Den kalla våren följdes av en värmebölja som gav Rebecca Ringborgs plantor en flygande start.
Nu börjar de första bären titta fram på åkern på Ekerö utanför Stockholm.
– Det ser fint ut, jag tror det kommer bli en bra jordgubbssäsong, säger Rebecca Ringborg medan hon inspekterar sina odlingsbäddar.
Till midsommar räknar hon med att kunna släppa in de första självplockarna.
Men då gäller det att vädrets makter står henne bi. Det man som odlare vill undvika just nu är kyla, skyfall och blöta åkrar.
– Runt 20 grader och soligt då mår jordgubbarna som bäst, säger Rebecca Ringborg
Varje år plockas ungefär 20 000 ton jordgubbar i Sverige. Här plockas det redan Längre söderut, på de stora odlingarna i Skåne, är plockandet redan i full gång sedan ett par veckor tillbaka.
– Sverige är ett avlångt land och jordgubbarna har kommit olika långt i olika delar av landet, säger LRF:s jordgubbsexpert Markus Söderlind som även han betonar vädrets betydelse.
– Det är vädret som avgör hur mycket jordgubbar som mognar fram.
Men Rebecca Ringborg är övertygad om att jordgubbar från hennes odlingar kommer att hamna på många midsommarbord i år.
– Absolut!