Götaland

Götaland är en av de tre landsdelarna i Sverige, tillsammans med Svealand och Norrland. Det är den sydligaste och mest befolkade delen av landet och omfattar bland annat storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö. Götaland har en varierad natur med både kustlandskap, skogar och sjöar. Här finns också många historiska platser och sevärdheter, som exempelvis Visby på Gotland och Kalmar slott.

Denna text har genererats automatiskt

Nu drar norska ovädret in: "Flera lågtryck efter varandra"

Nu drar norska ovädret in: "Flera lågtryck efter varandra"

Flera områden i sydvästra Norge har drabbats av kraftigt regn och översvämningar i samband med att ovädret Jakob drog in i går. Nu drar ovädret in över stora delar av Sverige. – Flera lågtryck drar in efter varandra över Skandinavien och har gett stora regnmängder i Norge. Hos oss väntar framför allt några dygn med mycket blåsigt väder i stora delar av landet. , säger TV4:s meteorolog Linda Eriksson. Under fredagen är en gul varning utfärdad i norra Götaland och delar av södra Svealand, som gäller fram tills eftermiddagen. Under fredagen passerar en svag kallfront söderut. – Under natten har det lokalt varit stormstyrka i vindbyarna vid västkusten, säger Linda Eriksson. Under fredagen har varningsområdet utökats norr ut och öster ut. Hårda vindar och snöfall Det blåsiga vädret har lett till nedfallna träd och påverkan på trafiken, rapporterar Corren. Krösatågen mellan Linköping-Västervik och Linköping-Kalmar ställs in och ersätts av bussar fram tills klockan 9 på lördagen. Gula varningar är även utfärdade för fjälltrakterna, in över delar av lördagen. Där varnas det för hård eller mycket hård vind i kombination med snöfall. Längs i princip hela den svenska kusten i Östersjön, Öresund, Kattegatt och Skagerrak är kulingvarningar utfärdade. För östra delarna gäller varningen in på lördagen. Vädret har lett till inställda färjor på Gotland under natten, rapporterar Helagotland.

Efter bråken – nu ska skidförbundet enas

Efter bråken – nu ska skidförbundet enas

Anders Furbeck från Luleå var inte valberedningens förslag när Skidförbundet skulle välja ny ordförande.

Den förre vd:n för Vasaloppet och Skistars fd chef Jonas Bauer föreslogs från valberedningen, men Anders Furbeck vann en jämn omröstning med 22-20.

– Nu ska vi samla skidfamiljen igen, säger nytillträdde Furbeck som basar över ett förbund som till stora delar mår bra och också har mycket pengar.

Men samtidigt med stora skillnader i förutsättningar.

Längdsektionen går som tåget med ett damlandslag som är bäst i världen och med sparade pengar i kassakistan. Den alpina delen sackar, och det är kring den sektionen det har bråkats mest.

– Det är inget konstigt att vi i ett sånt här stort förbund har olika åsikter, det är helt naturligt, med alla olika förutsättningar. Men vi har en plan som vi ska följa nu och jobba vidare på.

– Verbala attacker och öppet bråk med olika anklagelser i offentligheten är ingenting som vi ska hålla på med, säger Anders. Längd går bra När längdlandslaget höll pressträff i Stockholm nyligen var det samtidigt rundvisning av den nya vallatrailern som ska rulla mellan världscuporterna i vinter. Den är en supermodern trailer på 80 kvadrat, den nyaste i sitt slag. Nio miljoner kostade den, men längdsektionen har råd.

– Vi känner med alpinsidan, säger landslagschefen Anders Byström. Vi har varit i ungefär samma situation som de, tidigare. Men det påverkar inte vårt arbete i vardagen.

– Jag är inte påverkad på kort sikt. Det når er i media, men jag koncentrerar mig på mitt, säger Ebba Andersson.

Anders Furbeck har suttit i Svenska skidförbundets styrelse i fyra år och när han utmanade valberedningens förslag nominerades han av nio distrikt, samtliga i Götaland.

Gunilla, 36, fick gråta och bråka sig till behandling mot sin cancer

Gunilla, 36, fick gråta och bråka sig till behandling mot sin cancer

När hon var 32 år, sommaren 2020, fick hon veta att hon har en genmutation som ger 50-80 procents ökad risk för att få bröstcancer. På hösten kände hon knölen. – Först tänkte jag att jag väntar och ser och försöker att inte bli orolig, men när den inte försvann utan blev större, då blev jag orolig på riktigt. Max fem veckor Enligt det standardiserade vårdförloppet för bröstcancer som infördes 2016 så är målet att minska onödig väntan och ovisshet för patienterna. Från en välgrundad misstanke om cancer till behandling ska det inte ta mer än 5 veckor. Statistik från landets cancercentrum visar att i år har varannan patient fått vänta längre. – Det är fruktansvärt, jag vet flera som fått bråka sig till undersökningar och i vissa fall har man fått tag på det i rätt tid, och i vissa fall har det gått jättelångt, säger Gunilla. Stora skillnader i landet I Norrbotten får nästan alla behandling inom fem veckor, i Västmanland får 4 av 5 vänta längre. Västra Götaland, som Gunilla tillhör, är en av 18 regioner som inte når upp till målet, och personalbristen är ett stort problem. – Det ser olika ut i olika perioder, i år har vi haft brist på mammografiläkare, säger Jenny Heiman, överläkare i kirurgi på Sahlgrenska universitetessjukhuset och fortsätter: – De fem veckorna är en vision av den ledtid vi skulle önska, utan hänsyn till vilka resurser vi har. Men visst kan det vara frustrerande om vi har många patienter i kö och det skapar mycket onödig oro för de som får vänta. En gång cancer alltid cancer Gunilla fick vänta i nio veckor på behandling och då hade hon gråtit och bråkat för att skynda på processen. – Ovissheten är väldigt jobbig, säger hon. Nu är hon cancerfri och har fått sitt andra barn, men helt har hon inte släppt det hon varit med om. – Jag brukar säga att en gång cancer alltid cancer. Det ligger alltid och gnager i perioder.

"Skulle inte säga ’winter is coming’ – men det blir kallare"

"Skulle inte säga ’winter is coming’ – men det blir kallare"

Under söndagen drar ett lågtryck drar in över Sverige som även bjuder på regn i hela landet. I fjälltrakten övergår det snabbt till snö och SMHI utfärdar en gul varning om halka och snabb tillfrysning. – Det finns risk för ishalka i norra Norrland under natten och morgonen när det börjar frysa på, säger TV4:s meteorologen Ingrid Eronn. Sjunkande temperaturer Under måndagen klarnar det upp och vi får istället en del solglimtar både här och där – möjligtvis med lite regnstänk i Götaland. En ny kallfront närmar sig samtidigt över fjällkedjan, tillsammans med en del snöbyar som drar in. I norra delen av Sverige kommer det vara minusgrader stora delar av veckan. I södra delarna blir temperaturen inte lika kylig men den fortsätter att sjunka. I början av veckan kommer temperaturen ligga mellan fem och tio grader. Fram till helgen kommer den sjunka ytterligare och ligga runt fem. – Jag skulle inte säga "winter is coming" men det blir kallare, säger TV4:s meteorologen Ingrid Eronn.

Här kan det bli över 15 grader: "Ett mäktigt högtryck"

Här kan det bli över 15 grader: "Ett mäktigt högtryck"

Den varma och milda luften stannar i flera dagar och för årstiden är det varmt. På vissa håll i landet kan vi få se hyfsat höga temperaturer kommande dagar. – Det blir varmast i de södra delarna av landet med temperaturer lite över 15 grader. Framför allt gäller det Götaland och östra Svealand, säger TV4:s meteorolog Martin Hagman. Orsaken: Mäktigt högtryck Den milda luften som transporteras norrut och när den avkyls över landytor så bildas mycket dis och dimma över hela landet. Detta har flera tittare uppmärksammat genom att ha skickat in bilder. Men på sina håll kan det också komma nederbörd. – Det är milt, blåsigt och med mycket dis och dimma. Det är dessutom områden med regn som passerar från väst eller sydväst. I mitten av veckan blir det några grader lägre när lite kyligare luft tillfälligt strömmar söderut, säger Martin Hagman. Varför ser vädret ut som det gör just nu? – Det är ett mäktigt högtryck, med centrum öster om Skandinavien, som är orsaken. Eftersom det blåser medsols runt högtryck innebär det en sydlig luftström upp över Skandinavien. När denna strömning pågår under en lång tidsperiod innebär det att man kan dra upp varm luft långt söderifrån. När den varma luften avkyls på nordliga breddgrader så bildas dis och dimma över utbredda områden. På vissa håll lättar den inte ens mitt på dagen.

Höstrusk och frostnätter tar paus – här blir det störst solchanser

Höstrusk och frostnätter tar paus – här blir det störst solchanser

Under natten till onsdagen har det varit frost på flera håll i landet. Som allra kallast var det i Naimakka i Kiruna kommun med en temperatur på minus 13 grader. Men nu är det slut på de kalla frostnätterna. I alla fall tillfälligt. Ett högtryck trycker på från öster och ger varmare temperaturer och sol. – Det gör att nätterna blir betydligt mildare och vi kan klara oss från frost ett tag, åtminstone i den södra delen av landet, säger TV4:s meteorolog Peter Kondrup. – Flera dagar framöver kan vi räkna med dagstemperaturer på 10-14 grader i Götaland och delar av Svealand. Störst solchanser Som varmast blir det på lördagen då flera platser i till exempel Skåne och Halland kan få temperaturer uppemot 16 grader. Längre norrut i landet blir det i allmänhet runt 10 grader förutom i nordligaste Norrland där det blir 5-10. Du som vill njuta av solen kan passa på under torsdagen då solchanserna är störst på flera håll i landet. – Allra soligast ser det ut att bli i de östra delarna av Götaland och Svealand liksom i södra Norrland, säger Peter Kondrup. Kondrup tillägger att det samtidigt blir blåsigt med frisk till hård sydlig vind längs våra kuster.

Efter regnet – då blir det sol i stora delar av landet

Efter regnet – då blir det sol i stora delar av landet

Under veckan har det regnat mycket på många håll. Så pass att SMHI gått ut med en varning om höga flöden i Stockholmsområdet under fredagen. Detta efter att en hel månads regn fallit över området på två dygn.

Även i Västernorrlands och Västerbottens läns kustområden råder varning om höga flöden under fredag och lördag. Men lagom till fredag eftermiddag börjar det klarna upp. – Under fredagen minskar molnigheten i stora delar av landet. På många håll blir det en klar natt, med chans att se norrsken så långt söderut som ända ner i Götaland, säger Linda Eriksson. Skurar passerar Natten till lördagen passerar skurar Götaland och Svealand. – Under lördagen blir det sol i stora delar av landet. Med sedan ökar molnigheten från sydväst, med risk för lite nederbörd i västra Svealand och sydvästra Norrland, där det kan bli inslag av snö, säger Linda Eriksson. Under söndagen är dock solchanserna mindre, en molnig dag med spridda skurar är att vänta på många håll.

– Men regn och snö drar bort i norr, så där finns det chans för lite sol, säger Linda Eriksson.

Götaland på YouTube

STÖLDLIGAN I VÄSTRA GÖTALAND

Lyssna på rättegången Stöldligan i Västra Götaland - GRATIS - på Rättegångsappen! Ladda ner appen på Google ...

RÄTTEGÅNGSAPPEN på YouTube

Anna - tandhygienist på Folktandvården Västra Götaland och forskare

Anna berättar om sitt jobb som tandhygienist på Folktandvården Västra Götaland och hur hon kombinerar det med forskning.

Folktandvården Västra Götaland på YouTube

Götaland i poddar

5. Autism och Aspergerförbundet - Västra Götaland Fyrbodal

I det här avsnittet samtalar det personliga ombudet, Gustav Hadin, med ordförande Stefan Trollheden om Autism- och Aspergerföreningen Västra Götaland Fyrbodal. Vilka vänder sig föreningen till? Vilka aktiviteter finns? Detta och mycket mer får ni reda på! Kontaktuppgifter till föreningen finner du HÄR.

Div 2 Norra Götaland. BK Forward mot Grebbestad IF

Manne och Fredrik drar till Trängens IP för att kolla mera boll. Denna gång blev det Divison 2 Norra Götaland och match mellan BK Forward mot Grebbestad IF.

Vad sjutton har LRF Västra Götaland pysslat med 2020 🤔

Är du nyfiken på vilka frågor som LRF Västra Götalands regionstyrelse har arbetat med och prioriterat under året, in och lyssna på deras verksamhetsberättelse.

Digitaliseringens betydelse för utvecklingen i Västra Götaland

I detta sjunde avsnitt tillsammans med regionutvecklingsdirektör Helena Lundberg Nilsson blickar vi ut ur organisationen Västra Götalandsregionen och tar reda på vad vi gör för digitaliseringen i Västra Götaland. Bland annat pratar vi AI-center på Lindholmen i Göteborg men det blir också lite mer ingående kring vad hållbar regional utveckling handlar om. 

”Trash-talk” på isen ger näthat, Götaland tar över SHL & Skellefteå-tränaren bör sparkas

Sju SHL-klubbar kommer från Götaland och bara tre från Norrland. Därför har SHL-kartan tippat över till södra Sveriges fördel. Kvällspostens hockeykrönikör Elisabeth Lindbäck är veckans gäst. Sju SHL-klubbar kommer från Götaland och bara tre från Norrland. Förr var balansen omvänd. Håller södra Sverige på att ta över SHL-kartan helt?Radiosportens Magnus Wahlman tycker att Skellefteås Fredrik Öberg bör lämna sitt uppdrag som huvudtränare.Hur kommer vi till rätta med näthatet mot (främst) kvinnliga hockeyjournalister? Kvällspostens Elisabeth Lindbäck tycker att Hockeysverige borde börja med att rensa upp i det dåliga språkbruket nere på isen.15-åriga hockeyspelare tvingas till väldigt svåra val i kölvattnet av Frölundas avstängning av två juniorspelare.Hur stressade är man i Djurgården och Rögle över att jumbon Leksand plötsligt vinner hockeymatcher?Och vad tycker egentligen Magnus Wahlman om nya NHL-klubbens namn, Vegas Golden Knights?Martin Sundelius martin.sundelius@sverigesradio.se