Tokyobörsen i fritt fall – värsta raset sedan "Svarta måndagen"

Tokyobörsen i fritt fall – värsta raset sedan "Svarta måndagen"

Börserna i Asien faller brett på måndagsmorgonen. Tokyos Nikkei-index har fallit med över 10 procent på måndagsmorgonen. Det är det största raset sedan den så kallade "Svarta måndagen" 1987 när Nikkei föll 14,9 procent.

Allt fler akademiker arbetslösa: "Naturligtvis allvarligt"

Allt fler akademiker arbetslösa: "Naturligtvis allvarligt"

Den färska rapporten från akademikernas centralorganisation Saco visar att antalet högutbildade som går utan jobb i över tolv månader har ökat med elva procent sedan förra året. Men antalet långtidsarbetslösa är fortsatt lägre än för grupperna utan en längre universitetsutbildning. – Det är naturligtvis allvarligt för de personer som går och är arbetslösa under lång tid. Det är också allvarligt för samhället. Det kostar pengar och man får inte några skatteintäkter, säger Saco:s ordförande Göran Arrius. Svårare för födda utanför Europa Förra året var 37 procent av alla arbetslösa akademiker i Sverige utan jobb i över tolv månader, enligt rapporten. Av dem var personer födda i Asien och Afrika med en längre universitetsutbildning oftare långtidsarbetslösa än akademiker födda i Sverige. Även äldre akademiker är överrepresenterade i statistiken. – Det är ett ansvar för politiken och samhället. Vi saknar en hel del åtgärder som skulle kunna hjälpa det här. Den äldre gruppen bör få en rimlig kompetensutveckling så att man inte står där när man är 60 år och är förbrukad på arbetsmarknaden, säger Göran Arrius.

Kvinnorna lockas med äventyr – men misshandlas "som åsnor" i krigsfabrik

Kvinnorna lockas med äventyr – men misshandlas "som åsnor" i krigsfabrik

Ryssland har börjat rekrytera afrikanska kvinnor till ett ”jobb- och utbildningsprogram” i delrepubliken Tatarstan, kallat Alabuga-programmet, enligt AP. Även flera influencers hjälper till i marknadsföringen av programmet. En av dem är den sydafrikanska artisten Bassie, med hela 800 000 följare. På sin Tiktok lockar hon med gratis ryskalektioner och sjukförsäkring. – Där de saknar arbetskraft, där kommer du in, hörs hon säga i en video. I reklamerna lovas kvinnorna gratis flygbiljetter, pengar och ett ”äventyr i Europa”. Allt man behöver göra är att klara ett datorspel och lära sig 100 ryska ord. Men löftena om skolgång och ett välbetalt jobb bryts fort. I stället hamnar många av kvinnorna i ryska drönarfabriker i Alabuga-området där de tillverkar vapen som senare används i kriget i Ukraina. Kemikalier orsakar hål i kinderna Kvinnorna är i åldern 18 till 22 och kommer från länder som Uganda, Rwanda, Kenya, Sydsudan, Sierra Leone och Nigera. Man har även rekryterat folk från Sri Lanka och hoppas kunna få fler från Asien och Latinamerika. Ryska tjänstemän har anordnat rekryteringsevenemang i Uganda och även försökt rekrytera från barnhem, enligt meddelanden på Alabugas Telegram-kanal. Man har även besökt fler än 26 ambassader i Moskva för att försöka sprida programmet. I fabrikerna hanterar kvinnorna starka kemikalier utan tillräcklig skyddsutrustning. En av arbetarna beskriver för AP hur hon fick ”små hål” i kinderna som kliade. ”Jag förbannar dagen jag började” Under första halvåret av 2024 rekryterades 182 kvinnor, de flesta från central- och östafrikanska länder, enligt en Facebook-sida som marknadsför Alabuga-programmet. Till en början lovades kvinnorna en lön på 700 dollar i månaden, men många säger att de inte fått ut hela sin lön eller att pengarna använts för att betala deras flygbiljetter, boende, vård och ryskalektioner. Några av kvinnorna berättar för AP att de inte förstått att de skulle jobba med drönare, förrän de väl kommit på plats i fabriken. I inlägg på sociala medier vittnar kvinnor om att de övervakas dygnet runt och flera vågar inte prata med reportrar. – Företaget handlar om att göra drönare. Inget annat. Jag ångrar och förbannar den dagen jag började göra alla dessa saker, säger en kvinna.

Var åttonde kvinna sexuellt utnyttjad som barn: "Ett växande problem"

Var åttonde kvinna sexuellt utnyttjad som barn: "Ett växande problem"

Fler än 370 miljoner flickor och kvinnor, var åttonde i världen, har utsatts för våldtäkt eller sexuella övergrepp innan de fyllde 18 år. Det visar en ny rapport från Unicef och det är första gången som global statistik om sexuellt våld mot barn presenteras. Nätbaserade övergrepp ökar Rapporten släpps inför internationella flickdagen fredagen den 11 oktober. Om man inkluderar verbala eller digitala övergrepp ökar siffran till var femte flicka och var sjunde man som utsatts. Det internetbaserade våldet sker mycket i Asien. – Tyvärr är det inte så att det blir färre barn som utsätts för det här, snarare är det så att fler och fler barn utsätts för sexuellt våld på nätet. Ibland också av andra barn. Så det är ett växande problem, säger Lotta Sylwander, talesperson för Unicef Sverige. Även i Europa och USA är det sexuella våldet främst nätbaserat. – Vi ska inte glömma bort att vi själva lever i en värld där det faktiskt pågår också. I Europa och Nordamerika har 68 miljoner barn utsatts. Det finns överallt, säger Lotta Sylwander i Nyhetsmorgon. Mest utsatta i krig och kris Flest offer finns i Afrika söder om Sahara, skriver Unicef i sin rapport. Flickor som lever i krig och konflikt, på flykt eller i områden som ofta drabbas av andra katastrofer är särskilt utsatta. – Vi vet att i krissituationer stiger siffrorna. I konflikter använder man våldtäkt eller sexuellt våld som ett vapen, säger Lotta Sylwander, talesperson för Unicef Sverige. Även om flickor är mest utsatta drabbas även många pojkar. Enligt rapporten har en av elva pojkar utsatts för sexuellt våld. Lotta Sylwander har arbetat på Filippinerna och berättar hur det kan se ut där. – En man sitter hemma i ett västland och ett barn sitter framför en webbkamera eller smartphone i Filippinerna. Barnen utför sexuella aktiviteter som mannen får titta på mot betalning. Föräldrar får sina barn att utföra sexuella aktier framför en kamera.

Så påverkar världsläget svenskarnas plånbok

Så påverkar världsläget svenskarnas plånbok

En inflation som sjunker och räntor på nedgång. Det finns hopp om den ekonomiska framtiden för Sverige, trots en orolig omvärld. – Vi har stark finanspolitik, räntorna sänks och klimatomställningen gynnar oss. Det mesta talar nog för att Sverige har ett par riktigt bra år framför sig, säger Borg. Men de geopolitiska utmaningarna är stora och det riskerar att påverka världsekonomin. I sin nya bok "Vart är vi på väg – svensk ekonomi nu och framåt" skriver Anders Borg, den före detta moderata finansministern, om just detta. Efter sin tid som minister han han bland annat varit verksam som ekonomisk rådgivare åt olika företag. Borg om USA:s inflytande Det amerikanska valet är något som oroar många, men Anders Borg lugnar även på den fronten. – Jag tror att vi är lite för oroliga för det amerikanska valet, det brukar bli rätt så lugnt efter, säger han. Samtidigt växer USA:s skuld och det finns en risk att räntorna blir lite högre långsiktigt. – Går räntorna upp i USA, kommer det över till Europa och Sverige. För ett svenskt hushåll ska man tänka att runt tre procents bostadsränta ska man kunna leva med. Största hotet Ett hot mot hela ekonomin i väst är Kinas aggression mot Taiwan, skriver Borg i boken. – Handelskonflikten med Kina kan bli besvärlig. Den är en skugga av det stora hotet som ligger underliggande, att Kina går in i Taiwan. Då får vi med stor sannolikhet en nedstängning av världshandeln. Man kan säga att det blir som att ha covid-krisen och finanskrisen samtidigt. Det är mycket allvarligt och besvärligt. Han tycker därför att det är viktigt för svenska företag att minska beroendet av Kina. – Man ska se till att man inte har nyckelkomponenter från Kina. Att vi får upp produktion av datachips i andra regioner än Asien. Om vi får förbereda oss och det inte sker på kort sikt, då är det inte allvarligt. Men det är en så stor risk att man inte kan negligera den.

Containerkaos hotar USA – så kan Sverige påverkas av hamnstrejken

Containerkaos hotar USA – så kan Sverige påverkas av hamnstrejken

Containerkaos hotar nu 36 hamnar längs USA:s ost- och golfkust efter att 45 000 hamnarbetare gått ut i strejk. Natten till i dag svensk tid löpte avtalet ut och parterna har inte kommit överens om de löne- och automatiseringsfrågor som lagts fram. Strejken är den största i USA:s hamnar sedan 1977. – Det är ju tämligen dramatiskt. Det betyder ju att hamnarna mer eller mindre står stilla och att man då inte hanterar något gods över huvud taget som kommer på containerfartyg, säger Daniel Harlid, kreditanalytiker på ratingbolaget Moody´s. Risk för stora konsekvenser på världshandeln Stridsåtgärderna har riktats särskilt mot containerfrakten där bland annat bilar och bildelar påverkas. I ett första skede kommer effekterna av strejken märkas som mest i USA, enligt Daniel Harlid. – Den största effekten är kännbar i USA. Containerskepp kommer inte att kunna lasta eller lossa gods och det betyder att varorna som ska komma in till USA inte kommer in. Påverkan tros inte bli lika stor som efter covid, som ledde till bland annat var brist på varor och högre priser. Men en långvarig strejk kan få stora konsekvenser på världshandeln – och så småningom även märkas av i Sverige. – Om vi pratar veckor kommer det att påverka containertrafiken globalt. Även i Europa och i Sverige. Containertrafiken är sammanlänkad och det kommer att få konsekvenser om det pågår väldigt lång tid, säger Daniel Harlid. ”Räcker med någon vecka” Hamnarbetarnas fackförbund, International Longshoremen's Association (ILA), kräver ett lönelyft på 77 procent över sex år, något som arbetsgivarna inte gått med på. Facket vill även se ett stopp av utvecklingen vad gäller automatisering. – Problemet här är att det går ganska fort från att det blir en strejk i USA till att det börjar bli överfulla containerhamnar i Asien. Fort är ju ett relativt begrepp, men det räcker med någon vecka eller så innan man ser det. Det gör ju att det blir förseningar ut från Asien också.

Asien på YouTube

ASIA The Ultimate TOUR in 8K ULTRA HD - 33 COUNTRIES in ONE VIDEO

ASIA, The Ultimate Tour in 8K ULTRA HD is a massive video about the whole continent of Asia and the best places that you can ...

8K VIDEOS ULTRA HD på YouTube

Asia - Heat of the Moment (officiell musikvideo)

REMASTERAD I HD! Officiell musikvideo för Heat Of The Moment framförd av Asia. Följ Asien: Facebook: ...

AsiaVEVO på YouTube

Första dagen är alltid ångest | BACKPACKING ASIEN 1

Nuuuu var det äntligen dags för backpacking igen, och det känns helt otroligt att ha med både Linnéa och min pojkvän Ruben på ...

LAKI på YouTube

21 Best Places to Visit in Southeast Asia - Travel Video

Check out all the places seen in this video: https://www.touropia.com/best-places-to-visit-in-southeast-asia/ Southeast Asia is a ...

touropia på YouTube

Animals of Asia 4K - Scenic Wildlife Film With Calming Music

Asia's wildlife is home to some of the world's most incredible animals. Enjoy this 4k scenic relaxation to witness the majestic ...

Scenic Relaxation på YouTube

Vi lär oss om: Världsdelen Asien Trailer (Sol7599)

Asien är världens största världsdel, så stor att fyra stycken Europa skulle få plats här tillsammans! I den här filmen får vi en översikt ...

Solfilm Media på YouTube

Asia - Only Time Will Tell (officiell musikvideo)

REMASTERAD I HD! Officiell musikvideo för Only Time Will Tell framförd av Asia. Följ Asien: Facebook: ...

AsiaVEVO på YouTube

Upptäck Asiens geografi: Utforska asiatiska länder och deras karta #geography #asiancountries

Upptäck Asiens geografi: Utforska asiatiska länder och deras karta #geography #asiancountries #india ...

toppscholars på YouTube

Asien i poddar

Nedåtrekyl i Asien – svagare import till Kina

Det är nedåt i Asien efter att Wall street stängt ner igår. Oljepriset föll kraftigt igår och är tillbaka på nivåer vi såg senast i juni. Lyssna på Di Morgonkoll med Alexander Klaar.

16. Svenska sexturister i Thailand

Sexhandeln i Thailand beräknas dra in över 6 miljarder dollar årligen. Få som besökt landet har nog kunnat undgå att konfronteras med den här industrin, men vilka är männen som håller igång efterfrågan och vilket liv lever kvinnorna i prostitution? Journalisten och författaren Joakim Medin har tillbringat flera månader undercover som sexköpare i Thailand för att kunna granska denna dunkla verksamhet och nu skrivit boken "Thailandssvenskarna". Hör honom här i Asienpodden om vad det var han mötte på Bangkoks bordeller. Musik: S.F.T. – Goodbye Battambang's Rose

Så gick Asienbörserna i år – Xiaomi backar efter elbilslansering

Så gick Asienbörserna i år och techjätten Xiaomi backar i Hongkong. Lyssna på Di Morgonkoll med Sophie Gräsberg. 

Återigen nedåt i Asien  – tung rapport från Sandvik idag

Det är nedåt på flera håll i Asien. Hongkongbörsen håller stängt och vi ser fram mot ännu en rapporttung vecka. Lyssna på Di Morgonkoll med Alexander Klaar.

Uppgångar i Asien – Tencent rekylerar

Uppgångar i Asien efter att Wall Street inlett årets sista vecka i dur. Lyssna på Di Morgonkoll med Sophie Gräsberg.