Lantbrukarnas snillrika lösning på vattenbristen: "Gör stor skillnad"

Lantbrukarnas snillrika lösning på vattenbristen: "Gör stor skillnad"

Den stora vattenspridaren rör sig långsamt över fältet och skickar kaskader av vatten över vallplantorna. Strålen från munstycket ser klart och rent ut, ingenting tyder på att det är avloppsvatten. I Risinge utanför Mörbylånga på Öland plockar lantbrukare vatten från det lokala reningsverket när det är torrt på fälten. – Vi började förra sommaren och då var det lite inkörningsproblem. Men nu snurrar det på bra och vi får mycket mer vatten än vi hade haft annars, det gör stor skillnad, säger Erik Danielsson, lantbrukare på Öland. UV-behandlar vattnet Tack vare det här kan man nu under torra år räkna med dubbelt så stor skörd som utan bevattningen. Nyckeln är UV-strålning som renar vattnet innan det pumpas ut på åkrarna. Där odlas vall och majs som blir till foder för gårdens ca 2000 djur. Projektet har finansierats av bönderna i Risinge med bidrag från Havs- och vattenmyndigheten. Mörbylånga kommun har också varit involverade eftersom det är deras reningsverk vattnet kommer ifrån. Det finns också en miljövinning i projektet, eftersom det näringsrika avloppsvattnet annars pumpas ut i östersjön.

– Det är ett projekt vi är väldigt stolta och glada över. Det hjälper lantbruket som är väldigt viktigt på Öland och i Sverige överhuvudtaget. Och dessutom ett viktigt miljöprojekt för att minska övergödningen i Östersjön, säger Ulrik Brandén (M), kommunalråd i Mörbylånga kommun. EU vill återanvända vatten I EU vill man jobba med den här typen av återvunnet vatten som ett sätt att motverka torka. Det finns sedan förra året en förordning som reglerar användningen och i juni kom kompletterande svenska bestämmelser.

– Vi har samlat erfarenheter ihop med lantbrukarna och det vill vi gärna dela med oss av. Vi hoppas att kommuner och lantbrukare från andra delar av Sverige hör av sig så delar vi gärna med oss, säger Ulrik Brandén.

– Det är nog inte många som vet att det finns. Det borde vara ett större intresse för det är ju bra att ta vara på vattnet som annars kommit ut i Östersjön, säger Erik Danielsson.

Nya rekordet: Senaste tropiska natten hittills – på flera svenska orter

Nya rekordet: Senaste tropiska natten hittills – på flera svenska orter

Förra veckan uppmättes den högsta temperaturen hittills i september månad när stationer i både Lund och Helsingborg uppmätte temperaturer på 31,1 grader.  Natten mot måndag slog ett nytt rekord in. Flera orter i Sydsverige mätte en temperatur som aldrig understeg 20 grader, vilket är kravet för att det ska räknas som en tropisk natt. Nattens värme innebär den på året senast uppmätta tropiska natten hittills i Sveriges historia.  – Vi har en konstaterad tropisk natt på sex platser i södra Sverige, men fler orter kan tillkomma, säger Madeleine Westin, meteorolog på TV4.  – Det vanligaste är att tropiska nätter inträffar i augusti, tillägger hon. Stationerna som haft en tropisk natt är Malmö, Skillinge, Utklippan, Lund, Hörby och Halmstad. I Malmö var det varmast, där understeg temperaturen aldrig 20,4 grader. Septembers höga temperaturer orsaken Den rekordsena tropiska natten förklarar meteorologen är en följd av den senaste tidens extremvärme.  – Dessutom så är det fortfarande varmt i vattnet tack vare den här värmen, förklarar Madeleine. – Men nu går vi mot kallare väder, avslutar hon. Det tidigare rekordet var från 5 september 2002 då Ölands norra udde uppmätte tropiska temperaturer.  Den varmaste tropiska natten i Sverige som hittills uppmätts inträffade i augusti 1975. Då hade mätstationen Kullen 23,7 grader.

Nu kommer supervärmen – kan bli varmaste september någonsin

Nu kommer supervärmen – kan bli varmaste september någonsin

Redan förra veckan kunde Lundaborna njuta av den högsta temperaturen som någonsin uppmätts i augusti, då det var 31,1 grader i staden. Samma varma luftmassa rör sig nu norrut över landet och från och med onsdag förstärks högtrycket – som därmed kommer trycka undan lågtrycket som just nu cirkulerar över Finland. – Det har nu förskjutits över Sverige i en ovanlig bana som fört med sig kraftiga regnskurar över delar av Mälardalen och upp längs Norrlandskusten, säger meteorolog Madeleine Westin i Nyhetsmorgon. ”Extremt höga temperaturer” Men nu ser det alltså ut som att högtrycket kommer vinna över lågtrycket och den varma luften från kontinenten kommer att pressas allt längre norrut. – Det är inte helt osannolikt att vi lite senare i veckan kommer kunna få temperaturer på 26-27 grader i delar av landet. I landets nordvästligaste del dröjer det dock några dagar innan solen och värmen drar in, men fram emot torsdag-fredag kan det även där väntas sommartemperaturer. – Det är extremt höga temperaturer, ända upp i norr. Det kommer bli 20 grader upp mot Luleå och Pajala. Kan bli rekord September månad kan ofta bjuda på härliga soldagar men värmen som lurar runt hörnet ser ut att bli något extra. – Det är extremt ovanligt. Kommer kanske bli rekord för september, säger Madeleine Westin. Högtrycket väntas ligga kvar under helgen, åtminstone i söder. Temperaturen sjunker dock ganska snabbt på kvällarna och under nätterna kan det bli 10-12 grader, enligt SMHI. Även förra årets september månad utmärkte sig då flera väderstationer, däribland vid Ölands södra udde, uppmätte en varmare september än 2023 års juli och augusti, enligt SMHI. Månadens högsta temperatur på 27,6 grader uppmättes i småländska Oskarshamn den 10 september, enligt väderinstitutet.

SMHI varnar: "Extremt stor risk"

SMHI varnar: "Extremt stor risk"

Risken för skogsbränder gäller främst i de södra och östra delarna av Sverige, i stora delar av östra Götaland, östra och inre Svealand, samt längs södra Norrlandskusten. På Öland och Gotland uppges brandrisken lokalt vara extremt stor. Hittills i augusti har det varit mindre nederbörd än vanligt i de här områdena. Det beror på att det har varit högtryck i augusti, till skillnad mot juli då det var mer nederbörd än normalt. – Så här års tar växtligheten hand om det mesta av regnet så när det väl kommer en period med lite regn blir det torrt fortare, förklarar Peter Kondrup. Det ska man tänka på När det råder stor, eller extremt stor risk för skogsbränder, gäller det att vara försiktig om man ska elda utomhus. Man bör också ta reda på om det eventuellt råder eldningsförbud. – Man ska inte kasta glas i naturen eftersom det kan orsaka bränder om solen skiner på det. Som privatperson bör man inte grilla alls i naturen och även hålla koll om man grillar i sin egen trädgård, säger Peter Kondrup. Då kommer regnet Tillfälligt kommer brandrisken bli mindre under onsdag, torsdag och fredag. – Redan på onsdag drar högtrycksryggen bort och ett regnområde drar in över landet, med början i söder. Då kan det falla mellan 10 och 20 millimeter i södra halvan av landet. På torsdag drar ytterligare ett regn in. På fredag drar resterna av den tropiska orkanen Ernesto in över landet, med regn och vind, säger Peter Kondrup.

Här har solen lyst mest i sommar

Här har solen lyst mest i sommar

Sommaren börjar lida mot sitt slut och i Nyhetsmorgon presenterades vinnaren av årets soltoppen, där man sammanställer vilka svenska städer som fått mest sol. Visby toppade listan med 613 soltimmar mellan den 15 juni och den 9 augusti, före Ölands norra udde på 580 soltimmar, och Karlskrona på 557. Solsäkert i sydost, med andra ord. Något som inte förvånar meteorologen Elisabeth Danielsson. – Det är inte så förvånade. Vi vet att det är i det här hörnet som det är som soligast här på sommaren. – Siffrorna är väldigt lika från förra sommaren. Regnigast i Lappland Som regnigast har det å andra sidan varit i lappländska Jokkmokk, med 271 millimeter regn mellan den 20 juli och den 2 augusti. Hon summerar sommarvädret i stort på följande vis: – Det har varit lite av och på och ganska så blandat väder, men ändå en helt okej sommar. Fint väder runt hörnet Till nästa vecka väntas ett högtryck komma in från sydväst som ska sträcka sig upp mot landet med temperaturer upp mot 23–24 grader i mitten av veckan. – På onsdag ser vi riktigt fina sommartemperaturer innan det vänder lite på torsdag. Se listorna i sin helhet i klippet ovan!

Giftig algsörja väntas vid Öland och Gotland

Giftig algsörja väntas vid Öland och Gotland

Cyanobakterierna och badande människor trivs under ungefär samma förutsättningar. Är det soligt och vindstilla så ansamlas de vid ytan, säger Markus Lindh, marinbiolog vid SMHI. Eftersom vädret har varit lite instabilt den senaste tiden så har algblomningen, eller cyanobakterierna, inte tagit riktig fart. Men nu visar satellitbilderna att en ansamling av dem är på gång, bland annat längs Gotlands, Ölands och Blekinges kuster. Det är högsäsong för algblomning men när det blåser så blandas cyanobakterierna ner i vattnet och påverkar inte dem som badar. Om det nu blir lugnare och mer vindstilla så kommer de upp till ytan och delar sig också mer. Vissa cyanobakterier kan producera toxin som kan vara giftigt för människor och djur. Kräkningar är det vanligaste symtomet men alla blir inte sjuka. Framför allt är det små barn och hundar som kan bli sjuka. Men ser man en rabarerkrämsliknande sörja i vattnet är rekommendationen att inte bada, säger Markus Lindh.

Efter 50 års frånvaro: Hotade skalbaggen tillbaka på fastlandet

Efter 50 års frånvaro: Hotade skalbaggen tillbaka på fastlandet

Med en kropp på fem centimeter och antenner på upp till tio är den större ekbocken en av Sveriges största skalbaggar. Den är också akut hotad, rödlistad och utdöd i nästan hela Sverige. Ekologer från region Kalmar och Nordens ark har lyckats avla fram nya exemplar i ett labb och dessa placeras nu ut i naturreservatet Halltorps hage på Öland. – Populationen är väldigt liten så vi försöker hålla kvar arten. En liten andel av det vi odlar brukar vi sätta ut här, säger Jonas Hedin, ekolog på länsstyrelsen Kalmar. Utdöd på fastlandet Under de senaste 50 åren har större ekbock bara funnits i Halltorps hage på Öland, men nu har den återetablerats på två platser på fastlandet. I naturreservatet Björnö utanför Kalmar, nåddes framgång 2022. I Tromtö i Blekinge upptäcktes färska ekbockar för första gången i maj i år. Återetableringen är resultatet av ett 20 år långt åtgärdsprogram för större ekbock. I ett samarbete mellan länsstyrelserna i Kalmar och Blekinge samt Nordens Ark har eknbockar avlats fram och platser där de kan trivas har identifierats. Avgörande för biologisk mångfald Större ekbock börjar sitt liv som en larv inuti i gamla ekar. När den är fullvuxen biter den sig genom barken för att komma ut och para sig. Ekbocken är en så kallad nyckelart, hålen de skapar i barken bidrar till miljöns biologiska mångfald. Eksav rinner ut ur hålen och blir mat för andra insekter, som i sin tur pollinerar växter och blir mat för fåglar. – Att vi måste investera åtminstone i vår egen framtid är alldeles uppenbart. Biologisk mångfald är en försäkring för oss människor, säger Jonas Hedin.

Öland på YouTube

12 platser att se på Öland – Sevärdheter på Öland från Långe Jan till Långe Erik

Häng med oss på en biltur runt Öland, där vi kollar in 12 platser att besöka på Öland. 12 sevärdheter på Öland från Långe Jan till ...

Morgan Grip på YouTube

Husbilresor, Husbil, Husbilsliv Badplats tips på Öland, husbilen i Borgholm, #wohnmobil #husbil

husbilsvlogg #Husbilresor #Husbil #Husbilsliv #concordereisemobile Laila och Tomas heter vi och åker husbil, en Concorde ...

Tomas Camp Site på YouTube

Öland i poddar

Rosendals järnåldersby Öland

Tänk dig att få se hur människor levde för 1500 år sedan... .... det kan man nästa göra! På Ölands nordligaste spets finns norra Europas bäst bevarade byar från järnåldern. Den bäst bevarade byn är Rosendal järnåldersby. Här kan du se spåren efter byggnader och odling men även gravarna där byborna begravde sina döda.  Det är dit vi ska i det här avsnittet, tillsammans med arkeologen Jan-Henrik Fallgren ska vi botanisera bland husgrunder och fägator. Jan-Henrik Fallgren är den som kan Rosendal allra bäst efter att vid flera tillfällen grävt ut både hus och gravar i Rosendal.  Det här avsnittet produceras med bidrag från Länsstyrelsen i Kalmar län och jag som är med dig i varje program heter Lena König.  

166. Slaget vid Ölands södra udde (1 juli 1676)

Under det Skånska kriget (1675-1679) var en viktig del att få kontroll över Östersjön. Danskarna ville dels skära av Sveriges möjligheter att udnerstödja de svenska trupperna i norra Tyskland och dels själva skicka trupper till Skånelandskapen.Ett avgörande slag i kampen om Östersjön blev slaget vid Ölands södra udde den 1 juni 1676. Vid elvatiden förberedde sig flottorna för strid, och vid 12-tiden avfyrade det svenska örlogsfartyget Svärdet det första skottet. Skottets avsikt är oklar, men det ledde till förvirring och felaktiga signaler. Riksamiral Lorentz Creutz gav order till fartyget Kronan att vända utan förberedelser, vilket resulterade i dess snabba förlisning och explosion. Båda flaggskeppen Kronan och Svärdet förlorades, och den svenska flottan gick till reträtt. Sverige förlorade sina två bästa skepp och två amiraler, samt omkring 1400 sjömän dödades. Kung Karl XI tillsatte en utredning, men ingen dömdes för händelserna. Den svenska flottan besegrades och danskarna kunde behålla kontrollen över Östersjön.Litteratur:Stridens verklighet - döden på slagfältet i svensk historia 1563-1814 av Lars Ericson WolkeSvenska flottan | Populär HistoriaOmslagsbilden är en oljemålning av Claus Møinichen som visar hur Kronan kantrar och exploderar och hur Svärdet omringas av de allierade amiralerna.Regalskeppet Kronans undergång | Populär HistoriaSlaget vid Ölands södra udde 1676 – Oscar's Historieblogg   Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Avsnitt 160 - ÖLANDS SISTA AVRÄTTNING - (En öländsk tragedi i två akter)

Greker har sina tragedier, ölänningar sina. Här följer ett familjedrama fyllt av sex, avundsjuka och rå brutalitet. Så kan man beskriva händelserna som leder till Ölands sista avrättning. En kringdrivande existens, hans älskarinna och hennes man, tre som aldrig borde ha träffats. Snart brinner det i Böda.

Ölands guldkollaps

Möt arkeologen Ludvig Papmehl-Dufay i ett samtal med chefredaktören Jonas Mattsson om Ölands guldålder, inspiration från romerska amfiteatrar, massakern vid Sandby borg och laborativ arkeologi i fält. Hör även reportaget ”Ölands guldkollaps” ur Forskning & Framsteg. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Episode 56: The one with some Rules and the Öland of Blood

Hello and welcome to epsisode 56 of the Old World Lives! A Warhammer Fantasy Battles and The Old World (....and Trygg-Torkel) podcast. In this episode we join Chris, Jimmy, Mårten and Niklas for a bit of hobbychat and RULES NEWS talk in the first half. After that, Mårten and Niklas have a rundown of the Öland of Blood  gaming weekend that took place recently! Enjoy! Facebook: https://www.facebook.com/TheOldWorldLives Email: theoldworldlives@gmail.com Instagram: @theoldworldlives @maewronminiatures @the_phoenecian Twitter: @theOWLpodcast @nevindar