Oväntade hotet mot Ukraina: "Kommer inträffa förr eller senare"

Oväntade hotet mot Ukraina: "Kommer inträffa förr eller senare"

Med hjälp av satellitbilder och bilder från ukrainska soldater har forskare nu för första gången bedömt hur skadade skogarna är i tre av Ukrainas mest krigspåverkade områden. Det handlar både om bränder som startats av beskjutning och mekaniska skador på grenar och stammar.

– Omfattningen av miljöskador på ukrainskt territorium är enorm, säger Maksym Matsala, skogsforskare vid SLU.

De skogsområdena är innebär framtida faror.

Under torra perioder kommer risken för så kallade megabränder som sprids okontrollerat i alla riktningar vara stor, särskild på minerad mark där död ved inte kan samlas in.

– Stora områden är fortfarande inte röjda på minor och kombinationen av brända träd och nytt gräs kommer innebära en extrem brandfara i de områdena. ”Kommer inträffa förr eller senare” Den nya studien, publicerad i den ansedda tidskriften Nature, visar att 16 procent av skogarna i Cherson-området har skadats. 89 procent av skogen här bedöms ha en förhöjd brandrisk.

I de andra två områdena som studerats, Tjernobyls förbjudna zon och skogarna mellan Charkiv och Luhansk i östra Ukraina, bedöms 70 procent av skogen ha en större brandrisk än normalt.

– Det är som en mosaik av områden med farlig vegetation som kan brinna vid torrt och blåsigt väder. Och ett extremt torrt och blåsigt väder, som gynnar megabränder, kommer att inträffa förr eller senare i Ukraina, säger Maksym Matsala. Så minskar man risken För att förebygga framtida faror behöver Ukraina ett mer ekologiskt skogsbruk, menar Matsala. Täta planteringar av bara tallar, så kallade monokulturer, bör undvikas. Andra träd, som björk och poppel, behöver också planteras i de eldhärjade skogsområdena.

– I vissa områden kanske det bästa är att inte göra någonting, utan låta ett savannliknande ekosystem växa fram. Så minskas den framtida brandrisken.