Almedalstal

Almedalstal är ett begrepp som används för att beskriva de politiska tal som hålls under Almedalsveckan i Visby på Gotland varje år. Almedalsveckan är en politisk mötesplats där politiker, organisationer och företag samlas för att diskutera och debattera aktuella samhällsfrågor. Under veckan hålls det många tal på olika platser i Almedalen, och det är ett tillfälle för politiker att nå ut till en bred publik och presentera sina idéer och visioner.

Denna text har genererats automatiskt

Nooshi Dadgostar (V) håller Almedalstal

Nooshi Dadgostar (V) håller Almedalstal

På torsdagen är det V-ledarens, Nooshi Dadgostars tur att hålla sitt tal under politikerveckan i Almedalen. Tidigare under torsdagen har Dadgostar bland annat sagt att hon vill se en parlamentarisk utredning för att sänka matpriserna. – Matjättarna har höjt priserna så oerhört mycket, så exceptionellt mycket under den här korta tiden och utnyttjat situationen eftersom de har en så stor dominans på marknaden, säger Dadgostar till SVT. Vänsterpartiet vill även se 6 000 fler vuxna i elevhälsan för att motverka psykisk ohälsa hos barn och unga.

– Frågan om psykisk ohälsa är ett växande problem, säger V-ledaren Nooshi Dadgostar till TT. Texten uppdateras

ANALYS: Stora ord från Andersson – men mer innehåll behövs

ANALYS: Stora ord från Andersson – men mer innehåll behövs

Det är på många sätt ett gyllene tillfälle att vara oppositionsledare just nu. Tidöpartierna har vridit politiken mot ytterkanten och det finns mycket för oppositionen att invända mot. För Magdalena Andersson var det här ett tillfälle att räkna upp en lista över allt som regeringen INTE gör, eller gör på fel sätt. En lista som tog upp mycket av det som Socialdemokraterna saknade i statsministerns tal tidigare i dag, när HAN räknade upp vad hans regering åstadkommit. Men opposition är också ett tillfälle för partier att reparera, bygga om och rusta sig inför nästa val då de förstås hoppas komma i regeringsställning igen. Så Socialdemokraterna använder just nu tiden till att utmejsla en ny politik och det var denna nya riktning som Magdalena Andersson ägnade huvuddelen av sitt Almedalstal ikväll. Därav de stora orden – en påminnelse om de omvälvningar som Sverige genomgått de senaste hundra åren och ett löfte om att något lika omstörtande väntar med Socialdemokraterna vid makten. En ny samhällsgemenskap, inget mindre än det, utlovas. Det låter alltså djärvt – men när den tidigare statsministern lovar att bygga en skola där varje elev får förutsättningar att klara sig hela vägen till gymnasiet så blir det enda konkreta nya förslaget – att frånta Internationella Engelska skolan möjligheten att undervisa på engelska – kanske aningen futtigt. Skälet till det kallas politikutveckling. Socialdemokraterna arbetar med att ta fram den nya politik som ska förändra samhället, det utlovas politik för att förbättra skolor, blanda elever från olika områden, förebygga gängkriminalitet. I väntan på att partiet enats om politikens innehåll kan orden vara precis hur stora som helst. En ny riktning för Sverige, ska det bli. Men exakt vad det betyder, det får ni veta längre fram.

ANALYS: Privilegierat, återvunnet – och inte alls särskilt inspirerande

ANALYS: Privilegierat, återvunnet – och inte alls särskilt inspirerande

Statsministrar som kommer till Almedalen brukar välja en av två vägar. Antingen släpper de marken och vädrar luftiga visioner för framtiden. Jag har hört deviser som ”Det gröna folkhemmet” (Göran Persson), ”Hållbar framtid” (Löfven) och från Fredrik Reinfeldt en lite mer svävande fundering kring om det finns liv i rymden. Eller så väljer de att räkna upp vad de åstadkommit. Det blir mer jordnära, men också tråkigare. Ulf Kristersson valde i år just detta det senare alternativet. Hans tal dominerades av en lång uppräkning av vad hans regering gjort under de två år den suttit, och det rörde sig mest kring åtgärder för att bekämpa brott och minska invandringen. Och en stor klapp på den egna axeln för att regeringen nu med sina egna ord, vunnit kampen mot inflationen. Ämnet fick störst applåder – igen Störst applåd uppstod dock efter meddelandet att regeringen är klara med förslaget om gårdsförsäljning av alkohol. (Samma meddelande fick störst applåd även förra året – och kommer troligen att få det även nästa år, när förslaget – möjligen – även kommer att bli verklighet). Det här var inte första gången Ulf Kristersson höll den här typen av tal. Det är något han gärna gör och rätt många av formuleringarna har vi hört förut. Men om nu talet var återvunnet var det också det enda exemplet på någon form av miljötänkande. Klimatfrågan nämndes knappt, annat än som en bisats i samband med deklarationen att regeringen i sommar tar nästa steg mot en utbyggnad av kärnkraften. Regeringen brukar få kritik för att klimathandlingsplanen ännu inte fyllts med innehåll och den kritiken lär fortsätta även efter detta tal. Rymden är ledig efter Reinfeldt En fördel med Almedalstal är att de ger en möjlighet att jämföra politikens huvudkombattanter i realtid. Kristersson passade förstås på att attackera oppositionen för oenighet – i kväll kan oppositionsledaren Magdalena Andersson ge igen i sitt Almedalstal klockan 19. Det återstår att se om hon som tidigare statsminister väljer att behålla kontakten med dagspolitiken eller att ge sig ut i visionernas värld. Rymden är fortfarande ledig efter Reinfeldt.

Demirok håller sitt Almedalstal

Demirok håller sitt Almedalstal

På tisdagen är det Centerpartiets ledare, Demirok Muharrems tur att hålla Almedalstal i Visby.

Centerpartiet har gått fram med en ny integrationsreform under sin halvdag på politikerveckan i Almedalen. Partiet föreslår ett obligatoriskt så kallat nystartsår för alla som befunnit sig i Sverige de senaste tre åren, som inte redan har en sysselsättning och som är utrikes födda. – Gapet i sysselsättning mellan utrikes och inrikes födda motsvarar just nu 180 000 jobb, sade partiledaren Muharrem Demirok på en pressträff tidigare. Texten uppdateras

Analyser: Några hundra i Almedalspubliken inte hållbart

Analyser: Några hundra i Almedalspubliken inte hållbart

Almedalen är slut och Expressens Viktor Barth-Kron summerar veckan som intressant och skriver att det går att se flera tydliga trender. En sak saknades dock: besökarna. ”Att partiledartal under kanonfina sommarkvällar får publiksiffror på några hundra, varav majoriteten partigängare, journalister och civilspanare, är däremot inte hållbart”, skriver han. Han ser också att partiledarna i sina tal han frångått ”eländesbeskrivningar” och att de nu försöker vara optimistiska. SVT:s Mats Knutson är inne på ett liknande spår. Han säger att att flera av partierna gjorde ”nostalgitrippar” i sina Almedalstal och det från flera av dem har låtit som att det var bättre förr. – Det har ställts i kontrast till dagens situation och man har då pekat på stora brister inom exempelvis välfärd och infrastruktur. Men man har talat om att det går att göra Sverige bättre, så länge den politiska viljan finns, säger han.

Almedalstal på YouTube

Stökigt när demonstranter dök upp vid Ebba Buschs tal i Almedalen

Under Ebba Buschs tal i Almedalen stod demonstranter och skanderade ”avgå” och ”mördare”. Detta efter att KD-ledaren poserat ...

Expressen på YouTube

Annie Lööfs Almedalstal

Centerpartiets partiledare Annie Lööf håller sitt tal i Almedalen på partiets dag.

Centerpartiet på YouTube