Anders Gustafsson
Senaste nytt om Anders Gustafsson - Nyheter, podcasts, videor och inlägg på sociala medier om Anders Gustafsson.
Senaste nytt om Anders Gustafsson - Nyheter, podcasts, videor och inlägg på sociala medier om Anders Gustafsson.
TV4 Nyheterna kan nu berätta detaljer om hur det gick till när Think Pinks VD Bella Nilsson, som nu bytt namn till Fariba Vancor, förde över nio miljoner till sig själv i vad hon kallade en aktieutdelning. Jordbruksverket sålde en gammal uttjänt förbränningsanläggning för skrotvärdet, till ett av bolagen i Think Pink-koncernen. Prislappen var 40.000 kronor. Krävde stora reparationer – Terminatorn, som den hette, var en förbränningsanläggning. När den såldes var den inte använd på flera år och det skulle krävas stora reparationer för att få den funktionsduglig. Den såldes för det vi bedömde vara skrotvärdet, säger Nils Arin, enhetschef på Jordbruksverket. Bella Nilsson vände sig sedan till en svensk kvinna i Spanien med koppling till en av de andra åtalade i härvan, och instruerade att den skulle värderas om. Detta utfördes av ett bolag kopplat till kvinnan i Spanien. Värderingen blev 7,8 miljoner kronor. – Den bedömningen ser vi som orimlig, säger Nils Arin. Blåste upp bokföringen Detta var ett av flera steg när bokföringen i Think Pink blåstes upp på ett sätt som enligt åtalet inte var korrekt. Ett annat var misstänkt falska fakturor om cirka sex miljoner kronor. Vissa fakturor hittades av polisen i ett kuvert märkt "Bellas – rör du så dör du". Man bokförde också ett anstånd med skatt på ett felaktigt sätt enligt polisens finansiella utredning. Med dessa stora påstådda vården i bolaget genomförde Bella Nilsson en aktieutdelning om nio miljoner kronor. – Det var en utdelning man inte borde gjort eftersom det inte fanns de förutsättningarna i bolaget. Det rör sig om väldigt mycket pengar så det är allvarligt, säger åklagare Anders Gustafsson. Använde till privat konsumtion Enligt åtalet har man utöver denna utdelning också använt sex miljoner av bolagets pengar för privat konsumtion, till exempel dyra kläder och restaurangbesök. Kort efter aktieutdelningen försattes bolagen i konkurs och skulderna var då 47 miljoner större än de tillgångar som fanns. Det har nu också riktats skadeståndskrav om cirka 250 miljoner i den rättegång som pågår efter miljöskandalen. Åklagarna uppger att de inte vet vart de nio miljoner Bella Nilsson förde över till sig själv finns idag. – Det kan jag inte påstå att vi gör, nej, säger åklagare Anders Gustafsson.
Think Pinks tidigare vd Bella Nilsson, eller Fariba Vancor som hon numera heter, hade mycket på hjärtat när hon för första gången under onsdagen talade i rätten. Förhören med henne pågick nästa hela dagen.
– Under fyra års tid har jag inte velat prata med utredningsteamet. I fyra års tid har jag inte sagt något på grund av att jag har uppfattat utredningsteamet som väldigt partiska, säger Fariba Vancor under rättegången.
Hon gav långa, detaljerade, och stundtals ganska röriga förklaringar om hur verksamhet sett ut i avfallsföretaget.
Flera gånger kom hon tillbaka till att hon litat på konsulter och andra i bolaget och inte själv haft koll på allt som gjorts.
– Under mötet fick jag stor respekt för hans kunskap. Jag kände att han har den spetskompetensen som jag inte har. En man som har jobbat 30 år inom branschen. Sen fick han en fullmakt. Jag skrev på den fullmakten och skickade gällande alla mina bolag, säger hon. Väntade på Brexit Den tidigare vd:n höll fast vid att avsikten alltid varit att ta hand om avfallet. Materialet som packats i balar skulle hon exempelvis sälja till värmeverk. Hon ville bara vänta på Brexit då soporna skulle stiga i värde.
– Det är ju ett risktagande naturligtvis. Det är ju mer önsketänkande än en verklig plan som jag ser det. Det räcker inte tycker jag som försvar, säger Anders Gustafsson, åklagare på Ekobrottsmyndigheten. ”Förstår att avfall inte är vackert” Sopdrottningen hade också ett budskap till alla boende intill anläggningarna som under åren klagat och oroat sig över de växande sopbergen.
– Jag kan förstå att avfall är dammigt och grått och inte vackert. Det är precis som flygplatser. Vi vill åka till Spanien, men ingen vill ha en flygplats i närheten av sitt hem. Men man vill åka till Spanien. Avfall är inte vacker, men någon måste ta hand om det. Och det är exakt det vi gjorde.
TV4 Nyheterna har tidigare avslöjat hur man vid en husrannsakan i Bella Nilssons lägenhet fann en bricka från Åklagarmyndigheten i hennes låda med underkläder. Poliserna var förbryllade när de förstod att den tillhörde Jan Tibbling, som då fram till nyligen varit chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten. Han svarade att den hamnat där efter att han slutat på EBM, efter en middag hos Fariba Vancor, som är Bella Nilssons nya namn. Polisanställda som TV4 varit i kontakt med har även reagerat på hans byte från Ekobrottsmyndigheten till att bli Fariba Vancors advokat, eftersom man under hans tid på myndigheten utredde henne för misstänkt penningtvätt. Nu är Jan Tibbling offentlig försvarare till Fariba Vancor. – En offentlig försvarare måste stå fri i förhållande till sin klient och ej ha någon intressekonflikt, säger en polis. Har miljonskulder hos Kronofogden Fariba Vancor misstänks ha fört ut mångmiljonbelopp ur Think Pink före konkursen. Det är oklart vart delar av pengarna nu är. Hon har nu cirka 2,5 miljoner kronor i skulder hos Kronofogden och man kunde trott att hennes liv blivit fattigare. Men en företagare har fört över cirka 2,4 miljoner kronor som täckt hennes utgifter, till exempel en lång rad resor, privat konsumtion, skönhetsoperationer och advokatkostnader. Enligt Kronofogdemyndigheten är detta tillåtet. – Det finns inget hinder att motta gåvor när man är skuldsatt, säger kronofogde Filip Håkansson. Men här kommer Jan Tibbling in i bilden igen. Han är nämligen styrelseordförande i företagarens aktiebolag. Det finns inga uppgifter om oegentligheter men frågan om advokater i styrelser är kontroversiell, eftersom den sekretess som uppstår kan hindra polis och åklagare i eventuella utredningar. – Det kan ju potentiellt uppstå frågor om oredlighet kring pengaflöden, om EBM skulle utreda misstankar blir det märkligt om försvararen sitter i bolaget, säger en källa. Ingen intressekonflikt Poliser som arbetade med Think Pink-härvan larmade målets åklagare Anders Gustafsson. – Situationen framstod som problematisk, vi funderade mycket över den men vår uppfattning är att det inte finns en intressekonflikt eller jäv, säger åklagare Anders Gustafsson. – Åklagaren borde ha upplyst tingsrätten och rätten borde ha begärt en förklaring i jävsfrågan. Jag tycker också att Advokatsamfundet, som ansvarar för tillsyn, borde agera, säger en polisanställd. Jan Tibbling har avböjt en intervju med TV4 och svarar i sms att han inte känner till några överföringar från företagaren. Detta trots att 500,000 kronor fördes över till honom själv, märkta "klient". "Jag bedömer inte att det föreligger någon intressekonflikt" skriver Tibbling.
I december har den nya filmen om Jönssonligan premiär på bio. I ”Jönssonligan kommer tillbaka” spelas de klassiska rollerna av Robert Gustafsson (Charles-Ingvar “Sickan” Jönsson), Jonas Karlsson (Vanheden), Anders Jansson (Dynamit-Harry) och Jennie Silfverhjelm (Doris). Filmen produceras av FLX och Tonefilm i samproduktion med SF Studios. Men nu finns det en person som hoppas på att kunna stoppa filmen. Ulf Brunnberg, som i originalfilmerna spelade Ragnar Vanheden, försökte under fjolåret registrera varumärket ”Dynamit-Harry”. Skådespelaren fick då avslag av Patent- och registreringsverket. Men efter att ha överklagat myndighetens beslut fick han under tisdagen rätt i Stockholms tingsrätt. – Det är distributörerna nu som får ta ställning till hur de ska göra, för jag är inte särskilt pigg på att de sänder den här nya filmen utan upphovsmannarätt. Så det är min advokat som driver den här frågan, ihop med mig naturligtvis, men på min inrådan, säger Ulf Brunnberg till Expressen. SF Studios om att Ulf Brunnberg vill stoppa filmen Kristina Linglöf på SF Studios förklarar att de inte haft möjlighet att sätta sig in i eller analysera beslutet än. ”Jag kan kort säga att det är en vanlig missuppfattning att en varumärkesregistrering kan användas för att stoppa en film. Att ha en karaktär som heter ”Dynamit-Harry” i en film är inte varumärkesanvändning och därmed inte heller varumärkesintrång”, säger Kristina Linglöf till TV4. ”Dynamit-Harry har använts som namn på en karaktär i Jönssonligan-produktioner i över 40 års tid. Att Ulf Brunnberg nu har registrerat Dynamit-Harry som varumärke är inget som vi bedömer hindrar oss från att fortsätta använda detta namn på filmkaraktären, eller att Ulf Brunnberg har några rättigheter som kränks i och med detta”, fortsätter hon. Just nu tittar SF:s jurister på det hela och Kristina Linglöf säger att de ska prata med Ulf Brunnberg. ”Vår avsikt är fortfarande att släppa filmen som planerat i december. Det är en fantastisk film som vi är övertygande om kommer att nå och underhålla en stor publik”, säger Kristina vidare.
Företaget Think Pink misstänks under fem års tid ha tjänat stora belopp på att dumpa omkring 200 000 ton avfall. Förutom grova miljöbrott gäller åtalet även ekonomisk brottslighet i härvan. Enligt förundersökningen ska bolagets pengar ha gått till semesterresor och privat lyxkonsumtion.
– Det är ju dels bokföringsbrott som består i framför allt bokföring av falska fakturor och felaktiga uppgifter i årsredovisningar för att bolaget skulle se ut att ha en bättre ekonomi än vad de faktiskt hade. Sen är det också trolöshet mot huvudman som innebär att man har använt bolagets pengar för privata ändamål, säger åklagaren Anders Gustafsson till TV4 Nyheterna. Kläder för över en halv miljon kronor Think Pinks tidigare vd Bella Nilsson heter i dag Fariba Vancor. Vid husrannsakan i hennes lägenhet hittades designerskor och märkesväskor. I förundersökningen som TV4 Nyheterna gått igenom framkommer att hon och ytterligare en person ska ha betalt minst tusen privata restaurangnotor och köpt kläder för över en miljon med bolagets pengar. Bland annat har en brudklänning för 15 000 kronor inhandlats med företagskortet.
– Vi har haft ekoutredare som mycket noggrant gått igenom kontoutdrag och liknande och sett vad det är för typ av varor som inhandlats på företagskorten, säger åklagaren Anders Gustafsson. Skidresor och midsommarfirande Bolagets pengar ska också ha använts till en skidresa till Sälen och midsommarfirande på hotell i Sandhamn i Stockholms skärgård. Samtliga inblandade förnekar brott. Fariba Vancor har i förhör inte velat svara på polisens frågor om kortköpen. Enligt henns advokat Jan Tibbling har det varit en jobbig tid för henne under utredningen och hon ser nu fram emot att få försvara sig i domstol.
– Man kan säga att vi är oense om det mesta med åklagarna. Det är bra att man nu får lägga fram sina respektive ståndpunkter och komma till ett avslut, säger han till TT.
I Kagghamra i Botkyrka utanför Stockholm ligger Think Pinks sophög fortfarande kvar. Numera täckt av sand efter den stora branden för fyra år sen.
Omkring femhundra meter från avfallshögen bor Eva och Willy Nowak. När det brann som värst steg blyhalten i deras brunn så kraftigt att vattnet inte gick att dricka. – Jag var så arg ibland att jag trodde jag skulle få hjärnblödning, säger Eva Nowak.
Provtagningar visade att blyhalterna i deras vatten låg tio gånger över gränsvärdet. Kranvatten kunde paret bara använda till att duscha och tvätta. – Vi fick köpa vatten och släpa hem dunkar, säger Willy Nowak. Ännu dyrare Hur mycket sanering av avfallshögen i Kagghamra kommer att kosta är idag fortfarande okänt. I Kassmyra i samma kommun fanns ytterligare en av Think Pinks sophögar. Att ta hand om den kostade Botkyrka 160 miljoner kronor. Av den summa bidrog Naturvårdsverket med 40 miljoner. Högen i Kagghamra är större och blir troligtvis därför ännu dyrare att hantera.
Åklagaren Anders Gustafsson uppger för TV4 Nyheterna att de totala skadeståndsanspråken som i tingsrätten kommer att riktas mot de åtalade bakom Think Pink är 262 miljoner kronor. Alla femton drabbade kommuner har dock inte ansökt om skadestånd. Bakom huvuddelen av skadeståndsanspråken står Botkyrka, Västerås och Laxå, samt Naturvårdsverket.
Samtliga elva åtalade nekar till brott. Det finns beslut om att frysa tillgångar för de sex huvudåtalade i så kallad kvarstad. Men risken är stor att mycket av kostnaden för att städa upp avfallet i slutändan ändå landar på skattebetalarna i kommunerna där avfall har dumpats. – Det blir en framtida fråga för Kronofogden om det skulle dömas ut skadestånd. Vi har en kvarstad på 250 miljoner kronor, men det som rent faktiskt finns i säkrat är ju inte i närheten av den summa, säger åklagaren Anders Gustafsson. Kan dricka igen Efter att rengjort sin brunn kan nu paret Nowak idag åter dricka kranvattnet hemma. Föroreningarna verkar inte ha tagit sig ned i grundvattnet. Under fem års tid misstänks Think Pink ha dumpat uppemot 200 000 ton avfall runt om i Mellansverige. Eva och Willy Nowak är besvikna över att den misstänkta miljöskandalen inte stoppades tidigare. – Jag tycker det är gräsligt med alla myndigheter som inte har agerat och låtit skurkarna härja fritt. Man måste mota Olle i grind. Det går inte att bara vänta tills katastrofen är ett faktum, säger Eva Nowak.
Bella Nilsson är den huvudmisstänkta i sopskandalen kring avfallsbolaget Think Pink, som beskrivits som den värsta miljöbrottsskandalen i Sverige. Under torsdagen åtalades hon och tre andra för flera fall av ekonomisk brottslighet. Nu har nya uppgifter kring Think Pinks vd framkommit, efter att polisen gjort ett förbryllande fynd. Den 4 april 2023 genomförde polisen en husrannsakan hos Bella Nilsson och hittade något oväntat. I hennes underklädeslåda låg en tjänstebricka från en åklagare vid Ekobrottsmyndigheten. Utredningar om penningtvätt lades ner Tjänstebrickan tillhörde åklagaren Jan Tibbling. Vid tillslaget hade han just slutat som chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten. Uppgiften finns i ett ännu inte släppt förundersökningsprotokoll, från åklagare Anders Gustafssons åtal mot Bella Nilsson för ekobrott. Åklagaren Jan Tibbling var specialist på penningtvättsbrott vid Ekobrottsmyndigheten. Under hans tid på myndigheten utreddes Bella Nilsson för bland annat penningtvätt, men utredningarna lades ner. Ett beslut som inte fattades av Tibbling själv. Är numera Nilssons advokat Tibbling är numera Bella Nilssons advokat i miljöbrottsåtalet kring dumpade sopor som läckt gifter. Det är oklart om hans bricka hamnade bland Bella Nilssons underkläder före eller efter att han slutade på Ekobrottsmyndigheten, några månader före tillslaget. I en skriftlig kommentar till TV4 Nyheterna skriver Jan Tibbling: "Jag har visat brickan för klienten och tydligen glömt den. Var den sedan förvarades vet jag inte." Vid tillfället var Tibbling ännu inte förordnad som försvarare i målet. Han uppger att han var hennes privata försvarare. Händelsen med tjänstebrickan kommer inte att utredas vidare, meddelar kammaråklagare Anders Gustafsson. – Vi är bara intresserade om det skett något brottsligt, det har det inte gjort, säger Gustafsson. TV4 Nyheterna har även sökt Ekobrottsmyndigheten för svar på om man utrett om en åklagare haft någon sorts privat relation med en av de misstänkta.
Personerna kopplas till företaget NM Trading och Transport AB vars verksamhet drevs under varumärket Think Pink. Åtalen som lämnades in på torsdagen avser grova bokföringsbrott, medhjälp till grova bokföringsbrott, grov trolöshet mot huvudman samt grov oredlighet mot borgenärer. En av personerna som åtalas är Bella Nilsson, som blivit känd som ”Queen of trash”. – Det handlar framför allt om falska och oriktiga fakturor som använts. Man har dessutom låtit bolaget betala privata kostnader som bolaget egentligen inte ska betala, säger kammaråklagare Anders Gustafsson. Personerna har tidigare åtalats för bland annat grovt miljöbrott. Vann pris Think Pink med vd:n Bella Nilsson, som nu bytt namn till Fariba Vancor, i spetsen misstänks ha dumpat och grävt ned osorterade byggsopor på en rad platser i Mellansverige. Polisutredningen om företaget startade 2020, två år efter att företagets vd Bella Nilsson fått pris som "Årets gasell" av Dagens Industri. – Det är det absolut största grova miljöbrottet som åklagarmyndighet och polismyndighet har utrett, sade Lise-Lotte Tegler, som är en av åklagarna i utredningen, till TT tidigare.
Skådespelaren och komikern Björn Gustafsson får ett eget humorprogram i SVT. "Koppla av" blir titeln på sketchprogrammet, som får premiär i höst, skriver SVT på Instagram. Serien beskrivs som "en uppfriskande mix av parodier, trams och sketcher med hög och låg igenkänning". Enligt Expressen ska serien bjuda på nya och äldre rollfigurer, skapade och spelade av Gustafsson, som har skrivit manus med Erik Haag och Anders Helgeson. Den senare regisserar även serien. Gustafsson syntes senast i Melodifestivalen tidigare i år, där han agerade sidekick till programledaren Carina Berg.
Räcket rasade och publik föll ner på isen under bandymatchen mellan Bollnäs och Edsbyn. Nu ska olyckan utredas. – Min första tanke var att detta får inte hända, säger Bollnäs Bandy Drifts ordförande Anders Gustafsson till TT.
Anders Gustafsson in training with team Sweden in Strömstad before European Championships 2010.
Anders Gustafsson hurting in training december 2012 on the Gold Coast. Training with AIS team, Australia.
WARNING video contains extremely long slow motions sequences of paddling. I guess this is "Part II" of the slow motion videos.
Anders Gustafsson working out on the indoor paddlingmachine winter 2010/2011 in his home canoe club gym.
Anders Gustafsson preparing for Worldchampionships 2010. Training 3 weeks with team Canada in Montreal the summer of ...
Fredagen den 1 september sände vi Energistrategipoddens första live-podd under Frihamnsdagarna i Göteborg. Under inspelningen förde Niclas Sigholm samtal med Per-Anders Gustafsson, vd på Göteborg Energi om framtidens energilösningar och hållbara initiativ.
Todays BOOTHCAST is with Kayaker Anders Gustafsson and is brought to you by Vaikobi Anders is a 4x Olympian with the Swedish Kayak Team, a World Champion in kayak, an Americas Cup Sailor and the coach of the Canadian Canoe/Kayak program. We walk through his career of ups and downs, his Olympic campaigns, what motivates him, training with Adam van Koeverden & Ken Wallace, being the best he can be, enjoying the process, competing in his second America's Cup, and so much more! Support BOOTHCAST: https://anchor.fm/boothcast/support --- Support this podcast: https://podcasters.spotify.com/pod/show/boothcast/support
In this episode we travel to Palm Springs, California for the first test drive of the new Plug-in Hybrid Volvo XC60 T8 Recargue and the 100% electric Volvo C40, part of the electrification strategy for the Swedish luxury brand. We also talk to Anders Gustafsson, Sr. Vice President Americas and President and CEO, Volvo Car USA, about the current challenges in the automotive industry and how he is sure Volvo Cars will get ahead of the competition.
Anders Gustafsson, CEO Zebra Technologies. $ZBRA shared timeless business, life, and leadership advice in this SmartMoneyCircle.com Episode! Find out Anders 4 R's, get timeless leadership advice, learn how he handles adversity and so much more. Bio Anders Gustafsson became chief executive officer and a director of Zebra Technologies on September 4, 2007. Prior to joining Zebra, Mr. Gustafsson served as CEO of Spirent Communications plc, a publicly traded telecommunications company. At Spirent, Mr. Gustafsson redirected that company's growth strategy, divested non-core operations, integrated historic acquisitions and streamlined the organization to realize significant cost savings. Prior to Spirent, he was senior executive vice president, global business operations, of Tellabs, Inc. While at Tellabs, Mr. Gustafsson also served as president, Tellabs International, as well as president, global sales, and vice president and general manager, Europe, Middle East and Africa. Earlier in his career, he held executive positions with Motorola and Network Equipment Technologies. Mr. Gustafsson holds a master’s degree in business administration from the Harvard Graduate School of Business and a master of science degree in electrical engineering from Chalmers University of Technology in Gothenburg, Sweden. He was a Fulbright Scholar and received numerous fellowships and scholarships for academic excellence. Zebra Technologies (NASDAQ: ZBRA) Website: https://www.zebra.com/us/en.html --- Support this podcast: https://podcasters.spotify.com/pod/show/smartmoneycircle/support
Joining us this week is Anders “El Guapo” Gustafsson, founding guitarist of Zombiekrig, a thrash metal band based in Gothenburg Sweden. The band released new studio material for the first time in almost a decade on December 10th - Dödstecken an EP two new songs and live recordings captured at the second Scorched Tundra festival edition in 2012, one of the band's last shows. The tracks incorporate new elements into Zombiekrig’s established hybrid of punk, continental thrash, and classic metal. We discuss these musical inspirations, using English for the first time in lyrical composition, and a wide range of other topics including gatekeeping in metal, discovering new beverages and re-discovering classic albums, and a ton more. Find Zombiekrig: Spotify Facebook Find Heavy Hops: Website (Listen to all episodes and access detailed show notes!) Facebook Instagram Twitter Support The Show By Donating Episode Art and HH Logo By: Bryn Gleason Audio editing, mix and mastering: Esben Willems / Studio Berserk Music by: Sam Cangelosi Please Subscribe to our podcast via your preferred listening platform. Rate and leave us a review on Apple Podcasts to help others find us! Support The Show By Donating. Give the gift of HH by sharing our episodes on social media! Small actions such as these go a long way in helping others find us!