Historien om Marabou
Marabou grundades av den norska kolonialhandlaren Johan Throne Holst som köpte fabriken Freia i Christiania i slutet av 1800-talet.
1916 etablerades dotterbolaget Marabou, som döptes efter maraboustorken som prydde chokladförpackningarna fram till slutet av 1960-talet då den nya logotypen tog vid. Fabriken låg då i Sundbyberg utanför Stockholm.
1957 såg Marabou mjölkchoklad dagens ljus i vad som i dag är en klassiker för många chokladsugna.
Genom åren har fler produkter lanserats där bland annat olika smaksättningar såsom Daim, Oreo och Popcorn finns i chokladkakan. 1939 lanserades också Aladdin-asken som vuxit ut till en riktig klassiker i de flesta hushållen under julen.
1990 slogs Marabou samman med moderbolaget Freia och antog namnet Marabou-Freia. Tre år senare, 1993, köptes bolaget av Kraft General Foods, som i dag är Mondelez International. Företaget har kommit att hamna i strålkastarljuset den senaste tiden i och med det ryska invasionskriget i Ukraina, då man har flera fabriker i just Ryssland, något Nyheter24 tidigare skrivit om.
Frågan alla ställer sig - vad är skillnaden mellan Center och Plopp?
Historien om Fazer
Det familjeägda företaget Fazer grundades 1891 av finländaren Karl Fazer då han slog upp dörrarna till ett fransk-ryskt konditori på Glogatan 3 i Helsingfors.
I juni 1891 publicerades den första tidningsannonsen som marknadsförde konditoriet.
"Karl Fazer: Franskt-Ryskt konditori emottager beställningar å konfekter, Galéer och Kakor – öfver 20 olika sorter – Thébröd och Pyramider samt Bal- och Bröllopsbuffetter. Obs. Affären öppnas i September", stod det då.
1894 började tillverkningen av chokladkakor och tack vare att han vann priser vid internationella utställningar lyckades Karl Fazer exportera produkterna utomlands.
Chokladen Fazer Blå kom att lanseras 1922 och med tiden har flera produkter och smaksammansättningar sett dagens ljus som till exempel Geisha, Marianne och Salmiakki.
Än i dag är Karl Fazer AB ett familjeägt aktiebolag och har så varit i flera generationer.
Frågan alla ställer sig – vad är skillnaden mellan Kalles kaviar och Ica:s kaviar?
Ingredienser – Marabou mjölkchoklad
Socker
Kakaosmör
Kakaomassa
Vasslepulver
Skummjölkspulver
Smörfett
Vassleprodukt (mjölk)
Emulgeringsmedel
Arom
Minst 30 procent kakao
Kan innehålla nötter och vete
Frågan alla ställer sig – vad är egentligen skillnaden mellan Coca-Cola och Pepsi?
Ingredienser – Fazer mjölkchoklad
Mjölk
Socker
Kakaosmör
Kakaomassa
Emulgeringsmedel
Salt
Arom
Minst 30 procent kakao
Kan innehålla nötter, mandlar och spannmål
Frågan alla ställer sig – vad är egentligen skillnaden mellan Zingo och Fanta?
Vad är skillnaden mellan Marabou och Fazer mjölkchoklad?
De stora skillnaderna sett till ingredienserna på förpackningarna är att Marabou innehåller tre saker som inte återfinns i Fazers mjölkchoklad, och de är vasslepulver, skummjölkspulver och smörfett. Fazer å andra sidan innehåller salt vilket inte återfinns i Marabous mjölkchoklad.
Utöver skillnaderna sett till innehåll är det andra saker som också skiljer de två varumärkena åt. Dels grundades de av norrmannen Johan Throne Holst respektive finländaren Karl Fazer. Med andra ord är produkterna från våra grannländer, och inte Sverige. Att tilläga är att Marabou i dag ingår i en internationell koncern och Fazer fortsatt är ett familjeägt aktiebolag.
Källa: Mathem.se, Marabou.se & Fazer.se
Frågan alla ställer sig – vad är egentligen skillnaden mellan 7up och Sprite?