Noah Östlund förklarar sin udda gest: "Internskämt"

Noah Östlund kom fri, vickade till höger och lyfte in 4-2 till Sverige.  Sedan firade han med en målgest som ingen i laget var förberedd på.  – Det var ett internskämt med en polare hemifrån, säger Östlund.

Fiaskot fullbordat – HV71 klart för kval

HV71 ledde med 2-0 efter första perioden, men Bobby Nardella stod för ett hjärnsläpp och drog på sig ett matchstraff efter periodens slut. Det skulle bli kostsamt, för Växjö reducerade fyra minuter in på den andra perioden. När HV71 sedan fick chansen att spela powerplay i fyra minuter efter att Eric Martinsson åkt på en 2+2 för hög klubba kom ytterligare en kalldusch för HV71 när Noah Östlund kvitterade matchen. Växjö var inte nöjda där utan Robert Rosén stänkte in 3-2 med knappa fem minuter kvar att spela. Matchen slutade 4-2 till Växjö och förlusten innebär nu att HV71:s livlinor är slut. Man kommer att spela SHL-kvalet mot Oskarshamn som inleds den 15 mars. – Det är frustrerande att vi lyckas hitta vägar att tappa matcherna. Vi har väl legat på den här positionen ett tag nu och vi har börjat förbereda oss (inför kvalet. reds, anm), sade Simon Önerud efter matchen. SE HÖJDPUNKTERNA FRÅN MATCHEN PÅ TV4 PLAY.

Juniorkronorna till VM-final – krossade Tjeckien i tredje period

Sverige hade förlorat tre semifinaler sedan 2020 i JVM – men på hemmaplan i Scandinavium i Göteborg bröts den dystra raden. Juniorkronorna gick från 2–2 till 5–2 i den tredje perioden efter två mål av Jonathan Lekkerimäki och ett av Noah Östlund. 4–2 och 5–2 kom inom loppet av dryga minuten och sänkte tjeckerna som vann fjolårets semifinal mot Sverige efter förlängning. I finalen väntar vinnaren mellan USA och Finland som spelar den sena semifinalen. Nionde finalen Det blir Sveriges nionde JVM-final genom tiderna och det har blivit blågul förlust hela åtta gånger. När Sverige tog sin första JVM-titel 1981 avgjordes turneringen i serieform och 2012 kom hittills enda finalsegern mot Ryssland då Mika Zibanejad avgjorde i förlängning. Senaste svenska finalen var 2018 i Buffalo då Kanada avgjorde sent och vann med 3–1. Efteråt kastade Lias Andersson sin silvermedalj och blev avstängd. Enkel kvittering Sverige fick en dålig start på revanschmötet när Matyas Melovsky kunde skicka in pucken lite väl enkelt under benskyddet på Hugo Hävelid. Men svenskarna fick ett ännu enklare kvitteringsmål när tjeckiske målvakten Michael Hrabal tappade in Theo Lindsteins höstlöv. Hrabal har sin svaghet på plockhandssidan och det var i det krysset Axel Sandin Pellikka, kvartsfinalhjälten mot Schweiz, pricksköt 2–1 i början av andra perioden. Men tjeckerna kvitterade i numerärt överläge då backen Tomas Cibulka sköt mellan benskydden på Hävelid. Det blev en jämn semifinal med chanser åt båda hållen och Hugo Hävelid räddade två frilägen i andra perioden. Avgörande powerplay I den tredje perioden fick Sverige sitt första numerära överläge i matchen. Då small det förstås. Det är inte för inte som 2024 är skottår och Jonathan Lekkerimäki, Örebros skarpskytt, dundrade in 3–2. Sverige är turneringens bästa lag i powerplay och gjorde sitt nionde mål i turneringen. För Lekkerimäki var det femte fullträffen. Det skulle bli fler. För inom loppet av 1.02 avgjordes allt. Först satte Noah Östlund ett friläge fram till 4–2 efter 12.00 och sedan sköt Lekkerimäki 5–2. Ett utsålt Scandinavium förvandlades till ett blågult inferno.

Här är allt du behöver veta inför JVM-semifinalen

Vad: Junior-VM, semifinal. Var: Scandinavium, Göteborg. När: Torsdag kl 15.00. TV/Radio: TV6/Viaplay, SR P4. Sveriges väg till semifinal: Lettland 6–0, Tyskland 5–0, Kanada 2–0, Finland 4–5 e str, Schweiz (kvart) 3–2 e förl. Tjeckien: Slovakien 2–6, Norge 8–1, USA 3–4 e str, Schweiz 4–2, Kanada (kvart) 3–2. Växjötalang klev fram: Tjeckien har tre kedjor som alla producerar likvärdigt med poäng. Mål- och poängkungen Jiri Kulich (4+4) leder förstakedjan, men mot Kanada var det tredjekedjan och en Växjötalang som avgjorde. Jakub Stancl sköt två mål, varav det avgörande med elva sekunder kvar. Stancl har gjort sex SHL-matcher och ett mål under hösten, men håller mestadels till i J20-laget. Revanschläge: I fjolårets turnering föll Sverige i semifinalen mot Tjeckien efter förlängning. Matchvinnare då blev just Kulich, som har gjort en NHL-match för Buffalo i höst men till vardags huserar i farmarlaget Springfield. Jagar tredje guldet: Sverige har bara två JVM-guld genom tiderna, 1981 och 2012. Senaste svenska JVM-finalen var i Buffalo 2018 då Kanada vann med 3–1. Tjeckien finalföll mot Kanada i fjol och har, precis som Sverige, två guld genom tiderna, det senaste 2001. Den andra semifinalen: USA–Finland (SVT2 kl 19.30). Sverige Målvakter: 35 Hugo Hävelid, 30 Melker Thelin. Backpar: 2 Elias Pettersson, 5 Mattias Hävelid – 9 Theo Lindstein, 24 Tom Willander – 3 Elias Salomonsson, 4 Axel Sandin Pellikka – 6 Anton Johansson. Kedjor: 22 Anton Wahlberg, 12 Noah Östlund, 23 Jonathan Lekkerimäki – 20 Liam Öhgren, 18 Filip Bystedt, 27 Oskar Pettersson – 25 Otto Stenberg, 15 David Edstrom, 16 Felix Unger Sörum – 11 Isac Born, 10 Fabian Wagner, 21 Zeb Forsfjäll – 19 Rasmus Rudslätt. Tjeckien Målvakter: 30 Michael Hrabal, 1 Jakub Vondras. Backpar: 9 Tomas Hamara, 27 Marek Alscher – 7 Tomas Cibulka, 6 Ales Cech – 4 Matej Prcik, 23 Tomas Galvas – 26 Matteo Koci. Kedjor: 10 Adam Bares, 24 Matyas Sapovaliv, 25 Jiri Kulich – 28 Eduard Sale, 16 Matyas Melovsky, 17 Sebastian Redlich – 12 Dominik Rymon, 19 Ondrej Becher, 21 Jakub Stancl – 18 Matej Mastalirsky, 11 Matej Pribyl, 14 Adam Zidlicky – 15 Jakub Hujer.