Martin Liby Troein: Sumpade Magdalena Andersson precis S drömkampanj?

Martin Liby Troein: Sumpade Magdalena Andersson precis S drömkampanj?

90-talet är över – Sverige är inte längre sämst i klassen, vi är bäst. Och behovet av investeringar är enormt. Men politikerna vill ändå inte satsa. För Socialdemokraternas räkning handlar det om en stor strategisk miss.

Så säger folket om partiledarna – efter den senaste tidens skandaler

Så säger folket om partiledarna – efter den senaste tidens skandaler

Det har varit en tuff månad för partiledarna i flera partier. SD-ledaren Jimmie Åkesson har fått hård kritik för att ha bjudit presidenten i ett mc-gäng på sitt bröllop, S-ledaren Magdalena Andersson har fått stå till svars för det egna lotteriets aggressiva försäljningsmetoder. Lägg därtill turerna kring den sparkade landshövdingen Anna Kinberg Batra som skapat problem för Moderaterna, och kritiken mot Vänsterpartiet för att inte ha markerat mot antisemitism i de egna leden. Andersson och Åkesson tappat Ändå visar Novus mätning över partiledarförtroende för oktober små förändringar jämfört med månaden innan. Visserligen har Magdalena Andersson tappat fyra procentenheter och Jimmie Åkesson två i gruppen som har ganska eller mycket stort förtroende för dem – men det är förändringar inom den statistiska felmarginalen. I botten av listan har MP-språkrören Amanda Lind och Daniel Helldén båda en uppgång på två procentenheter, men där gäller samma sak. Bara kärnväljare har stort förtroende Så hur kommer det sig då att förtroendet inte påverkats mer av de mycket omskrivna skandalerna kring partierna? – Förtroendet är redan väldigt lågt, ur ett historiskt perspektiv, säger Torbjön Sjöström, VD på Novus, och fortsätter: – Innan kunde man ha förtroende för en partiledare utan att kunna tänka sig att rösta på dem. Nu är det nästan bara kärnväljarna kvar, som känner att om jag inte röstar på den här så har jag ingen annan att rösta på. Väljarna är kraftigt polariserade i stödet för partier och partiföreträdarna, konstaterar han i sin analys. Åkessons nedgång bland moderater Det som ligger bakom Åkessons nedgång är att förtroendet för honom sjunkit bland moderatväljare. På samma sätt har förtroendet för Magdalena Andersson sjunkit bland M- och SD-väljare jämfört med september och detta förklarar tappet i förtroende för henne. Novus har mätt partiledarförtroendet i över tio år och kan konstatera att det funnits perioder när partiledare har haft starkt stöd även bland väljare som inte kunde tänka sig att rösta på dem – med tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt och tidigare vänsterledaren Jonas Sjöstedt som två tydliga exempel. I dag finns det ingen partiledare som har starkt stöd utanför den egna potentiella väljargruppen.

ANALYS: Splittrande konflikter hägrar – även på Tidösidan

ANALYS: Splittrande konflikter hägrar – även på Tidösidan

I frågan om antisemitism och islamofobi tog Jimmie Åkesson fram ett av kvällens tre väntade skandalslagträn och angrep Nooshi Dadgostar (V) hårt för de antisemitiska uttalanden som avslöjats bland hennes partiföreträdare. SD-ledaren hävdade att partiet har gigantiska problem och Tidökollegorna fyllde på, i en strategi att koppla ihop V med antisemitism för att göra partiet till ett svårare val för mittenväljare, och ett mer besvärande samarbetsparti för Magdalena Andersson (S). Dadgostar gav senare allvarsamt igen med att Åkesson genom en av sina bröllopsinbjudningar medverkat till att låta gängkriminella påverka statsledningen och dess politiska beslut. När Ulf Kristersson (M) fick ordet ville han dock, värnandes Tidösamarbetet, ogärna kritisera Åkesson utan i stället snabbt lägga undan bröllopet på samma hylla som S lotteriskandal, vilken han plockade upp liksom i farten – gängrelaterade problem som respektive parti får sköta internt. En fokusförskjutande respons som liknade den han i våras gav efter avslöjandet om SD:s anonyma konton – ansvaret för politikens allt hårdare ton vilade enligt statsministern lika tungt på S. Splittrande konflikter hägrar Annars bekräftade söndagskvällen den klassiska fördelningspolitiska debattens återkomst, med sin skarpa linje mellan höger och vänster. Tidöpartierna motiverade höstbudgetens skattesänkningar som gynnar höginkomsttagare mest med att de vill få fart på tillväxten. Å andra sidan hade S, V och MP hellre sett bland annat höjda barnbidrag och bostadstillägg, samt mer pengar till välfärden. Här angrep regeringen och SD oenigheten mellan de fyra partierna på Magdalena Anderssons (S) sida kring hur det ska finansieras – hur mycket skatterna ska, eller inte ska, höjas, för att undergräva hennes trovärdighet som regeringsbildare. Och visst, Muharrem Demirok (C) använde till skillnad från de tre andra inte någon metafor om att regeringen tappat kontakten med verkligheten eller marken, utan medgav tvärtom att han också vill se sänkt skatt för höginkomsttagare. Samtidigt blottade kvällens återkommande voteringsmomentet att splittrande konflikter hägrar även på Tidösidan. Johan Pehrson (L) tryckte nej till att införa ett nationellt tiggeriförbud, medan den jakande Åkesson bestämt såg detta som en del av deras gemensamma avtal. Rimmar illa i väljarnas ögon Starkast intryck lämnade alltjämt oppositionens intensitet och Tidöpartiernas undvikanden kring mc-gängledaren på Åkessons bröllop förrförra helgen. I väljarnas ögon rimmar den illa med Tidöpartiernas profilerade kamp mot den organiserade brottsligheten. Kanske var det delvis en föraning om denna oönskade uppmärksamhet mot SD:s just nu ömmaste smärtpunkt som fick Åkesson att redan i kvällens första votering som enda partiledare trycka nej på frågan om de såg fram emot debatten.

Åkesson till Dadgostar: "Kan inte du bara gå hem"

Åkesson till Dadgostar: "Kan inte du bara gå hem"

Att de gängkriminella är så nära statsledningen. Det trasar sönder vårt samhälle och hela trovärdigheten, säger Dadgostar. Åkesson upprepar vad han tidigare sagt: att det var ett misstag, att han inte visste om att personen i fråga är ledare för mc-gänget Comanches och att han inte träffat denne på fem år innan bröllopet. Jag önskar att jag haft en kristallkula och visste om det. Är man kriminell ska man sitta i fängelse – inte vara på bröllop. "Bisarra anklagelser" Enligt Dadgostar kan kriminella ha hållhakar på Åkesson och påverka honom eller andra personer inom partiet. Det här är någon av de mest bisarra anklagelserna jag fått på 30 år, säger Åkesson. Det här tar priset. Dadgostar tar också upp att presidenten varit på glitterfest hos Åkesson, vilket Aftonbladet rapporterat. Det är ren lögn, säger SD-ledaren. Ska vi hålla på med gyttjebrottning eller debattera riktiga problem? Åkesson till Dadgostar: Gå hem ”Kan inte du bara gå hem”, utbröt till slut SD-ledaren till Nooshi Dadgostar – mitt under partiledardebatten. – Det är starkt att säga att jag umgås med den här typen av personer. Det var ett misstag, möjligen klantigt, svarar Åkesson. "Fruktansvärd utveckling" Debattämnet under vilket de två ytterpartierna rök ihop handlade om unga kriminella. Brottsligheten i Sverige kryper längre ner i åldrarna och barn som ibland inte är äldre än 12–14 år värvas för att utföra mord och sprängningar. Det är en helt fruktansvärd utveckling, säger Amanda Lind (MP). Barn i samhällets vård hamnar på hem som drivs av gängkriminella. Magdalena Andersson säger att regeringen tagit många bra beslut men att det måste tas ett bredare grepp. Det är uppenbart att ingen regering lyckats bryta den här utvecklingen. Det är en hänsynslöshet bortom det nästan fattningsbara. Att använda riktigt unga barn som kontraktsmördare.

Magdalena Andersson på YouTube

Magdalena Andersson om lotteriskandalen

Magdalena Andersson svarar på hur Socialdemokraterna kommer tänka kring telemarketing i framtiden efter lotteriskandalen.

Aftonbladet på YouTube

Magdalena Andersson om gängkriminalitet: Lägg prestigen bakom er

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson i SVT Agendas partiledardebatt om att skydda unga från gängen.

Socialdemokraterna på YouTube

Mikaels systers ilska mot Magdalena Andersson: ”Vad gör du här?”

De cyklar förbi de här personerna och sen blir han skjuten framför sin 12-årige son. Det är helt sjukt, säger svågern Elias. Läs mer ...

Aftonbladet på YouTube

Busch bryter ihop efter Anderssons passning

På onsdagen var det dags för riksdagsårets första partiledardebatt, efter sommaruppehållet. Debatten var spretig och partiledarna ...

Expressen på YouTube

Magdalena Andersson i poddar

91. Partiledarafton med Magdalena Andersson

Den 22:a november välkomnade Studentafton Socialdemokraternas partiledare, och tidigare statsminister, Magdalena Andersson för en Partiledarafton. Kvällen modererades av Studentaftonutskottets Sofie Andersson och Hannes Romare och behandlade allt från den socialdemokratiska historian, deras syn på unga och till vilka socialdemokraterna ämnar rikta sig till.  Aftonen ägde rum på Universitetsaulan i Lund. 

#189 Står det en balansbräda i Magdalena Anderssons garderob?

Älskar partiledaren Magdalena Andersson att ta ordet ”farmacia” i sin mun när hon är i Spanien? Är hon beredd att vända på varje sten för att hålla Runar inlåst? Och lämnade hon medvetet kvar en bajsrest på toalettporslinet i Sagerska åt Ulf Kristersson eftersom hon ansåg att en sådan chans att fullt ut bejaka talesättet ”skit ska skit ha” får man bara en gång i livet?

61. Livepodd från Almedalen: Vad sa Magdalena Andersson i sitt tal?

Vilka nyheter levererade socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson under sitt tal i Almedalen och vad var det egentligen hon sa? En specialpodd från Di:s ledarredaktion med Ulrica Schenström, vd, tankesmedjan Fores, Matilda Molander, ledarskribent, Dagens industri och Lisa Pelling, chef, Arena Idé. Programledare: Andreas Johansson, Di.

Magdalena Andersson gjorde en Greta Thunberg

17 november. Ledarredaktionen sammanfattar veckan och konstaterar att Magdalena Anderssons känsloutbrott i riksdagen framstod som olämpligt och inte svarade på Ulf Kristerssons berättigade fråga. Tove Lifvendahl, Mattias Svensson och Paulina Neuding står för åsikterna, Andreas Ericson för frågorna.

78. Magdalena Anderssons huvudvärk

Miljöpartiets nya språkrör Daniel Helldén har redan börjat sätta käppar i hjulet för Socialdemokraterna. Och varför väcker Magdalena Anderssons tårar i talarstolen så starka känslor?

Magdalena Andersson kommer försent

I veckans Café Bambino tittar Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson förbi och det visar sig att Karin har en gås oplockad med socialdemokratin. Tone är författare och försöker diskutera metaforer, medan Magdalena är mer intresserad av det reella än det abstrakta. Tre världar möts i ett (lite kortare) samtal om ideologi, techjättar och språkbruk.

Gaza-svenskar hemma, Magdalena Andersson nära tårar efter Hamas-anklagelse och hur dyrt är det att dejta?

Kalle Berg pratar om gårdagens riksdagsdebatt där Magdalena Andersson var nära tårar då hon bemötte Ulf Kristerssons anklagelse om att det finns “en viss terrorromantik” i vissa delar av Socialdemokraterna. Han pratar också om den närstående till kungafamiljen som misstänks för sexköp, men som inte kan åtalad då han inte kunnat delges åtalet innan preskriptionstiden gick ut.Linnea Rönnqvist pratar om att 70 svenskar igår fick lämna Gaza, bland annat Wallid Al-Hallis från Göteborg som fick ta sig till gränsen med häst och vagn.Hon berättar också vilken typ av övervakning och insamling av data man godkänner när man använder Facebooks gratis-version.Och så kommer ekonomireporter Alexander Piauger och berättar om hur dyrt det kan bli att hitta kärleken på Tinder.Dessutom: Ny rekordlång politikertystnad, världens giftigaste groda i Borås och Per Bolunds tråkiga presenter. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Chilo greps hos Magdalena Andersson – nu vill städerskan få upprättelse

Städerskan Chilo greps på Magdalena Anderssons villatomt och blev ett slagträ i den politiska debatten. Nu är hon tillbaka i Sverige. I en unik rättegång tar hon strid mot chefen på städbolaget, och hoppas att hennes fall ska sätta ljus på en smutsig bransch. Avsnittet bygger delvis på journalisten Elinor Torps bok ”Rent åt helvete”, utgiven av Mondial. Programledare: Emma Lukins. Med DN:s reporter Åsa Erlandsson. Producent: Måns Mosesson.

Magdalena Andersson: ”Klart jag vet att jag kan utveckla Alzheimer”

Finansminister Magdalena Andersson pappa Göran fick Alzheimer redan vid 56 års ålder. I det här poddavsnittet berättar hon känslomässigt och snar till tårar om när saknaden efter sin pappa är som störst. Det är en berättelse om ”pappas flicka”, duktig i skolan och som trodde att karriären skulle sluta som föreståndare för en Konsumbutik. Men det handlar också om en dotter som sakta tvingas se sin pappa försvinna in i demens. Magdalena är medveten om att riskerna att utveckla Alzheimer ökar om man har en förälder med en sådan diagnos. ”Klart jag vet, men det försöker jag inte tänka på, annat än att inte uppskjuta saker. För vem vet om jag är frisk när jag blir pensionär.”

#553 Magdalena Andersson

VEM: Magdalena Andersson.YRKE: Partiledare, Socialdemokraterna.AVSNITT: 553.OM: den dramatiska valnatten i den innersta kretsen, sosseriet, tiden som statsminister, att få anställda att gråta, alliansfrihet och om hon tycker det var rätt beslut att ansöka om NATO-medlemskap, att vara oppositionens ansikte utåt, hur man får äktenskap att hålla och givetvis en hel del om Olof Palme hade varit stolt över Socialdemokraterna från graven. SAMTALSLEDARE: Kristoffer TriumfPRODUCENT: Ninni WestinDISTRIBUTION: AcastKONTAKT: MAIL och INSTAGRAM Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Magdalena Andersson om Putin: ”Hänsynslöst och oförlåtligt”

I premiären av Stormens öga berättar Magdalena Andersson om dygnet när hon får beskedet att Ryssland har invaderat Ukraina. Samtalen från Zelenskyj, svängningen i Natofrågan och råden från bollplanket Göran Persson.

KORTVERSION #553 Magdalena Andersson

VEM: Magdalena Andersson.YRKE: Partiledare, Socialdemokraterna.AVSNITT: 553.OM: den dramatiska valnatten i den innersta kretsen, sosseriet, tiden som statssminister, att få anställda att gråta, alliansfrihet och om hon tycker det var rätt beslut att ansöka om NATO-medlemskap, att vara oppositionens ansikte utåt, hur man får äktenskap att hålla och givetvis en hel del om Olof Palme hade varit stolt över Socialdemokraterna från graven. SAMTALSLEDARE: Kristoffer TriumfPRODUCENT: Ninni WestinDISTRIBUTION: AcastKONTAKT: MAIL och INSTAGRAM Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.