Regeringen: En kris – hon behöver ta ansvar

Regeringen: En kris – hon behöver ta ansvar

Turerna kring Anna Kinberg Batra har skadat allmänhetens förtroende för staten, menar före detta ansvarige ministern Ardalan Shekarabi (S). Nuvarande civilministern Erik Slottner (KD) säger att man framfört ”regeringens mycket tydliga förväntan” på att regler följs. – Detta en förtroendekris, och den behöver hon ta ansvar för, säger han.

Har tappat var tredje ung manlig väljare: "Finns en viss vänstergir"

Har tappat var tredje ung manlig väljare: "Finns en viss vänstergir"

Ulf Kristersson hade inte fått regeringsmakten utan det stora stöd partiet fick hos unga män. Opinionsföretaget Novus väljarbarometer från valet i september 2022 visar att 31 procent av unga män i åldrarna 18–29 sympatiserade med Moderaterna. Sverigedemokraterna blev största parti med 33,6 procent. Annorlunda verklighet två år efter valet Valresultatet visade på en tydlig majoritet för högersidan bland de unga männen. Ärkerivalen Socialdemokraterna nådde ynka 11,9 procents stöd hos samma grupp. Men två år in i mandatperioden ser verkligheten annorlunda ut.

Moderaterna nu har tappat omkring var tredje väljare i gruppen. – Ja det skulle ju kunna vara så att de vann väljare på grund av de kriser som var då och att folk letade efter andra alternativ för att ta sig ur situationen. Men att nu har de inte levererat tillräckligt starkt i de frågorna så att man nu tenderar att gå tillbaka igen till det man valde tidigare, säger Hjalmar Strid, opinionsrådgivare på Novus till TV4 Nyheterna. Tappat var tredje ung man Oktober månads mätning från TV4/Novus visar att blott 22,1 procent av de unga männen skulle rösta på Moderaterna om det var val idag. Vid valet var alltså samma siffra 31 procent, vilket betyder att Moderaterna tappat omkring var tredje ung man sedan valet eller 8,9 procentenheter.

Än värre är det för Liberalerna som står för ett ännu större tapp. Vid valet 2022 fick Liberalerna 5,8 procent hos unga män, men idag har ett de stöd på 1,7 procent hos samma grupp.
Sverigedemokraterna har i stället ökat och är i senaste Novusmätningen i särklass största parti hos väljargruppen med ett stöd på 34,2 procent. Vänstergir bland unga män Samtidigt som Moderaterna tappat 8,9 procentenheter, har Socialdemokraterna ökat till 19,4 procent, och har alltså gått upp med 8 procentenheter sedan september 2022 bland unga män. Men även Vänsterpartiet och Miljöpartiet får ökat väljarstöd i väljargruppen. Vänsterpartiet har gått från 6,4 till 8,7 procent och Miljöpartiet har gått från 2,8 till 4,5 procent.

– Så det finns en viss vänstergir i gruppen unga manliga väljare där de nu tenderar att gå lite mer åt vänster än vid valet. Det skulle säkert kunna bero på att frågor som klimat och miljö och sådant som vi ser är starka i gruppen unga generellt. Men också någon form av besvikelse på hoppen de fick av Moderaterna före valet, säger Hjalmar Strid. Skandaler har inte påverkat Jämfört med förra mätningen av TV4 /Novus som presenterades i september visar dagens mätning relativt små förändringar. Det betyder att den senaste tidens skandaler med Socialdemokraternas lotterier, vänsterpartister som delat antisemitiskt material och sparkade moderata landshövdingen Anna Kinberg Batra har inte inneburit något ras för partierna, även om de tappar något.
Sverigedemokraterna har däremot gått upp med en procentenhet trots skriverierna om att presidenten för ett Mc-gäng gästade Jimmie Åkessons bröllop. – Vi kan se att Sverigedemokraterna verkar ha en lite större motståndskraft mot den här typen av problem, där de till och med är på en liten uppgång, medan de andra då tappar lite, säger Hjalmar Strid.

Så säger folket om partiledarna – efter den senaste tidens skandaler

Så säger folket om partiledarna – efter den senaste tidens skandaler

Det har varit en tuff månad för partiledarna i flera partier. SD-ledaren Jimmie Åkesson har fått hård kritik för att ha bjudit presidenten i ett mc-gäng på sitt bröllop, S-ledaren Magdalena Andersson har fått stå till svars för det egna lotteriets aggressiva försäljningsmetoder. Lägg därtill turerna kring den sparkade landshövdingen Anna Kinberg Batra som skapat problem för Moderaterna, och kritiken mot Vänsterpartiet för att inte ha markerat mot antisemitism i de egna leden. Andersson och Åkesson tappat Ändå visar Novus mätning över partiledarförtroende för oktober små förändringar jämfört med månaden innan. Visserligen har Magdalena Andersson tappat fyra procentenheter och Jimmie Åkesson två i gruppen som har ganska eller mycket stort förtroende för dem – men det är förändringar inom den statistiska felmarginalen. I botten av listan har MP-språkrören Amanda Lind och Daniel Helldén båda en uppgång på två procentenheter, men där gäller samma sak. Bara kärnväljare har stort förtroende Så hur kommer det sig då att förtroendet inte påverkats mer av de mycket omskrivna skandalerna kring partierna? – Förtroendet är redan väldigt lågt, ur ett historiskt perspektiv, säger Torbjön Sjöström, VD på Novus, och fortsätter: – Innan kunde man ha förtroende för en partiledare utan att kunna tänka sig att rösta på dem. Nu är det nästan bara kärnväljarna kvar, som känner att om jag inte röstar på den här så har jag ingen annan att rösta på. Väljarna är kraftigt polariserade i stödet för partier och partiföreträdarna, konstaterar han i sin analys. Åkessons nedgång bland moderater Det som ligger bakom Åkessons nedgång är att förtroendet för honom sjunkit bland moderatväljare. På samma sätt har förtroendet för Magdalena Andersson sjunkit bland M- och SD-väljare jämfört med september och detta förklarar tappet i förtroende för henne. Novus har mätt partiledarförtroendet i över tio år och kan konstatera att det funnits perioder när partiledare har haft starkt stöd även bland väljare som inte kunde tänka sig att rösta på dem – med tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt och tidigare vänsterledaren Jonas Sjöstedt som två tydliga exempel. I dag finns det ingen partiledare som har starkt stöd utanför den egna potentiella väljargruppen.

Varannan kvinna skeptisk mot regeringen

Varannan kvinna skeptisk mot regeringen

Den senaste tidens skriverier om sparkade landshövdingen Anna Kinberg Batra och att presidenten för en MC klubb varit gäst på Jimmie Åkessons bröllop verkar inte ha påverkat svenska folkets förtroende negativt för regeringen. Det visar senaste mätningen från opinionsföretaget Novus som presenteras av TV4 Nyheterna. Stödet för regeringen har i stället ökat med tre procentenheter sedan i september när förra mätningen gjordes, även om ökningen inte är statistiskt säkerställd.

– Även om den inte säger så mycket om upp eller ner, så har den inte förändrats så mycket på grund av bröllopet, säger Hjalmar Strid opinionsrådgivare hos Novus till TV4 Nyheterna Tidöavtalet två år – stödet har varierat Opinionsföretaget Novus har under flera års tid låtit svenska folket svara på vilket förtroende de har hos regeringen – och det har varierat kraftigt under de två år som regeringen Kristersson regerat med stöd av Tidöavtalet. Efter valsegern 2022 handlade debatten om svikna vallöften och dyra elpriser och andelen svenskar som var missnöjda med regeringen ökade. Men förtroendet steg när bränslet blev billigare och när Sverige blev medlemmar i Nato. Som läget är just nu är förtroendet för regeringen normalt, historiskt sett.

– Regeringen är inte uppe i de här högsta siffrorna, som vid någonting exceptionellt som under pandemin. Men de är heller inte nere i de extremt låga siffrorna som precis före pandemin. Så det är helt ok siffror för regeringen, säger Hjalmar Strid opinionsrådgivare hos Novus till TV4 Nyheterna. Stor skillnad mellan könen Förtroendemätningen visar också på en stor skillnad mellan könen och visar att män i högre utsträckning har stort förtroende för regeringen. 41 procent av männen uppger att de har stort, eller mycket stort förtroende för regeringen medan bara var fjärde kvinna uppger samma sak. Samtidigt har 50 procent av kvinnorna uppgett att de har litet eller mycket litet förtroende för regeringen. En utmaning för regeringen enligt Hjalmar Strid på Novus.

– För att ett parti skall kunna bli stora hos både kvinnor och män, så måste dom ha frågor som är stora hos både män och kvinnor. Du har sjukvården till exempel. Den är väldigt stor hos kvinnor. Du har invandringen – den är väldigt stor hos fråga hos män. Så vill du samla båda väljargrupperna så måste du göra dig stor i båda de frågorna. Det är väldigt svårt att hitta två frågor där du kan samla folk på det sättet.

Anna Kinberg Batra på YouTube

Anna Kinberg Batra om nakenbilderna - Nyhetsmorgon (TV4)

Nyhetsmorgon i TV4 från 2014-11-14: Anna Kinberg Batra har haft många strategier för att nå sina väljare. Hur tänkte hon när det ...

Nyhetsmorgon på YouTube

Anna Kinberg Batra efter JO-kritiken: Tänker inte avgå

Efter JO:s svidande kritik mot landshövding meddelar Anna Kinberg Batra att hon inte tänker avgå som landshövding.

Aftonbladet på YouTube

Här duckar Anna Kinberg Batra Aftonbladets frågor

Stockholms landshövding Anna Kinberg Batra har fått hård kritik efter Aftonbladets avslöjanden om att hon rekryterat flera vänner ...

Aftonbladet på YouTube

Anna Kinberg Batra avgår – My Rohwedder: Därför är det känsligt för AKB

Anna Kinberg Batra avgår som landshövding i Stockholm. I ett pressmeddelande skriver regeringen att man inte längre har ...

Aftonbladet på YouTube

"Lex Anna Kinberg Batra" kan bli verklighet

My Rohwedder förklarar varför Anna Kinberg Batra får behålla lönen och hur hon kan förlora den. #aftonbladet #nyheter.

Aftonbladet på YouTube

Anna Kinberg Batra i poddar

113. Anna Kinberg Batra, Original

Ett personligt samtal med Anna Kinberg Batra i veckans podd. Hon försökte skaffa barn under 4 år och när hon precis lyckades blev hon allvarligt sjuk och trodde hon skulle dö. Hur är det att konstant ha SÄPO vakter runt sig? Hennes politiska karriär där AKB som 13 åring började sin politiska karriär och blev moderaternas första kvinnliga partiledare någonsin. I podden ger hon sina bästa tips hur man håller tal och vara en bra ledare samt hennes bästa tips för att vara lycklig. Hur ser Anna Kinberg Batra på att samarbeta med SD och mycket mera. Spännande avsnitt med en av Sveriges främsta ledare Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Episod 28 - Vi gästas av Anna Kinberg Batra

I veckans avsnitt gästas vi av moderaternas förra partiledare Anna Kinberg Batra som numera är invald i Avanza Pensions styrelse. Vi får lära känna henne närmare, den politiska resan, hur hon sparar själv och sist men inte minst pratar vi en hel del pension. Vi försöker förstå varför det inte är fri flytträtt på pensioner 2018 och hur stark lobbyismen egentligen är, när vi egentligen borde få välja helt själva hur våra pengar ska förvaltas. Det och mycket mer. Trevlig lyssning, Johanna & Nicklas

#346: Anna Kinberg Batra

Det svåra trehundrafyrtiosjätte avsnittet med moderaternas före detta partiledaren Anna Kinberg Batra. Vi pratade om David Batras tröstande axel, den obefintliga bitterheten, fuck och fitta, att inte vara en söt flöjttjej, den provocerande vänsterradikala samhällsläraren, maktspel, Stefan Löfvens praliner, fel svordomar på skolgården, stressyndrom, Rossini, den urspårade mediabilden och givetvis en hel del om att det är fånigt att flyga omkring planlöst.Samtalsledare: Kristoffer Triumf.Producent: Clara Wallin.Distribution: Acast. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Anna Kinberg Batra: ”Det blev tyst”

Brevé Bromé den här gången är Anna Kinberg Batra som berättar om sveken och spelet som fick henne att avgå som partiledare. Professor emeritus i medicinsk psykologi Åsa Nilsonne pratar om hundens betydelse för att läka som människa. Varmt välkomna!

Anna Kinberg Batra, Föreläsare, styrelseproffs och rådgivare - extraavsnitt

Anna Kinberg Batra har en examen från Handelshögskolan i Stockholm och har sedan dess haft en lång rad högprofilerade politiska och konsultuppdrag. 1986 valdes hon som Ordförande till Moderata Ungdomsförbundet i Stockholms län.   Hon har sedan dess bland annat varit Politiskt sakkunnig i Regeringskansliet, Ledarskribent för Svenska Dagbladet, Politisk Sekreterare för Moderaterna, Riksdagsledamot, Ordförande för EU-nämnden, Gruppledare och slutligen också Partiledare för Moderaterna. Hon är idag rådgivare, föreläsare, styrelseledamot i flera bolag och knuten till Handelshögskolan i Stockholm.   Anna har blivit listad som en av landets mäktigaste personer inte mindre än fyra gånger, blivit prisad som topp 100 av Sveriges populäraste föreläsare, och som Årets Opinionsbildare 2015. Hon har, och är fortfarande aktiv, i arbetet i en lång rad styrelser däribland Collector Bank och Swedish Space Corporation. 2018 släppte hon boken Inifrån. .   .   . Häng med i snacket på poddens sociala kanaler: Chefssnack på Linkedin Chefssnack på Instagram

Episod 149 - Nästan allt du behöver veta om solenergi med Anna Kinberg Batra

I denna episod gästas vi av Anna Kinberg Batra som senast gästade för två år sedan. Då hade hon för en tid sedan lämna partipolitiken och sedan dess har det hänt massor. Det får vi höra mer om, dessutom är hon numer ordförande i solenergibolaget Soltech Energy varpå vi är lite nyfikna på vad man behöver veta om solenergi just nu. Hur mår branschen? Är den beroende av subventioner? Hur ser framtidsutsikterna ut? Finns risk för stranded assets bland utilitiesbolagen? Det och mycket mer! Delikat lyssning, Johanna & Nicklas

113. Anna Kinberg Batra, Short

Ett personligt samtal med Anna Kinberg Batra i veckans podd. Hon försökte skaffa barn under 4 år och när hon precis lyckades blev hon allvarligt sjuk och trodde hon skulle dö. Hur är det att konstant ha SÄPO vakter runt sig? Hennes politiska karriär där AKB som 13 åring började sin politiska karriär och blev moderaternas första kvinnliga partiledare någonsin. I podden ger hon sina bästa tips hur man håller tal och vara en bra ledare samt hennes bästa tips för att vara lycklig. Hur ser Anna Kinberg Batra på att samarbeta med SD och mycket mera. Spännande avsnit med en av Sveriges främsta ledare Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Anna Kinberg Batra ”Indien – från stackare till stormakt”

Den här gången läser Flumskolan en bok om hur mycket Anna Kinberg Batra älskar Indien och hur mycket mer hon älskat Indien om de bara haft en helt avreglerad marknad. En helt rimlig bok, tycker en av paneldeltagarna. Avsnittet är inspelat på världens största rosévinsfestival, även känt som Niklas Svensson egen lilla del av helvetet – Almedalsveckan. I panelen: Dilan Apak, Ali Esbati och Jonathan Unge. Studierektor: Johannes Klenell.  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

#120: Anna Kinberg Batra, om att förlora på upploppet

Om att bli utstirrad under morgonrundan i en medelstor, indisk stad. Om att avgå som partiledare med nästa val inom spurtavstånd, om samtalsämnena under löprundorna med Ulf Kristersson, om kommande boken, om maken Davids betydelse för hennes löpning, om lördagens Tjejmilen, om varför Winston Churchill inte hade orkat knappt en vecka som politisk ledare idag, om varför hon började springa, om livvakter med vapen i de rosa tightsen och om svårigheten att "sticka ut på en snabb lunchrunda" – och mycket mer. Möt Anna Kinberg Batra i ett väldigt spännande samtal du inte vill missa. Dessutom: i slutet av programmet gästas jag av Mattias Göthrick från Rehband, som berättar om en mycket spännande nyhet som alla löpare borde titta närmare på. Avsnittet presenteras i samarbete med Rehband. Vill du lyssna reklamfritt? Då är du välkommen till Maratonpodden+. Det kostar 23 kronor i månaden plus moms (29 SEK ink moms) och du kan självklart avsluta din prenumeration när du vill. Läs mer här: https://plus.acast.com/s/maratonpodden. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

9. Anna Kinberg Batra om världsläget och det nya uppdraget i rymden

Rymden, solkraft, batterier och fastigheter. Ja, Anna Kinberg Batras engagemang i näringslivet blir bara djupare och bredare.  Hör om hennes olika uppdrag men också vad som krävs för att EU på rekordtid ska lyckas bli oberoende av rysk olja och gas. --- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/nytankarna/message

Anna Kinberg Batra pratar om sin nya roll som landshövding.

Anna Kinberg Batra gästar Martina, de diskuterar hennes nya roll som landshövding och hur en vecka ser ut på nya jobbet.

14. Anna Kinberg Batra

Med handen på hjärtat - ledarskap i offentlighetens ljus I veckans avsnitt gästas Transparens av Anna Kinberg Batra, tidigare partiledare, ledarskribent och PR-konsult. Hon delar generöst, öppet och ärligt med sig av sina erfarenheter och reflektioner kring politik, makt, förebilder och såklart diskuteras även turbulensen i Svenska Akademin.

10. Anna Kinberg Batra

Anna Kinberg Batra blev Moderaternas första kvinnliga ledare någonsin. Men efter attacker från partikamraterna avgick hon efter bara nio månader i toppen. Nu hyllas Anna för sin nya bok, "Inifrån", och i veckans avsnitt av Succépodden berättar hon för Frida Boisen om känslorna när hon via media fick höra att partikollegorna begärde hennes avgång. Det blir ett avsnitt om att resa sig upp när ingenting blivit som man tänkt sig, om könsnormer inom politiken, det hårda klimatet på sociala medier, det viktiga stödet från familjen och om tipsen för att nå framgång - trots att det blåser kallt.

Fredagsintervjun, Podd: Fredagsintervjun – Anna Kinberg Batra

Hon var så stel under sina framträdanden i media att hon gick under öknamnet ”roboten”. Vad hände med den tuffa, aspända gruppledaren Anna Kinberg Batra när hon blev partiledare? Det frågar Jörgen Huitfeldt som mött AKB i båda roller – och som dessutom har använt hennes undanglidande svar som exempel när han utbildat andra journalister i intervjuteknik.

8. Anna Kinberg Batra

Den 4 mars 2015 gästades Studentafton av Anna Kinberg Batra - Moderaternas nya partiledare. Samtalet kretsade bland annat kring hennes visioner som partiledare, samt hur hon ser på de kommande åren i opposition. Samtalet modererades av Jan Wifstrand tillsammans med en studentpanel bestående av Jesper Bokefors, Julia Prage och Adam Leckius.   Denna afton publicerades ursprungligen 8 mars 2015 inom ramen för Studentaftonpodden - ett samarbete mellan Studentafton och Radio AF.

The similarities between megadeals and politics with Anna Kinberg Batra

Some guests need no further presentation. This week’s guest is a well-known profile for our Swedish audience. Anna Kinberg Batra has been seen in the political rooms, leading one of the biggest Swedish party Moderaterna. After leaving the political world, Anna has taken on a number of advisor roles and been elected Chairman of the Board of the listed company Soltech Energy. In this episode, she shares her insights on the similarities between megadeals and politics and how it can give rise to societal change if combined right.

Fredagsintervjun, Podd: Fredagsintervjun – Anna Kinberg Batra

Hon var så stel under sina framträdanden i media att hon gick under öknamnet ”roboten”. Vad hände med den tuffa, aspända gruppledaren Anna Kinberg Batra när hon blev partiledare? Det frågar Jörgen Huitfeldt som mött AKB i båda roller – och som dessutom har använt hennes undanglidande svar som exempel när han utbildat andra journalister i intervjuteknik.

Intervju med Anna Kinberg Batra

I det här avsnittet intervjuar Zebulon författaren, föreläsaren och företagaren Anna Kinberg Batra om coronapandemin, Europapolitik och rymdfrågor. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

#43: Anna Kinberg Batra

Denna veckas gäst är Anna Kinberg Batra. Moderaternas partiledare sedan januari 2015. Vi ska få höra Anna berätta om sin egen karriärresa och på ett lite mer personligt vis,  som det brukar bli här i Karriärpodden. Innan vi drar i gång tänkte jag dra hennes karriär i korthet: Anna började som politiskt aktiv redan som 13-åring och har sedan dess haft många uppdrag inom politiken. Tidigt arbetade hon som politiskt sakkunnig hos statsminister Carl Bildt i Regeringskansliet och politisk sekreterare för Moderaterna i Europaparlamentet och förstås aktiv inom partiet sedan länge. Men hon har arbetat i näringslivet som kommunikationskonsult på Prime PR, och hon har också drivit eget företag inom kommunikationsområdet. Dessutom har hon jobbat med rekrytering och varit informationschef vid Stockholms Handelskammare. Nu ska jag försöka ta reda på vem är hon egentligen och hur är det att vara i maktens centrum och ledare av Sveriges största oppositionsparti?  Häng med och lyssna! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.