RF kallar till extra stämma efter Karl-Erik Nilssons avgång

RF kallar till extra stämma efter Karl-Erik Nilssons avgång

Karl-Erik Nilsson har lämnat posten som ordförande för Riksidrottsförbundet. Nu meddelar RF att de kallar till en extra stämma. – Vi är eniga om att det demokratiskt riktiga var att låta medlemsförbunden välja ny ordförande, säger tf ordförande Anna Iwarsson.

Reinfeldt öppnar upp om SvFF-röran: "Står för förändringen vi genomför"

Reinfeldt öppnar upp om SvFF-röran: "Står för förändringen vi genomför"

Under sommaren har Fotbollskanalen i juni och magasinet Offside kommit med granskningar av arbetsmiljön på fotbollsförbundet. Ett hårt ledarskap under generalsekreteraren Andrea Möllerberg och nya chefer ska ha lett till rädsla, tystnadskultur och missnöje.

  • Ledarskapet är oerhört ifrågasatt internt och om man ifrågasätter minsta grej blir det som om man är emot alla förändringar, sa en person med god insyn i fotbollsförbundet till Fotbollskanalen.

Offside kunde i sin granskning visa att SvFF:s senaste medarbetarundersökning visade det "överlägset sämsta" eNPS-värdet (hur sannolikt det är att en medarbetare rekommenderar arbetsgivaren till andra, på en skala mellan +100 och -100) i förbundets historia: +5.

Plus att en anställd gjort en visselblåsaranmälan till RF kring psykisk ohälsa då man saknade förtroende för de som tar emot en anmälan på SvFF. Samt att förbundets arbetsmiljöombud fått in 15 ärenden senaste halvåret och att anställda varken känner förtroende för sin närmaste chef eller HR-avdelningen. Exklusiv intervju SvFF-basen Fredrik Reinfeldt har i juni och augusti enbart svarat Fotbollskanalen och Offside skriftligt, men i samband med Sveriges bortamöte med Slovakien fick TV4/Fotbollskanalen en exklusiv intervju med honom.

  • Vi är i ett stort förändringsarbete. Det är inte i kontrast till något som varit tidigare, det är bara ett svar på att den internationella fotbollen utvecklas och förändras. Precis om Andrea Möllerberg och Kim Källström (fotbollschef) påpekat kräver det en väldig koncentration på fotbollsutveckling och en förändring delvis av vårt sätt att arbeta på. Det är vi mitt uppe i, säger Reinfeldt och fortsätter:

  • Den typen av förändringar leder till reaktioner och jag tycker att vi på ett bra sätt har följt upp kritiken som kommit från enskilda. Vi har fört bra diskussioner i styrelsen och ledningsgruppen för att bemöta den kritiken.

Han säger också:

  • Vi önskar naturligtvis inte att någon ska behöva uppleva att de blir behandlade på ett sätt som inte är bra.

Hur förklarar du er omsvängning. Efter vår granskning i juni uttryckte du och Andrea Möllerberg att det inte var någon fara. Nu i augusti har ni tagit det på ett helt annat allvar. Hur ser du på det?

  • Vi har helt enkelt attityden att vi lyssnar när det kommer fram kritik. Men jag tror vi har varit tydliga hela vägen att vi står för den förändring vi är på väg att genomföra. Till det kommer också att förbundsstyrelsen markerat att vi inte ska göra någon allvarlig inbromsning men att vi ska mjukbromsa kring vår ekonomi. I och med att en del av vårt statliga stöd försvinner vid årsskiftet.

Utåt säger ni att det är allvarligt. Men hur ser du på att er förste vice ordförande, Nina Lindström, till sina distrikt poängterade i ett mejl att det är "bittra ex-anställda" som varit kritiska?

  • Det har kommit ut på ett sätt som jag tror att Nina känt blev olyckligt. Det var inte avsett för att det skulle spridas på något sätt.

  • Jag tror att vår samlade bild är att vi tagit det på allvar, den kritik som finns, men att vi står för den förändring som vi är mitt uppe i.

Hur säkra ska vi som bevakar er vara på att ni tar det på allvar?

  • Vi beskriver en process som vi är mitt uppe i. Vi har väldigt många anställda och svensk fotboll engagerar väldigt många människor. Jag är fullt medveten om att den första reaktionen på all form av förändring brukar vara kritik. Till och med rätt så hård.

  • Min erfarenhet är att om man har prickat rätt så ändras den känslan efter ett tag. Har man inte prickat rätt, då får man återkomma och ta den kritiken igen. Hur säkerställer ni att kansliet inte är en arbetsplats där folk är rädda och tysta?

  • Jag upplever faktiskt inte att det är korrekt. Jag upplever att det finns öppenhet. Jag är ofta själv på kansliet och jag tycker att det finns en öppenhet och möjlighet att framföra synpunkter.

  • Men jag har också noterat att de som har ledningsansvar och arbetsgivaransvar har säkerställt att det ska vara möjligt att vända sig till närmaste chef eller på annat sätt kunna använda metoder för att uttrycka något om det finns saker man inte är nöjd med. Hänvisar till enskilda Medarbetarundersökningen var åtminstone på en parameter rekordlåg. Det finns även ett ärende där en person hos er vänt sig RF:s visselblåsartjänst och inte förbundets. Hur ser du på det?

  • Att det förmodligen finns enskilda som inte tycker om den förändring som vi gjort. Så kan det vara. Jag har, tillsammans med förbundsstyrelsen, läst igenom medarbetarundersökningen och vi tyckte att det trots allt fanns väldigt mycket som återspeglade både harmoni och trivsel på Svenska Fotbollförbundet.

  • Men vi har över 220 anställda. Det finns de som inte tycker likadant.

Hur är ditt förtroende för Andrea Möllerberg och de andra i förbundets ledning?

  • Jag har, som man alltid säger, fullt förtroende till dess att något annat meddelas.

Vilket ansvar faller på dig?

  • Det är jag som är ordförande i fotbollsförbundet. Jag, tillsammans med styrelsen, ska naturligtvis se till att vaka över att saker och ting sköts. Men det är inte vi som har det dagliga arbetsgivaransvaret i verksamheten.

Du har fått kritik av hedersledamöter och tidigare styrelseledamöter i SvFF, både vad gäller bilden ni gett av er ekonomi och ledarskapet. Hur ser du på det?

  • Jag hävdar att jag har gått igenom ekonomin väldigt noggrant och att jag korrekt beskrivit de utmaningar som finns. Jag vill understryka att jag inte på något sätt tagit några billiga poänger och jämfört med någonting bakåt.

  • Jag tycker att både Karl-Erik Nilsson (tidigare ordförande) och Håkan Sjöstrand (tidigare generalsekreterare) gjort ett utmärkt arbete. Jag har jobbat nära bägge två. Jag säger att vi mjukbromsar därför att stora statliga stöd dras åt sidan. Stort genomslag Reinfeldt fortsätter:

  • Att försöka framställa det som att den här ekonomiska pressen inte finns, det skulle ge en felaktig bild av var svensk fotboll befinner sig. Vi vill naturligtvis gå till mästerskap men har man missat två i rad på herrsidan då får det mycket stort ekonomiskt genomslag på sättet som svensk fotboll finansieras.

Du talar om en mjukbromsning. Hur allvarlig är krisen om ni exempelvis inte tar er till VM 2026?

  • Metoden som svensk och internationell fotboll har är ju att man baserat på mästerskapspengar, framför allt på herrsidan, lägger de i balans och sedan använder pengarna över år då man inte har mästerskap.

  • Nu har Sverige missat två mästerskap i rad på herrsidan och då ska vi komma ihåg att vi talar om intäkter i häraden på 140 till 160 miljoner som vi fått tack vare att vi kvalificerat oss och till och med gick till kvartsfinal 2018.

Han utvecklar:

  • När vi då missar den typen av pengar, då använder vi upp en del av det vi sparat. För att vi inte ska tära allt för mycket på det vi har i balans har vi därför mjukbromsat. Men det är en viktig parameter inför det VM-kval som startar nästa år. Det handlar inte bara om kärleken till fotbollen, det spelar också roll för våra resurser. Det i sin tur påverkar även breddfotbollens finansiering.

Det har funnits diskussioner om din assistent, som kom in på 50 procent (hos SvFF). Du har svarat att det är "futtigt" att dra in det. Förstår du inte symboliken vad gäller att lägga på extra kostnader på förbundet i en tid då ni mjukbromsar?

  • Vi har inte sagt att det ska mjukbromsas överallt. Det ska helt enkelt finnas resurser och fotbollsförbundet fungerar väl. När jag tittat bakåt är det för övrigt inte alls någon konstighet eller något nytt att det funnits ett särskilt stöd för förbundsordföranden, svarar Reinfeldt.
Avslöjar: Hel landsdel vill rösta bort Reinfeldt

Avslöjar: Hel landsdel vill rösta bort Reinfeldt

Det är mer än ett halvår kvar till Svenska Fotbollförbundets årsmöte, då Fredrik Reinfeldts mandat löper ut. Men redan nu har en av tre landsdelar fattat beslut om hur de tänker kring hans framtid. Fotbollskanalen kan berätta att distrikten i Norrland gemensamt har bestämt sig för att de inte kommer backa ett eventuellt omval av honom. De vill se en annan ordförande ta över efter den tidigare statsministern. – Det stämmer, säger Norrbottens FF:s ordförande Robert Lindström. ”Finns inga visioner” SvFF:s valberedning har under sommaren hört sig för i rörelsen kring hur stödet ser ut för Reinfeldt och inför ett möte i slutet av augusti ville man ha svar från Norrlands distrikt om deras tankar. – Frågan från valberedningen kom upp, om hur vi ser på hans ledarskap och liknande. Vi hade ett möte inom landsdelen i mitten av augusti och då fick varje distrikt säga vad de tyckte. Då landade vi enhälligt i det här beslutet. – Vi känner gemensamt att det inte hänt så mycket och att det inte finns några visioner, säger Lindström. Norrbotten-basen är tydlig i vad han vill se framöver: – De som tidigare varit ordförande, som Lars-Åke Lagrell och Karl-Erik Nilsson, har haft en lidelse för fotbollen. Det är det vi behöver. Vi är Sveriges största idrottsförbund och folkrörelse. – Vi behöver arbeta med våra medlemmar och våra föreningar. Det är det vi är till för. Vi är en serviceorganisation. Och där är inte Fredrik tillräckligt aktiv, känner ni? – Nej, nej. Definitivt inte, säger Lindström. ”Det blev fel när vi röstade” I valet 2023, när Reinfeldt utsågs till ordförande, ville Norrbotten se Lars-Christer Olsson och nu konstaterar distriktets ordförande: – Det blev fel när vi röstade senast. Norrlands sju distrikt har 12 procent av rösterna vid årsmötet. De är fördelade på Norrbotten (fem röster), Västerbotten (fem), Hälsingland (fyra), Jämtland/Härjedalen (fyra), Gestrikland (fem), Medelpad (fyra) och Ångermanland (fyra). Landets distrikt har totalt 66 procent av rösterna. Intresseorganisationerna Svensk Elitfotboll och Elitfotboll Dam har 34 procent av rösterna. Fredrik Reinfeldt själv har inte velat ge något besked utåt kring huruvida han vill ställa upp för omval eller inte.

Reinfeldt-assistent belastar SvFF:s pressade ekonomi

Reinfeldt-assistent belastar SvFF:s pressade ekonomi

Under fredagen var det dags för Fotbollskanalens Olof Lundh att sommarprata, och i det framkommer uppgifter om Svenska Fotbollförbundets ordförande Fredrik Reinfeldt. Lundh uppmärksammar bland annat att Reinfeldt, som tar ut fullt arvode som SvFF-ordförande (114 600 kronor i månaden) trots att han sitter i sju andra styrelser, har ett aktiebolag som i fjol omsatte nära nio miljoner kronor. Vinsten landade då på fyra och en halv miljon. Hans företrädare Karl-Erik Nilsson halverade sitt SvFF-arvode när han tog plats i det europeiska fotbollsförbundet Uefas exekutivkommitté. Förbundet betalar hälften I Sommar i P1-avsnittet berättar också Lundh att förbundet tar hälften av kostnaderna för Reinfeldts personliga assistent, som jobbat med honom i många år. Det trots att SvFF redan hade en anställd vars uppgift var att assistera ordföranden och generalsekreteraren. Den personen jobbar kvar men hjälper nu enbart Andrea Möllerberg och har utöver det fått andra arbetsuppgifter. Lundh säger följande i sommarpratet: ”Beslutet om att Reinfeldt kunde ta in en egen assistent tog den förra generalsekreteraren Håkan Sjöstrand. Det här innebär att förbundet har tagit på sig en extra kostnad för Reinfeldts skull - något som slår mot fotbollen - i tider av sparpaket där förbundet bara under 2024 ska spara 30 miljoner kronor”. – Det är klart att det är anmärkningsvärt att förbundet tar på sig extra kostnader för att ordföranden har så många andra uppdrag förutom sitt uppdrag att basa över Svenska Fotbollförbundet, säger Lundh i en kommentar till TV4 Nyheterna. Svaret från förbundet Reinfeldt själv har inte varit tillgänglig för en kommentar om saken men SvFF har gett ett uttalande. ”Fredrik Reinfeldt har fortsatt att arbeta med sin assistent sedan han tillträdde som ordförande för Svenska Fotbollförbundet, till viss del genom hans bolag och till viss del i egenskap av hans roll inom SvFF. Personen i fråga stöttar även fler inom SvFF med olika administrativa delar, som ligger inom ramen för den strategi vi har för att arbeta effektivt och kostnadsmedvetetet framåt. Utöver detta så är personen i fråga inte arvoderad utan får en lön”, uppger förbundet. Tidigare har SvFF flaggat för att sparpaketet på 30 miljoner under 2024 kommer följas upp av nya besparingar nästa år. Mandatet löper ut 2025 Fotbollskanalen har vid flera tillfällen det senaste året beskrivit hur det finns ett missnöje med Fredrik Reinfeldt ute bland distrikten och i fotbollsrörelsen. Nyligen avslöjade också Håkan Wifvesson, ordförande i SvFF:s valberedning, för Fotbollskanalen att han redan nu sonderar terrängen inför nästa årsmöte. Wifvesson vill tidigt ha en bild av hur stödet för Reinfeldt ser ut. – Därför har jag sagt till de representanter som sitter i valberedningen att de har på sig till i augusti att lyssna och kartlägga var klubbarna och distrikten står i den här frågan. Jag vill ha en så komplett bild som möjligt, sa Wifvesson i början av juli. Reinfeldts nuvarande mandat löper ut i samband med årsmötet nästa år. Han har hittills inte velat ge ett rakt besked om huruvida han vill fortsätta som SvFF-ordförande efter det.

Ibrahimovic tog farväl: "Från hjärtat, stort tack"

Ibrahimovic tog farväl: "Från hjärtat, stort tack"

På storbildsskärmen visades bilder från många mål och andra prestationer under 22 år i landslagets tjänst. Det fenomenala målet ur nästan ingen vinkel alls mot Ungern i Budapest, klackmålet mot Italien i EM 2004, frisparken mot Danmark som tog Sverige till EM 2016, de fyra målen mot England och av dem den makalösa cykelsparken. Mål, mål, mål. För det var ju det, när allt kommer omkring, hans enastående karriär i allt väsentligt handlade om. Han slog Sven Rydells målrekord i landslaget och han slutade som landslagets äldste spelare, mot Belgien i VM-kvalet 2023, 41 år, fem månader och 21 dagar gammal. "Tack för Zhowen" "Tack för Zhowen" stod det på banderollen som supportergruppen "Gula väggen" vecklade ut. Svenska fotbollförbundets ordförande Fredrik Reinfeldt överräckte en inramad landslagströja och generalsekreteraren Andrea Möllerberg blommor. Gamla landslagskompisar och ledare radade upp sig på ena sidan längs den blåa mattan. Några bekanta ansikten: Erik Hamrén, Lasse Lagerbäck, Daniel Majstorovic, Lasse Richt, Karl-Erik Nilsson, Håkan Sjöstrand, Marcus Allbäck och Kim Källström. På andra sidan ställde sig dagens landslag. Sedan kom han in, till tonerna av sin egen version av Du gamla, du fria – och ett enormt jubel från närmare 50 000 åskådare. Sverige, vad händer? Jag ser att ni har saknat mig. Jag har saknat er också. Jag har burit matchtröjan med stolthet och kärlek. Jag fick även äran att vara lagkapten, sade han. "Jag älskar er" 42-åringen passade också på att skicka en hälsning till den yngre generationen. Våga drömma stort. Har ni inte kraft att drömma stort, luta er mot min resa och ta styrka från den. Jag är ett levande bevis på att inget är omöjligt. Han avslutade sedan sitt tal med: Jag hoppas att ni har njutit av min resa. Sedan vill jag avsluta med: Sverige varsågod, jag älskar er. Varpå han klev av scenen och gick runt på innerplanen för att möta folkets uppskattning. När Ibrahimovic samlat sig efter avtackningen skickade han följande ord: "Det känns väldigt magiskt. Jag hade inte planerat något. Jag ville bara det skulle komma från hjärtat och allt skulle vara naturligt. Det bemötande jag fick var känslomässigt. Det betyder väldigt mycket för mig och det var stort. Jag vet inte hur många det är som får uppleva något sådant, men jag är en av dem och jag är väldigt tacksam, väldigt stolt. "Bara känt kärlek" Under min karriär har jag bara försökt ge tillbaka så mycket som möjligt, från svenska folket har jag bara känt kärlek från dag ett. De har gett mig support, de ger mig adrenalin, kraft att kunna ge tillbaka så mycket som möjligt. Efter i dag, jag vet inte om ord kan beskriva det. Det var väldigt känslomässigt. När det blir så här, det betyder man har gjort något stort och det betyder väldigt mycket för en. Det är en dag jag aldrig kommer glömma. Det stannar för evigt i mig och jag hoppas, det ger inspiration också till andra människor där ute. Att inget är omöjligt, som jag sa på plan. Var du än kommer från, bara du tror på det och du vill. Det kommer att hända, tro mig. Jag är ett levande bevis på det. Jag har fortfarande adrenalin och ännu en gång från mitt hjärta. Stort tack!”

Karl-Erik Nilsson på YouTube

Karl-Erik Nilsson ny ordförande för RF-SISU: "Spännande"

Karl-Erik Nilsson om att bli vald till ordförande: "Spännande!" ✓ Medskicket till idrottsrörelsen: "Stordåd dagligen" ✓ Det här ...

Riksidrottsförbundet på YouTube

Stor intervju med Karl-Erik Nilsson om Super League, EM & pandemiåret!

Intervju med Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson som pratar om Super League, EM, pandemiåret och VM i ...

svenskfotboll på YouTube

Karl-Erik Nilsson i poddar

388 - Karl-Erik Nilsson

Avsnitt 388 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Karl-Erik Nilsson. Efter elva år som ordförande kliver Nilsson av och talar om efterträdarens utmaningar, om varför han inte har synpunkter på vem som passar bäst, om det ovanliga i att två kandidater slåss om att ta över, om svårigheten för valberedningen framöver, om Göteborgs-motionen, en splittrad rörelse och om vad han är självkritisk kring ordförandeskapet och vad han är stolt över.Dessutom talar Karl-Erik Nilsson om hur nöjd han är med Håkan Sjöstrands jobb, om att avgångsvederlaget på sex månader till Sjöstrand är en bra lösning, om hoppet om att Norden ska få EM för damer 2025, om varför svensk fotboll till slut gick emot Fifa-basen Gianni Infantino, om varför det är dags för VAR i svensk fotboll, om att Sverige kommer hänga med sportsligt även framöver och om varför han vill bli RF-ordförande. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

157 - Karl-Erik Nilsson

Avsnitt 157 av Sveriges mest nyfikna fotbollspodd gästas av Karl-Erik Nilsson. Svenska Fotbollförbundets ordförande blev i april 2017 invald i Uefa:s exekutivkommitté och blev samtidigt förste vice president och i podden ger han sin bild av hur Uefa ska ändras, om hur det kommer att ta tid för Fifa att reformeras, att maktkamperna inom Fifa inte är bra, om synen på VM i Ryssland och Qatar samt varför det är bra att VM utökas till 48 länder. Karl-Erik Nilsson ger sin syn på anklagelserna om att hans Uefa-position hängde på kohandel med nya Uefa-basen Alexander Ceferin, om chanserna för en nordisk EM-ansökan 2028, om hur lyxlivet för ledarna inom Uefa skurits ner, om Ceferins utspel om ett lönetak i Europa och besvikelsen över att Michel Platini fick hålla ett avskedstal. Dessutom talar Nilsson om sina fem år som SvFF-bas, om att Uefa-uppdraget kommer att ge honom så mycket pengar att han halverar sitt arvode från förbundet, om vad Europa League-finalen på Friends Arena kostade, om varför man hemlighåller vissa bonusavtal och att han inte är det minsta orolig över förbundets ekonomi. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

42 - Karl-Erik Nilsson

Avsnitt 42 av Sveriges mest nyfikna fotbollspodd gästas av Karl-Erik Nilsson. Våren 2012 tog han över som ordförande för Svenska Fotbollförbundet efter Lars-Åke Lagrell, och i mars 2015 omväljs Nilsson återigen och ser sig själv på posten i åtta-tio år. Vad har då SvFF-basen uträttat hittills och vad ska man kunna ställa honom till svars för när han slutar? Nilsson berättar att han haft perioder när han inte sovit bra på grund av Friends Arena, att bara 2013 och 2014 förlorade SvFF 105 miljoner kronor på arenan som han ändå försvarar. Han svarar på varför folk måste ha tålamod med jobbet för jämställdhet och större mångfald och att EM 2016 är viktigt, inte bara för landslaget utan hela SvFF. Givetvis svarar han på frågor om Hamrén, Sundhage, Zlatan och bråken med media. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

280 - Karl-Erik Nilsson

Avsnitt 280 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Karl-Erik Nilsson. Svenska fotbollsförbundets ordförande och Uefa:s vicepresident talar om ett tufft halvår för fotbollen efter coronautbrottet, om det ekonomiska hotet mot förbundet och klubbarna, om frustrationen kring publikfrågan i Sverige, om varför det kärvade mellan RF och SvFF, om att pengarna var viktiga när Nations League fick plats i spelschemat, om att EM 2020 blir av men frågan är om det blir med åskådare på läktarna.Dessutom ger Nilsson sin syn på DO:s kritik av SvFF:s skilda ersättningar till herrar och damer, på ryktena om att Champions League ska bli en stängd liga, på Zlatans kritik av Janne Andersson, på bristen på mångfald i styrelser och landslagsstaber, på brottsmisstankarna mot Fifa-basen Gianni Infantino, på att han bara kan bli omvald en gång till och på vad som avgör om Sverige och övriga nordiska länder får arrangera VM 2027. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.