Lisa fick inte gå in på restaurangen – på grund av sin ledarhund Jojo

Lisa fick inte gå in på restaurangen – på grund av sin ledarhund Jojo

Lisa Ly visade Jojos dokumentation, som visar att hon är en ledarhund, men fick svaret att det gäller alla hundar. Och det var inte första eller sista gången Lisa och Jojo stoppades. – Där och då kände jag mig väldigt arg. Att det gång på gång handlar om mig och min ledarhund. I grunden och botten blir det att det handlar om min synnedsättning och mitt hjälpmedel, säger hon. Kräver lagskärpning Lisa Ly anmälde restaurangen till Diskrimineringsombudsmannen (DO) som kom fram till att hon blivit diskriminerad. Bara i år har DO bedömt att personer med funktionsnedsättning i sju fall blivit diskriminerade genom att bli nekade att ha med ledarhundar som hjälpmedel. Nu kräver Synskadades Riksförbund kräver nu en skärpning av lagen. – Vi skulle önska ett förtydligande så att man skriver in det i lagstiftningen, att personer med ledarhund inte får nekas tillträde till offentliga miljöer, säger Niklas Mattsson, förbundsordförande Synskadades Riksförbund. I nuvarande diskrimineringslag nämns inte ledarhundar. Enligt Niklas Mattsson är lagstiftningen otydlig, vilket gör att många synskadade känner sig oroliga i vardagen.

– Man vet inte om man kommer att kunna gå till nya restauranger eller butiker med vänner. Eller om man kommer in på vårdcentralen, vaccinationsbesök eller liknande. Allt det där de flesta tar för givet blir ett osäkerhetsmoment, säger han. Ministern: ”Ska vara stolta” Men jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) tycker inte att lagen ska förtydligas. – Vi har en diskrimineringslagstiftning i Sverige som vi ska vara stolta över. Det är en bred lagstiftning. Risken med en för detaljerad lag är att man inte kan förutse alla typer av diskriminering och då finns risken att vissa faller utanför, säger Paulina Brandberg (L). I stället tror hon att det handlar om tillämpning av lagen.

– Jag tror att det saknas information om vår lagstiftning, och det kan leda till att den inte får det genomslag som vi skulle önska, säger hon.

För Lisa Ly skulle en lagändring innebära en trygghet och en större frihet i vardagen. – Jag skulle bli mer spontan, avslappnad och fri att göra lite vad jag vill när jag vill.