Torsk 2.0 – så heter en polisens nya satsning riktad mot sexköpare i landet. 136 män har under insatsen identifierats och sökts upp i Stockholm under fyra kvällar i förra veckan. En av dem som konfronterade sexköparna var Simon Häggström, polisinspektör på Norrmalmspolisen. – Jag har aldrig varit med om att vi tagit så många på så otroligt kort tid. Ändå är vi medvetna om att vi bara skapar på ytan, säger Simon Häggström i Nyhetsmorgon onsdag. – Det har varit en väldigt effektiv operation, fortsätter han. Straffskärpning En straffskärpning sommaren 2022, där minimistraffet för sexköp höjdes från dagsböter till en månads fängelse, har gjort det möjligt för polisen att arbeta mer offensivt mot sexköpare.
– Vi kan liksom vara mer tuffare i hur vi går på. Och det visar ju sig nu också, det visar sig resultatet helt enkelt, säger Simon Häggström. Simon Häggström berättar att den yngsta identifierade sexköparen var 16 år, och den äldsta 74 år. Polisens nya strategi Polisens nya arbetsmetod mot sexköpare anses också ha varit en framgångsfaktor i den lyckade insats där rekordmånga sexköpare identifierades. – Förut under insatsen torsk 1.0 åkte vi ut till en adress och satt där och spanade och väntade på att männen faktiskt kom och så greps de på plats. I dag arbetar polisen mycket mer med ”uppsökande arbete”. – Vi försöker hela tiden hitta var de här kvinnorna befinner sig någonstans, och jobbar jättemycket med det förtroendeskapande samtalet tillsammans med socialtjänsten. – När vi skapar det här förtroendet så märker vi också att väldigt många av de kvinnor vi möter faktiskt börjar berätta om de män som de har träffat. För att väldigt många män i den här världen behandlas de här kvinnorna väldigt
illa och väldigt respektlöst. Erbjuds samtalsbehandling Männen i de 136 utredningarna står nu inför stundande förhandlingar i tingsrätten. Under insatsen deltog även socialsekreterare från Stockholms stad som vid sidan av polisens repressiva åtgärder kunde erbjuda samtalsbehandling i syfte att bryta ett destruktivt beteende. – Bland de som vi pratade med under insatsen tackade 78 procent ja till ett första samtal, säger Malin Andersson, uppsökande socialsekreterare i Nyhetsmorgon.