Larmet efter sommarens svampboom: "Har redan haft flera livshotande fall"
Svamparna är både tidiga och förekommer i omfattande mängder i år, och orsaken är det för svampen gynnsamma vädret med både regn och värme. Redan i mitten av juli kunde flera populära matsvampar siktas i de svenska skogarna, och det kunde dessvärre även mindre goda och framför allt giftiga svampar. De svampar som Giftinformationscentralen oroar sig mest för är samma svampar som resulterat i rekordtidiga förgiftningar – vit flugsvamp och toppig giftspindling. Skador på lever och njurar Den vita flugsvampen innehåller giftet amatoxin som ger kraftiga magbesvär och i förlängningen leverskador som kan vara livshotande. – Det kan bli så allvarligt att man antingen dör eller måste transplantera levern, säger Peter Hultén. Toppig giftspindling innehåller giftet orellanin och drabbar njurarna, och symptomen kan komma uppåt två veckor efter man ätit den. Skadan på njurarna kan bli permanent, och risken är livslång dialys eller njurtransplantation. Många förgiftningar tidigt Trots att många har smittats rekordtidigt rör det sig inte om rekordmånga personer. – Det finns andra säsonger där vi haft fler fall med potentiellt livshotande förgiftningar, men de har inte kommit så här tidigt. De brukar komma från mitten av augusti och framför allt i september och oktober. Om man misstänker att man fått i sig giftig svamp kan man ringa 112 och be om giftinformation. Om man då har bilder på svampen man ätit kan man skicka dem till Giftinformationscentralen. – Då kommer man snabbt fram till oss. Vi kan själva titta på dem eller ta hjälp av experter som kan identifiera svampen eller utesluta att det rör sig om någon av de allvarligt giftiga svamparna, säger Peter Hultén. ”Rensa dem noggrant” Det finns även flera sätt att undvika farliga svampar. – Plocka svamparna en och en och rensa dem noggrant. Trattkantareller och toppig giftspindling växer i samma miljö, så om man rycker upp dem med näven finns det en risk att de giftiga svamparna följer med, säger Peter Hultén. Att avråda från vissa svampar kan vara svårt, eftersom kunskapen varierar. Som ovan svampplockare finns det helt andra risker, eftersom man kan lätt kan missta de flesta svampar. – Normalt säger vi att man aldrig ska äta vita svampar med vita skivor och bruna svampar med bruna skivor. Om man är ovan ska man helst inte äta några sådana, för då undviker man i alla fall de giftigaste svamparna. Samtidigt betonar Peter Hulten att förgiftning uppstår först vid ett stort intag. – Det är när de intas som en måltid som de kan ge allvarliga och livshotande skador. Om man av misstag fått i sig en liten smakbit ute i skogen eller i maten gör det ingenting.
Svamparna är både tidiga och förekommer i omfattande mängder i år, och orsaken är det för svampen gynnsamma vädret med både regn och värme. Redan i mitten av juli kunde flera populära matsvampar siktas i de svenska skogarna, och det kunde dessvärre även mindre goda och framför allt giftiga svampar. De svampar som Giftinformationscentralen oroar sig mest för är samma svampar som resulterat i rekordtidiga förgiftningar – vit flugsvamp och toppig giftspindling. Skador på lever och njurar Den vita flugsvampen innehåller giftet amatoxin som ger kraftiga magbesvär och i förlängningen leverskador som kan vara livshotande. – Det kan bli så allvarligt att man antingen dör eller måste transplantera levern, säger Peter Hultén. Toppig giftspindling innehåller giftet orellanin och drabbar njurarna, och symptomen kan komma uppåt två veckor efter man ätit den. Skadan på njurarna kan bli permanent, och risken är livslång dialys eller njurtransplantation. Många förgiftningar tidigt Trots att många har smittats rekordtidigt rör det sig inte om rekordmånga personer. – Det finns andra säsonger där vi haft fler fall med potentiellt livshotande förgiftningar, men de har inte kommit så här tidigt. De brukar komma från mitten av augusti och framför allt i september och oktober. Om man misstänker att man fått i sig giftig svamp kan man ringa 112 och be om giftinformation. Om man då har bilder på svampen man ätit kan man skicka dem till Giftinformationscentralen. – Då kommer man snabbt fram till oss. Vi kan själva titta på dem eller ta hjälp av experter som kan identifiera svampen eller utesluta att det rör sig om någon av de allvarligt giftiga svamparna, säger Peter Hultén. ”Rensa dem noggrant” Det finns även flera sätt att undvika farliga svampar. – Plocka svamparna en och en och rensa dem noggrant. Trattkantareller och toppig giftspindling växer i samma miljö, så om man rycker upp dem med näven finns det en risk att de giftiga svamparna följer med, säger Peter Hultén. Att avråda från vissa svampar kan vara svårt, eftersom kunskapen varierar. Som ovan svampplockare finns det helt andra risker, eftersom man kan lätt kan missta de flesta svampar. – Normalt säger vi att man aldrig ska äta vita svampar med vita skivor och bruna svampar med bruna skivor. Om man är ovan ska man helst inte äta några sådana, för då undviker man i alla fall de giftigaste svamparna. Samtidigt betonar Peter Hulten att förgiftning uppstår först vid ett stort intag. – Det är när de intas som en måltid som de kan ge allvarliga och livshotande skador. Om man av misstag fått i sig en liten smakbit ute i skogen eller i maten gör det ingenting.