Polisen kritisk till de fulla Sis-hemmen: "Vi jobbar i uppförsbacke"

Polisen kritisk till de fulla Sis-hemmen: "Vi jobbar i uppförsbacke"

Platsbristen på Sis-hemmen är ett faktum och leder till att ungdomar har lättare för att begå nya brott, menar områdespolisen Rissa Seidou. – Det är ytterst allvarligt. Så ska det inte gå till, myndigheten borde ha någon framförhållning. Många rekryteras in i gängkriminalitet. Många behöver vård. Då ska de se till att det finns platser. I dag väntar ett femtiotal kriminella ungdomar på en plats på Sis. Polisen Seidou har pratat med många föräldrar som vill se sina barn inspärrade för deras och andras skull.

Men nu när det finns platsbrist är hon orolig för att det minskar förtroendet till föräldrarna. – Vi jobbar i uppförsbacke. Nästa gång kommer de inte vilja samarbeta med oss. Eller hjälpa oss att få deras ungdomar inlåsta. ”Helt oacceptabelt” Efter larmen från SKR om den akuta platsbristen på Sis höll regeringen under torsdagen ett krismöte med berörda myndigheter.
– Det är helt oacceptabelt att barn och unga som har behov av stöd och vård tvingas vänta på att få den samhällsvård de har rätt till, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall. Drygt 270 miljoner avsattes i vårbudgeten för att få bukt på problemen, som har uppstått till följd av de senaste årens kraftiga ökning av antalet LSU-dömda. Men socialministern anser inte att det är tillräckligt. – Hittills har regeringen vidtagit en rad åtgärder för att stötta SiS i detta arbete, men det är inte nog och därför är jag glad att vi nu kan bjuda in till samtal för att diskutera detta närmare, säger socialministern. Bara ”farligaste” får plats För att få bukt med den akuta platsbristen tittar nu Sis på olika lösningar – både på kort och lång sikt. – Det snabbaste sättet för att få upp platser i vår verksamhet är att ställa om platser från vår missbruksvård till ungdomsvård, för där har vi redan lokaler och medarbetare, säger Birgitta Dahlberg, ungdomsvårdsdirektör på Sis. På längre sikt krävs det nya lokaler. Närmast till hands är så kallade modulhus, som man planerar att upprätta på befintliga institutioner. Det skulle innebära ett hundratal nya platser. Men som läget ser ut nu tvingas Sis göra en bedömning av de ungdomar som står i kö, bland annat utifrån hur våldsbenägna de är. – Vi jobbar varje dag för att anvisa plats till de ungdomar som står i kö. Där gör vi en bedömning utifrån prioriteringen av ärendet, beroende på vilken problematik och bakgrund som finns hos ungdomen, säger Birgitta Dahlberg.