Stopp i tågtrafiken – hundratals resenärer fast

Stopp i tågtrafiken – hundratals resenärer fast

Det var stopp i tågtrafiken mellan Uppsala och Gävle på söndagskvällen. Hundratals resenärer sitter fast ombord på sju olika tåg, enligt SJ. Trafiken kom i gång igen vid 20-tiden men det är stora följdförseningar.

Så farligt är det att sova dåligt

Så farligt är det att sova dåligt

Folkhälsomyndighetens stora folkhälsoenkät, som publicerades på onsdagen, har kartlagt svenskars hälsa – den visar att alarmerande många, nästan hälften, upplever besvär med sömnen. Folkhälsomyndighetens siffror oroar sömnforskaren Christian Benedict, vid Uppsala universitet. – Jag tycker det är oroväckande på sådant sätt att allt för många i samhället har sömnbesvär, säger han till TV4 Nyheterna. Sömnbesvären kan på kort sikt försvåra vardagen beroende på hur de utformar sig, förklarar Benedict.

– Om du är sömnig så kanske du är lite mindre fokuserad och har svårt med uppmärksamheten. Eller du kanske är mer impulsiv och har kortare stubin. Då är du förmodligen inte heller i god fysiskt form.

– Det leder till att man även blir mer stillasittande. Allvarliga konsekvenser på lång sikt På längre sikt kan sömnbesvär leda till mer allvarliga konsekvenser för hälsan, till exempel vissa typer av folksjukdomar, konstaterar Benedict. – Man har sett tydliga kopplingar med fetma och kraftig övervikt, typ 2 diabetes, som också kallas åldersdiabetes. Man har också sett att det kan bidra till hjärtsjukdomar. Vi kan till exempel få sådant som en hjärtinfarkt. – Vissa har även sett vissa kopplingar till cancer, men jag skulle vara väldigt försiktig eftersom vår totala hälsa påverkas även av många andra faktorer. Här spelar rökning och alkoholkonsumtion en större roll jämfört med sömnbesvär. Mindre social Men sömnbesvär leder även till ett försämrat socialt liv som i sin tur påverkar vårt psykiska välbefinnande, menar Benedict. – Man har mindre lust att göra någonting, mindre ork att umgås med andra. Man är mindre social helt enkelt. Hur social man är påverkar även dina framgångar i till exempel arbete och får konsekvenser för ekonomin. Allt sådant påverkar oss negativt. Om man till exempel agerar mer impulsivt så är det inte bra för äktenskapet heller. – Jag brukar säga sov dig till ett bättre liv. Stigande trend Enligt Folkhälsomyndigheten är det allt fler som upplever sömnbesvär. För tio år sedan var det 32 procent som upplevde sömnbesvär, enligt Benedict. Den siffran är idag på 45 procent. Förutom den digitala medieanvändningen finns många andra faktorer som bidrar till den uppåtgående trenden, enligt Benedict. Han lyfter bland andra klimatkrisen och kriget i Ukraina som bidragande faktorer. – Vi har ju gått igenom flera kriser. Det har gjort att många känner sig stressade och oroade, men även ekonomiskt pressade. Den Nationella folkhälsoenkäten genomförs vartannat år och skickades i år ut till 110 000 slumpvis utvalda personer i Sverige som är 16 år eller äldre.

"Om jag tar mig härifrån levande ska jag sjunga i resten av mitt liv"

"Om jag tar mig härifrån levande ska jag sjunga i resten av mitt liv"

Den tidigare ”Idol”-vinnaren Erik Grönwall gästade den femte lördagsfinalen. Efter att ha framfört ”Run to the hills” berättar han om vad som hänt sedan vinsten. Grönwall vann ”Idol” 2009 och blev året därpå sångare i bandet H.E.A.T i tio års tid. – Sedan bestämde jag mig för att jag ville ta en paus från mitt artisteri och göra något helt annat i livet, säger han och berättar att han flyttade till Sydafrika och jobbade med ett startup-företag inom musikbranschen. Fick leukemi För tre år sedan blev Grönwall sjuk i leukemi, något han berättat öppet om i sina sociala medier. – Framför allt de tre senaste åren har varit enormt intensiva, säger han och fortsätter: – När jag låg på sjukhuset i Uppsala kommer jag ihåg att det blev så starkt för mig att ”vad fan håller jag på med? Jag vill ju sjunga”. Den insikten fick honom att återvända till musiken och artisteriet igen. – Det blev så starkt där att jag ville tillbaka till scenen och tillbaka till musiken, och så lovade jag mig själv att om jag tar mig själv härifrån levande ska jag sjunga resten av mitt liv, säger han. Lämnade bandet för hälsan Han berättar att han gjorde en benmärgstransplantation, och tänkte att han sedan skulle satsa på sången igen. – Då kom det osannolika erbjudandet från det amerikanska rockbandet Skid Row, om att bli sångare där, säger han. Grönwall var sångare i bandet fram tills i mars 2024. Då meddelade han i sociala meder att han valt att lämna gruppen för att prioritera sin hälsa. ”Jag älskar Skid Row, jag har bara respekt för grabbarna i bandet men jag älskar och respekterar min hälsa mer”, skrev han i inlägget.

Trumps son Barron, 18, hyllas efter framgången bland unga väljare

Trumps son Barron, 18, hyllas efter framgången bland unga väljare

Enligt experter är orsakerna bakom Donald Trumps seger i presidentvalet många. Har han framför allt lyckats spela på de missnöjeskänslor som finns kring ekonomin och invandringen i USA. – Valresultatet är en röst emot både sittande president och administration, men också mot utvecklingen som landet går i, säger USA-experten Erik Åsard, professor emeritus vid Uppsala universitet. Även den förändrade synen på brev- och förtidsröster anses ha varit en framgång för Trumpkampanjen i årets val. Istället för att misstänkliggöra förtidsröstande – vilket Trump gjorde 2020 – har man uppmanat sina väljare att rösta i förtid. ”Mobiliserade framför allt unga män” Trump har också lyckats mobilisera unga väljare, enligt nyhetsbyrån AP:s väljarundersökning VoteCast som förklarar hur olika väljargrupper resonerar. Enligt undersökningen röstar 46 procent av unga väljare mellan 18 och 29 år på Donald Trump, jämfört med 36 procent i valet 2020. För Demokraterna har samma siffra minskat med nio procentenheter från 61 procent 2020 till 52 procent 2024. – Han försökte inte bygga en koalition som gick utanför hans väljarbas. I stället försökte han göra sin väljarbas större, och det verkar ha varit framgångsrikt på det sättet att det gav energi och mobiliserade framför allt unga män, säger Todd Landman, USA-kännare och professor vid brittiska University of Nottingham. ”Hjälpt oss välta internet” En person som anses ha varit särskilt viktig för Donald Trumps framgång bland unga är hans egen son – 18-årige Barron Trump. – Barron har rekommenderat flera podcasts som vi har medverkat i. Hatten av för den unge mannen. Varje rekommendation han har gett oss har hjälpt oss välta internet, säger Trumps rådgivare Jason Miller till Politico, rapporterar New York Post. Donald Trump själv har sagt att hans son tycker om att vara involverad i politiken. – Han gillar politik. Det är ganska roligt, sa Donald Trump i maj. – Han säger till mig ibland ”pappa, det här är vad du måste göra”.

Lykke, 13, tappade allt hår – av okända sjukdomen “Jättejobbigt“

Lykke, 13, tappade allt hår – av okända sjukdomen “Jättejobbigt“

Forskarna vet inte vad som orsakar sjukdomen alopecia. Men det man vet är att en inflammation kring hårsäckarna gör att håret slutar växa, och faller av. I Sverige lever ungefär 245 000 personer med alopecia och det är ungefär lika många som Uppsalas befolkning. En av de drabbade är Lykke Berggren som idag är 13 år, hennes hårbortfall började redan när hon var sex år gammal. Det var panik. Plötsligt en dag när jag kammade håret på Lykke var det borta. En fläck ungefär som en gammal femkrona i storlek, säger Lykkes mamma Erika Berggren. Men håret växte tillbaka Mamma Erika gjorde som många gör i krissituationer, hon började googla. Och efter ett par sökningar hamnade hon på en sajt om alopecia. Jag blev rädd för vad det skulle innebära för Lykke. Men det höll sig i schack ganska länge. Håret kom tillbaka och försvann och det var ingen som visste om det, säger Erika. Då började det på allvar Efter fem år när familjen precis sålt barndomshemmet som betydde mycket för Lykke började hårbortfallet på allvar. Vi sålde huset där Lykke är född och i och med det märkte vi att då kom det stora tappet av hår. Det var jättetufft man ville bara bromsa och skydda henne. Och klandrade sig själv, säger mamma Erika Berggren. Det var väldigt stora bitar och rakt uppe på huvudet så man kunde verkligen se det. Det var jättejobbigt i början. Jag ville inte prata, inte ens med mamma och pappa, säger Lykke Berggren. Känner sig stark utan peruk Som tur var hade hon flera goda vänner att prata med och efter ett tag kunde hon börja acceptera sjukdomen. Idag har hon dessutom valt att inte bära peruk. Jag kände mig annorlunda i början men nu känner jag mig stark utan den. Och jag hoppas få ge mer kunskap om min sjukdom så fler ska känna till den, säger Lykke Berggren.

Uppsala på YouTube

Uppsala, Sweden in 4K

Uppsala is the fourth largest city in Sweden with a population of roughly 220000. It's a 30 minute train ride just north of Stockholm.

eCKsplorer på YouTube

Rödgröna styret i Uppsala vägrade visa stöd för våldtagna Elsa, 84

Under lördagen anordnades en demonstration till stöd för 84-åriga Elsa som våldtogs av hemtjänsten. Ingen av det rödgröna ...

Riks på YouTube

TESTAR de 3 SÄMSTA restaurangerna i Uppsala! (Pizza, Pasta, Sushi)

I den här videon testar jag de 3 sämsta restaurangerna i Uppsala inom kategorierna pizza, pasta och sushi, baserat på omdömen ...

Filip Ivanović Håkansson på YouTube

VAD ÄR BÄST MED UPPSALA?

Följ med bland Uppsalabor och få reda på vad det bästa med Uppsala är!

HelloLilly på YouTube

Välkommen till Uppsala universitet

Det kan kännas pirrigt att börja plugga. Var ska du bo, kommer du få kompisar och har du valt rätt kurs? Kanske flyttar du till en ny ...

Uppsala universitet på YouTube

Hur man merförsäljer som ett proffs

Brad delar sin uppförsäljningsteknik med Aaron Co-write w/ Andrea Kelley Inspirerad av en berättelse som skickats in på Instagram Mer ...

Drew Talbert på YouTube

Tim vs The Upsell

Han vek sig snabbare än en strandstol i Panama City Co-write med Andrea Kelley Weekly Content och Monthly LIVE show på Patreon!

Drew Talbert på YouTube

Uppsala i poddar

70 - Pulled pork

Jul och nyår ligger bakom oss och vi fick äntligen samlas i Visby. Albin har bevittnat en usel match i Uppsala och August har letat röda trådar. Cuptider! Vi tar en promenad längs minnenas allé. Följer ni med? Bra. I detta avsnitt: Albin Skur, August Spångberg och Kim Ganevik Följs oss: @pmd_podcast Stötta oss: patreon.com/protestmotdomslut

SBL-PODDEN avsnitt 62

Julledigt för somliga men inte för åtta av lagen i SBL när fyra matcher spelade i den sista omgången. Extra fokus på match två i dubbelmötet mellan Uppsala och Jämtland. Intervjuer med Adnan Chuk, coach i Jämtland och Panagiotis Nikolaidis. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Lucia, jul och bowling!

I veckans avsnitt är killarna åter ensamma i studion utan gäst, något matta i pälsen efter två dagars firande av Luccehelgen på Stockholms nation. De går igenom de närmsta veckornas passerade och kommande evenemang - bland annat Reversens kick-off med bowling, Uppsalaekonomernas julfest och Uppsalaekonomernas skidresa. Jamal kör en tvist på sin frågesport, där svaren är öppna för diskussion. Vad kom verkligen först - hönan eller ägget? Dessutom blir det julmysig känsla när det pratas julfilmer!

Vice Riksbankschef på besök! Ränteläget, ABBA & mycket mer…

Kära Uppsalaekonomer! Ja, ni läste rätt! Denna veckar gästar Sveriges vice riksbankschef Aino Bunge podden! Olägligt nog börjar killarna med att skämma ut sig något när poddens häftigaste (?) gäst är på besök… Aino, som är examinerad student både från Uppsala universitet och Harvard Law School, fick trion på full beundran. Självfallet frågade killarna ut henne om inflationsprognoserna och ekonomin i stort innan Jamals frågestund lättade upp stämningen. Även denna vecka avslutas avsnittet med sång av högsta rang. In och lyssna för att få höra Sveriges vice riksbankschef sjunga en klassiker utan dess like! God lyssning! Redaktörerna Rut & Wilma ---------------------- Dear Uppsalaekonomer! This week the Deputy Governor of the Swedish Riksbank, Aino Bunge, is a guest on the podcast! Untimely, the guys start off by slightly embarrassing themselves when the podcast's coolest (?) guest is visiting... Aino, who is a graduate student both from Uppsala University and Harvard Law School, had the trio in full admiration. The guys asked questions regarding inflation forecasts and the economy in general before Jamal's Q&A session lightened the mood. This week's episode ends traditionally with some top-notch singing as well. Tune in to hear the Deputy Governor of the Swedish Riksbank sing an unparalleled classic! Happy listening! The editors Rut & Wilma This podcast is in Swedish

Uppsalastudenten Alexander & Steven Stayner

I detta avsnitt pratar vi kidnappningar! Ida är först ut denna gång med ett fall på hemmaplan, dvs. Uppsala. Lucas berättar om ett fall där den kidnappade i slutändan blev hjälte. Har ni tips på ämnen eller olika fall ni vill att vi tar upp får ni mer än gärna kontakta oss på paranormaltapessweden@gmail.com eller på Instagram via lucasternestal och utt3rclou. Glöm inte att prenumerera på podden så ni får notiser om när nya avsnitt läggs ut! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.