Kontroversiella köttet förbjuds i delar av USA: "Det är vansinne"
I maj blev Alabama den andra delstaten i USA, efter Florida, att rösta igenom ett förbud mot labbodlat kött. Ytterligare delstater, som Arizona och Tennessee, har debatterat restriktioner och förbud. Mike Adams är boskapsuppfödare i Fort Pierce i Florida och en av de som välkomnade förbudet. Han oroade sig för både den amerikanska köttindustrin och familjeföretaget, som varit verksamt i snart 100 år. – Jag är tredje generationen och är på väg att lämna över till den fjärde. Vi har förhoppningar om att kunna fortsätta med ranchen och vi tycker att det här är en hållbar verksamhet. Vi vill inte att något ska äventyra det, säger han. Argumentet: Skapat av Gud Republikanerna, som styr i Florida, motiverade förbudet med man stod bakom delstatens köttproducenter. Guvernören Ron DeSantis hävdade även att andra krafter låg bakom det odlade köttet, som framställs av djurceller i laboratorium. – Florida sätter sig emot den globala elitens plan att tvinga världen att äta kött som odlats i en plastbehållare eller insekter, för att uppnå auktoritära mål, sade han när förbudet infördes. Andra argument har handlat om att kött är en skapelse av Gud. Mike Adams säger att han tycker att det ligger en del i resonemanget. – Djur sattes på jorden av gud, så det är en stark uppfattning, säger han. ”Vansinne” Demokraterna i Florida satte sig emot förslaget, utan att lyckas. – Det här är en ny industri. Kanske skulle det minska metanutsläppen, vilket skulle hjälpa till med växthusgaserna. Jag tycker det är en faktor vi måste väga in. Och att vi har stängt ute hela den här industrin är vansinne, säger Demokraternas delstatssenator Lori Berman. Hon ser med oro på att debatten hörs allt mer i andra republikanskt styrda delstater. – Vi är på väg att bli två olika USA och det faktum att vi har blivit två USA även när det handlar om mat är riktigt oroväckande, säger hon. Rätten att välja Organisationen Good Food Institute, som arbetar för att labbodlat kött ska bli mer tillgängligt, menar att det handlar om konsumenternas rätt att välja. De understryker att den amerikanska livsmedelsmyndigheten har gett sitt godkännande. – Om mat är nyttigt, säkert och har bedömts vara det av experter så borde det även få säljas, säger Pepin Andrew Tuma, organisationens juridiska chef. Men Pepin Andrew Tuma tror inte att kampen är över. – Jag tror att vi kommer att se det här bli aktuellt i betydligt fler delstater och vi kan förvänta oss att det leder till konflikter.
I maj blev Alabama den andra delstaten i USA, efter Florida, att rösta igenom ett förbud mot labbodlat kött. Ytterligare delstater, som Arizona och Tennessee, har debatterat restriktioner och förbud. Mike Adams är boskapsuppfödare i Fort Pierce i Florida och en av de som välkomnade förbudet. Han oroade sig för både den amerikanska köttindustrin och familjeföretaget, som varit verksamt i snart 100 år. – Jag är tredje generationen och är på väg att lämna över till den fjärde. Vi har förhoppningar om att kunna fortsätta med ranchen och vi tycker att det här är en hållbar verksamhet. Vi vill inte att något ska äventyra det, säger han. Argumentet: Skapat av Gud Republikanerna, som styr i Florida, motiverade förbudet med man stod bakom delstatens köttproducenter. Guvernören Ron DeSantis hävdade även att andra krafter låg bakom det odlade köttet, som framställs av djurceller i laboratorium. – Florida sätter sig emot den globala elitens plan att tvinga världen att äta kött som odlats i en plastbehållare eller insekter, för att uppnå auktoritära mål, sade han när förbudet infördes. Andra argument har handlat om att kött är en skapelse av Gud. Mike Adams säger att han tycker att det ligger en del i resonemanget. – Djur sattes på jorden av gud, så det är en stark uppfattning, säger han. ”Vansinne” Demokraterna i Florida satte sig emot förslaget, utan att lyckas. – Det här är en ny industri. Kanske skulle det minska metanutsläppen, vilket skulle hjälpa till med växthusgaserna. Jag tycker det är en faktor vi måste väga in. Och att vi har stängt ute hela den här industrin är vansinne, säger Demokraternas delstatssenator Lori Berman. Hon ser med oro på att debatten hörs allt mer i andra republikanskt styrda delstater. – Vi är på väg att bli två olika USA och det faktum att vi har blivit två USA även när det handlar om mat är riktigt oroväckande, säger hon. Rätten att välja Organisationen Good Food Institute, som arbetar för att labbodlat kött ska bli mer tillgängligt, menar att det handlar om konsumenternas rätt att välja. De understryker att den amerikanska livsmedelsmyndigheten har gett sitt godkännande. – Om mat är nyttigt, säkert och har bedömts vara det av experter så borde det även få säljas, säger Pepin Andrew Tuma, organisationens juridiska chef. Men Pepin Andrew Tuma tror inte att kampen är över. – Jag tror att vi kommer att se det här bli aktuellt i betydligt fler delstater och vi kan förvänta oss att det leder till konflikter.