Mikaels son utsatt i gångtunnel – en månad efter mordet

Mikaels son utsatt i gångtunnel – en månad efter mordet

När Mikael, 39, sköts ihjäl i gångtunneln i Skärholmen var det hans tolvårige son som larmade. För några veckor sedan blev sonen utsatt för ett rånförsök i en annan gångtunnel. Nu vädjar Mikaels syster Aneta om lagändringar. – Vi hör att sånt tar tid men med nya könslagen och covid gick det fort, säger hon.

48 förskolor i Stockholm ligger vid öppen drogscen – en stadsdel sticker ut

48 förskolor i Stockholm ligger vid öppen drogscen – en stadsdel sticker ut

Under de senaste åren har det vid flera tillfällen rapporterats om utsatta förskolor som ligger i direkt närhet till en öppen drogscen eller platser där skottlossningar inträffat. Nu har Stockholms stads förskoleförvaltning gjort en liknande kartläggning, vilket Dagens Nyheter var först med att rapportera. Resultatet visar att 48 förskolor ligger i samma område som en öppen drogscen. Totalt omfattas 2 225 barn. Nästan hälften av barnen går på en förskola i Skärholmen. – Obehaget som barn och personal måste ta hänsyn till här handlar inte om nedgångna personer utan om vem som har makt, vem som har vapen, och vilken våldskapacitet folk har som vistas i närområdet. Förskolor i förorten placeras ofta nära grönområden och då kan det hända att barn upptäcker narkotikagömmor när de leker, säger polisen och forskaren Mia-Maria Magnusson till Dagens Nyheter. Riskerna som finns i Skärholmen skiljer sig från till exempel Södermalm och Kungsholmen i centrala Stockholm, där missbruksvården till stor del är koncentrerad. På skolgårdarna kan barnen därför se utslagna personer och kanyler på marken. – Här handlar det mest om en upplevd otrygghet. Vi är dock extra noga med att städa gården på förskolorna som berörs varje morgon innan förskolan öppnas. En pedagog söker även av gården en extra gång innan barnen tas emot ute, säger Lena Kullberg-Boman, skolchef Södermalm, till tidningen.

Flera chefer lämnar – i protest: "Gäng som krigar med varandra"

Flera chefer lämnar – i protest: "Gäng som krigar med varandra"

Ett stort budgetunderskott har fått flera chefer att säga upp sig, rapporterar Ekot. Flera vittnar om ”allvarliga brister” i arbetet mot gängkriminalitet, och säger att de känt sig pressade att avsluta placering på HVB och Sis-hem – trots risken för återfall i brottslighet. Hittills i år har åtta chefer lämnat socialtjänsten i Skärholmen och flera säger till Ekot att de saknar förtroende för stadsdelsledningen. – Det ska vara budget i balans till vilket pris som helst, fastän det är omöjligt att få den i balans när du har två gäng som krigar mot varandra, säger Sandy Lundström, som är en av de som sagt upp sig, till Ekot. ”Ska vägledas av helt andra hänseenden” Kommunen uppger att man gjort en kraftansträngning efter att 39-årige Mikael sköts ihjäl på väg till badhuset med sin tolvårige son den 10 april i år. Men kommunens enhet för barn och unga har hittills i år ett budgetunderskott på 22 miljoner kronor. Enligt cheferna som Ekot talat med har de uppmanats att avsluta HVB-placeringar för att spara pengar. Justitieminister Gunnar Strömmer (M) vill inte gå in på de konkreta fallen, men säger till TV4 Nyheterna att sådana beslut i första hand inte är en ekonomisk fråga, utan en fråga om vilka behov som finns. – Det är klart att det är väldigt viktigt att det fattas beslut ägnade för att bryta inte minst rekryteringen av barn och unga in i de kriminella nätverken, säger han. Är det lämpligt att avsluta HVB- och Sis-placeringar i förtid av ekonomiska skäl? – Nej, naturligtvis inte. Sedan om det är det som skett har jag inte någon närmare kännedom om. Men det är naturligtvis så att den typen av beslut ska vägledas av helt andra hänseenden. Tillbakavisar kritiken Lisa Kinnari, stadsdelsdirektör i Skärholmen, tillbakavisar kritiken och säger att placeringar aldrig ska avslutas av budgetskäl. – Vi har aldrig gått ut och sagt att det ska avslutas placeringar av kostnadsskäl, däremot har alla chefer haft i uppdrag att se över sina kostnader, säger hon till Ekot.

Chefer lämnar socialtjänsten i protest

Chefer lämnar socialtjänsten i protest

Enligt flera av dem har cheferna av budgetskäl känt sig tvungna att ta hem kriminella barn och ungdomar från HVB- och Sis-hem trots risken att de skulle återfalla i brott, uppger Sveriges Radio Ekot. Det ska vara budget i balans till vilket pris som helst fastän det är omöjligt att få budgeten i balans när du har två gäng som krigar med varandra, säger Sandy Lundström till Ekot. Den 10 april i år sköts en pappa ihjäl nära Skärholmens centrum och sociala myndigheter har gjort en kraftansträngning för att få bort unga kriminella från området. Men enheten för barn och unga har hittills i år ett budgetunderskott på 22 miljoner kronor och cheferna som Ekot talat med uppger att de uppmanats att avsluta HVB-hemsplaceringar för att spara pengar. Stadsdelsdirektör Lisa Kinnari tillbakavisar kritiken och säger att man aldrig ska avsluta placeringar av budgetskäl.

Mikael sköts ihjäl framför sonens ögon – mordvapnet har hittats

Mikael sköts ihjäl framför sonens ögon – mordvapnet har hittats

Det var en vårkväll i april när 39-årige Mikael och hans son var på väg till simhallen i Skärholmen. När de cyklade igenom en gångtunnel passerade de ett ungdomsgäng. Där hände något, som fick Mikael att vända om och säga till ungdomarna. Därefter blev han skjuten till döds. Nu bekräftar vice chefsåklagare Ove Jäverfelt att man hittat det vapen som man misstänker användes vid dödsskjutningen. – Det är en omgjord startpistol och signalpistol, säger Jäverfelt. Hoppas väcka åtal i höst Jäverfelt kan inte säga när eller hur vapnet hittades, men berättar att det är till hjälp för utredningen. – Det är alltid bra att hitta ett mordvapen. Och utredningen går framåt. – Den går bra. Om allt går som planerat så kan vi väcka åtal i början på november. Flera misstänkta En 18-åring sitter häktad sedan i maj, misstänkt för mordet på sannolika skäl. Han nekar till anklagelserna. Men fler misstänks vara inblandade i brottet. – Fem personer, men en är misstänkt för mordet, säger Ove Jäverfelt. Mikaels syster har beskrivit sin bror som en glad och positiv person som var upprörd över kriminaliteten i Skärholmen. – Han gillade människor och rättvisa och hatade allt sånt här som hände. Han läste aldrig om sånt för han mådde så dåligt av det. Så det är så typiskt honom att säga till när han tycker något är fel, då går han fram. Jag hade inte gjort det, jag hade blivit rädd. Men han gjorde inte det Och nu är han inte här, säger systern.

Skärholmen på YouTube

Stockholm Suburb Walk - Skärholmen Centrum (4K, 60fps)

Walking in Skärholmen Centrum (also now as SKHLM) in Stockholm, Sweden. Skärholmen is a suburban area in the district of ...

Nordin Walks på YouTube

Minnesstund efter dödsskjutningen i Skärholmen

Hundratals personer samlades på den plats där 39-årige Mikael sköts till döds framför sin 12-årige son under onsdagskvällen.

Expressen på YouTube

Branden i Skärholmen under kontroll

Det brann under lördagen i en restaurang i Skärholmen centrum, Stockholm. Busstorget i Skärholmen spärrades av.

Expressen på YouTube

Sweden , Stockholm - Skärholmen Centrum #160

Today i am in the suburb of Skärholmen. An area with a rough reputation, but i really like it. Many restaurants and cool people.

Let's walk around Stockholm på YouTube

Om Fokus Skärholmen

Stockholm växer och minst 4000 bostäder planeras i Skärholmen. Fokus Skärholmen är Stockholms stads profilprojekt för socialt ...

Stockholms stad på YouTube

Skärholmen i poddar

45. SV. Fokus Skärholmen. Stockholms stads profilprojekt för social hållbarhet - Karin Ahlzén

Karin Ahlzén (Projektchef, Fokus Skärholmen på Stockholms stad) berättar om stadsutvecklingsprojektet Fokus Skärholmen som drivs inom Skärholmens stadsdelsnämndsområde, med ambitionen att över 4000 nya bostäder ska byggas. Fler bostäder innebär att det dessutom behövs fler förskolor, skolor, mer närservice, mötesplatser och satsningar på parker och grönområden. En viktig målsättning i projektet är att utveckla området med social hållbarhet i fokus. I projekt Fokus Skärholmen är det flera förvaltningar som samarbetar med varandra. Stadsbyggnadskontoret och Exploateringskontoret leder tillsammans arbetet i nära samarbete med Skärholmens stadsdelsförvaltning. Mer om projektet https://vaxer.stockholm/omraden/fokus-skarholmen/ Tack för Landskapslaget (Stadsbyggnad & landskapsarkitektur) som har sponsrat detta avsnitt. Mer om #Landskapslaget https://landskapslaget.se/ Vill ni sponsra? mejla citylife.mustafa@gmail.com Facebook events https://www.facebook.com/urbanistica.podcast   Visit my homepage for other projects/collaborations https://mustafasherif.com/ Fokus Skärholmen har vunnit Planpriset 2019 Juryns motivering: "Med lika delar fokus och följsamhet visar Fokus Skärholmen vad som är möjligt när planeringen samlar kunskap om såväl platsen som människor som vill berika den. Projektet, eller som här processen, formar ett narrativ som både är samtida och ger momentum inför det som komma skall. Att använda de verktyg som planeringen erbjuder för att adressera skillnaderna i våra medborgares livsmiljöer kan göra världen bättreoch är en nyckel till integration och hälsa. – Fokus Skärholmen är ett exempel på hur bra det kan bli när flera förvaltningar jobbar med en tydlig ambition och tar med invånarna i lokala dialogprocesser. Det har gett kunskap att peka ut framtidens attraktiva lägen redan i dag och kraft att driva sin vision, säger tf förbundsdirektör Elisabet Elfström." https://arkitekten.se/nyheter/planpriset-till-fokus-skarholmen/ Follow the stories behind the scenes on Instagram https://www.instagram.com/urbanistica.podcast/ #UrbanisticaPodcast is looking for sponsors citylife.mustafa@gmail.com Note ! The sound quality of #UrbanisticaPodcast s' episodes that are recorded during #COVID19 time might not be perfect. Due to the online recording and the use of different types of microphones by guests and #MustafaSherif. Thank you so much for understanding and listening. Stay safe !  KEEP UP THE GOOD WORKKEEP LOVING CITIES https://plus.acast.com/s/urbanistica.

#8 Social hållbarhet: Fokus Skärholmen, med Sara Heppling Trygg & Karin Ahlzén

Plats för konst bjuder in representanter från olika delar av det offentliga konstfältet för att samtala om förutsättningar, processer, gestaltningar och upplevelser av konst i det offentliga rummet. Karin Ahlzén och Sara Heppling Trygg är drivande i stadsbyggnadsprojektet Fokus Skärholmen, som är ett av Stockholm stads profilprojekt inom social hållbarhet. I avsnittet berättar de hur de arbetar med förankring hos invånare och olika strategier för att skapa social hållbarhet i alla delar av samhällsbyggnadsprocessen. Podden leds av konstvetaren och arkitekten Molly Sjögren, på initiativ av ArtPlatform. Kontakt: molly.sjogren@artplatform.se