Sebastian Karlsson om tuffa året i Spanien: "Hindrad"

Ett misslyckat år i Spanien gjorde att Sebastian Karlsson stannade länge i Sävehof. Sommaren 2023 flyttade högersexan till slut utomlands.  Sedan dess har det gått fort. Nu gör han sig redo för karriärens första OS.  – Sedan jag flyttade ner har man märkt det i hela Frankrike, att Paris 2024 är en stor grej, säger Montpellierproffset.

Skön svensk seger: "Visar vårt rätta jag"

Det blågula herrlandslaget kom till OS i Paris som ett av de stora svenska medaljhoppen, men premiärförlusten mot Tyskland i lördags lämnade en hel del frågetecken. Många rätades ut i mötet med Spanien. Efter likaläge 11–11 i paus blev det till slut en komfortabel seger mot en av de tuffaste motståndarna i gruppen. Väldigt stor skillnad mot första matchen, över hela planen, säger Tobias Thulin, som fick chansen från start när förbundskapten Glenn Solberg stuvade om rejält i startsjuan. "Kontrollerar matchen" Sverige hade ledningen med fyra mål redan i slutet av första halvlek, men när offensiven gick i baklås kom Spanien ikapp lagom till paus. Men Sverige – och Thulin – hade en växel till i andra halvlek. En rivstart med 5–1 på fem minuter innebar ledning med 16–12 – och ett grepp som Sverige sedan aldrig släppte. Spanien har problem att komma till bra lägen mot oss. Vi kanske inte får så många kontringslägen som vi vill i första halvlek, men i starten av andra får vi matchen dit vi vill och kan springa på dem. Sedan tycker jag att vi kontrollerar matchen, säger målvakten. Kantspelarna Sebastian Karlsson och Lucas Pellas, till vardags klubbkompisar i Montpellier, var båda lyckosamma framåt med fem mål var. Slovenien i nästa match Fyra lag av sex går vidare från varje grupp i OS, men det kan bli enormt viktigt att bli etta eller tvåa för att sannolikt slippa tungviktarna Danmark och Frankrike redan i kvartsfinal. Vi har tre viktiga matcher kvar i gruppspelet och siktar såklart på att vinna alla, för att få en så bra placering som möjligt i gruppspelet, säger Thulin. Glenn Solberg: Det är klart att Danmark ser väldigt starkt ut och det är kanske inte det laget man vill möta i en kvartsfinal. Men jag upplever att allt kan hända. Norrmannen var "otroligt nöjd" med lagets insats mot Spanien. Vi kan se Sveriges identitet med extremt tajt och kompakt försvarsspel och många kontringar. Dessutom att vi utnyttjar hela laget, säger han. Blågult fick klara sig utan mittsexan Max Darj mot Spanien på grund av en muskelskada i låret och han ersattes av Felix Möller. Landslaget har förhoppningar om att Darj kan vara tillbaka i truppen senare i veckan. Sveriges gruppspel fortsätter mot Slovenien på onsdag. Senare väntar också Kroatien och Japan.

Sverige föll i OS-premiären

Det var bökigt, stängt, tekniska misstag, betydligt sämre anfalls- än försvarsspel från båda håll. Kanske också en släng av premiärnerver. Först efter 9.03 lyckades Daniel Pettersson pricka in matchens blott tredje mål, till svensk ledning. Men mest av allt handlade det om två Andreas som stoppade så gott som allt – målvakterna Palicka och Wolff. "Fantastisk målvaktsmatch" När Palicka blev något mer mänsklig under en period fortsatte tysken Wolff att briljera. Den 38-årige svenske veteranen – välbekant för parisarna – är en absolut nyckelspelare som måste ha en stark turnering för att svensk handboll ska få chansen att ta ett första, efterlängtad OS-guld. Med ytterligare några svettiga räddningar av Paris SG-stjärnan såg han till att tyskarna bara hade 12–11 i halvtid. Det är en fantastisk målvaktsmatch, säger Jim Gottfridsson. Vi borde ha utnyttjat Palickas första halvlek mer än vi gjorde. Samtidigt räddade Wolff. Anfallsspelet känns lite krampaktigt, vi kommer inte förbi dem i duellspelet, säger Claar. Om det var en målsnål öppning bjöd i stället andra halvlek från start på öppna spjäll åt båda håll, med tyskarna steget före. Palicka klev av, Tobias Thulin stoppade direkt tyskt 24–21. I stället kontrade Sebastian Karlsson in 23–22. Marko Grgic och Christoph Steinert svarade med att ge tyskarna 25–22, ett tremålsöverläge som förvaltades väl. Man ska var lite försiktig med att göra en total analys direkt efter match, men det är klart att vi är inte nöjda med vad vi presterar. Anfallsmässigt fastnar vi för mycket. Vi får inte det bolltempo vi önskar och vi missar för mycket i första, säger Glenn Solberg. Fyra av sex lag går vidare från gruppen, men en gruppseger är eftertraktad för att troligen slippa favoriterna Frankrike och Danmark redan i en av kvartsfinalerna i Lille. I en ny situation En svensk premiärförlust i en mästerskapsstart tillhör det sällsynta. Det är en ny situation för oss, men vi visste att Tyskland är ett bra lag. Det var två poäng vi gick miste om men det är en ny match om två dagar, säger Gottfridsson. Han känner sig inte pressad. Nej, vi känner oss bekväma i de målsättningar vi har satt. Det har aldrig varit speciellt glimrande från svensk handboll i början av mästerskapen.