Många struntar i förbudet mot fett i avlopp: "Ingen skillnad än"
Olivolja, smör eller margarin – oavsett vilket fett du steker i ska det sopsorteras och inte bara sköljas ned i avloppet. Det säger en lagändring som trädde i kraft vid nyår. Fettet kanske är flytande och lätt rinner undan hemma i vasken, men nere i ledningarna är det ofta kallt. Då stelnar fettet och kan täppa igen ett helt rör vilket orsakar stopp. Propparna lockar också till sig råttor som gärna kalasar på fettresterna. Ännu ingen skillnad Lagändringen hoppas motverka detta, men VA-tekniker i Falköping har ännu inte märkt av någon skillnad i hur många proppar de får åka ut och lösa upp. – Nej, det har inte gjort någon skillnad än. Det kommer att ta mycket längre tid, men vi får hoppas att det blir bättre med tiden, säger Emil Wahnberg, VA-utredare Falköpings kommun. Kan bli dyrt Stopp i en ledning kan bli dyrt för fastighetsägare. När vattnet inte kommer fram genom röret kan det tvingas bakåt och bubbla upp genom golvbrunnar – med förstörda badrum som följd. Man kan också få betala för att lösa problemet. Om kommunens VA-utredare kan härleda ett stopp i ett rör till en enskild fastighetsägare kan den bli skyldig att betala för arbetet. – Man får betala för spolning och eventuell utredning. Vår tid helt enkelt. Det kan komma att kosta en del för fastighetsägaren. Ett antal tusenlappar kan ryka fort om det är helger och sådant, säger Emil Wahnberg. Så ska du göra Använt fett ska slängas i matavfallet hemma eller tas med till en återvinningscentral. På avfall och återvinning Skaraborgs centraler har man inte märkt att fler lämnar in använt matfett sedan årsskiftet, men man hoppas att med tiden ska alla få som rutin att göra sig av med matfett på rätt sätt. – Det som blir över ska man hälla i en flaska av något slag och försluta. Man kan lämna det i vilken förpackning man vill, plast, glas eller metall. Sen kommer man hit till återvinningscentralen och lämnar det. En liten mängd matfett kan man med ett hushållspapper torka ur stekpannan. Sen lägger man den pappersbiten i påsen för matavfall. Vi ska vara rädda om våra avlopp för det blir besvärligt om det blir stopp i dem, säger Christina Storm, ÅVC-chef i Avfall & Återvinning Skaraborg.
Olivolja, smör eller margarin – oavsett vilket fett du steker i ska det sopsorteras och inte bara sköljas ned i avloppet. Det säger en lagändring som trädde i kraft vid nyår. Fettet kanske är flytande och lätt rinner undan hemma i vasken, men nere i ledningarna är det ofta kallt. Då stelnar fettet och kan täppa igen ett helt rör vilket orsakar stopp. Propparna lockar också till sig råttor som gärna kalasar på fettresterna. Ännu ingen skillnad Lagändringen hoppas motverka detta, men VA-tekniker i Falköping har ännu inte märkt av någon skillnad i hur många proppar de får åka ut och lösa upp. – Nej, det har inte gjort någon skillnad än. Det kommer att ta mycket längre tid, men vi får hoppas att det blir bättre med tiden, säger Emil Wahnberg, VA-utredare Falköpings kommun. Kan bli dyrt Stopp i en ledning kan bli dyrt för fastighetsägare. När vattnet inte kommer fram genom röret kan det tvingas bakåt och bubbla upp genom golvbrunnar – med förstörda badrum som följd. Man kan också få betala för att lösa problemet. Om kommunens VA-utredare kan härleda ett stopp i ett rör till en enskild fastighetsägare kan den bli skyldig att betala för arbetet. – Man får betala för spolning och eventuell utredning. Vår tid helt enkelt. Det kan komma att kosta en del för fastighetsägaren. Ett antal tusenlappar kan ryka fort om det är helger och sådant, säger Emil Wahnberg. Så ska du göra Använt fett ska slängas i matavfallet hemma eller tas med till en återvinningscentral. På avfall och återvinning Skaraborgs centraler har man inte märkt att fler lämnar in använt matfett sedan årsskiftet, men man hoppas att med tiden ska alla få som rutin att göra sig av med matfett på rätt sätt. – Det som blir över ska man hälla i en flaska av något slag och försluta. Man kan lämna det i vilken förpackning man vill, plast, glas eller metall. Sen kommer man hit till återvinningscentralen och lämnar det. En liten mängd matfett kan man med ett hushållspapper torka ur stekpannan. Sen lägger man den pappersbiten i påsen för matavfall. Vi ska vara rädda om våra avlopp för det blir besvärligt om det blir stopp i dem, säger Christina Storm, ÅVC-chef i Avfall & Återvinning Skaraborg.