Demokraterna

Demokraterna är ett politiskt parti i USA som grundades 1828. Partiet är en av de två stora politiska partierna i USA och representerar den liberala falangen i amerikansk politik. Demokraterna har haft flera framträdande ledare genom åren, inklusive Franklin D. Roosevelt, John F. Kennedy och Barack Obama.

Denna text har genererats automatiskt

Stor splittring i nyckelstaten: "Harris är sänd av djävulen"

Stor splittring i nyckelstaten: "Harris är sänd av djävulen"

Både republikaner och demokrater är igång med upploppet av sina kampanjer och både Kamala Harris och Donald Trump har gjort otaliga besök i delstaten. När Nyheterna befinner sig i delstaten Pennsylvania råkar Donald Trump ha kommit för att besöka en McDonalds restaurang där han ska arbeta med att fritera pommes frites under några skälvande kampanjminuter. ”Hon är ond” Ute på gatan väntar mängder med människor längs bilens kortegeväg. Det finns egentligen inga officiella kampanjtider, men ryktet har naturligtvis gått. Det blir hätskt i folkmassan när ett par Harrissupportrar börjar diskutera med trumpisterna. Och språket är hårt när en Trumpanhängare beskriver Harris. Det är ingen tvekan om att nerverna ligger utanpå. – Hon är ond, sänd av djävulen. Trump kommer återinföra den moral vi hade före Biden, säger Trumpväljaren Will Dunklin.

I valet 2016 vann Donald Trump i Pennsylvania och 2020 hette segraren Joe Biden. Det handlade om några tusen röster som avgjorde valet. Demokraterna har en väloljad kampanjorganisation. ”Varje röst räknas” Två av aktivisterna som Nyheterna träffar berättar att de kommer ifrån en organisation som verkar mot skjutvapenvåld och som stödjer Kamala Harris. De har kommit från den angränsande delstaten New Jersey för att hjälpa till med kampanjandet här eftersom det är så viktigt att vinna i Pennsylvania. Kvinnorna ägnar några timmar åt dörrknackning i valkretsen Bucks County – som är särskilt osäker. Ett direkt möte med en kampanjaktivist anses fortfarande vara den bästa metoden för att vinna de osäkra väljarna. – Jag är väldigt motiverad. Väljarundersökningarna pekar på ett jämt val. Harris-Walz-kampanjen tar inget för givet. Varje röst räknas. I synnerhet i Pennsylvania, säger en av aktivisterna, Fran Carrol, som är kampanjarbetare för Kamala Harris. Ingen vågar förutspå En arg ung man blåser i en trumpet och prisar Trump. Han tycker att både aktivisterna och vi i TV-teamet borde ge oss av från Bucks County. Fran Carrol och hennes aktivistkollega konstaterar att det är ett irritationsmoment, men att de flesta människor ändå bemöter dem med artighet och respekt.

Vem som vinner? Den frågan vill ingen svara på i något av lägren. Alla hoppas, men inte ens de mest inbitna supportrar vågar förutspå hur det går.

Därför förtidsröstar rekordmånga inför amerikanska valet

Därför förtidsröstar rekordmånga inför amerikanska valet

Det har varit ett ovanligt stort intresse för att förtidsrösta inför presidentvalet i USA. När vallokalerna i Georgia öppnade i tisdags gick över 300 000 av delstatens invånare och la sina röster, vilket är nästan det dubbla från öppningsdagen inför förra valet – och den högsta siffran någonsin för delstaten. Demokrater brukar alltid förtidsrösta men nu tror man att många att många av rösterna är frånrepublikanska väljare, något bland annat TV4:s utrikeskommentator Rolf Porseryd intygar. – 2016 uppmanade Trump sina väljare att inte förtidsrösta för att det skulle bli mycket mer fusk om de gör det. Idag uppmanar han sina väljare att förtidsrösta, säger han. ”Allmän oro för våldsamheter och fusk” Även enligt Marcus Oscarsson är det Trumps budskap till sina väljare som har påverkat de ovanligt många förtidsrösterna. – Republikanerna börjar förstå att om vi inte förtidsröstar kanske vi förlorar valet, säger USA-experten. Oscarsson menar också att det finns andra faktorer som styr. – Det finns en allmän oro att det kan bli våldsamt på valdagen, att det kan bli fusk eller alla möjliga saker – så vi säkrar om vi röstar i god tid, säger Marcus Oscarsson.

Utspelet: "Han vet att jag är galen"

Utspelet: "Han vet att jag är galen"

Det är extremt jämnt inför presidentvalet i USA som avgörs i början av november. Siffrorna varierar dag för dag. Ibland leder Republikanernas kandidat Donald Trump och ibland leder Demokraternas kandidat Kamala Harris. Om det skulle bli expresidenten Donald Trump som vinner valet så är han säker på en sak. Nämligen att Kina inte skulle våga provocera honom då ”Xi Jinping vet att jag är galen”, säger han i en intervju med The Wall Street Journal. – Jag hade en väldigt stark relation med honom. Han var faktiskt en riktigt god, jag vill inte säga vän, jag vill inte säga något dumt, men vi kom väldigt bra överens, säger Trump. Hotar med höga tullar I intervjun säger han också att han skulle införa tullar på mellan 150 och 200 procent mot Kina om de inför en blockad mot Taiwan. Trump får också frågan om amerikanska soldater skulle kunna sättas in i samband med det. – Jag skulle inte behöva det, eftersom han (Xi Jinping reds. anm.) respekterar mig och vet att jag är galen, säger han. Samtalen med Putin Donald Trump säger också att han och Vladimir Putin hade flera samtal under hans tid i Vita Huset och att han kom bra överens med den ryske presidenten. – Jag sa: ”Vladimir, om du ger dig på Ukraina kommer jag slå till mot dig så hårt att du inte kommer fatta vad som hände. Jag kommer slå till mot dig mitt i Moskva. Vi är vänner, jag vill inte göra det, men jag har inget alternativ”, säger han i intervjun.

Mer än var tredje amerikan anser att invandrare "förgiftar USA:s blod"

Mer än var tredje amerikan anser att invandrare "förgiftar USA:s blod"

Anklagelserna om att Biden ”förgiftar USA:s blod” genom att släppa in invandrare, kom från Trump i december 2023. Samma term använde Hitler i sitt manifest ”Min kamp” – där han kritiserade invandring och rasblandning. Nu visar en ny opinionsundersökning att mer än var tredje amerikan håller med expresidenten. – Det är obehagliga siffror med tanken på vad han egentligen säger: att USA ska vara ett vitt land, säger USA-kännaren Andreas Utterström. Missnöje snarare än rasism Resultatet har fått starka reaktioner. Grundaren av företaget PRRI Robert Jones, som också gjorde undersökningen, beskriver resultaten som ”verkligt alarmerande”. – Det är nazistretorik, säger han. Men där ekon hörs av ”Mein kampf” tror Utterström snarare att det handlar om ett missnöje hos amerikanare än ren rasism. – Det stora problemet är att Biden har gjort för lite i frågan. Det är ett uttryck för att många är missnöjda med hela migrationssystemet och ser Trump som den som kan bringa ordning, säger han och fortsätter: – Det betyder inte att de håller med honom i sak, många svarar reflexmässigt. Hade man djupintervjuat de tillfrågade, hade siffran sjunkit mycket. ”Nu får det vara nog” Hela 34 procent av de tillfrågade svarade att de håller med Trump. Inom republikanerna svarade 61 procent ja, hos demokraterna var siffran 13 procent och bland de oberoende var det en tredje del. Siffrorna ska snarare ses som ett symtom på att ”nu får det vara nog” menar USA-kännaren. – USA hade inte klarat sig utan invandringen, ekonomin bygger på det. Om man istället hade ställt frågan om amerikanarna vill stänga gränserna helt och därmed öka priset på livsmedel, då skulle folk svara nej, säger Andreas Utterström.

Trump vill stoppa kritisk reklam

Trump vill stoppa kritisk reklam

Murdoch kontrollerar USA:s största kabelkanal Fox News och tidningarna Wall Street Journal och New York Post, bland annat. Jag ska träffa Rupert Murdoch, sade Trump under en intervju i Fox News program Fox and Friends. Murdoch är den ende han kan tala med om saken och den rätte att framföra budskapet till, ett ganska rakt och enkelt sådant, enligt Trump: Kör ingen negativ reklam i 21 dagar (läs: fram till valet), sade Trump och syftade på reklam kritisk mot honom själv. Han tillade att inte heller några politiska motståndare eller kritiker till honom, fruktansvärda människor enligt Trump, bör låtas komma till tals i Murdochs medier. Trump visade stor upprördhet nyligen över att Fox News intervjuade demokraternas presidentkandidat Kamala Harris. Trump sade att Rupert Murdoch kanske inte är jätteförtjust över att deras kommande möte blir känt. Men jag kommer att säga: Rupert, gör så här och sedan kommer vi att vinna och det tror jag att vi alla vill, sade Trump.

Drar ifrån – två veckor före valet

Drar ifrån – två veckor före valet

Beror det på Trumps extrema retorik eller konspirationsteorierna om Vita husets katastrofhantering efter orkanerna Helene och Milton? Oroas väljare över utsikten att få en kvinnlig befälhavare? Politiska bedömare i USA har ingen tydlig förklaring till varför Demokraternas Kamala Harris de senaste veckorna dalat märkbart i popularitet. Vicepresidenten kampanjar intensivt i de avgörande vågmästarstaterna och hon har gjort en rad efterfrågade medieframträdanden. Sommaren har blivit höst, tecknen på medvind för Harris har upphört, konstaterar opinionsexperten Jeff Horwitt för tv-kanalen NBC. Inget annorlunda? Hans kollega Bill McInturff tror att utvecklingen beror på att Harris inte lyckats påvisa tydliga skillnader mellan hennes och president Joe Bidens ledarskap. I en ABC-intervju förra veckan sade Harris att "hon inte kommer på något särskilt" hon skulle gjort annorlunda än sin chef. Jag har varit delaktig i de flesta viktiga besluten, sade hon i ett klipp som blivit viralt. Senare återkom Harris till ämnet och sade att hon, till skillnad från Biden, planerar att ha en republikan i sitt kabinett. Bill McInturff drar slutsatsen att valet för många amerikaner blir som ett mellan två sittande presidenter – och att många tycker att de hade det bättre under Trumps tid. Ett land i förfall Lägg därtill att Donald Trump i nuläget går hårt åt Harris med dagliga attacker mot främst hennes intelligens. Han har också spridit överdrivna, i vissa fall falska, uppgifter om våldsamma invandrargrupper i USA samt hotat att sätta in militären mot vänstergrupper. Retoriken går i linje med Trumps beskrivning av USA som ett land i förfall, en utveckling han hävdar att enbart han kan vända. Expresidenten har nu gått om Harris i samtliga sju utpekade vågmästarstater, inklusive Wisconsin där vicepresidenten ledde fram till fredagen. I samtliga vågmästarstater är det dock mycket jämnt och differensen ligger ofta inom felmarginalen. Men i Arizona och North Carolina har Trump ett övertag på en procentenhet eller mer, enligt Real Clear Politics genomsnitt. Tendensen syns även hos spelbolagen. Enligt sajten Election Betting Odds, som sammanställer odds från sex spelbolag, har Trumps chanser att vinna den 5 november stigit till 57,5 procent. Harris chanser har dalat till 41,7 procent.

Demokraterna på YouTube

Skrällvalet i Alabama har gjutit nytt hopp i Demokraterna - Nyhetsmorgon (TV4)

Nyhetsmorgon i TV4 från 2017-12-18: Fyllnadsvalet till senaten i Alabama som ägde rum förra veckan fick en oväntad vinnare.

Nyhetsmorgon på YouTube

Demokraterna behåller makten i senaten efter rysare | TV4 Nyheterna | TV4 & TV4 Play

Tidigt på söndagsmorgonen svensk tid stod det klart att Demokraterna har vunnit majoriteten i den amerikanska senaten. Det var ...

TV4 Nyheterna på YouTube

Jan Jörnmark: Stor press på Demokraterna nu

Jan Jörnmark, docent i ekonomisk historia, var med och grundade partiet Demokraterna i Göteborg men har i dag inte någon ...

EFN Ekonomikanalen på YouTube

Demokraterna i Göteborg Martin Wannholt 20170504

Göteborgs nya parti, Demokraterna i Göteborgs partiledare Martin Wannholt hälsar alla välkomna. Göteborg ska vara bra för alla ...

Demokraterna på YouTube

Demokraterna i poddar

Därför satsar Demokraterna allt på en 80-plussare

Ett år kvar till det amerikanska valet och nedräkningen för alla USA-politiknördar har börjat. På en kvart får du veta varför Demokraterna tror att en 80-plussare, är deras enda chans få stanna i Vita huset. Progranmledare Alexandra Karlsson, producent Moa Larsson, Redaktör Maria Sundén Jelmini

Av1866: Demokraterna och Republikanerna överens om skuldtaket

Ronie Berggren samtalar med nationalekonomen John Gustavsson om Demokraternas och Republikanernas överenskommelse om skuldtaket. ------- STÖD AMERIKANSKA NYHETSANALYSER: http://usapol.blogspot.com/p/stod-oss-support-us.html

DEKONSTRUKTIV VALSTUGA 4 Ulf Boström DEMOKRATERNA GBG

Ska man tro Göteborgsposten och Sifo kommer det ske en revolution i Göteborg på söndag. En stad som varit socialdemokratisk sedan minst 1970 kommer antagligen få ett nytt största parti. DEKONSTRUKTIV KRITIKs VALSTUGA träffar Demokraternas Ulf Boström.Hemsidan: www.aronflam.com för mer informationpaypal.me/ARONFLAMDKs Patreon: bit.ly/ARONFLAMDKSWISHA på 0768943737Paypal: paypal.me/ARONFLAMBitcoin: 3EPQMEMVh6MtG3bTbGc71Yz8NrMAMF4kSHEdited by Marcus Blomgren - contact at Instagram @marcusbrummgren Intro by:Intractable by Kevin MacLeod is licensed under a Creative Commons Attribution license (creativecommons.org/licenses/...)Source: incompetech.com/music/royalty-...Artist: incompetech.com Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Demokraterna VS Demokratin

Vad händer med den amerikanska demokratin? Malcom Kyeyune och Arvid Hallén beger sig till andra sidan Atlanten för att undersöka vad som händer med den amerikanska demokratins institutioner i allmänhet och med de civil-militära relationerna i synnerhet, medan de noga aktar sig för att uttala sig om det eventuellt olämpliga i att höggravida kvinnor utsätter sig för 9 g-krafter i jaktplan. Och varför beter sig Demokraterna nu på samma sätt som de tidigare kritiserade Trump för att göra? Om du vill få uppdateringar om podden från Oikos via email, signa upp på: www.oikos.se En podcast av Malcom Kyeyune och Arvid Hallén, Tankesmedjan Oikos. Vill du vara med och stötta Oikos-Podden? Stötta Oikos via Swish på 1234850186 Stötta Oikos via kort, bankgiro och PayPal på www.oikos.se/donera

Av1737: Hakeem Jeffries väljs av Demokraterna, Kevin McCarthy bromsas av republikansk falang

Ronie Berggren om Demokraternas val av kongressman Hakeem Jeffries som partiets nya ledare i Representanthuset, och om intrigerna bland Republikanerna som gör att Kevin McCarthy blockeras internt från att väljas och ta över Nancy Pelosis position som Speaker of the House. ------- STÖD AMERIKANSKA NYHETSANALYSER: http://usapol.blogspot.com/p/stod-oss-support-us.html

Vägen till Vita huset: Alla mot Trump – Demokraterna har hållit konvent

Vägen till Vita huset är tillbaka och veckans avsnitt handlar om kampen om vicepresidentposten och om Demokraternas konvent. Konventet visade upp ett parti som främst enas i sitt missnöje mot Donald Trump, och många av de tunga namn som höll tal under konventet riktade frän kritik mot den sittande presidenten. Vi bjuder också på ett porträtt över vicepresidentkandidaten Kamala Harris, och listar de viktigaste frågorna för henne i hennes kamp mot Mike Pence. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.