Götaland

Götaland är en av de tre landsdelarna i Sverige, tillsammans med Svealand och Norrland. Det är den sydligaste och mest befolkade delen av landet och omfattar bland annat storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö. Götaland har en varierad natur med både kustlandskap, skogar och sjöar. Här finns också många historiska platser och sevärdheter, som exempelvis Visby på Gotland och Kalmar slott.

Denna text har genererats automatiskt

Här kan det bli över 15 grader: "Ett mäktigt högtryck"

Här kan det bli över 15 grader: "Ett mäktigt högtryck"

Den varma och milda luften stannar i flera dagar och för årstiden är det varmt. På vissa håll i landet kan vi få se hyfsat höga temperaturer kommande dagar. – Det blir varmast i de södra delarna av landet med temperaturer lite över 15 grader. Framför allt gäller det Götaland och östra Svealand, säger TV4:s meteorolog Martin Hagman. Orsaken: Mäktigt högtryck Den milda luften som transporteras norrut och när den avkyls över landytor så bildas mycket dis och dimma över hela landet. Detta har flera tittare uppmärksammat genom att ha skickat in bilder. Men på sina håll kan det också komma nederbörd. – Det är milt, blåsigt och med mycket dis och dimma. Det är dessutom områden med regn som passerar från väst eller sydväst. I mitten av veckan blir det några grader lägre när lite kyligare luft tillfälligt strömmar söderut, säger Martin Hagman. Varför ser vädret ut som det gör just nu? – Det är ett mäktigt högtryck, med centrum öster om Skandinavien, som är orsaken. Eftersom det blåser medsols runt högtryck innebär det en sydlig luftström upp över Skandinavien. När denna strömning pågår under en lång tidsperiod innebär det att man kan dra upp varm luft långt söderifrån. När den varma luften avkyls på nordliga breddgrader så bildas dis och dimma över utbredda områden. På vissa håll lättar den inte ens mitt på dagen.

Höstrusk och frostnätter tar paus – här blir det störst solchanser

Höstrusk och frostnätter tar paus – här blir det störst solchanser

Under natten till onsdagen har det varit frost på flera håll i landet. Som allra kallast var det i Naimakka i Kiruna kommun med en temperatur på minus 13 grader. Men nu är det slut på de kalla frostnätterna. I alla fall tillfälligt. Ett högtryck trycker på från öster och ger varmare temperaturer och sol. – Det gör att nätterna blir betydligt mildare och vi kan klara oss från frost ett tag, åtminstone i den södra delen av landet, säger TV4:s meteorolog Peter Kondrup. – Flera dagar framöver kan vi räkna med dagstemperaturer på 10-14 grader i Götaland och delar av Svealand. Störst solchanser Som varmast blir det på lördagen då flera platser i till exempel Skåne och Halland kan få temperaturer uppemot 16 grader. Längre norrut i landet blir det i allmänhet runt 10 grader förutom i nordligaste Norrland där det blir 5-10. Du som vill njuta av solen kan passa på under torsdagen då solchanserna är störst på flera håll i landet. – Allra soligast ser det ut att bli i de östra delarna av Götaland och Svealand liksom i södra Norrland, säger Peter Kondrup. Kondrup tillägger att det samtidigt blir blåsigt med frisk till hård sydlig vind längs våra kuster.

Efter regnet – då blir det sol i stora delar av landet

Efter regnet – då blir det sol i stora delar av landet

Under veckan har det regnat mycket på många håll. Så pass att SMHI gått ut med en varning om höga flöden i Stockholmsområdet under fredagen. Detta efter att en hel månads regn fallit över området på två dygn.

Även i Västernorrlands och Västerbottens läns kustområden råder varning om höga flöden under fredag och lördag. Men lagom till fredag eftermiddag börjar det klarna upp. – Under fredagen minskar molnigheten i stora delar av landet. På många håll blir det en klar natt, med chans att se norrsken så långt söderut som ända ner i Götaland, säger Linda Eriksson. Skurar passerar Natten till lördagen passerar skurar Götaland och Svealand. – Under lördagen blir det sol i stora delar av landet. Med sedan ökar molnigheten från sydväst, med risk för lite nederbörd i västra Svealand och sydvästra Norrland, där det kan bli inslag av snö, säger Linda Eriksson. Under söndagen är dock solchanserna mindre, en molnig dag med spridda skurar är att vänta på många håll.

– Men regn och snö drar bort i norr, så där finns det chans för lite sol, säger Linda Eriksson.

Så ska betongstjärnor rädda hotad korall: "Känns fantastiskt"

Så ska betongstjärnor rädda hotad korall: "Känns fantastiskt"

På kajen i Grebbestad lastas några av de stjärnformade betongklumpar, som forskarlaget hoppas ska bli ögonkorallens nya bostad. Med hjälp av en specialplattform ska totalt 140 konstgjorda rev transporteras ut och sänkas i havet utanför Bohuslän. Utsättningen har föregåtts av nästan fem års tester på vad som får korallen att trivas. Något som bland annat resulterat i att bitar av slagg, en restprodukt vid metallframställning, gjutits fast på fundamenten.

– Slaggen är kalkrik och innehåller andra mineraler. Framförallt har den mycket håligheter, som larverna gillar att krypa ner i och sätta sig fast i för att bli lite skyddade i början av sin livstid, säger Ann Larsson.

De naturliga reven finns i Atlanten - från Nordnorge ner till Medelhavet - men i snabbt minskande antal. Bland annat på grund av bottentrålning. I Sverige finns dom enda kända kvarvarande i närheten av Koster- och Väderöarna, där forskarna nu på sex platser ska försöka restaurera döda eller döende rev.

– Det kan vara väldigt viktigt. De här korallerna är en väldigt viktig livsmiljö för andra arter. Man har hittat upp till 1300 arter på rev av ögonkoralls, säger Ann Larsson. Förbud mot trålning I samband med utsättning införs också ett förbud mot trålning eller ankring i de sex områdena. Projektet leds av länsstyrelsen i Västra Götaland och finansieras till stor del av EU:s så kallade Life-fond. Nu ska den eventuella koralltillväxten följas och dokumenteras, så att metoden kanske kan rädda fler.

– Det finns ett stort behov ute i europeiska vatten också för restaurering, säger Ann Larsson.

– Vi hoppas ju att inom fem år se någon etablering på reven. Men de växer ju långsamt av naturen, i och med att det är kallvattenkoraller. Så det tar ett tag innan det växer ut och blir ett större rev. Men är det många individer som rekryteras så är det klart att det går fortare.

Sjöfartsverkets varning för skadade fartyget: Håll största möjliga avstånd

Sjöfartsverkets varning för skadade fartyget: Håll största möjliga avstånd

Det maltaregistrerade 183 meter långa fartyget som väckt oro både bland norska, danska och svenska myndigheter den senaste veckan befinner sig just nu i Nordsjön på väg mot Klaipeda i Litauen. Det är en den potentiellt mycket explosiva lasten, 20 000 ton ammoniumnitrat, som gör att Danmarks sjöfartsmyndighet utfärdat en generell varning: All sjöfart uppmanas att iaktta största försiktighet och att hålla största möjliga avstånd när Ruby nu under helgen väntas stäva genom Stora Bält och vidare in i Östersjön. Ingen omedelbar fara – För närvarande befinner hon sig utanför Danmarks kust, vilket inte innebär någon omedelbar fara för Sverige. Det gör att vi metodiskt kan förbereda oss om det närmar sig kusten, säger Pehr Johansson, chef för Länsstyrelsens funktion för räddningstjänst och krisberedskap i Västra Götaland.

Länsstyrelsen i Västra Götaland samordnar de sex länsstyrelser som finns längs kusten i södra Sverige. – Vi har hamnarna som skulle kunna bli aktuella om fartyget närmar sig. Sedan följer vi det nationella läget, och där är det MSB som samordnar. Vi har möten med dem, Kustbevakningen, Transportstyrelsen, Sjöfartsverket och polisen, så att vi kan göra rätt bedömningar ihop, säger Pehr Johansson. Säkerhetszon i Tromsö När fartyget, som är skadat, sökte skyddshamn i norska Tromsö tidigare upprättades en säkerhetszon på 500 meter. – Vi kan bekräfta att lots har beställts för fartyget och att detta har skett i enlighet med reglerna om passage genom internationellt vatten, säger Anne Heinze, presschef på lotsföretaget DanPilot till TV2. Ammoniumnitrat är samma ämne som orsakade explosionerna i Beirut 2020 då över 200 människor dödades.

Därför kan elen bli tre gånger så dyr i vinter

Därför kan elen bli tre gånger så dyr i vinter

Med bara en dryg månad kvar tills det att systemet går live, så kallad flödesbaserad kapacitetsberäkning (flowbased), fortsätter kritikerna att försöka göra sina röster hörda. De förstår inte varför Svenska kraftnät trycker så hårt på ett system som ingen på elmarknaden verkar vilja ha. Det är anmärkningsvärt då både producenter och förbrukare är negativa till det här, säger Jan Rönnback, energimarknadsexpert på energibolaget Fortum. Vilka är vinnarna då? Rent krasst medför modellen att man kan överföra mera el. Det betyder att man kan exportera ännu mer till kontinenten. Det är någonstans söder om Norden man får söka de största vinnarna, säger Rönnback som också ser en mer närbelägen vinnare. Norge har viss fördel. Man får bättre betalt för sin vattenkraft. Man kan använda det svenska stamnätet mer effektivt. Man har ett väldigt svagt nät i Norge. Och det här ger tillgång till mera överföringskapacitet via Sverige. Testkörning Svenska kraftnät har under något år kört det nya tänkta systemet parallellt med det nuvarande för att se vad bland annat priskonsekvenserna blir. Dyrare i norra Sverige och i elområde 3 som innefattar Svealand och norra Götaland, visar testkörningarna. Däremot ska det bli något billigare längst i söder. Men precis som flera andra kritiker som analyserat Svenska kraftnäts modeller köper inte Rönnback den analysen. Visst, något billigare, tidvis under sommaren när elförbrukningen är låg kan det bli, men rejält dyrare när elsystemet ställs på prov. Under några kalla vinterdagar i vintras kostade elen tidvis i Sydsverige runt tre kronor/kwh. Men i flowbased blev det i den här parallellkörningen åtta, säger Rönnback. Svenska kraftnät, som tillsammans med sina motsvarigheter i Norden står bakom den nya modellen, försvarar beslutet med att elöverföringen blir mer effektiv och att Europa som helhet kommer ut som vinnare. Men kanske inte alltid Sverige, har myndigheten tidigare medgett för TT. Importerar högre pris Visst, mer el kommer att kunna transporteras i samma ledningar, enligt Rönnback. Men: I och med att man ökar överföringskapaciteten kommer man att importera ännu mer högre priser från andra länder. Ytterligare en sämre aspekt med det nya systemet är att det blir svårare att förutse priserna på elmarknaden. Det kommer göra det svårare att hushålla med vattnet i kraftdammarna, enligt Rönnback.

Första minusgraderna i Götaland här – men sen kommer värmen tillbaka

Första minusgraderna i Götaland här – men sen kommer värmen tillbaka

Vi lämnar en mulen vecka bakom oss. Men lagom till helgen drar ett högtryck in över landet. – Det blir varmt och skönt i solen. I sydöstra Sverige kan det blir det ganska höga temperaturer, upp emot 18, 19, nästan 20 grader, säger Ulrika Elvgren, meteorolog på TV4. Men samtidigt som det blir soligt och ganska höga dagstemperaturer blir det kallt nattetid. Timmarna under natten mot lördag kan bli säsongens kallaste hittills, på flera håll. – För första gången den här hösten väntas det bli minusgrader i Götaland. Västergötland, Småland och Östergötland väntas få en frostnatt. ”Krispigt höstväder” I Norrland blir det desto höstigare väder, dag som natt. – Det blir kallt nattetid, säkert med säsonglägsta temperaturer, men fina höstdagar med krispig luft och klart väder. Chans att se norrsken De senaste dagarna har det varit norrsken över flera delar av landet. Och eftersom det blir betydligt klarare väder i helgen blir chanserna ännu bättre – även i söder. – Utbrotten på solen har bara fortsatt, så det finns fina chanser att se norrsken i helgen. Det klara och fina höstvädret väntas ligga kvar även i början av nästa vecka. – Nästa vecka kommer ett nytt högtryck in. Det blir ganska varmt septemberväder. Men det återstår o se hur soligt det blir, säger meteorologen.

Kraftigt regnoväder drar in – så rör det sig över landet

Kraftigt regnoväder drar in – så rör det sig över landet

Värmebölja, tropiska nätter och rekordtemperaturer – efter en ovanligt varm september väntas nu höstvädret slå klorna i landet. Västerifrån kan stora mängder regn komma att dra in.  – Det kommer lokalt att kunna regna ganska kraftigt, säger TV4:s meteorolog Madeleine Westin.  Regnvädret som dragit fram över Norge och Danmark väntas dra in över Sverige, och framförallt över Götalands västra delar, Värmland och Dalarna. – Fram mot kvällen kan det komma rätt mycket nederbörd i delar av Västsverige. Sen under natten rör det sig upp över landet. Under tisdagen beräknas regnvädret röra sig norrut och främst beröra Norrlands inland.  Översvämningsvarning i Norge SMHI har inte utfärdat någon nederbördsvarning för Sverige. I vårt västra grannland ser det däremot annorlunda ut. Norska VG skriver att statsförvaltaren (landshövdingen) för fylket Innlandet kallat in krispersonal för att hantera regnmängderna. – Det är viktigt att säkra egendom och tillhörigheter i den mån det är möjligt, framförallt i områden som är särskilt utsatta för översvämningar, säger statsförvaltare Knut Storberget till VG. Lokala meteorologer varnar för att regnmängderna kan orsaka stora jordskred och skapa trubbel i trafiken, rapporterar tidningen.

Götaland på YouTube

Västra Götaland in 6 minutes - time lapse

My entire bike trip converted to a 6 minute video. 3 months on the roads in the county of Västra Götaland, Sweden. See the hole ...

biketommy999 på YouTube

Ställplats i västra Götaland, båtklubben i Rydal.

Fin liten ställplats i Rydal. 4 elplatser, bajamaja. Finns en ursöt liten vedeldad bastu att låna och en mysig grillstuga, men glöm ...

Rollingvacay på YouTube

Västra Götaland | An Experience | 1080p 60 FPS

Aerial coverage of the scenic archipelagos and stugas of Västra Götaland. Shot with DJI Mavic Air.

Preetham Harinath på YouTube

Götaland i poddar

5. Autism och Aspergerförbundet - Västra Götaland Fyrbodal

I det här avsnittet samtalar det personliga ombudet, Gustav Hadin, med ordförande Stefan Trollheden om Autism- och Aspergerföreningen Västra Götaland Fyrbodal. Vilka vänder sig föreningen till? Vilka aktiviteter finns? Detta och mycket mer får ni reda på! Kontaktuppgifter till föreningen finner du HÄR.

Div 2 Norra Götaland. BK Forward mot Grebbestad IF

Manne och Fredrik drar till Trängens IP för att kolla mera boll. Denna gång blev det Divison 2 Norra Götaland och match mellan BK Forward mot Grebbestad IF.

Vad sjutton har LRF Västra Götaland pysslat med 2020 🤔

Är du nyfiken på vilka frågor som LRF Västra Götalands regionstyrelse har arbetat med och prioriterat under året, in och lyssna på deras verksamhetsberättelse.

Digitaliseringens betydelse för utvecklingen i Västra Götaland

I detta sjunde avsnitt tillsammans med regionutvecklingsdirektör Helena Lundberg Nilsson blickar vi ut ur organisationen Västra Götalandsregionen och tar reda på vad vi gör för digitaliseringen i Västra Götaland. Bland annat pratar vi AI-center på Lindholmen i Göteborg men det blir också lite mer ingående kring vad hållbar regional utveckling handlar om. 

”Trash-talk” på isen ger näthat, Götaland tar över SHL & Skellefteå-tränaren bör sparkas

Sju SHL-klubbar kommer från Götaland och bara tre från Norrland. Därför har SHL-kartan tippat över till södra Sveriges fördel. Kvällspostens hockeykrönikör Elisabeth Lindbäck är veckans gäst. Sju SHL-klubbar kommer från Götaland och bara tre från Norrland. Förr var balansen omvänd. Håller södra Sverige på att ta över SHL-kartan helt?Radiosportens Magnus Wahlman tycker att Skellefteås Fredrik Öberg bör lämna sitt uppdrag som huvudtränare.Hur kommer vi till rätta med näthatet mot (främst) kvinnliga hockeyjournalister? Kvällspostens Elisabeth Lindbäck tycker att Hockeysverige borde börja med att rensa upp i det dåliga språkbruket nere på isen.15-åriga hockeyspelare tvingas till väldigt svåra val i kölvattnet av Frölundas avstängning av två juniorspelare.Hur stressade är man i Djurgården och Rögle över att jumbon Leksand plötsligt vinner hockeymatcher?Och vad tycker egentligen Magnus Wahlman om nya NHL-klubbens namn, Vegas Golden Knights?Martin Sundelius martin.sundelius@sverigesradio.se