Molin: "En väldig glädje och lättnad"

Glädjen efter att Greg Scott avgjort förlängningsrysaren borta mot Malmö var kortvarig. Snabbt ställde Brynästränaren Ove Molin om fokus till nästa match. – Det kommer vara småsaker som avgör, säger Molin, vars lag ligger under med 1–3 i matcher i nedflyttningskvalet.

Brynäs åker ur SHL – efter 63 säsonger i högsta serien

Anrika Brynäs IF åker ur SHL – efter 63 säsonger i högsta serien.

– Du förstår nog hur det ser ut i omklädningsrummet. Det känns hemskt, jag vet inte vad jag ska säga, säger Brynäsbacken Simon Bertilsson. Det står klart efter att Gävleklubben förlorat måstematchen med 0–1 hemma mot Malmö – och totalt 1–4 i matcher.  – Det känns så otroligt hårt ända in i Brynäshjärtat, det är helt tomt, säger den förkrossade Brynästränaren Ove Molin till C More. ”Det känns hemskt” Efter matchen såg man gråtande supportrar sitta kvar på läktaren – och i omklädningsrummet var det dystra miner. – Du förstår nog hur det ser ut i omklädningsrummet. Det känns hemskt, jag vet inte vad jag ska säga, säger Brynäsbacken Simon Bertilsson.

Brynäs degradering till hockeyallsvenskan innebär att Brynäs IF nu tappar omkring 34 miljoner kronor i intäkter. Med 13 SM-guld på meritlistan får Brynäs nu lämna svensk ishockeys finrum. Hör Brynästränaren

Malmö vann – en match från säkrat kontrakt

När Johan Larsson satte 3–3 för Brynäs såg det ut som att det skulle bli en förlängningsrysare. Men Malmö skulle få sista ordet. Adam Ollas Mattson, som tidigare hade gjort två mål, drog i väg ett distansskott som betydde 4–3. Efter en lång videogranskning tog domaren beslutet att döma mål – till Brynäs stora raseri. Hemmalaget menade att målvakten Anders Lindbäck knuffades undan. — Jag hoppas att de (domarna) vet vad de gör, säger Brynäs tränare Ove Molin i C More. Men mål blev det och matchen slutade med seger för Skånelaget som nu leder matchserien med 3–0. Man är också en seger från att säkra SHL-spel kommande säsongen. — Det är alltid kul att göra mål. Det var mycket känslor där ute. Vi blir tillbakapressade och spelar rätt hårt. Det är tuffa matcher, men vi tar vara på chanserna som ges. Nu känns det lite som en lättnad, men nya tag från och med i morgon, säger Adam Ollas Mattson i C More. För Brynäs är det nattsvart. Laget behöver ett mirakel för att undvika spel i hockeyallsvenskan. Lagen möts igen i match fyra på tisdag. — Vi gör en jävla bra match. Klart vår bästa match. Jag tycker att vi bör vinna, säger Ove Molin.

Brynäs illa ute i kvalet: "Nu är det tungt"

Trots en 2–0-ledning efter 5.38 minuter borta mot Malmö tappade Brynäs till en 2–5-förlust och ligger nu under med 0–2 i matcher i nedflyttningskvalet. — Vi får en bra start, men tappar det. Det är surt, säger lagkaptenen Johan Larsson, som svarade för 2–0-målet. Nästa match spelas i Gävle på lördag och Brynässpelarna har inte gett upp hoppet om att vända kvalserien som avgörs i bäst av sju matcher. — Verkligen inte. Jag tycker att vi har bra grejer som vi gör. Nu gäller det att vi gör 60 minuter. Åka hem och ta den matchen, sedan tar vi det därifrån, säger Larsson, som även spelade fram Greg Scott till ledningsmålet. "Måste vara bättre" Malmö både reducerade och kvitterade kort efter att Brynäs tagit ledningen med 2–0. I den andra akten kom det matchavgörande målet tre minuter före periodpaus genom backen Adam Ollas Mattsson. I den tredje perioden utökade Marcus Sylvegård till 4–2 i numerärt överläge efter drygt åtta minuter. Kort därefter fick Brynäs spela fem mot tre i 1.11, men lyckades aldrig få hål på Adam Werner i hemmamålet. — Det är jäkligt viktiga situationer, det är surt så klart. Vi måste vara bättre där, säger Larsson om det numerära överläget. I slutskedet plockade Brynäs ut målvakten Anders Lindbäck för spel sex mot fem, men i stället satte Anton Wahlberg 5–2 i tom målbur. Två dagar före kvalet sparkade Brynäs finländaren Mikko Manner och hans tränarkollegor. I stället plockades spelarlegendaren Ove Molin som tillfällig huvudtränare – assisterad av Anders “Masken” Carlsson, Jörgen Sundqvist, Anthon Hansson och Johan Holmqvist. Någon Ove Molin-effekt har dock inte setts till för Brynäs. Även i tisdags – hemma i Gävle – skrev förlusten till 2–5. — Det spelar ingen roll vem som står bak i båset. Det är vi spelare som ska göra det, säger Johan Larsson. — Jag försöker göra allt jag kan. Man får kolla sig själv i spegeln och köra stenhårt, fortsätter han. Har aldrig åkt ur Brynäs har tagit 13 SM-guld och spelat i landets högsta ishockeyserie 63 år i följd, men nu riskerar Gävleklubben degradering till hockeyallsvenskan. Malmö har i jämförelse endast två SM-guld på meritlistan och lirade i allsvenskan i åtta säsonger innan SHL-återkomsten 2015. Johan Larsson köper dock inte att pressen är större på Brynässpelarna på grund av historiken. — Båda lagen är i samma situation. Nu har de tagit ledningen, nu gäller det för oss att ladda om och vinna nästa match, säger Brynäs lagkapten.

Molineffekten uteblev – fördel Malmö i SHL-kvalet

Storklubben Brynäs är på dekis och trots initiala försäkringar om motsatsen fick finländaren Manner inte förtroendet att hitta vägar ut ur krisen. Med bara två dagars förberedelser stod Ove Molin i båset i stället för Manner. Till hjälp har den förre storspelaren Anders "Masken" Carlsson, Jörgen Sundqvist, Anthon Hansson och Johan Holmqvist. — Vi har gjort vad vi kan för att pumpa in energi i laget, sade Molin till C More inför kvällens match. Tidigt ledningsmål Energipåslaget var påtagligt, om än kortvarigt. Greg Scott styrde in 1–0 i spel i fem mot fyra efter 5.43, på Samuel Johannesson skott, men efter den rivstarten vände matchen och det var mest Malmö för hela slanten fram till slutet av den andra perioden. Läckert framspelad av Emil Sylvegård kvitterade lagkaptenen Fredrik Händemark några minuter efter Scotts ledningsmål. Händemark hade en kväll i händelsernas centrum, minst sagt. Bara 23 sekunder efter Oliver Lauridsens 1–2-mål (6.05 in i andra perioden) skickade Händemark med ett välplacerat handledsskott in 1–3 bakom Jussi Olkinuora. — Vi styr och ställer och gör en mycket bra andraperiod. Vi är aktiva och intensiva i offensiv zon. Det ska vi fortsätta med, sade Malmös tränare Tomas Kollar till C More. Med 1.41 kvar fastnade domarna länge framför bildskärmen. Godkänt mål eller inte för Brynäs efter en ytterst rörig situation i Adam Werners målområde? Hannes Björninen, sist på pucken, fick till slut grönt ljus och Brynäs den nödvändiga reduceringen inför den sista perioden. Sylvegård skadad Kort senare haltade Marcus Sylvegård, Malmös poängkung, in i båset med vad som såg ut som en knäskada. Han spelade inte mer i matchen. Brynäs jagade intensivt en kvittering i slutperioden. I stället stötte Lukas Wernblom in 2–4 efter 10.56. Det var han sitt första mål i Malmötröjan. Det andra i SHL-karriären kom med 1.50 kvar – i tom kasse. — Det var på tiden, kan man lugnt säga. Det var skönt. Vi var redo mentalt, jobbade oss in i matchen och tog över totalt, tycker jag, säger Wernblom till C More. Grundseriejumbon har hittat formen i slutet av säsongen. Segern var den sjunde raka. Kvalserien avgörs i bäst av sju matcher.