BNP

Bruttonationalprodukt (BNP) är ett mått på den totala ekonomiska produktionen i ett land under en viss tidsperiod, vanligtvis ett år. Det inkluderar all produktion av varor och tjänster som sker inom landets gränser, oavsett om det är producerat av inhemska eller utländska företag. BNP är ett viktigt mått på ett lands ekonomiska hälsa och används ofta för att jämföra ekonomisk utveckling mellan olika länder. Du kan läsa mer om BNP på SCB:s hemsida.

Sverige satsar fem miljarder på luftvärnsrobotar

Sverige satsar fem miljarder på luftvärnsrobotar

Tillsammans med flera andra europeiska länder satsar man 60 miljarder, från svenskt håll över fem miljarder. – Det är en erfarenhet från kriget i Ukraina, att det går åt mycket patriot-robotar då Ryssland har både ballistiska robotar, stridsflyg och kryssningsrobotar, säger Jonson och tillägger: – Det andra som är nytt är att produktionen kommer att ske i Europa, det är bra att det finns fler ställen där de här robotarna produceras. Försvarsministern menar att beskedet kommer att skapa en starkare europeisk försvarsindustriell bas. Kan pressa priserna tillsammans Patriotsystemet är ett amerikanskt luftvärnssystemet inom den svenska försvarsmakten benämns det som Luftvärnssystem 103. Sverige använder sig av två olika robotar, en för att skjuta ner olika typer av fientliga flygplan och en som används mot ballistiska missiler och kryssningsrobotar. – Vi går ihop med andra länder, då kan vi pressa ner priserna och se till att vi får fler robotar, säger Jonson. Att robotarna kommer tillverkas i Europa är en positiv aspekt enligt Jonson, då det råder en brist inom den europeiska försvarsindustrin på produktionsförmåga. Jonson: Inte hållbart med så ensidigt stöd Donald Trumps seger i det amerikanska presidentvalet har lett till många frågor kopplat till kriget i Ukraina. Trump har tidigare lovat att lösa konflikten på 24 timmar och i amerikanska medier kommer uppgifter om att Trump vill dra tillbaka stödet helt till Ukraina.

– Det vi tar med oss är den grundläggande ekvationen att det i längden inte är hållbart att en allierad står för två tredjedelar av försvarsinvesteringarna inom det euroatlantiska området.

Samtidigt menar Jonson att man ser en förändring bland Nato-länderna, där allt fler satsar mer på försvaret. Natomedlemmar förväntas satsa minst 2 procent av landets BNP på försvaret. Idag lägger Sverige 2,2 procent på försvaret, en siffra som förväntas ligga på 2,4 procent nästa år.

– Vi förväntar oss också att de andra allierade agerar på ett liknande sätt, säger Jonson.

Polska ilskan mot Zelenskyj: "Hans senaste utspel är ovärdigt"

Polska ilskan mot Zelenskyj: "Hans senaste utspel är ovärdigt"

Polens vice premiärminister Krzysztof Gawkowski har kommit med ett utspel riktat mot Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, där han anklagar den senare för att vilja dra in Polen i kriget mot Ryssland. Genom att förmå Polen att skjuta ner ryska robotar över Ukraina, vill Zelenskyj få Polen delaktiga i kriget, förklarade Krzysztof Gawkowski i en intervju med radiokanalen ZET den 4 november, rapporterar Kyiv Independent. Sedan tidigare har nordkoreanska soldater har bekräftats i Ryssland. I en intervju med BBC kallar Belarus president Aleksandr Lukasjenko uppgifterna för ”skitsnack” och menar att involverandet av ett ”tredje land” bara skulle eskalera konflikten eftersom det skulle ge incitament för NATO att skicka soldater till Ukraina. Det har därför aldrig varit aktuellt för belarusiska soldater att strida för Ryssland, menar presidenten. – Putin skulle aldrig försöka övertala ett annat land att skicka sina trupper för att strida vid frontlinjen, sa Aleksandr Lukasjenko till BBC i oktober. Polsk-ukrainskt ordkrig Zelenskyj har nyligen kritiserat Polen för att man inte försett Ukraina med stridsflygplanet MiG-29, likt utlovat. Presidenten har dessutom, vid flera tillfällen, bett Polen att skjuta ner ryska robotar, som flyger i riktning mot Polen, och vars måltavla är en gas-anläggning i Lviv i västra Ukraina, belägen 100 kilometer från den Ukrainsk-polska gränsen. Både ryska robotar och drönare har tidigare förekommit i polskt luftrum vid attacker mot Ukraina – utan att polsk militär vidtagit åtgärder. Polens allierade har rått landet att vara försiktiga vid oidentifierade kränkningar av luftrummet, menar landets regering. – Jag tycker att president Zelenskyjs senaste utspel är ovärdigt en politiker som är skyldig Polen så mycket, säger Gawkowski enligt Kyiv Independent och menar att Ukraina har mycket att tacka Polen för. Sedan krigets inledning har Polen har varit en högljudd allierad till Ukraina. Bland annat har man propagerat för att Ukraina ska få all militär utrustning som behövs för att vinna kriget mot Ryssland. Sedan den fullskaliga invasionens inledning har Polen försett Ukrainas militär med 3,5 miljarder dollar och tagit emot närmare en miljon ukrainska flyktingar. Rustar på hemmaplan Samtidigt rustar Polen för att kunna försvara sig mot ryska Kaliningrad på hemmaplan. I slutet av 2024 påbörjas bygget av försvarslinjen ”Eastern shield” och totalt ska Polen lägga 4,2 procent av sitt BNP på försvaret. – Polen tar det här på störst allvar av alla. De köper i princip allt som är möjligt att köpa, från USA och Sydkorea främst. Det är stora satsningar på det polska försvaret. De har ingen lust att förlora igen, sa Joakim Paasikivi till TV4 i oktober.

Nu väntas största räntesänkningen på tio år

Nu väntas största räntesänkningen på tio år

Storbankernas experter är eniga. Det blir en dubbelsänkning av Riksbanken i veckan – för första gången sedan 2014. Veckorna inför beskedet har ekonomer på Handelsbanken, DNB och Danske Bank också målat upp detta som huvudscenariot – sedan kollegorna på Swedbank, SEB och Nordea redan antagit att det blir så en tid. Räntebesked från Falun Kronans försvagning – särskilt mot dollarn – inför mötet bör inte påverka utrymmet för sänkningar, enligt Torbjörn Isaksson, ekonom på Nordea. Dubbelsänkningen, på 0,50 procentenheter till 2,75 procent, är redan inprisad i kronkursen och den låga inflationen gör dessutom problemet med en svag växelkurs mindre, resonerar han. I prissättningen på räntemarknaden ligger sannolikheten för en dubbelsänkning följt av ännu en sänkning av styrräntan i december – ned till 2,50 procent – på 100 procent. Även Riksbanken har sedan september flaggat för att det kan bli en dubbelsänkning på novembermötet. Fast riksbankschefen Erik Thedéen har i flera uttalanden inför beskedet i veckan också varnat för att ta en dubbelsänkning för given. Räntebeskedet – som kommer att levereras från Falun i stället för från Riksbankens kontor på Brunkebergs torg i centrala Stockholm – kommer efter att KPIF-inflationen sedan i somras fallit allt längre ned under inflationsmålet. Svensk BNP minskade också både under andra och tredje kvartalet, vilket definitionsmässigt är så kallad teknisk recession – även om ordet recession normalt används för att beskriva en betydligt mer dramatisk ekonomisk situation än det som svenska hushåll och företag just nu upplever. Räntan kan vara onödigt hög Andra indikatorer inför beskedet – som Riksbankens senaste företagsundersökning och Konjunkturinstitutets barometer – antyder också att styrräntan just nu kan vara onödigt hög. Riksbanken väntas enligt marknadens aktörer någon gång till sommaren 2025 ha sänkt styrräntan till 1,75 procent. Det skulle innebära räntesänkningar på 1,50 procentenheter på lite drygt ett halvår. Normalt följer rörliga boräntor – den vanligaste bindningstiden för bolån – med nedåt när styrräntan sänks. Skulle boräntan på ett lån på tre miljoner kronor falla med 1,50 procentenheter skulle det minska räntekostnaden med 45 000 kronor per år eller 3 750 kronor per månad om man bortser från ränteavdragets effekter.

Stämmer Google – på mer pengar än det finns i världen

Stämmer Google – på mer pengar än det finns i världen

Den ryska domstolen som bötfällt Google kräver mediejätten på 20 kvintiljarder dollar, 20 följt av 33 nollor. Uppgifterna om rekordstämningen kommer från den ryska mediekanalen RBC, som rapporterat att beslutet grundar sig i att Google stoppat 17 ryska mediekanaler. Det började redan 2020, men efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina i februari 2022 försattes Googles lokala dotterbolag i konkurs och företaget drog in sina kommersiella tjänster i Ryssland, skriver BBC. Begränsade inte material om Ukraina I juli 2022 dömdes Ryssland Google till böter på 21,1 miljarder rubel (301 miljoner pund), för att mediejätten inte hade begränsat tillgången till "förbjudet" material om kriget i Ukraina. Enligt RBC har summan ökat rekordmycket från ryskt håll eftersom bötesbeloppet dubblerats varje vecka sedan 2020. Google är i dag värderat till två miljoner dollar, skriver BBC. Bötessumman 20 kvintiljarder dollar är större än världens totala BNP, som av Internationella valutafonden uppskattas till 110 biljoner dollar.

Varningen från Baltikum: Då kommer Putin attackera fler grannländer

Varningen från Baltikum: Då kommer Putin attackera fler grannländer

Litauens oppositionella Socialdemokraterna och dess samarbetspartier står som vinnare i söndagens parlamentsval, enligt det preliminära valresultatet. Partiet blev störst med 52 av 141 parlamentsplatser. Regerande kristdemokratiska Fosterlandsförbundet med sittande premiärministern Ingrida Simonyte fick 28 platser, rapporterar public service-kanalen LRT. Socialdemokraterna har inlett samtal för att bilda en regeringskoalition med Bonde- och miljöpartiet samt partiet För Litauen som leds av förre premiärministern Saulius Skvernelis. De väntas hålla Natolandets stora försvarsbudget på 3,2 procent av bnp intakt. Fredsavtal farligt Redan innan rösterna var räknade slog landets före detta president Dalia Grybauskaitė fast att det efter valet rent utrikespolitiskt inte kommer bli någon stor skillnad – och att stödet till Ukraina och motståndet mot Ryssland förblir Litauens största prioritet. I en intervju med Euronews varnar Grybauskaitė för att förhandla fram ett fredsavtal i Ukraina, som tillåter Ryssland att behålla ockuperade områden, vilket president Vladimir Putin önskar. – Om vi ​​i väst och Nato tillåter Ukraina att ge efter och göra den här typen av kompromisser kommer det att innebära att väst har misslyckats med att stå upp mot terroriststaten vid våra gränser, säger hon. – Detta skulle också innebära att Ryssland får tid att förbereda sig för sin nästa omgång av aggression mot sina grannar Och det skulle inte nödvändigtvis vara de baltiska staterna – det kan också vara Moldavien, eller till och med Georgien, fortsätter expresidenten. ”Finns ingen återvändo för honom” Grybauskaitė menar att den ryske presidenten kommer att fortsätta att utgöra ett hot mot hela Europa så länge han sitter kvar vid makten. – Putins Ryssland i dag är en farlig granne. Det är inte bara Ryssland, det är Putins Ryssland, säger hon. – Främst för att Putin har startat ett öppet krig mot sina grannar och det finns ingen återvändo för honom. Fram till hans slut vid makten kommer han att förbli i ett krigsliknande sinnestillstånd, vilket gör honom till ett ständigt hot mot Europeiska unionen och dess grannar. Litauen har, precis som sina baltiska grannar, den senaste tiden rustat upp sina gränser i en historisk försvarssatsning.

BNP på YouTube

Så fungerar BNP

BNP står för bruttonationalprodukt och är det samlade värdet av ett lands alla varor och tjänster under ett år. Måttet visar storleken ...

EFN Ekonomikanalen på YouTube

EFN förklarar: BNP

Har du undrat vad BNP är? EFN reder ut. --- EFN står för Ekonomi- och FinansNyheterna. Vi förser dig med de viktigaste ...

EFN Ekonomikanalen på YouTube

Stark svensk ekonomi - Förstå hur BNP fungerar

2018 blev ett år med stigande BNP på 2,4%. Frågan är om det kan fortsätta under 2019. I detta inlägg kollar jag närmare på vilka ...

Nordnet Sverige på YouTube

BNP

Provided to YouTube by Pschent BNP · Selug · $enar No Signal ℗ 2024 System Override Sound Composer: $enar ...

Selug - Topic på YouTube

French people protest outside BNP Paribas for financing Israel's genocide

A group of people were seen protesting outside of the French bank BNP Paribas in France's Lille city. The bank is accused of ...

Middle East Eye på YouTube

Vad är BNP? | CNBC förklarar

Det är kungen av ekonomisk statistik. Bruttonationalprodukten är ett viktigt verktyg för att mäta hälsan och styrkan hos ett lands ...

CNBC International på YouTube

Bruttonationalprodukt (BNP)

Hur mäter vi hälsan i en ekonomi? Det vanligaste sättet är att titta på dess bruttonationalprodukt, eller BNP.

Professor Dave Explains på YouTube

[Live] BNP Count 2024 - Nominell BNP

Realtidsräknare för "Nominell BNP" och "Nominell BNP per capita" i US-dollar. Beräknat baserat på World Economic Outlook ...

Utonish på YouTube

BNP i poddar

Lesson: Learn to Focus in 2024 (plus, how BNPL companies are killing you)

So many distractions. You can't even read this title without thinking about your social media accounts, can you? That's okay. Neither can we. So, to help ourselves AND our Stacker community, we invited Eric Qualman to join us. He embarked on the Focus Project where he just tried focusing on ONE THING for two hours a day. How'd it work out? We'll share all, including his tips on New Year resolutions and how to block time for the important things on today's show. Plus (and before we discuss focus), we'll dive even more into the topic as we talk about Klarna and Affirm, plus companies who've done the same thing over the last thirty years. Should our Stacker not go with the BNPL company? We'll discuss winning strategies. FULL SHOW NOTES: https://www.stackingbenjamins.com/increase-your-focus-in-2024-erik-qualman-1458 Deeper dives with curated links, topics, and discussions are in our newsletter, The 201, available at https://www.stackingbenjamins.com/201 Enjoy! Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices

Outlook 2024: Why we stay positive on Stocks and Corporate Credit

In this podcast, Edmund Shing, Global Chief Investment Officer of BNP Paribas Wealth Management gives his outlook for 2024.  ·         How far can inflation fall?·         Lock in attractive bond and credit yields·         Identify attractive regional stock markets·         Are illiquid assets a good card to play?

Perspectives 2024 : pourquoi nous restons positifs sur les actions et les crédits aux entreprises ?

Dans ce podcast, Guy Ertz, Chief Investment Advisor de BNP Paribas Wealth Management donne ses perspectives pour 2024.• Jusqu'où l'inflation peut-elle baisser ?• Bénéficiez de rendements obligataires et de crédit attractifs• Identifier les zones géorgaphiques attractives.• Les actifs illiquides sont-ils une bonne carte à jouer ?

Thematic Investments and Environmental Strategies with BNP Paribas

Thematic Investments and Environmental Strategies with BNP Paribas by ESGpresso

S2E03: Biodiversity Research with BNP Paribas' Sumati Semavoine-Jain

Nature is increasingly factored in investment decisions. An emerging realm in relation to natural resources is biodiversity. To wrap up Autumn Term, LSESU Green Finance “The GreenHouse” is back with our final podcast episode for the term. In this episode, we invited Sumati Semavoine-Jain, who works in sustainability research at BNP Paribas. As an analyst for biodiversity and freshwater in Markets360, join us in this episode to explore investment trends and current issues in the biodiversity space! Follow us on Instagram @lsesugreenfinance for updates on our podcast and view the transcript of the episode here: https://www.lsesugreenfinance.com/podcast! For further enquiries, please contact us at greenfinance@lsesu.org

buying a laptop with BNPL, interest-free or salary sacrifice

Glen and John discuss a question from Taizya about buying a laptop and give their thoughts on BNPL, interest-free purchases and credit card balance transfers.We hate email spam so we don’t create it! Sign up to our newsletter to get only the valuable money, careers and property info you need.To get help, and to check out our online courses, resources and downloads (+ our disclaimers and warnings), click here. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

The Banking & Payments Show: BNPL—A look ahead in 2024 | Jan 9, 2024

On the first podcast episode of the new year, we discuss what buy now, pay later's (BNPL’s) prospects will look like in 2024.     • In our “Story by Numbers” segment, we focus on the outlook for BNPL by looking at growth by generation.     • In “Headlines,” we examine data from Adobe Analytics that states BNPL purchases were up 43% on Cyber Monday compared with the previous year, and how the rise of BNPL use over the holidays has increased consumers' debt burden.     • In “For Argument’s Sake,” we debate whether BNPL promotes good or bad behavior. Listen to the podcast with host Rob Rubin and our analysts Grace Broadbent and David Morris.     Follow us on Instagram at:  https://www.instagram.com/insiderintelligence/   For sponsorship opportunities contact us: advertising@insiderintelligence.com For more information visit: https://www.insiderintelligence.com/contact/advertise/ Have questions or just want to say hi? Drop us a line at podcast@emarketer.com    For a transcript of this episode click here:  https://www.insiderintelligence.com/content/podcast-banking-payments-show-bnpl-a-look-ahead-2024   © 2023 Insider Intelligence 

Fast Five | Walmart’s Big & Bold BNPL Push, Macy’s Buyout & CNBC’s Pointed Criticism Of Target

In this week’s Omni Talk Fast Five retail news roundup, sponsored by the A&M Consumer and Retail Group, Firework, Avalara, TGW, and Sezzle, Chris and Anne discussed:Walmart’s bold and beautiful move to put BNPL via Affirm at self-checkoutAmazon’s confounding decision to test an additional $9.99 per month fee on top of Amazon Prime for grocery deliveryWhy Macy’s shareholders should take a hard look at their buyout offer on the tableGoogle’s second brilliant move over the last two months in search commerceAnd closed with a look at why CNBC may have gotten it right on the money when it questioned Target’s claims about theftThere’s all that, plus tastes we would rather eat than drink, DNA data storage, and an allusion to Vera Farmiga in The Departed saying why “honesty is not always synonymous with truth.”Music by hooksounds.com

Fast Five Shorts | Walmart Expands BNPL With Affirm At Self Checkout

In the latest edition of Omni Talk’s Retail Fast Five, sponsored by the A&M Consumer and Retail Group, Firework, Avalara, TGW, and Sezzle Chris Walton and Anne Mezzenga discuss: Walmart Expanding BNPL With Affirm At Self CheckoutFor the full episode head here: https://youtu.be/gvA1lq3ngrA

Divergence or Convergence: What Is the Short Term Future of the BNPL Industry?

In this episode, Adam, Ryan, Nigel and Alex look at how Buy Now Pay Later (BNPL) has evolved, where it is in the present day and where it is heading. -What percentage of transactions currently use BNPL? -When will the rate of growth for BNPL slow? -How do retailers and providers evolve to meet consumer needs? -How will regulators impact this new financial phenomenon?Timestamps below:- Divergence & convergence? The Bain answer first! (2:36) - Macroeconomic pressures (5:32) - The background of BNPL (6:16) - Credit modules (8:36) - What has led to the rise of BNPL? (10:20)- Effects of consumer experience on change (10:36) - Data analytics team overview (16:02) - Incorporating human psychology into algorithms (19:58) - Merchant benefits (23:06) & (24:07) - BNPLs are becoming platforms (23:47) - Where does BNPL fit in with retailer's payment strategies (27:00) - Where does your biggest cost space sit (29:26) - Generational shifts & future projections for growth (32:22) - Who should be getting into BNPL? (33:53)- Regulators (42:33) Please subscribe to the show so you never miss an episode, and leave us a review if you enjoyed the first-ever episode of Deciphered. - You can find Adam Davis here- You can find Ryan Garner here- You can find Nigel Verdon here- You can find Alex Lang here