"

Se matchen mellan Rögle BK och Växjö Lakers på TV4 Play. Rögles slutspelsvår har imponerat på de flesta. Efter att ha slagit ut Leksand i åttondelsfinal gav man serievinnarna Färjestad respass i kvartsfinalserien. Nu har Roger Hanssons manskap även gått upp i en 3-0-ledning mot grundserietvåan Växjö Lakers – en ledning som inget lag någonsin tidigare har tappat. I tidigare SM-slutspel har nämligen 44 lag gått upp i en 3-0-ledning i en matchserie och samtliga 44 gånger har det resulterat i att det ledande laget har gått segrande ur matchserien. Men trots den dystra statistiken finns det en strimma av hopp i Växjö-lägret. – Sviter ska brytas någon gång, det är till för att brytas. Samtidigt kan vi inte måla upp att vi ska vinna fyra matcher, det handlar om att komma hit och vinna på torsdag, det finns inget annat, resonerade lagkapten Joel Persson efter matchen.

Växjö illa ute mot Rögle: "Beter oss som förlorare"

TV: SE HÖJDPUNKTERNA FRÅN MATCHEN PÅ TV4 PLAY. Elva raka segrar och sex raka segrar i SM-slutspelet. Rögles förvandling är tydlig och under söndagen satte man Växjö i rejäl brygga när man klev upp i 2-0 i matcher och nu väntar två matcher i Ängelholm. Det var en grinig första period med mängder av känslor och utvisningsminuter. 22 utvisningsminuter var matchen uppe i redan efter 20 minuter, men det skulle också komma ett mål. Rögles Simon Zether gav gästerna ledningen med knappa två minuter kvar att spela i den första perioden. Svaret från Växjö kom tidigt i den andra perioden när Robert Rosén styrde in 1-1, men glädjen blev kortvarig för hemmalaget för Linus Sjödin ville inte vara sämre han och styrde in nytt ledningsmål för Rögle bara minuten senare. Irriterat när Rögle avgjorde Mål med kort varsel blev ett återkommande tema i den tredje perioden. Simon Ryfors satte dit 3-1 efter en vacker pass av Adam Tambellini tidigt i den tredje, svaret från Växjö kom blott 28 sekunder senare när Joachim Blichfeld tog hand om sin egna retur. Men närmare än så kom aldrig Växjö. Linus Sandin satte spiken i kistan när han lade in 4-2 i öppen bur. I samband med 4-2-målet ådrog sig Brian Cooper trippla tvåminutare. En för slashing, en för charging och en för crosschecking. ”Beter oss som förlorare” Joel Persson medgav efter matchen att Växjö är frustrerat. – Det är klart att man är besviken, men jag tycker också att i många situationer vi beter oss som förlorare. Vi måste vara proffsigare än så, vi måste fokusera på att spela hockey, sade han till TV4. Simon Ryfors njuter efter segern: – Vi har så kul när vi spelar hockey nu, det här laget. Vi spelar med stort tålamod. Vi märker att Växjö blir griniga.

Vreden: Kastade handsken mot domare

TV: SE HÖJDPUNKTERNA FRÅN MATCHEN PÅ TV4 PLAY. Växjö tog ledningen tidigt i matchen när man fick chansen i powerplay. Robert Rosén snappade upp en retur och lyfte upp en backhand i taket. – Det är så hög klass på det där och det värsta är att Rosén gör det där nio av tio gånger. Även om Luleå kvitterade genom Erik Gustafsson så förde Växjö matchen och i den andra perioden återtog hemmalaget ledningen när Joel Persson serverade i det närmaste ett öppet mål till Hugo Gustafsson. I matchens slutskede ville Juhani Tyrväinen ha en utvisning med sig, det fick han inte. I vrede kastade han sedan sin handske i riktning domaren. – Han måste kunna hantera sina känslor och inte ta ut över domarna. Klart han blir förbannad när det gör ont men han ska vara besviken på sig själv, sade TV4:s expert, Staffan Kronwall. När han väl var framme i båset sulade han in den andra handsken på isen. För det straffades han med 2+20 och det var färdigspelat för Tyrväinen. Matchen slutade 2-1 och Växjö har nu 2-0 i matcher mot Luleå när serien nu vänder upp till Norrbotten.

Växjö derbykrossade jumbon Oskarshamn

Matchen var spännande i några få minuter innan Växjö tog tag i taktpinnen. Backen Zack Giuttarris första mål i Växjös tröja kan beskrivas som ett höstlöv som ramlade in bakom Oskarshamns målvakt Emil Kruse. 47 sekunder senare ökade Marcus Sylvegård på till 2–0. — Jag tycker vi spelar bra. Vi ligger på dem i offensiv zon, sade Sylvegård till TV4 Play. I periodens slutskede ökade Tobias Rieder på till 3–0. Blytungt givetvis för Oskarshamn, som så sent som i torsdags tappade en klar ledning till klar förlust hemma mot Linköping. — Vi har ingenting att förlora, vi kan inte hamna längre ner än vad vi redan är. Försöka få in känslan att vi har allt att vinna, det är det som gäller nu, sade Oskarshamns forward Johannes Salmonsson, som gjorde comeback efter en lång tids skadefrånvaro, i en pausintervju med TV4 Play. I början av den andra perioden spelade Växjö powerplay och såg ut att vara på väg mot ytterligare utökning. Men i stället fick Oskarshamns Lukas Jasek tag på pucken och reducerade. Matchstraff Det blev allt hetare känslor ute på isen. Jasek drog på sig ett matchstraff och Joachim Blichfeld samt Joel Persson målade för Växjö. Kvällens avslutande period hann inte mer än starta innan Blichfeld pangade in Växjös sjätte mål denna afton. Martin Lundberg styrde in det sjunde. Åttan kom efter klapp klapp-spel med Robert Rosén som siste spelare på pucken. Gabriel Carlsson fastställde sedan slutresultatet. Tre landslagsspelare Växjö tillbringar säsongens första landslagsuppehåll i SHL-tabellens toppskikt medan Oskarshamns läge i botten ser allt mer prekärt ut. Joel Persson och Marcus Sylvegård i Växjö samt Oskarshamns Patrik Karlkvist kommer att representera Tre Kronor i kommande veckas Karjala-turnering.

SPELARPANELEN: ✓ Lundins dom: "Helt sjukt" ✓ Bästa domaren ✓ Favoriten i SHL just nu

Premiär för Spelarpanelen på Expressen.  Under säsongen kommer ett flertal spelare från SHL tycka till om några av ligans mest brinnande ämnen. Den här veckan tar Mathias Bromé, Linus Johansson, Emil Sylvegård, Jonathan Pudas och Joel Persson plats i panelen för att diskutera...   ✓ Albin Lundins dom: ”Det är helt sjukt!” ✓ Laget som imponerat mest hittills ✓ Han är SHL:s bästa domare ✓ Vilka spelare som förtjänar ett större rampljus: ”Ligans mest underskattade spelare” ✓ Förändringarna inför säsongen: ”Jag har gjort ett DNA-test”

Då blir Joel Persson störst i Växjö – undviker frågan om rekordkontraktet: "Fråga Henke"

Joel Persson stannar i Växjö Lakers till 2030. Fullföljer han avtalet kommer han bli en av klubbens största spelare genom tiderna.  Nu berättar Växjökaptenen om hur rekordkontraktet är utformat, vad han vill uppnå med Lakers och vad hans framtida yrke kan vara efter spelarkarriären. – Det är ingen hemlighet att jag är väldigt intresserad av det, säger han i en lång intervju om...   ✓ Intresset från utlandet: ”Då hade jag varit i Schweiz nu” ✓ Skriver om kontraktet: ”Jag ville upp på de trakterna om jag skulle skriva ett längre avtal” ✓ Frågan han vägrar svara på: ”Det får du prata med Henke om” ✓ Kan bli störst i Växjö: ”Det är en ren jävla bonus om det blir så” ✓ Ersätta Henrik Evertsson?