Leif Ivan Karlsson: "Var mitt livs största misstag"

Leif Ivan Karlsson: "Var mitt livs största misstag"

Han var under några år vd för avfallskoncernen Think Pink och är nu misstänkt för grovt miljöbrott och grovt bokföringsbrott. Tv-kändisen Leif Ivan Karlsson menar dock att han bara arbetade med Think Pinks marknadsföring och hade ingen koll på verksamheten. – Att bli vd var mitt livs största misstag, säger han. Under torsdagens förhandling i Attunda tingsrätt fick han dock stöd av sopdrottningen Bella Nilsson. – Han var bara en marknadsföringsfigur, säger Bella Nilsson.

Think Pinks vd gjorde om skrot till aktier för miljoner

Think Pinks vd gjorde om skrot till aktier för miljoner

TV4 Nyheterna kan nu berätta detaljer om hur det gick till när Think Pinks VD Bella Nilsson, som nu bytt namn till Fariba Vancor, förde över nio miljoner till sig själv i vad hon kallade en aktieutdelning. Jordbruksverket sålde en gammal uttjänt förbränningsanläggning för skrotvärdet, till ett av bolagen i Think Pink-koncernen. Prislappen var 40.000 kronor. Krävde stora reparationer – Terminatorn, som den hette, var en förbränningsanläggning. När den såldes var den inte använd på flera år och det skulle krävas stora reparationer för att få den funktionsduglig. Den såldes för det vi bedömde vara skrotvärdet, säger Nils Arin, enhetschef på Jordbruksverket. Bella Nilsson vände sig sedan till en svensk kvinna i Spanien med koppling till en av de andra åtalade i härvan, och instruerade att den skulle värderas om. Detta utfördes av ett bolag kopplat till kvinnan i Spanien. Värderingen blev 7,8 miljoner kronor. – Den bedömningen ser vi som orimlig, säger Nils Arin. Blåste upp bokföringen Detta var ett av flera steg när bokföringen i Think Pink blåstes upp på ett sätt som enligt åtalet inte var korrekt. Ett annat var misstänkt falska fakturor om cirka sex miljoner kronor. Vissa fakturor hittades av polisen i ett kuvert märkt "Bellas – rör du så dör du". Man bokförde också ett anstånd med skatt på ett felaktigt sätt enligt polisens finansiella utredning. Med dessa stora påstådda vården i bolaget genomförde Bella Nilsson en aktieutdelning om nio miljoner kronor. – Det var en utdelning man inte borde gjort eftersom det inte fanns de förutsättningarna i bolaget. Det rör sig om väldigt mycket pengar så det är allvarligt, säger åklagare Anders Gustafsson. Använde till privat konsumtion Enligt åtalet har man utöver denna utdelning också använt sex miljoner av bolagets pengar för privat konsumtion, till exempel dyra kläder och restaurangbesök. Kort efter aktieutdelningen försattes bolagen i konkurs och skulderna var då 47 miljoner större än de tillgångar som fanns. Det har nu också riktats skadeståndskrav om cirka 250 miljoner i den rättegång som pågår efter miljöskandalen. Åklagarna uppger att de inte vet vart de nio miljoner Bella Nilsson förde över till sig själv finns idag. – Det kan jag inte påstå att vi gör, nej, säger åklagare Anders Gustafsson.

Sopdrottningen bryter tystnaden: "Avfall är inte vackert"

Sopdrottningen bryter tystnaden: "Avfall är inte vackert"

Think Pinks tidigare vd Bella Nilsson, eller Fariba Vancor som hon numera heter, hade mycket på hjärtat när hon för första gången under onsdagen talade i rätten. Förhören med henne pågick nästa hela dagen.

– Under fyra års tid har jag inte velat prata med utredningsteamet. I fyra års tid har jag inte sagt något på grund av att jag har uppfattat utredningsteamet som väldigt partiska, säger Fariba Vancor under rättegången.

Hon gav långa, detaljerade, och stundtals ganska röriga förklaringar om hur verksamhet sett ut i avfallsföretaget.

Flera gånger kom hon tillbaka till att hon litat på konsulter och andra i bolaget och inte själv haft koll på allt som gjorts.

– Under mötet fick jag stor respekt för hans kunskap. Jag kände att han har den spetskompetensen som jag inte har. En man som har jobbat 30 år inom branschen. Sen fick han en fullmakt. Jag skrev på den fullmakten och skickade gällande alla mina bolag, säger hon. Väntade på Brexit Den tidigare vd:n höll fast vid att avsikten alltid varit att ta hand om avfallet. Materialet som packats i balar skulle hon exempelvis sälja till värmeverk. Hon ville bara vänta på Brexit då soporna skulle stiga i värde.

– Det är ju ett risktagande naturligtvis. Det är ju mer önsketänkande än en verklig plan som jag ser det. Det räcker inte tycker jag som försvar, säger Anders Gustafsson, åklagare på Ekobrottsmyndigheten. ”Förstår att avfall inte är vackert” Sopdrottningen hade också ett budskap till alla boende intill anläggningarna som under åren klagat och oroat sig över de växande sopbergen.

– Jag kan förstå att avfall är dammigt och grått och inte vackert. Det är precis som flygplatser. Vi vill åka till Spanien, men ingen vill ha en flygplats i närheten av sitt hem. Men man vill åka till Spanien. Avfall är inte vacker, men någon måste ta hand om det. Och det är exakt det vi gjorde.

Fortsatt liv i lyx för Think Pinks vd – trots skulder till Kronofogden

Fortsatt liv i lyx för Think Pinks vd – trots skulder till Kronofogden

TV4 Nyheterna har tidigare avslöjat hur man vid en husrannsakan i Bella Nilssons lägenhet fann en bricka från Åklagarmyndigheten i hennes låda med underkläder. Poliserna var förbryllade när de förstod att den tillhörde Jan Tibbling, som då fram till nyligen varit chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten. Han svarade att den hamnat där efter att han slutat på EBM, efter en middag hos Fariba Vancor, som är Bella Nilssons nya namn. Polisanställda som TV4 varit i kontakt med har även reagerat på hans byte från Ekobrottsmyndigheten till att bli Fariba Vancors advokat, eftersom man under hans tid på myndigheten utredde henne för misstänkt penningtvätt. Nu är Jan Tibbling offentlig försvarare till Fariba Vancor. – En offentlig försvarare måste stå fri i förhållande till sin klient och ej ha någon intressekonflikt, säger en polis. Har miljonskulder hos Kronofogden Fariba Vancor misstänks ha fört ut mångmiljonbelopp ur Think Pink före konkursen. Det är oklart vart delar av pengarna nu är. Hon har nu cirka 2,5 miljoner kronor i skulder hos Kronofogden och man kunde trott att hennes liv blivit fattigare. Men en företagare har fört över cirka 2,4 miljoner kronor som täckt hennes utgifter, till exempel en lång rad resor, privat konsumtion, skönhetsoperationer och advokatkostnader. Enligt Kronofogdemyndigheten är detta tillåtet. – Det finns inget hinder att motta gåvor när man är skuldsatt, säger kronofogde Filip Håkansson. Men här kommer Jan Tibbling in i bilden igen. Han är nämligen styrelseordförande i företagarens aktiebolag. Det finns inga uppgifter om oegentligheter men frågan om advokater i styrelser är kontroversiell, eftersom den sekretess som uppstår kan hindra polis och åklagare i eventuella utredningar. – Det kan ju potentiellt uppstå frågor om oredlighet kring pengaflöden, om EBM skulle utreda misstankar blir det märkligt om försvararen sitter i bolaget, säger en källa. Ingen intressekonflikt Poliser som arbetade med Think Pink-härvan larmade målets åklagare Anders Gustafsson. – Situationen framstod som problematisk, vi funderade mycket över den men vår uppfattning är att det inte finns en intressekonflikt eller jäv, säger åklagare Anders Gustafsson. – Åklagaren borde ha upplyst tingsrätten och rätten borde ha begärt en förklaring i jävsfrågan. Jag tycker också att Advokatsamfundet, som ansvarar för tillsyn, borde agera, säger en polisanställd. Jan Tibbling har avböjt en intervju med TV4 och svarar i sms att han inte känner till några överföringar från företagaren. Detta trots att 500,000 kronor fördes över till honom själv, märkta "klient". "Jag bedömer inte att det föreligger någon intressekonflikt" skriver Tibbling.

"Sopdrottningen" till TV4-teamet: Hur känns det att ljuga så mycket?

"Sopdrottningen" till TV4-teamet: Hur känns det att ljuga så mycket?

Tisdagen den tredje september inleddes rättegången mot Think Pinks ledning. En av dem är den så kallade ”Sopdrottningen” Bella Nilsson, som numera heter Fariba Vancor. När hon passerade TV4:s team utanför rättssalen hördes hon säga: ”Hur känns det att ljuga så mycket?” Levde ett lyxliv Totalt är elva personer åtalade för allvarliga miljöbrott runt om i Mellansverige. Företagsledningen misstänks även för att ha plundrat företaget och använt pengarna för att bekosta ett lyxliv. Vid en husrannsakan i Bella Nilssons lägenhet hittade man designerskor och märkesväskor. I förundersökningen står också att hon och ytterligare en person använt bolagets pengar för att betala minst tusen privata restaurangnotor och kläder för en miljon. Bland annat har företagskortet använts för att köpa en brudklänning för 15 000 kronor. Nekar till brott Men Thomas Olsson som är försvarsadvokat för den så kallade ”Queen of trash” i ekobrottsdelen har sagt att: ”Fariba Vancor bestrider gärningen.” Även de övriga åtalade förnekar brott. TV4:s Kalla fakta har tidigare granskat Think Pink. Nyhetsredaktionen har också bevakat den uppmärksammande miljöbrottsutredningen i flera inslag och artiklar.

Bella Nilsson på YouTube

”Sopdrottningen” Bella Nilsson vägrar svara på frågor utanför rättssalen

Bella Nilsson, numera Fariba Vanco, var vd och byggde upp avfallskoncernen Think Pink. Nu står hon och tio andra personer ...

Expressen på YouTube

Filmerna avslöjar allt: Här dumpar Bella Nilssons Think Pink soporna

Racerbilar, båtar, fester, champagne och diplom för Dagens industris Gasellpris-pris två gånger. Det är bilden som bolaget visar ...

Expressen på YouTube

Här dumpas soporna från Bella Nilssons Think Pink: "Förskräckligt"

Plötsligt dyker nu fyllda sopcontainrar från Think Pink upp på flera platser i Stockholm. De har dumpats på gator och vägar – efter ...

Expressen på YouTube

Här anländer ”sopdrottningen” till rättegången – slår bort mikrofonen

Nu börjar rättegången mot personerna bakom företaget Think pink. Huvudmännen har nekat tillbrott, men riskerar sex års ...

Aftonbladet på YouTube