Svenska småbarn äter för mycket kött

Svenska småbarn äter för mycket kött

Undersökningen, som bygger på studier av 1,5-åringar och 4-åringar från totalt 1 800 familjer spridda över Sverige, visar att de flesta barn äter frukt och grönt varje dag. – Det är väldigt positivt att utvecklingen går åt rätt håll, säger Lotta Moraeus, dietist på Livsmedelsverket. Samtidigt visar studien att hälften av 4-åringarna äter för mycket socker – även om det är i mindre skala än när undersökningen senast gjordes 2003. Det framgår också att de yngre barnen äter mer hälsosamt än de något äldre. – Det skulle vara fantastiskt om 4-åringarna fortsatte äta lika bra som de gjorde när de var yngre. Nu lägger de bland annat till mer godis, snacks och söta drycker men ökar inte på frukt och grönt trots att de äter mer mat, säger Lotta Moraeus. Äter för mycket kött och chark Trots att matvanorna överlag beskrivs gå åt rätt håll finns det utrymme för förbättring. Framför allt pekar Livsmedelsverket ut kött och chark som en bov i sammanhanget, då de flesta barn äter för mycket mättat fett och för mycket salt. – Många barn tycker om korv och det är snabb och lättillgänglig mat. Men att ibland byta ut korven mot något annat, som fiskpinnar, kyckling eller falafel är ett jättebra steg, säger Lotta Moraeus. Livsmedelsverket efterlyser insatser från många olika aktörer för att förbättra barnens matvanor. Barn till föräldrar med kortare utbildning äter mer ohälsosamt än barn till föräldrar med längre utbildning. – Det behöver bli enklare att äta bra, särskilt för familjer som har det sämst. Här behövs insatser från många olika aktörer i samhället, säger Lotta Moraeus.