Spionexpert: En bråkdel av GRU:s svenska verksamhet

Spionexpert: En bråkdel av GRU:s svenska verksamhet

Åtalet mot en ryskfödd företagare i 60-årsåldern och fallet med ”spionbröderna” visar en ny trend i hur Ryssland agerar i Sverige. Det säger underrättelseexperten Joakim von Braun till SvD. – Mycket av den ryska spionverksamheten vi sett tidigare har utgått från diplomater och ryska ambassaden. Så är inte fallet i dessa båda ärenden, säger han. Han är övertygad om att åtalet mot mannen som greps i Nacka och det uppmärksammade målet mot bröderna Peyman och Payam Kia endast visar en bråkdel av den ryska militära säkerhetstjänsten GRU:s aktivitet i Sverige. Framför allt handlar det om att stjäla information, i det här fallet handlar det om teknologi som Ryssland behöver för sin egen vapenproduktion. Enligt von Braun har Ryssland inte samma möjligheter som andra länder att utveckla vapen. Mannen som greps i Nacka i fjol står mot sitt nekande åtalad för olovlig underrättelseverksamhet, vilket SvD beskriver som en ”light-form” av spioneri.

Peyman Kia slipper skatta – får behålla ryska spionersättningen

Peyman Kia slipper skatta – får behålla ryska spionersättningen

Peyman Kia är dömd till livstids fängelse för grovt spioneri och obehörig befattning med hemlig uppgift. Under flera års tid, när han arbetade i de känsligaste delarna av Säkerhetspolisen och militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must), var han Rysslands spion. Från insidan sålde han topphemliga dokument till den ryska underrättelsetjänsten GRU. Hovrätten slog fast att Peyman Kia fått amerikanska dollar motsvarande cirka 1,2 miljoner svenska kronor. Spionen erkände under rättegången att han tagit emot 70 000 dollar, varav hans lillebror Payam Kia fick 10 000. Skatteverkets krav: Skatt på pengar från ryska staten Efter domen inledde Skatteverket en utredning och krävde att spionen skulle beskattas för den ryska lönen. Peyman Kia tog då tillbaka sitt erkännande och uppgav att varken han eller lillebrodern, som dömdes till drygt nio års fängelse, fått en enda krona. Peyman Kia överklagade skattesmällen till förvaltningsrätten – som på onsdagen meddelade sin dom. ”Utredningen ger enligt förvaltningsrättens uppfattning ett klart stöd för att Peyman Kia under 2017 mottagit 60 000 dollar av ryska staten för de hemliga uppgifter han lämnat. Likaså ger utredningen klart stöd för att han haft stora insättningar på sina konton och hanterat åtminstone 382 500 kr i kontanter som han inte deklarerat för.” Behöver inte skatta för brott mot rikets säkerhet Förvaltningsrätten uppger att pengar från brottslig verksamhet i regel inte ska beskattas utan i stället förverkas, vilket inte skedde i spionmålet då åklagaren inte tog med det i sitt överklagande. Man kan dock beskatta pengar som ingår i ett led i en legal verksamhet, till exempel pengar företag behållit genom skattefusk. Då GRU-inkomsten är en illegal verksamhet behöver Peyman Kia inte skatta på den ryska belöningen, beslutar förvaltningsrätten. Det finns undantag för när man kan beskattas för illegal verksamhet, men domstolen menar att brott mot Sveriges säkerhet inte är ett sådant undantag. – Den praxis som Högsta förvaltningsdomstolen etablerat ger inte ett tydligt svar på hur man från inkomstskatte­synpunkt ska se på det aktuella fallet. Domstolen anser dock att 1991 års rättsfall fortfarande är vägledande för bedömningen. Eftersom brottet inte har utgjort ett led i en legal verksamhet kan inte inkomsterna beskattas, säger Eva-Lotta Hedin, lagman vid Förvaltningsrätten i Stockholm, i en kommentar.

Detta har hänt i spionhärvan med bröderna Kia – hela tidslinjen

Detta har hänt i spionhärvan med bröderna Kia – hela tidslinjen

2017: Säkerhetspolisens utredning mot den i dag 43-årige Peyman Kia inleds. Under utredningens gång, som ska pågå under fyra års tid innan man till slut slår till, genomsöker Säpo bland annat hans bagage på Arlanda och letar igenom hans kontor på Livsmedelsverket i Uppsala om kvällarna. Vid flera tillfällen är de även inne i Kias bankfack.

2018: Livsmedelsverkets generaldirektör Annica Sohlström informeras av Säkerhetspolisen om att Peyman Kia, som då är direkt underställd henne som säkerhetsskyddschef på myndigheten, är misstänkt för spioneri. Han har då arbetat vid myndigheten i tre år.

Sohlström beläggs samtidigt med yppandeförbud och måste fram till gripandet bibehålla en normal arbetsrelation med Kia.

— Vi fortsatte ha en professionell relation hela tiden. Det fungerade, har hon sagt till DN. Peyman Kia greps misstänkt för grov obehörig befattning med hemlig uppgift

20 september 2021: Säpo griper Peyman Kia i Uppsala, misstänkt för grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Kort därefter framkommer att han tidigare arbetat vid Säkerhetspolisen, Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Must, och vid Försvarsmakten.

Livsmedelsverkets bild på Peyman Kia. Kia var anställd som säkerhetsskyddschef på myndigheten vid tiden för gripandet. 16 november 2021: Peyman Kias yngre bror, Payam Kia, i dag 36, grips misstänkt för grovt spioneri. I samband med det skärps misstankarna mot Peyman Kia till att även gälla grovt spioneri. Brotten misstänks ha begåtts mellan 2011 och 2021.

11 november 2022: Bröderna åtalas för grovt spioneri för Ryssland, och landets militära underrättelsetjänst GRU:s räkning. Peyman Kia åtalas även för grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Uppgifterna som misstänks ha lämnats över ska bröderna fått tag på genom Peyman Kias arbete vid Säpo och Försvarsmakten. Payam Kia uppges ha skött kontakten med GRU.

Båda bröderna nekar. Rättegången mot bröderna Kia inleddes i november 2022

25 november 2022: Rättegången inleds i Stockholms tingsrätt. Stora delar av bevisen omfattas av sekretess och merparten av förhandlingen sker bakom stängda dörrar. Domstolen och Säpo vidtar därtill säkerhetsåtgärder för att förhindra avlyssning eller att hemligstämplade uppgifter läcker ut, däribland särskild teknik och yppandeförbud för alla deltagare.

19 december 2022: Rättegången avslutas. Åklagaren yrkar på livstids fängelse för Peyman Kia och minst tolv års fängelse för Payam Kia.

Chefsrådman Måns Wigén håller pressträff efter tingsrättsdomen den 19 januari 2023. Arkivbild. 19 januari 2023: Stockholms tingsrätt meddelar dom. Peyman Kia döms för grovt spioneri och obehörig befattning med hemlig uppgift till livstids fängelse. Payam Kia döms för grovt spioneri till fängelse i nio år och tio månader.

Bröderna överklagar och vill frikännas, medan åklagarsidan vill se skärpt straff för Payam Kia.

14 februari 2023: Peyman Kia påkallar ett förhör med Säpos utredare inför hovrättsförhandlingen. I förhöret erkänner han att han vid ett tillfälle överlämnat skarp underrättelseinformation till rysk underrättelsetjänst. Han medger vidare att han överlämnat information en andra gång, men hävdar att den informationen var falsk.

Motivet uppger han ha varit rent ekonomiskt. I förhöret förklarar han att han väljer att "lägga korten på bordet" eftersom han då hoppas kunna få ett lägre straff och även klargöra att han inte är den storspion som han utmålats som.

"Ja, jag har begått misstag. Jag har röjt en uppgift, men det är inte alls på den nivån", säger han.

Han säger även att hans bror Payam Kia har överlämnat kuvert på ryska ambassaden i Stockholm samt hämtat betalning på ett bibliotek i Uppsala.

17 februari 2023: Peyman Kia får skriva ett brev till sin yngre bror i häktet. I brevet uppmanar han Payam Kia att "berätta sanningen". Det fyra sidor långa handskrivna brevet som den yngre brodern får ta del av är delvis maskat. Förhandlingen i Svea hovrätt 

20 mars 2023: Förhandlingen inleds i Svea hovrätt. Peyman Kia upprepar det han sagt i förhöret med Säpo, medan Payam Kia står fast vid att han är oskyldig.

23 mars 2023: Payam Kias advokat Björn Sandin håller sakframställning och meddelar att hans klient erkänner att han överlämnat kuvert på den ryska ambassaden samt hämtat betalning på ett bibliotek i Uppsala. Payam Kia förnekar dock spioneri.

— Han förnekar att han uppsåtligen, med råd eller dåd, främjat Peyman Kias spiongärning, säger Björn Sandin i rätten.

19 april 2023: Rättegången i Svea hovrätt avslutas. Åklagarsidan yrkar på att straffet för Payam Kia skärps till minst 14 års fängelse. Själv vill han helt frikännas. Peyman Kia yrkar på ett tidsbestämt straff som inte överstiger 10 års fängelse. Båda bröderna blir kvar i häkte i väntan på dom.

16 maj 2023: Payam Kia återkallar sitt överklagande till Svea hovrätt. Därmed står tingsrättsdomen mot honom fast. Detta är endast möjligt eftersom åklagarsidan inte självständigt överklagat domen mot Payam Kia. Återkallelsen görs eftersom Payam Kia inte vill riskera att få ett längre fängelsestraff. Hovrättens dom, som skulle ha fallit dagen efter, skjuts fram till 25 maj.

Peyman Kias advokat Anton Strand intervjuas efter att tingsrättens huvudförhandling avslutats i december 2022. Arkivbild. 25 maj 2023: Hovrätten fastställer livstidsdomen mot Peyman Kia. Brottstiden för det grova spioneribrottet ändras till 15 oktober 2011 till och med februari 2017. Enligt tingsrättens dom pågick spioneriet fram till 2021.

Domen överklagas av Peyman Kia till Högsta domstolen.

19 september 2023: Högsta domstolen meddelar att Peyman Kia inte beviljas prövningstillstånd. Hovrättens dom står därmed fast.

Spionbröderna kan tvingas betala skatt på sina ryska inkomster

Spionbröderna kan tvingas betala skatt på sina ryska inkomster

Livstidsdömde Peyman Kia, 42, fick behålla ”lönen” från sitt spioneri för Ryssland. Men nu reagerar Skatteverket och han och brodern Payam Kia, 35, riskerar nu beskattning för sina dolda inkomster. Enligt det egna erkännandet tog den tidigare Säpo–mannen emot 1 200 000 kronor. – Vi har stränga skatteregler i Sverige, i stort sett allting är skattepliktigt, säger Pia Blank Thörnroos, jurist och rättslig expert på Skatteverket.

Spionbrödernas mamma: "Alla kan göra misstag"

Spionbrödernas mamma: "Alla kan göra misstag"

Spionbröderna Peyman och Payam Kia är båda dömda för grovt spioneri då de försett Ryssland med topphemlig svensk information. Till Expressen hävdar dock brödernas mamma att hennes söner var brickor i ett politiskt spel och att de har straffats för hårt. Bröderna är dömda i både tingsrätten och hovrätten. Den äldre brodern, Peyam, har dessutom erkänt att han överlämnade hemlig information till Ryssland. – Jag säger inte att de inte gjort ett misstag. Alla människor kan göra ett misstag, säger hon. Hon är förlagd med yppandeförbud men menar att mycket i medias rapportering kring fallet är felaktigt.

"Unikt mål – och allvarligt för Sveriges säkerhet"

"Unikt mål – och allvarligt för Sveriges säkerhet"

Spionfallet med de två bröderna Peyman och Payam Kia är ett av de största i svensk historia. Det unika fallet rör röjande av information som är mycket allvarlig för Sveriges säkerhet, säger hovrättens ordförande Ragnar Palmkvist till SVT Nyheter. – Det har handlat om att röja de uppgifterna för det största hotet som finns mot Sverige för närvarande, säger Palmkvist som menar att det enda rimliga straffet var livstids fängelse. I dag fastställde hovrätten livstidsdomen mot den äldre brodern Peyman Kia, efter att han under tio års tid sålt hemligstämplade dokument till den ryska militära underrättelsetjänsten.

Livstidsdomen mot spionen Peyman Kia fastställs

Livstidsdomen mot spionen Peyman Kia fastställs

Hovrätten fastställer livstidsdomen mot spiondömde Peyman Kia, 42. Genom sina anställningar på Säpo och inom försvaret skaffade sig Kia hemligstämplade dokument som han under tio års tid sålde till den ryska underrättelsetjänsten. Enligt hovrätten är det bevisat att han röjt merparten av de uppgifter som åtalet omfattar, något som inneburit en allvarlig skada för den svenska säkerheten. Peyman Kia döms till livstids fängelse för grovt spioneri och obehörig befattning med hemlig uppgift. Även hans yngre broder Payam Kia, 35, dömdes i tingsrätten och fick nio år och tio månaders fängelse för grovt spioneri. Han överklagade också tingsrättens dom men drog tillbaka överklagandet efter hovrättsförhandlingen eftersom han var rädd att dömas till ett hårdare straff.

Spionen Peyman Kia, 42, får livstids fängelse i hovrätten

Spionen Peyman Kia, 42, får livstids fängelse i hovrätten

Peyman Kia, 42, dömdes i tingsrätten till livstids fängelse för grova spionbrott. Nu fastställer hovrätten den historiska domen. Tillsammans med sin lillebror Payam Kia, 35, spionerade han på Sverige åt rysk underrättelsetjänst. – Jag vågar påstå att utan tvivel så var jag den i Sverige som hade bäst på koll på allt. Så beskriver Peyman Kia sig själv efter att i åratal ha jobbat i den svenska underrättelsetjänstens hjärta. Samtidigt, inifrån Säkerhetspolisen och Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must), spionerade han för Rysslands räkning. 42-åringen från Uppsala, som bland annat arbetade med kontraspionage, dömdes i tingsrätten till livstids fängelse för grovt spioneri och obehörig befattning med hemlig uppgift. Enligt tingsrätten sålde Peyman Kia ut minst 90 topphemliga dokument till rysk underrättelsetjänst. Han nekade hela tiden till brott och valde att överklaga domen. Men inför hovrättsförhandlingarna i mars kunde TV4 Nyheterna avslöja vändningen. Peyman Kia hade bett om samtal med Säpo – och valde att ”lägga alla korten på bordet”. 42-åringen erkände kontakterna med Ryssland men uppgav att han endast vid det första tillfället lämnade över skarp underrättelseinformation. Allt annat var påhittat, enligt honom själv. – Baserat på de beställningar som kom så drog jag till med en rövare helt enkelt och hittade på helt, men som jag tyckte man kunde bedöma som sannolikt, och jag fick ersättning för det också, sa den tidigare Säpo- och Mustanställde 42-åringen och uppgav också att motivet var ekonomiskt. – Det var helt enkelt att svindla till mig pengar.

Åklagaren och Säpos spionutredning gjorde gällande att de hemligstämplade uppgifterna sålts till den ryska militära underrättelsetjänsten GRU. Men enligt Peyman Kia var det först till utrikesunderrättelsetjänsten SVR som informationen delades till, innan det övergick till GRU i samband med Rysslands annektering av Krim-halvön 2014. Döda brevlådan: Bibliotek i Uppsala Peyman Kias advokat Anton Strand framförde i hovrätten att 42-åringens straff borde tidsbestämmas och inte överstiga tio år, bland annat då han nu samarbetat med Säpos utredare. Den yngre brodern Payam Kia, 35, fick nio år och tio månaders fängelse av Stockholms tingsrätt för grovt spioneri. Enligt utredningen var det han som skötte kontakterna med rysk underrättelsetjänst. 35-åringen har dock konsekvent nekat till brott och valde också att överklaga. I hovrätten medgav han, för första gången, att han lämnat kuvert till taxibud som gått till ryska ambassaden och vid två tillfällen hämtat paket med kontanter i på Karin Boye-biblioteket i Uppsala. Han menar däremot att han inte förrän i efterhand fått veta att delar av informationen som lämnats till Ryssland var äkta. Precis innan hovrättsdomen i förra veckan skulle meddelas valde Payam Kia att dra tillbaka sitt överklagande, varför domen i stället meddelades i dag. Enligt hans advokat, Björn Sandin, nekar lillebrodern fortsatt till brott men inte vill riskera att straffet ökar då åklagarna yrkat på 14 års fängelse. Tingsrättens påföljd står därför fast. Ärendet, där rättegången mestadels hållits bakom stängda dörrar och under stort säkerhetspådrag, har kallats för en av Sveriges värsta och största spionhärvor. Skadorna som spionaget orsakat beskrivs som ”synnerligen allvarliga”. • Texten uppdateras

Livstidsdömde Peyman Kia vill ha sänkt straff i dag

Livstidsdömde Peyman Kia vill ha sänkt straff i dag

Åklagarna vill att Svea hovrätt fastställer livstidsdomen mot spiondömde Peyman Kia, 42. Själv hoppas han att på ett tidsbestämt straff när hovrätten i dag meddelar sin dom. Enligt hans försvarare Anton Strand borde straffet inte bli längre än tio år, med tanke på att Kia erkänt delar av brottet. – Ställt till hur lagstiftningen ser ut så finns det andra mer allvarliga spionerigärningar som livstidsstraffet är tänkt för, sa Strand till TT efter hovrättsförhandlingen. Peyman Kia dömdes för grovt spioneri och obehörig befattning med hemlig uppgift efter att under tio års tid ha sålt hemligstämplade dokument till den ryska underrättelsetjänsten. Hans yngre broder Payam Kia, 35, dömdes till fängelse i nio år och tio månader för grovt spioneri. Han överklagade också tingsrättens dom men drog tillbaka överklagandet, rädd för att få ett hårdare straff.

Payam Kia på YouTube

Livstids fängelse för spionen Peyman Kia | Brodern Payam Kia döms också

Två bröder med iransk bakgrund dömdes under torsdagen för att ha spionerat på Sverige för Rysslands räkning. Bröderna ...

Riks på YouTube

Spionbröderna – det här handlar fallet om • Peyman Kia och Payam Kia spionerade åt Ryssland

Fallet i korthet: Peyman Kia, 42, åtalades tillsammans med sin yngre bror Payam Kia, 35, för grovt spioneri. Enligt åtalet har ...

Expressen på YouTube

Bevis mot spionbröderna: Dagboken • Datorn • Polisens hemliga analys

Fallet i korthet: Peyman Kia, 42, åtalades tillsammans med sin yngre bror Payam Kia, 35, för grovt spioneri. Enligt åtalet har ...

Expressen på YouTube

Bröderna Peyman läckte från Säpo - spionerade åt Ryssland

Fallet i korthet: Peyman Kia, 42, åtalades tillsammans med sin yngre bror Payam Kia, 35, för grovt spioneri. Enligt åtalet har ...

Expressen på YouTube

Russian Spies Arrested in Sweden—TWO Pairs! Peyman & Payam Kia, Sergei Skvortsov, & Elena Koulkova

Why is Russia working so hard in recent years to collect intel on Sweden? Last year, Swedish agents arrested Peyman and ...

KnowJesusKnowPeace på YouTube