Lagrådet sågar regeringsförslag

Lagrådet sågar regeringsförslag

Lagrådet kritiserar flera delar av regeringens förslag om att myndigheter, kommuner och skolor ska tvingas dela information med polisen för att bättre kunna bekämpa brott. Delar av det avstyrks, rapporterar Altinget och Ekot.

S har inte bestämt om de har förtroende för Hjort

S har inte bestämt om de har förtroende för Hjort

Magnus Hjort, generaldirektör på Myndigheten för psykologiskt försvar var sedan tidigare kallad till försvarsutskottet på torsdagsförmiddagen, efter en begäran från Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Detta med bakgrund av att Magnus Hjort anmälde Kalla faktas ”Undercover i trollfabriken” till Granskningsnämnden. Något som mötte stor kritik. Peter Hultqvist, Socialdemokraternas försvarspolitiska talesperson, som deltog på mötet, uppger för TV4 Nyheterna att myndigheten tagit till sig kritiken och vill nu skärpa sina rutiner. – Man skulle överväga en förstärkning av juridisk kompetens och mediehantering, säger Hultqvist (S) till TV4 Nyheterna. Vidare uppger Hultqvist (S) att han ställde frågan om det var någon från regeringskansliet som haft kontakt med generaldirektören efteråt om ”den situation man hade ställt till med”. – Det visade sig att det skett en kontakt med expeditionsrättschefen, men det hade varit ett resonemang som inte lett till någonting, säger han. Inte bestämt sig om förtroendet S har ännu inte bestämt sig om de har fortsatt förtroende för Magnus Hjort som generaldirektör för MPF, enligt Hultqvist (S). – Vi har inte avslutat vår process kring hur vi ska se på det här ännu. Vi kommer ta med oss det vi har fått idag i en fortsatt värdering om hur vi ska agera vidare i det här. Han uppger att S återkommer i den frågan. Ville radera klipp i programmet Generaldirektören Magnus Hjort krävde till en början att klippen skulle raderas helt från programmet, och anklagades för censur varefter Hjort uppgav anmälan skulle ändra anmälan. Kalla faktas ansvarige utgivare Fredrick Malmberg sade att det framgår tydligt att klippen används för att skildra debatten. MPF:s generaldirektör Magnus Hjort hade dessutom tidigare sagt till DN att anmälan ”inte diskuterats överhuvudtaget” med regeringen eller dess företrädare. Men i juni kunde Altinget avslöja att myndigheten meddelar regeringskansliet om att de tänkte kräva att delar av Kalla faktas granskning skulle tas ned.

Avslöjandet går emot vad både myndigheten själv och Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar, tidigare har sagt.

"Bestraffning för jag röstade nej"

"Bestraffning för jag röstade nej"

Juntti röstade mot partiledningen i våras, men har sedan dess fortsatt med sitt arbete i utskottet – fram till i dag. Nu meddelar Moderaterna att hon lämnat sin post. – Det är en konsekvens av att hon bröt mot riksdagsgruppens arbetsordning, säger Amos Friedman, presschef hos Moderaterna, till Altinget. Juntti har själv kommenterat beskedet på X. ”Som bestraffning för att jag röstade nej till byte av juridisk kön för 16-åringar, lämnar jag civilutskottet”, skriver hon i ett inlägg på plattformen. Vidare skriver hon att hon inte ångrar beslutet. ”Ibland måste man ta beslut även när man inser att det ger negativa konsekvenser”, fortsätter hon. Socialdemokrat fick lämna Även socialdemokraten Patrick Björck valde att gå emot partiets linje i frågan om könstillhörighetslagen i våras. Strax därefter fick han lämna sin plats i skatteutskottet. Ellen Juntti är fortfarande suppleant i justitieutskottet. TV4 Nyheterna söker Ellen Juntti.

V kräver Magnus Hjorts avgång: "Inte längre förtroende"

V kräver Magnus Hjorts avgång: "Inte längre förtroende"

MPF:s anmälan av Kalla faktas granskning om SD:s trollkonton ”Undercover i trollfabriken” till Granskningsnämnden fick stor uppmärksamhet. Kravet på att TV4 skulle klippa bort citat av deras företrädare ur programmet bedömdes strida mot grundlagen. Nu kräver Vänsterpartiets försvarspolitiske talesperson Hanna Gunnarsson att MPF:s generaldirektör Magnus Hjort avgår efter hans agerande i samband med granskningen. – Det krävs en rak kommunikation och det krävs ett stort förtroende för den verksamheten. Vi känner inte att vi har det för generaldirektören efter de olika turer som har varit sedan Kalla faktas reportage och hur myndigheten har reagerat på det, säger Gunnarsson. ”Skadat trovärdigheten” Efter flera turer justerades MPF:s anmälan och uppmaningen att intervjuerna bör plockas ned har tagits bort. Generaldirektör Magnus Hjort har tidigare sagt i en intervju med TV4 Nyheterna att det finns ”formuleringar som är olyckliga” i anmälan. Men Hanna Gunnarsson (V) menar att generalsekreterare Magnus Hjorts agerande och kommunikation i samband med granskningen har varit för oklar och skadat trovärdigheten. – Det har kommits uttalanden som har dragits tillbaka, uttalanden som har fått ganska mycket kritik och det har varit krav på medierna som inte hör hemma i det demokratiska samhälle som vi har, säger hon. – Det är många saker här som jag tycker, just i det demokratiska sammanhanget med en myndighet inom försvarssektorn, som gör att vi inte har det höga förtroendet vi behöver ha för en generaldirektör på den här myndigheten, säger hon. ”Behöver nytt ledarskap” Både MPF och regeringen har tidigare sagt att man inte diskuterat saken i förväg. Men sedan dess publicerade tidningen Altinget ett mejl där MPF meddelade att man övervägde en anmälan och kallade bortklippningarna ett minimum. – Det är också ett exempel på när kommunikationen har blivit oklar, vilket gör att trovärdigheten i kommunikationen blir för låg. Det gör att vi vet inte riktigt vad det är som har gjorts. Vi kan inte riktigt lita på den kommunikationen som kommer ut. – Det är väldigt allvarligt för förtroendet och förtrovärdigheten och då tror jag att man behöver ha ett nytt ledarskap för Myndigheten, fortsätter Gunnarsson. Mikael Östlund, pressansvarig för Myndigheten för psykologiskt försvar, skriver i ett mejl till TV4 Nyheterna att Magnus Hjort inte kommenterar ”inrikespolitiska åsikter eller förslag”

 Carl-Oskar Bohlin efter KU-anmälan: "Inte påverkat"

Carl-Oskar Bohlin efter KU-anmälan: "Inte påverkat"

Civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin (M) kommenterar nu Altingets avslöjande om att regeringskansliet på förhand kände till att Myndigheten för psykologiskt försvar, MPF, ville få TV4 att radera publicerat material. ”Försvarsdepartementet har inte på något sätt påverkat Myndigheten för Psykologiskt försvar i denna fråga”, skriver han på X. Carl-Oskar Bohlin menar att MPF i mejl till regeringen skrivit att myndigheten ännu inte hade fattat beslut om hur man skulle gå vidare med anmälan. Regeringen hade därför ingen anledning att försöka stoppa myndighetens anmälan, menar civilförsvarsministern. ”Hur en myndighet väljer att agera i förhållande till media, när de uppfattar något blivit fel, är alltså något som myndigheten självsätndigt beslutar om, inte regeringskansliets departement”, skriver Carl-Oskar Bohlin. Ministern har KU-anmälts av Socialdemokraterna efter avslöjandet. – Det här luktar riktigt, riktigt ruttet, sade Morgan Johansson (S). Han vill att konstitutionsutskottet ska utreda om regeringskansliet på något sätt har uppmanat Myndigheten för psykologiskt försvar att anmäla Kalla fakta. MPF:s anmälan MPF anmälde Kalla faktas program till granskningsnämnden den 16 maj, två dagar efter att den sista delen i granskningen släppts. Myndigheten ansåg att intervjuer med dess företrädare hade tagits ur sitt sammanhang och att användandet riskerade att skada förtroendet och förståelsen för vad myndigheten gör. De krävde också att intervjuerna skulle raderas. Kalla faktas ansvarige utgivare har tidigare sagt till TV4 Nyheterna att det tydligt framgår att intervjuerna är del i ett kollage som visar samhällsdebatten kring trollfabriker och desinformation. MPF:s anmälan justerades senare och uppmaningen att intervjuerna bör plockas ned har tagits bort.

Regeringskansliet visste att myndighet ville radera Kalla fakta-material

Regeringskansliet visste att myndighet ville radera Kalla fakta-material

Myndigheten för psykologiskt försvar var upprörd över att intervjuer med dess företrädare använts ”ur sitt sammanhang” i Kalla faktas program ”Undercover i trollfabriken”. Kalla faktas ansvarige utgivare har tidigare sagt att intervjuerna är del i ett kollage som visar samhällsdebatten om trollverksamhet, och att det tydligt framgår att intervjupersonerna inte pratar specifikt om SD:s trollfabrik. Innan MPF skickade anmälan hörde myndigheten av sig till regeringskansliet. ”Tyder på stor okunskap” ”MPF kommer att agera, men vi har inte fattat beslut om hur än. Ytterst anmälan till medieombudsmannen, men som minimum kräva av TV4 att ljudklippen tas bort”, skrev MPF i mejlet till departementet den 8 maj, sex dagar innan den andra delen publicerades. – Det är anmärkningsvärt att regeringskansliet var informerat om MPF:s krav på att klippa bort delar av publicerat material, säger Fredrick Malmberg, ansvarig utgivare för Kalla fakta. – Det visar på stor okunskap både hos regeringskansliet och myndigheten. Bohlin (M): Inget om hur det skulle ske MPF:s generaldirektör Magnus Hjort har tidigare sagt till DN att anmälan ”inte diskuterats överhuvudtaget” med regeringen eller dess företrädare. Det stämmer alltså inte. Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar, har fått en fråga från en socialdemokratisk riksdagsledamot om huruvida det förekommit någon dialog mellan ministern och myndigheten om granskningen. I ett skriftligt svar skriver ministern så här: ”Myndigheten informerade Regeringskansliet att den avsåg agera med anledning av programmet, men att något beslut om hur det skulle ske inte var fattat.” Men i Altingets avslöjande framgår det alltså att MPF skrev till försvarsdepartementet att de ”som minimum” skulle kräva att ljudklippen skulle tas bort. Den delen av anmälan har MPF sedan backat från och generaldirektör Magnus Hjort har i en intervju med TV4 Nyheterna sagt att det finns ”formuleringar som är olyckliga” i anmälan. TV4 Nyheterna söker Carl-Oskar Bohlin (M)

Altinget på YouTube

Sæt dagsorden i valgkampen med Altinget

https://www.altinget.dk/sponsoreret/saet-dagsorden-i-valgkampen-med-altinget.

NICHEHUSET på YouTube