Varnar för slopat matkrav: Kommer innebära mer våld – och otrygghet
I Lindome utanför Göteborg ligger mikrobryggeriet Odd Island Brewing som brygger ungefär 300 000 liter öl om året. En del av ölen vill de kunna servera till gäster på bryggeriet – men att få serveringstillstånd har kostat dem mycket. För att få servera alkohol behöver du enligt alkohollagen ha ett eget kök och kunna servera tillagad mat i ett varierat utbud, vilket för Odd Island Brewing innebar kökskostnader på flera hundra tusen kronor och lön till en kock som knappt används. – Det har tagit en stor del av våra intäkter, vilket gör att vi inte kan ha öppet så mycket som vi skulle vilja, säger Peter Iwers, delägare av bryggeriet. Regeringen öppnar för större förändringar I våras föreslog en statlig utredning några små förändringar av matkravet. Det handlade bland annat om att det i stället för “ett varierat utbud” ska räcka med “flera fullgoda rätter” och så ska restauranger kunna servera enklare rätter från klockan 22 istället för kockan 23. Frågan ligger på regeringens bord som nu säger att de är villiga att gå ännu längre än utredningen. – Jag är inte främmande för att det kan krävas ytterligare lättnader. Det är viktigt att de här reglerna är rimliga i proportion till det man vill uppnå och att de inte krånglar till det i onödan för företag, säger socialminister Jakob Forssmed. Nykterhetsrörelsens varning Socialministern vill inte säga om det är aktuellt att slopa matkravet helt, något som efterfrågats av flera branschorganisationer. Men det oroar oavsett nykterhetsorganisationen IOGT-NTO. – Tar man bort matkravet kommer det in fler aktörer som bara har som affärsidé att sälja så mycket alkohol som möjligt. Det kommer innebära att det blir mer överservering, mer våld och mer otrygghet, säger Lucas Nilsson, förbundsordförande på IOGT-NTO. Han trycker på att den statliga utredningen slog fast att matkravet har en positiv effekt för att minska skadorna orsakade av alkohol. – Då tycker jag att det är konstigt att regeringen tänker någonting annat, säger Lucas Nilsson.
I Lindome utanför Göteborg ligger mikrobryggeriet Odd Island Brewing som brygger ungefär 300 000 liter öl om året. En del av ölen vill de kunna servera till gäster på bryggeriet – men att få serveringstillstånd har kostat dem mycket. För att få servera alkohol behöver du enligt alkohollagen ha ett eget kök och kunna servera tillagad mat i ett varierat utbud, vilket för Odd Island Brewing innebar kökskostnader på flera hundra tusen kronor och lön till en kock som knappt används. – Det har tagit en stor del av våra intäkter, vilket gör att vi inte kan ha öppet så mycket som vi skulle vilja, säger Peter Iwers, delägare av bryggeriet. Regeringen öppnar för större förändringar I våras föreslog en statlig utredning några små förändringar av matkravet. Det handlade bland annat om att det i stället för “ett varierat utbud” ska räcka med “flera fullgoda rätter” och så ska restauranger kunna servera enklare rätter från klockan 22 istället för kockan 23. Frågan ligger på regeringens bord som nu säger att de är villiga att gå ännu längre än utredningen. – Jag är inte främmande för att det kan krävas ytterligare lättnader. Det är viktigt att de här reglerna är rimliga i proportion till det man vill uppnå och att de inte krånglar till det i onödan för företag, säger socialminister Jakob Forssmed. Nykterhetsrörelsens varning Socialministern vill inte säga om det är aktuellt att slopa matkravet helt, något som efterfrågats av flera branschorganisationer. Men det oroar oavsett nykterhetsorganisationen IOGT-NTO. – Tar man bort matkravet kommer det in fler aktörer som bara har som affärsidé att sälja så mycket alkohol som möjligt. Det kommer innebära att det blir mer överservering, mer våld och mer otrygghet, säger Lucas Nilsson, förbundsordförande på IOGT-NTO. Han trycker på att den statliga utredningen slog fast att matkravet har en positiv effekt för att minska skadorna orsakade av alkohol. – Då tycker jag att det är konstigt att regeringen tänker någonting annat, säger Lucas Nilsson.