Jordbävning skakar Papua Nya Guinea

Jordbävning skakar Papua Nya Guinea

En jordbävning med magnituden 6,7 har drabbat regionen runt staden Madang i Paupa Nya Guinea, rapporterar Reuters.

Kidnappad pilot släppt av rebeller – efter 592 dagar: "Nöjda och lättade"

Kidnappad pilot släppt av rebeller – efter 592 dagar: "Nöjda och lättade"

Phillip Mehrtens landade med ett litet flygplan i ett avlägset bergsområde på västra Papua i början av februari. Rebeller stormade planet, satte det i brand och tog piloten som gisslan. Nya Zeelands utrikesminister Winston Peters bekräftade på lördagen att Mehrtens släppts efter 592 dygn i fångenskap. "Vi är nöjda och lättade över att vi kan bekräfta att Phillip Mehrtens är i säkerhet och har kunnat prata med sin familj", sade ministern i ett uttalande.

Earharts flygplan kan ha hittats

Earharts flygplan kan ha hittats

Upptäckten gjordes på 5 000 meters djup efter en omfattande sökexpedition väster om Howlandön, mellan Australien och Hawaii, i Stilla havet. Med hjälp av en undervattenfarkost har dykexpeditionen fått med sig en suddig ekolodsbild från djupet. Den sägs visa konturer som stämmer överens med de unika dubbla stjärtvingarna som fanns på Earharts försvunna flygplan, enligt utforskarna. Även storleken stämmer överens med flygplansmodellen, hävdar de. Mysteriet kring Earhart Vad som hände Amelia Earhart den 2 juli 1937 är ännu ett mysterium. Flygplanet nådde aldrig fram till Howlandön efter att ha lyft från Lae i Papua Nya Guinea. Många olika teorier har spunnits på planets försvinnande. Men den etablerade uppfattningen är att Earhart, 39, och navigatören Fred Noonan, 44, fick slut på bränsle och kraschade i havet. Flygningen på omkring 4 000 kilometer var en av de sista etapperna på den episka resan. Enligt företaget bakom expeditionen sökte de av över 13 500 kvadratkilometer på havsbotten innan upptäckten gjordes. Fyndet gjorde de genom att tillämpa en teori som bygger på att Noonan glömde att vända tillbaka kalendern när de flög över tidszonerna, vilket resulterade i en navigationsmiss västerut motsvarande 100 kilometer. 1932 blev Amelia Earhart den första kvinnan att genomföra en soloflygning över Atlanten. Tre år senare genomförde hon den första soloflygningen någonsin från Hawaii till det amerikanska fastlandet.

Skräckfyndet i bagagehyllan på flyget

Skräckfyndet i bagagehyllan på flyget

Det var i lördags som passagerare på ett Thai AirAsia-flyg mellan Bangkok och Phuket gjorde fyndet som nog hade fått många att darra till. Mot slutet av flygningen upptäcktes nämligen en orm som slingrade sig på ovansidan av bagagehyllan i kabinen. När flyget väl hade landat ombads passagerarna att sitta kvar i sina säten medan besättningen tog hand om fripassageraren. I ett klipp på TikTok kan man se hur besättningen först försökte få ormen att slingra sig ner i en vattenflaska. När det inte gick tog man samma flaska och föste ner ormen i en soppåse.

Enligt flera medier var det ett drygt 60 centimeter långt exemplar av en så kallad Golden Tree Snake, som på svenska tillhör släktet flygormar, som påträffades. Inte första gången ormar hittas på flyg Helgens händelse, som påminner om filmen "Snakes on a plane" från 2006, var inte den första. År 2016 upptäcktes en 1,5 meter lång grön huggorm på ett mexikanskt inrikesflyg som ramlade ner och skrämde slag på passagerarna. 2013 kunde passagerare på ett flyg mellan Australien och Papua Nya Guinea från fönstret i luften se hur en tre meter lång pytonorm kravlat sig fast på vingen. Ormen lyckades då hålla sig kvar där under hela flygningen men påträffades död efter landning.

Sällsynt sköldpaddsfynd i Korallhavet lugnar forskare

Sällsynt sköldpaddsfynd i Korallhavet lugnar forskare

Forskare har upptäckt könsbalans i andelen sköldpaddor som kläcks vid en korallö utanför Papua Nya Guinea, trots att sandtemperaturerna ökat vilket brukar innebära en ökad andel honor. Det rapporterar The Guardian. Sköldpaddor könsbestäms utifrån omgivningens temperatur när äggen läggs. Ju varmare den är, desto större andel honor. Balansen beskrivs som glädjande för en art som annars präglas av en extremt stor andel honor. – Klimatförändringarna påverkar inte den populationen på ett hotfullt sätt just nu, säger medförfattaren Christine Madden Hof. Forskarna konstaterar samtidigt att det är ovanligt. En studie från 2018 visade att andelen honor vid en korallö 85 mil därifrån var över 99 procent. Förklaringen ligger troligen i att den ön saknar skugga.

Grovt våld i omtalad video: "Djungelns lag"

Grovt våld i omtalad video: "Djungelns lag"

En video där tre nakna män blir dragna bakom en bil, medan människor runtomkring jublar, gav förra veckan internationell uppmärksamhet åt den senaste tidens våldsamheter mellan stammar i Papua Nya Guinea, rapporterar flera medier. Landets hälsominister Lino Tom säger enligt australiska ABC att det grova våldet i videon ”bryter mot alla kulturella normer”. En framstående lokal ledare i Enga-provinsen säger till The Guardian att striderna mellan stammar tidigare omfattades av tydliga regler – som att inte attackera kvinnor och barn – men att landets allt svagare rättsväsende gjort att ”djungelns lag” numera råder i delar av högländerna.

Många döda i stamstrider i Papua Nya Guinea

Många döda i stamstrider i Papua Nya Guinea

Uppemot 150 personer har på kort tid dödats i våldsamheter mellan olika stammar i Papua Nya Guinea, skriver The Guardian. Premiärminister James Marape kallar våldet för ”inhemsk terrorism” och har skickat säkerhetsstyrkor till berörda områden, framför allt i Enga-provinsen. Bara den senaste månaden har uppemot 70 personer dödats i strider mellan tio stammar i Enga-provinsen, rapporterar australiska ABC. Enligt experter finns det ingen tydlig orsak bakom våldsamheterna. Myndigheters allt svagare ställning och en ökande tillgång på kraftfulla vapen kan dock ha varit bidragande faktorer, skriver The Guardian. Professor Philip Gibbs vid Divine Word University i staden Madang beskriver våldsvågen som ”en skogsbrand utom kontroll, underblåst av en generell känsla av förlorad framtidstro och mening hos framför allt unga män”.

Papua Nya på YouTube

10 Läskigaste Sakerna I Papua Nya Guinea

Papua Nya Guinea är ett land i Oceanien som ligger i sydvästra Stilla havet och har en yta på 463 000 kvadratkilometer. Här finns ...

KLOK ÄLG på YouTube

Deadliest Journeys - Papua New Guinea

Papua New Guinea is one of the world's last lawless lands lying 150 kilometres north of Australia. The town of Lae is the ...

Best Documentary på YouTube

The Gangs of Papua New Guinea

Police violently battling murderous gangs. Endemic violence, extreme poverty, obscene wealth and corruption on all levels.

Best Documentary på YouTube

The Highlands and Islands of Papua New Guinea

Join travelgurutv's Cathy Bartrop on a tour of Papua New Guinea, the 'last frontier' for pioneering travel. Cathy's journey takes her ...

travelguruTV på YouTube

Inside a remote tribe of Western Papua | SLICE

The Asmat people live on the southwestern coast of western Papua. A land that remained unknown for a long time, free from ...

SLICE på YouTube

Papua Nya i poddar

Parlamentsval i Papua Nya Guinea

I vårterminens sista avsnitt avhandlas valet i Papua Nya Guinea, som hålls över tre veckor den 2-22 juli. Det knappt 50-åriga landet har en spretig och personbunden demokrati med stora utmaningar inte minst för kvinnors deltagande. Koalitioner skapas och bryts med täta mellanrum och den sittande regeringen under James Marape är bara två år gammal. Sommaren innebär lite skakiga förutsättningar för inspelning så vi ber om överseende med ljudkvaliteten. Alla Världens Val är tillbaka i slutet av juli med nästa avsnitt.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.